⬅ חזרה לאינדקס

לא מרגיש בנוח לדבר על כסף אפילו לא מהמשפחה

🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 11:19
היי, רציתי להעלות נושא שדי יושב עליי כבר תקופה.

זה לא שאני מפוצץ כספים או איזה משקיע מיוחד שיודע לעשות 20% בשנה.

סה"כ חוסך ומשקיע במחקי מדד לאורך זמן.

בסביבה הקרובה שלי, לפחות אני מרגיש (או שהם עושים לי בדיוק כמוני) שהאנשים בגילי בקושי סוגרים את החודש/ סוגרים אבל אין הרבה רזרבות, כל הזמן מתלוננים על עליות מחירים, מאפטמים דברים זניחים כמו" לך לויקטורי" שם הענבים ב 20 שקל לקילו לא ב 25 כמו פה כאילו מדובר על חצי טון שאני מעמיס עכשיו.

אבל בעיקר מפריעה לי השאלה, מאנשים קרובים בדרך כלל, חבר טוב מאד בעבודה/ חבר ילדות או בן משפחה

"כמה חסכתם/ כמה הון עצמי/ כמה יש לכם"

וזה לא שיש לנו המון כסף, אנחנו זוג בני 30-31 עם כספים נזילים שאם נוציא הכל הכל יהיה לנו בערך 1.7 מיליון ועוד משכנתה על דירה שאם נחסל ונמכור( אבל זה בעתיד הרחוק, כי היא של מחיר למשתכן) אז אנחנו כביכול שווים עכשיו בערך באיזור ה 2.2 - 2.3 מיליון.

אפילו עם שאלות כמו כמה אתה מרוויח או כמה אישתך מרוויחה אין לי בעיה לענות.

אז אחרי שבן אדם בסופר לפני שניה עשה איתי אופטימיזציה על 5 שקל לקילו ענבים, אני לא מרגיש בנוח לדבר על כסף/השקעות/נדל"ן.

יוצא מצב שאני לצערי, משקר, ממש משקר.

ואני לא אדם שקרן, אני ממש מרגיש לא בנוח, אני ממש זורם עם השיחה וטוען כאילו יש לי הרבה הרבה פחות, לפעמים אפילו עושה רושם של חי ממשכורת למשכורת למרות שבפועל אני יכול לחיות יפה מאד גם בלי משכורת תקופה עד שאתאושש מפיטורין/שינויי עבודה/ירידה בשכר וכו'.

ואני לא משקר רק לאנשים רנדומליים או לאנשים מזדמנים שעם זה אין לי בעיה, כי השאלה מלכתחילה די אישית.

אני משקר לאנשים קרובים, משפחה, חברים טובים ופה הבעיה שלי.

כשעולה שיחה על כסף, אני לא מרגיש בנוח בכלל לתת הכוונה או משהו, כי כביכול מי אני?

אני כל הזמן מנסה להתאים את עצמי לאדם שמולי, אני יודע שאחי מרוויח בקושי רב את כספו ובקושי מצליח לחסוך, אז אני כביכול לא בא מעליו או רוצה לגרום למצב שירגיש קנאה או תמיהה על איך זה הגיוני.

שוב, המספרים שלי לדעתי לא חריגים בנוף ואני בטוח שיש לאנשים הרבה יותר מאיתנו, כי אנחנו לא הייטקיסטים ולא עובדים במשכורות גבוהות, אלא ממוצעות( 22 ו - 15 ברוטו)

אז יכול להיות שהרבה מהאנשים ככה? משקרים/מעגלים פינות גם לאנשים הקרובים אליהם?

עוד מישהו חווה דבר דומה?
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 11:46
לא רואה בעיה לספר שאתה חוסך ומשקיע, לא רואה סיבה בגללה אתה צריך לדווח לאף אחד חוץ מאשתך כמה כסף יש לכם בהשקעות. מעולם לא נשאלתי כמה כסף יש לי, אם אשאל לדעתי התשובה צריכה להיות בין מעט להרבה לפי התפיסה הסובייקטיבית שלך לגבי הסכום שיש לך.

כן יצא לי שם במשפחה ובעבודה כאדם שמגיעים אליו להכוונה בהשקעות, למרות שגם כאן וגם כאן יש מנהלי שוק הון "מקצועיים", אני יותר משמח לנהל שיחות ולהסביר את הטוב את הרע בשוק ההון ולהדריך על הדרך להשקיע. לא רואה סיבה למה אתה צריך לא לעשות כן , אם אתה באמת חושב שאתה מבין את החומר. אם אחיך לא חוסך ללא ספק השיחות פחות צריכות להיות על השקעו ויותר על חסכנות, למרות שגם ייעוץ בנושא פנסיה/גמל/השתלמות תופסות לרוב האנשים.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 11:54
אנשים באמת שואלים את זה? אף אחד לא שאל אותי, אבל הרבה יוצאים מנקודת הנחה לפי פרמטרים חיצוניים.

כשגרנו על מגרש של 3 דונם, האחיין קרא לי בעלת אחוזה :)

כששכרנו דירה בנהריה, אחת השכנות זילזלה בנו כי חשבה שאנחנו עניים. סתמה את פיה רק כשאמרתי לה שיש לנו בית שערכו פי 3 לפחות מהדירה שלה.

בעלי הבית הנוכחיים שלנו חושדים שאנחנו עניים בגלל שהרכב ישן ואנחנו ממעטים לנסוע לחו"ל. זה עוזר בהשארת שכ"ד נמוך...

כשהבן שלי היה בגיל ההתבגרות והתחיל להכיר בתיכון חברים מישוב עשיר (לפי הלמ"ס), הוא התקנא בבתים הענקיים, הרכבים החדשים והחופשות המרובות. נאלצתי להסביר לו שאין לו שום מושג על מצבם הפיננסי של ההורים ואם הם שקועים בהלוואות למרות השכר הגבוה לכאורה.

ולעניינך - אתה לא חייב לשקר, וגם לא לענות על שאלת ה"כמה". אפשר להגיד להם שאתם חוסכים X אחוזים מהמשכורת החודשית ומעבירים לתיק ההשקעות שלכם שצומח יפה. אם ישאלו כמה, תענה שעשה X אחוזים בכך וכך שנים. אם יתעקשו לדעת כמה, תגיד שזה מידע שאתה לא חולק עם אחרים (כמו נשים שלא מספרות בנות כמה הן).

זה מה שאני מספרת, והיו זמנים שניסיתי לשכנע חברים לפעול כך אבל בינתיים הצלחתי רק עם זוג אחד :)
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 12:05
אל תתפתה לספר. זה פוטנציאל אדיר לנזק ופיצוץ מערכות יחסים. כך זה ברוב המשפחות בארץ, להערכתי.

מה שכן, אפשר לדבר פשוט במעומעם, להגיד זה לא נעים לי, לדבר באחוזים ולא במספרים, וכדומה. לשקר גם לא טוב.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 12:20
למה לא ריחמת עליה?

לאנשים מהסוג הזה אין הרבה הנאות בחיים חוץ מלהשוות את שווי הכספי של עצמם עם האחרים

הרסת לה את החיים
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 12:22
לחלוטין משקרים

גליתי על בשרי שלרוב האנשים זה לא מחליק בגרון שחסכת סכומים גדולים בגיל צעיר

גם שהגעתי לפרישה מוקדם הבנתי שאסור לי להגיד את זה לאף אחד

אז מצאתי הרבה תירוצים למה אני לא עובד

זה הביא כמה מצבים קומיים שאחת השכנות באה אלי והמליצה לי להגיע למרכול ביום מסויים שהירקות לפני החלפה ויותר זולים

למרות שאין משכנתא מספר לכולם שיש

שרואים אותנו מוצאים הרבה כסף אז אומרים ששברנו חסכונות או השתמשנו בקרנות השתלמות.

לגבי אחי זה יותר מורכב. כי אם יהיה בינכם פער כלכלי גדול זה יאיב בהמשך על היחסים שלכם.

אני לקחתי את זה בגיל צעיר

וממש ישבתי איתו ועזרתי לו בהשקעות

ברכישת בית עם יחידת דיור להשקעה (עוד שהיה סטודנט) וכו וכו

הוא אומנם לא במצב הכלכלי שלנו

אבל יש לו תיק השקעות והכנסה פסיבית

האחים של אישתי ניסינו כמה פעמים וזה לא צלח והחלטנו לחכות שזה יבוא מהם
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 12:24
תמיד יש מעל ומתחת. אם אתה חוסך ומשקיע כבר יש לך מה לתרום לאחרים

זה יפה אבל תלוי מאיפה זה מגיע — רק אתה יודע.

תמיד תוכל לענות בארשת רצינית משהו בסגנון ״אתה שואל שאלה כואבת…״ ומי שלא נעים לך ממנו כבר יפסיק לשאול מתוך הזדהות
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 12:28
נושא מאוד מעניין!

אני מסכים עם מה ש @יעקב 1 כתב, אין סיבה לדבר על מספרים "מדויקים" עם אנשים. בפרט, רוב מוחלט של האנשים לא רק שלא מחזיק גיליון אקסל מעודכן, אלא גם לא יודע למדוד שווי נקי.

לי יש כמה סוגי קשרים:

* רוב מוחלט של מי שאני מכיר - אין סיבה לדבר על הכסף. יודע שאנחנו גרים בדירה בבעלות, אם ישאלו על משכנתא יקבלו תשובה אמיתית, יודעים איפה אנחנו עובדים ולכן אפשר לקבל מושג לגבי השכר. זה כולל גם חברים שאני נפגש איתם הרבה, אך החברות לא נוצרה סביב השקעות ולהרגשתי אנחנו לא נמצאים באותו שלב במשחק. אני לעולם לא אתחיל שיחה בנושא הזה. זה לא אומר שאני משקר, אלא שאני משער שלא יבינו אותי. קצת כמו שמתכנת לא מדבר עם עו"סית על קוד.

* חברים טובים באותו השלב במשחק - לא צריך לדבר על סכומים מדויקים, אלא רק על השלב. ההבדל ברמת קבלת ההחלטות בין 5 מליון ל 8 מליון לא ממש משנה. כנ"ל 15 מליון או 20 מליון. אז אם אני מעריך שהאדם מולי באותו שלב, אני מרגיש בנוח לשוחח על השלב, על פעולות וכו'.

* אנשים שהכרתי פה בפורום, מצאנו עניין משותף והחלטנו להיפגש. הם בהגדרה בערך בשלב שלי במשחק (ככה החברות נוצרה). אני פתוח 100% בפורום וגם הם, כך שנוח לי לדבר איתם, לבקש עצות ולפעמים גם לתת.

לגבי משפחה - אין להם מושג מה המצב המדויק, ואני לא חושב שזה יעזור עם ידעו. יש לי אח עם הכנסות גבוהות שמשקיע את הכסף בנדל"ן, כך שאני יודע מה המצב שלו לפרטי פרטים (כולל שווי דירות, משכנתאות). חשוב לי לשדר לו שאני מבין התלבטויות על כסף גדול, ולכן דיברתי איתו לא מעט פעמים על החלטות שאנחנו קיבלנו. אבל הוא לא ישמע משהו כמו "יש לנו X מליון שקלים".
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 12:35
תענה מה שאני עונה כששואלים כמה יש:

"לא מעט אבל לא מספיק".

אמורים להבין את הרמז.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 13:17
כן, אני מזדהה, אני לא חושף סכומים לאף אחד, גם לא אחים.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 17:18
אפשר להשיב כמו אורי עם משהו שמתייחס למצב אבל בלי להגיד סכומים - נגיד, יש לנו חסכונות אבל לא בשביל להפסיק לעבוד.

אם מישהו מתעקש "כמה?" להגיד, "מספיק בשביל לא לדאוג בסופר, אבל לא מספיק בשביל לא לדאוג". דברים כאלה. רוב האנשים לא ממשיכים ללחוץ. ואם הם כן, אז זה כבר מוזר ואפשר להגיד להם, "לא יודע בדיוק" ולסיים. בקיצור, במקום לשקר למד את אומנות ההתחמקות.

מעניין שכמעט לא שואלים אותי. אבל מרחרחים. הדירה שלכם? יש לכם משכנתא? זה השאלה הכי קרובה. כששאלו אמרתי פשוט לא ובזה הסתיימה השיחה.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 17:59
כשמתחילים לדבר על כסף, אני ברוב הפעמים הולך לקיצון ואומר "אני אוליגרך", כשמתחילים לדבר איתי על השוואת מחירים, אני אומר שאת הכסף הגדול עשיתי כשקניתי דירה בשנת 2008 ב800 אלף ומכרתי ב 2018 ב2.2 מליון. רווח נקי פטור ממס ושלא יבלבלו אותי עם חיסכון של שקלים בודדים בהשוואות מחירים בסופר.

אז לילדות שלי יהיה קצת פחות כסף בירושה.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 19:17
אנחנו גם חסכנו ומשקיעים סכום שלוקח יותר מעשור לחסוך. אבל עדיין אני לא קונה ענבים ב20 ש"ח לקילו אלא ב15 ומטה. ובסופר אני נהנה לתת ולקבל עצות על מבצעים.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 20:50
כשעולה שיחה על כסף, שואלים אותך משהו? או שאתה פשוט מדבר כדי לא לשתוק? כי יש הבדל לפי דעתי.

אם לא שואלים אותך, אתה לא חייב להשתתף בשיחה.

אם שואלים אותך, אתה יכול לשאול בשאלה ולהבין למה שואלים.

אם שואלים סתם כי משעמם להם, אתה לא חייב לענות, כי כנראה זה לא באמת חשוב או מעניין אותם.

אם שואלים כי צריכים עזרה או עצה, כאן לפי דעתי כדאי לך להיות כנה, הידע שלך יכול לעזור למישהו.

אם אתה מרגיש לא בנוח עם משהו, אז פשוט תפסיק אותו ותעשה ההפך :)
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 21:14
יהיה נחמד לגלות בסוף, שאולי גם אחיך עם חסכונות נדיבים ומבוסס היטב, אך מרגיש לא בנח לספר לאחיו שבקושי גומר את החודש ולכן נאלץ לשקר...
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 21:32
אני דווקא מרגיש קצת אשמה על זה שאני לא מנסה יותר לשכנע חברים טובים להשקיע.

הם לא פתוחים לזה, מהנהנים אבל זה לא חודר.

מרגיש שאני עושה להם עוול כשאני לא לוחץ יותר.

כמובן, ברור לי שזו לא אחריותי, ועדיין.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 22:23
מבין לגמרי את הקושי שלך. נושא הכסף הוא אחד התחומים הרגישים ביותר בשיחות חברתיות, מהרבה סיבות.

אתחיל עם אנקדוטה משפחתית. אין לנו "טלוויזיה" או "כבלים" בערך 15 שנה. באחת השיחות עם דודה שלי לפני מספר שנים היא התרברבה שיש לה את החבילה הכי מורחבת/יקרה/אנלימטד ב YES. התעניינה איזו חבילה יש לנו. אמרתי שאין לנו. היא שאלה אם אני מתכוון לחבילה בסיסית. אמרתי לא, אין בכלל. לא יס ולא הוט ולא בכלל. רציתי שהיא תתעניין למה החלטנו להתנזר מהטלוויזיה המסחרית. אבל היא נראתה מאוד נבוכה ומלמלה "אני מצטערת, לא חשבתי שאתם לא יכולים להרשות לעצמכם".

כסף הוא הרבה יותר מסכומים בחשבון בנק. עבור כל אחד מאיתנו, היחס לכסף נבנה משילוב של היסטוריה משפחתית, ערכים שספגנו בגיל צעיר, חוויות אישיות (לפעמים טראומטיות), ותחושת ערך עצמי. מישהו שגדל במשפחה שחוותה קשיים כלכליים עשוי לתפוס חיסכון כחרדה ולא כחוכמה. מישהו אחר שגדל עם המסר "תחיה את החיים עכשיו" ירגיש שדיבור על חיסכון הוא ביקורת על בחירות החיים שלו.

כשאתה מדבר על החיסכונות שלך או השקעות, גם בלי כוונה - אנשים עשויים לשמוע "אתה לא אחראי כמוני" או "אתה כושל במקום שבו אני מצליח" או אפילו "אתה טיפש ולוזר". זו בטח לא הכוונה שלך, אבל ככה זה יכול להיתפס אצלהם, כי כסף קשור אצל רבים לתחושת ביטחון, שליטה וערך אישי.

אני יודע שזה מפתה להיכנס לדיון כשמזכירים נושאים פיננסיים, בעיקר אם אתה רואה החלטות שנראות לך בעייתיות. תזכור - רוב האנשים לא מחפשים דיון אמיתי - הם מחפשים חיזוק להחלטות שכבר קיבלו. אם אתה חולק על הגישה שלהם, אתה לא תשכנע אותם - אתה רק תיצור מתח. אין טעם לסכן יחסים או ליצור אי נוחות בשביל דיון שלא יוביל לשום מקום. שמור את האנרגיה הזו למקומות שבהם היא תתקבל בברכה.

ברירת המחדל שלי היא פשוט לא להיכנס לשיחה. לומר שאין לי כרגע מה לתרום לדיון או פשוט להחליף נושא. אני לא מרגיש שיש לי חובה לשתף, להסביר, או להצדיק את הבחירות הפיננסיות שלי. זו תפיסת הפרטיות שאימצתי לעצמי, לא שקר ולא התחמקות.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 00:39
מעולם לא שאלו אותי את זה...חברים מוזרים יש לך.

בקשר לנושאים כלכליים ושיחות על כסף, הפתרון הקל הוא "לא מבין בזה, לא ממש מעניין אותי כל המספרים האלה"
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 01:07
לדעתי זה נטו עניין שלך, איך שאתה מרגיש בנוח לפרט.

להשתמש בכלים שלמדת במהלך החיים כדי שאחרים ילמדו גם להשקיע ולחסוך, זה דבר מבורך שאתה יכול לעשות - ולא להרגיש שאתה יותר טוב חלילה.

מעגל החברים והמשפחה שלך יודו לך עם הזמן, אם תחלוק איתם את חוכמתך.

אגדה
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 02:09
אתה מייחס חשיבות יתר למילים.

אנשים אוהבים לדבר. לקטר על יוקר המחיה זה תחביב ישראלי. העניין הוא שאתה מושפע מדי ממה שאנשים אומרים.

בעצם, מה זה קשור? אם יש לך 10 מיליון בבנק, זה אומר שאסור לך לקנות בזול בויקטורי?

אין עניין לגרום לכאב למישהו אחר, מותר לייפות את המציאות כדי למנוע כאב - שקר לבן. מותר לא להכנס למספרים.

אבל אם בשיחה רצינית בארבע עיניים, אתה מוצא שאתה משקר שאין לך כלום - שים לב, מותר לא להגיד מספרים מדוייקים - יש פה בעיה.

קח את זה מעוד בנאדם שמייחס למילים חשיבות עליונה - אנשים במדינה יכולים לבכות על יוקר המחיה ולנסוע במרצדס או לשבת על וילה בבעלות.

תאמין לי, מלבד שקר לבן כדי לא לפגוע במישהו - אין לך סיבה לשקר רק כי "לא נעים". אנשים לא מרגישים רע לבלשט שקשה להם לקנות ענבים, כשיש להם מרצדס.

ואם אתה עדיין מרגיש רע, לא למדת לבלשט, לא למדת לתת מצב כללי במקום מספרים מדוייקים - תעבוד על זה. זה סימפטום של לא להתאים את עצמך לסביבה, לאיפה שאתה חי.

בישראל התנהג כישראלי.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 02:20
זה ממש מעניין, ומוזר, התרבויות השונות שיש במדינה.

נכון, גם בארה"ב יש את עניין ה"מיליונר בדלת ממול", כסף שלא מתרברב ומסתיר את עצמו, בטח במדינות עם פשיעה גבוהה, שלהיות עשיר שם זה לשים כוונת על המצח.

אבל בישראל זה ממש פער. פלחים סוציולוגיים מסויימים רק מדברים על תשואות, ומה יש ומה אין, ומתגאים בזה.

ובפלחים אחרים, אתה ממש צריך להמציא סיפורי מסכנות, רק כדי להסביר את החיים הנורמליים שלך, כי השתרשה נורמה שמסכנות היא ברירת המחדל, ואף תג גאווה.

ולא, אני לא חושב שזה בכלל עניין של כמה כסף יש לך - זה בדיוק העניין. זה לא שהעשירים בלבד מדברים על כסף, והעניים בלבד מספרים סיפורי חסכונות.

זה ממש עניין תרבותי - יש עשירים ואמידים בכל הקבוצות.

וכך, מי שמשתייך לקבוצה שבה אתה צריך לשדר מסכנות - ממש צריך להמציא מעשיות איך יש לו כסף לקנות משהו טריוויאלי.

מהצד השני - גם הלוזר ביותר, חייב לומר שהוא עומד לתת את המכה, אם הוא משתייך לחברה שמדברת על כסף.

לא אומר שזה ייחודי לישראל, גם במדינות אחרות יש רב תרבותיות, והשקפות מרקסיסטיות-קפיטליסטיות, אבל אני באמת חושב שבישראל זה יכול להגיע לידי אבסורד.

יש קבוצות בארץ שזה ממש בושה להודות שאתה בסדר, שטוב לך, שאתה לא עם הלשון בחוץ. אתה נתפס כרמאי או הזוי. אפילו כמושחת - מאיפה יש לך? ממי גנבת?

יש כל כך הרבה שמסתתר מאחורי המשפט הזה... בעולם שבו טלוויזיה זה כבר מזמן לא המדיה העיקרית, ובטח לא בתצורתה המסורתית.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 07:07
אבל הרוב עונים: "מתגלגלים"...

בסביבה שלי אף אחד לא מדבר על השקעות ועל תשואות, ולא על מסכנות. וגם אף אחד כמעט לא שואל על חסכונות ונכסים ואפילו לא על גובה ההשתכרות.

דווקא הייתי שמחה לשוחח על זה איתם, אבל אני חושבת שאנשים מפחדים לדעת מה קורה אצל אחרים באמת (יקנאו במי שיש לו יותר, יפחדו שיבקשו מהם עזרה ממי שיש לו מעט). מה שכן, רוב חבריי הקרובים יודעים שאני מתעניינת בעולם הפיננסי ולפעמים מתייעצים איתי. וחבר קרוב אחד הוא כלכלן בכיר באנגליה - רק איתו אני באמת יכולה לשוחח בנינוחות על תשואות.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 08:29
איתי חברים ומשפחה מתייעצים איך לחסוך ולהשקיע.

כן יש קטע מביך כששואלים אותי באופן אישי איזה משכנתא לקחתי, ואז אני עונה שבעצם רק חשבתי לקחת ובסוף קבלתי הלוואה מהמשפחה (אני לא אומר שהיא הייתה של 7%).

אצלי יש בעיה הפוכה במשפחה שמתייעצים איתי ואז לא עושים כלום בפועל. יש לאנשים מחסום מהשקעות, שנובע מפחד, חוסר ידע, מורכבות טכנית, וסתם להתחיל משהו חדש בשביל עוד כמה עשורים זה דבר שמרגיש שאפשר לדחות.

אפילו קרה שרצו שאפתח חשבון השקעות ואקנה ני"ע בשביל מישהו מהמשפחה. זה כבר מוגזם.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 08:30
גם אני אף פעם לא נתקלתי בשאלה הזו o_o …

אני כן מתחברת לחוסר הנוחות לחלוק את המצב הפיננסי שלנו/משכורות, ואני חושבת שאין אף אחד שבאמת יודע מה המצב הפיננסי שלנו.

אנשים קרובים יודעים שאנחנו ״מסודרים״. אנשים מאוד קרובים יודעים שאנחנו ״מאוד מסודרים״.

אבל לא חלקתי, ולא מתכוונת לחלוק מספרים מדויקים.

בכל מקרה, זה לא אומר שצריך לשקר.

אם שואלים, ולרוב זה מתחבר לשאלות התעניינות במשכורות, אני לרוב עונה מספיק/לא מתלוננים/ברוך השם

סוג של אמירה כללית. לא רואה צורך לשקר.

עם אנשים שמתעניינים בהשקעות אני בהחלט מדברת על השקעות (נדל״ן/שוק ההון וכו׳).

לרוב אין בעיה לדבר על השקעות בשוק ההון גם בלי להגיד בכמה אתה מושקע, אלא יותר על האסטרטגיה הכללית.

עם נדל״ן זה טיפה יותר בעייתי. אז עם אנשים שאני מרגישה לא בנוח (יודעת שקשה להם, אולי יכולים לקנא, או סתם לא קרובים כך שאין סיבה לספר) אני לא מספרת שיש לנו גם דירות להשקעה.

אני גם תמיד שמחה לעזור לאנשים בחיסכון/השקעות/פנסיה, במיוחד אם רואים שהם מתעניינים, שואלים, זקוקים לעזרה.

אם יש לי ידע שיכול לעזור להם, למה לא?

למה הם צריכים לדעת כמה יש לי בחסכונות הפנסיה בשביל שאני אעזור להם להבין את ההבדל בין קצבה מוכרת למזכה…
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 08:31
אני אוסיף שבדר"כ קל לדבר על נכסים "גלויים", ז"א אם לאדם יש בית מגורים ו\או נדל"ן להשקעה זה ניכר וסביר יותר שזה יהיה בשיח. כנ"ל לגבי עסק, או אנשים שעושים טיולים ארוכים.

העובדה שיש לאדם כסף לא מאוד מעניינת מבחינתי. אין לי מה ללמוד ממי שירש 10 מליון ושם אותו בבנק בלי לגעת בו.

מה שמעניין זה העשייה וקבלת ההחלטות סביב כסף, כי זה מאפשר לנו ללמוד מאחרים. גם לגבי איך משקיעים את הכסף, וגם לגבי איך מוציאים אותו בחוכמה.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 11:26
וואו… היא אשכרה זילזלה בכם כי חשבה שאתם עניים???

איזו התנהגות מגעילה.

במה זה התבטא?

לדעתי המצב שלכם מורכב יותר בגלל היציאה לפרישה מוקדמת (בגיל הצעיר שלך, ועם ילדים קטנים).

רוב האנשים לא באמת מצפים ממך לדבר בפרוטרוט על המצב הפיננסי שלך. אז אמירות כלליות מתקבלות, ובקלות ניתן לשנות נושא אם לא מתאים לך לדבר על משהו.

לעומת זאת זה מאוד מקובל לדבר על העבודה. במה עוסקים, איפה עובדים וכו׳. ולכן זו שאלה שכמעט בוודאות תצוף ואנשים ירגישו יותר בנוח ״לחפור״ בנושא הזה, ואולי לנסות ״לעזור״…

מעבר לכך, לדעתי, לרוב האנשים יהיה קשה להבין את המושג של פרישה כל כך מוקדמת, ושחיים ממש רק על הכנסה פסיבית מחסכונות, כי הם לא ממש מכירים את זה (אולי מלבד אצל עשירי עולם).

אז מבחינתם יש כנראה שתי אפשרויות -

או שאתם עשירי עולם, ואז הם יצפו ״לראות את זה״.

או שאם אתה לא עובד אתם בטח מתקשים כלכלית (אחרת זה דיסוננס שלא מסתדר עם איך שהם מבינים את המציאות).

המצב שלכם מדהים מבחינה כלכלית, אבל אתם לא ״עשירי עולם״. במצב כזה נראה לי יותר קשה להסביר לאנשים ״איך אתם חיים״, ויותר קשה להחליק את זה עם אמירות כלליות כמו ״יש מספיק״ (כי בראש שלהם זה יתורגם לאחת משתי הקטגוריות…).
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 14:40
היא היתה מגעילה לאחרים באופן כללי לפי השכנים, אז לקח לי שנתיים להבין, כששמעתי אותה אומרת לאחד הבנים (הבוגרים והנשואים שלה) להתעלם מבקשתי לא לעבור דרך החצר שלה אליה (כי לנו יש כלב קשור שם ולהם יש ילדים קטנים, וגם פרטיות) כי הם סתם עניים מסכנים.

האבסורד הוא שהיא עצמה היתה אלמנה שהתקיימה על קיצבת שארים ועבדה כסייעת. הפתיע אותי חוסר הפגנת סולידריות ע אנשים עניים, כפי שחשבה שאנחנו.

צודקת, ובנוסף הם חיים במושב - לאנשים יש אף ארוך במיוחד שם :)

כשאנחנו הגענו לראשונה למושב הנוכחי, אנשים ראו אותי יושבת מול המחשב במרפסת בשעות שאנשים חרוצים הולכים לעבוד.

אחרי שנה הגיע לאזנינו שהשמועה עליי אומרת שאני סופרת :)
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 15:32
לא הייתי מקצין את זה לרמה כזאת.

אני מאוד אוהב לדבר על פננסים, פנסיות וטיולים בכל מקום עבודה שהייתי זה היתה שיחת הצהריים הדי קבוע.

מה גם בהייטק / לאו טק אנשים מרווחים יפה ודי נהנים לספר איפה טיילו בחופש האחרון או איפו יטיילו בחופש הבא.

וגם כמובן מי השקיע , מה לעשות עם הכסף הפנוי וכו

(גילאי 40+ בדרכ)

אני דווקא אחרי שפרשתי חזרתי לעבוד לחצי שנה (קבוע מראש והם ידעו את זה)

בגלל שטס לטיול מאןד גדול

הם ידעו שהגעתי לעצמאות כלכלית ולא הסתרתי את זה

לא דיברתי איתם על סכומים מדוייקים

אבל בהחלט על זה שהגעתי לעצמאות כלכלית

שחסכנו 50 אחוז במשך עשור

ועם חלק אפילו שיתפתי אקסל בסיסי של חיסכון 50 אחוז ואיך תוך עשור הם יכולים להפסיק לעבוד.

זה היה קל וכיף כי ידעתי שהכל זמני

אבל בבית / במושב / בחברים הקרובים כמובן שמשתף פחות

אבל בטח שמדברים על השקעות ומפנה לפה לפעמים מי שרלוונטי וכו

מסכים מאוד עם כל מה שכתבת

בהחלט נכון

אבל לא בטוח שהמצב שלנו כזה מדהים

פשוט אנחנו עם פחות כריות ביטחון מרוב האנשים.

והאם לפעמים גם נהנים לחיות קצת בחסך

חייב לשתף מטיילים עכשיו בויאטנם

עלות יום ממוצעת (בלי מעברים וכו) היא סביב ה250- 200 שקל לכל המשפחה

זה לא נתפס לי

יכולים כמובן לישון במקומות הרבה יותר מפוארים

אבל לפעמים בוחרים לשנמך בעיקר בשביל לתת לילדים בסיס איתן ושידעו להסתפק ולהנות מהכל

כל כך נכון

לא תופס את זה כמשהו רע דרך אגב

אני אוהב את הקהלתיות ואכפתיות שיש לכולם

אבל לפעמים צריך עוד של פיל

היו לנן כמה שמועות גם שקיבלנו את הבית במתנה מההורים

שזה בכלל לא הבית שלנו

ועוד כל מיני שטויות

לרוב לא ממש מתקן גם אף אחד

שיחשבו...
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 15:59
אוקי אני מעדכנת - המצב שלכם מדהים *לא רק* מבחינה כלכלית ;)

איזה כיף. תמשיכו ליהנות מהפרישה המוקדמת עם הילדים.

זה כבר ״הטיול הגדול״ שתכננתם? או שזה ״סתם״ על הדרך? :> …
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 16:55
כן זה הטיול הגדול כבר

מדינה שלישית בסדר...

אבל זה לא הכל ורוד וכיף...

יש הרבה מהמורות וקשיים בדרך

חלק מהחיים וחלק מהחוסן האישי שמקווים שנותנים לילדים....
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 18:56
הרבה פעמים, דווקא הקשיים שעוברים בדרך הופכים לחוויות שהכי צרובות לנו בזכרון מהטיולים (ובאופן מוזר זה הרבה פעמים לטובה!).

מקווה שתספר על זה בהרחבה בשרשור שלך.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 19:09
נשמע לי משהו שלא קשור בכלל לכסף ורשמת בעצמך "אני כל הזמן מנסה להתאים את עצמי למי שמולי"

אגיד ברמה האישית שזה לא מרגיש לי בנוח לדבר על סך הכספים שיש לי, וגם לא על המשכורת. ואני שלא מרוויח הרבה בכלל (או המונח הנכון הוא מרוויח מעט) וגם כשגרתי בשכירות (כרגע אצל ההורים) תמיד מרוויח יותר משאני מוציא קשה לי ממש להביע אמפתיה על התנהגות לא אחראית של אנשים, אני ראציונאלי מידי בשביל החרא הזה

לא יכול לראות כבר משפטים כמו "אי אפשר לחיות בארץ עם משכורת של 10,000 בחודש" תורידו סטנדרטים

או משפטים קומוניסטים כמו "כל המוכרי שווארמה חזירים איך שווארמה עולה 60 שקל" כאילו שמדובר על מוצר צריכה בסיסי ולא שירות בעבור מוצר מסויים.

לסיכום אגיד שיש בעיני כוח חיובי גדול ללהתאים את עצמך לאנשים אבל במידה הנכונה ומהמקום הנכון וזה ממש לא צריך להיות מתוך הזדהות עם המצב אלא עם הרגש וראיית המבט. ואתה לא צריך לשקר, מה רע בסתם להשמיט מידע
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 19:12
סביבה קיבוצניקית? או צפונית?
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 19:20
אתה לא חושב שזה מופרע שאתה צריך להמציא ששברת קרן השתלמות כדי להסביר למה יש לך כסף לחיות (הוצאה קצת מעל ההמוצע)?

ואני לא אומר כביקורת, אלא שהייתי בעצמי צריך להשתמש בטקטיקה הזאת לפעמים.

בהחלט, זה החתך החברתי X.

וזה חתך חברתי Y.

זה בדיוק הפיצול שאני מדבר עליו.

האנשים אצלך בעבודה (לשעבר), דומים סוציואקונומית, מגזרית, לאנשים במושב, בבית?

אלה אחלה. לא הייתי מתקן. מה אכפת לי, עשו לי את העבודה והמציאו משהו, פחות בלאגן בשבילי.

העניין הוא, מי האנשים שיושבים והוגים את השמועות האלה? שאדם שחי ולא עובד הוא עוף כל כך מוזר, שמשהו שם חייב להיות מסריח, וממש ממציאים משהו?

עד כדי שממציאים עליך.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 21:55
אני מבינה שנוח לדמיין חתכים/מגזרים אבל בני אדם מורכבים וזולגים ביניהם.

הסביבה שאני גרה בה כיום היא מושבניקית, וגם כאן יש מגוון גדול - חקלאים ועובדי כפיים יחד עם רופאים, עורכי דין, בעלי עסקים, אמנים והייטקיסטים.

גם החברים הקרובים שלי מקיימים מנעד דומה, כולל אלה שגרים בחו"ל. רובם לא אוהבים לדבר על הכנסות, הוצאות וחסכונות. חלקם אפילו לא מסתכלים על דוחות הפנסיה.

גם מי שאוהב לשוחח על השקעות ונכסים, לא ידבר על השווי הספציפי שלהם בדרך כלל ובאמת אין צורך בכך למהות השיחה.

הבן שלי וחבריו מאד אוהבים לדבר על השקעות, וממה שהוא סיפר לי בהתלהבות לאורך העשור האחרון - אני פחות התרשמתי, והם כמובן עשו לא מעט שטויות כך ששיחות על הנושאים האלה עם חברים לא בהכרח מביאות תועלת.
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2025 14:58
לא נוח, אני שואל.

ואישרת בדיוק את מה שאני אומר - הסביבה היא מושבניקית.

וכצפוי - לא אוהבים לדבר על כסף.

המגוון בתוכם כלל לא רלוונטי.

החיתוך שאני מתכוון אליו הוא יותר מרכז-הייטק-לבן, ופריפריה-צווארון כחול.

שימי לב שקבוצת הייחוס שלך באמצע - היא ישראל הישנה, לא מדברים על כסף, זה לא מכובד, זה לא סוציאליסטי, אבל גם לא מאוד בוכים, כי "אדם לעמל יולד".

זאת קבוצה די נכחדת, בסך הכל רוב המדינה או סוציאליסטית מהצד המתבכיין, "אי אפשר לחיות פה", או מיעוט גדול של הייטק-מרכז-לבן שמאמין בקפיטליזם ואחריות אישית.

כן, זה הבדל דורי, ואומר שהבן שלך מזדהה עם הזהות המולדת שלו, אבל לא ממש עם הערכים פגי התוקף של השמאל הסוציאליסטי שלא עובדים בישראל הקפיטליסטית יותר.

יכול להיות שהילדים שלו כבר ישתייכו לקבוצת הסוציאליזם המתבכיין, בחסות מדינת הרווחה הליכודית, אבל זה כבר 2 דורות קדימה.
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2025 15:16
אני גרה במושב, לא גדלתי בו ומעטים מחבריי גרים במושב כלשהו.

הבנתי אותך עוד קודם, ואני טוענת שזה לא חד משמעי.

בכל אופן, יש בין חבריי גם הייטקיסטים, עו"ד, מורים ורופאים אבל אין אף חקלאי פעיל (היו כמה בצעירותם, כמוני).

רוב החברים שלי נמצאים כיום מבחינה כלכלית במעמד 9 ומעלה (מבחינת סוציו תמיד היו).

הסביבה של הבן שלי הייטקיסטית ומקשקשים על הון, כפי שציינתי. הרבה בורות אני שומעת שם, גם מהחברים שלמדו כלכלה וחשבונאות, ובטח מאחרים שנלהבים מהמשכורות הגבוהות שלהם וחושבים שזה מעיד על הבנה בכל דבר ודבר.
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2025 16:14
בהחלט, אבל עדין להיתקע עם 3 ילדים קטנים בחול שכולם חוטפים וירוס או שיש סופה בחוץ זה לא נעים...

ברור שאחרי הכל זה חוויות והזמן בהחלט נותן להם גוון ורוד...

אולי יום אחד אפתח יומן מסע באמת וארחיב...
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2025 16:28
בכלל לא

רוב האנשים מודדים את עצמם ביחס לשכנים ולשווים שלהם.

גם אנחנו "סולידים" שאולי קצת פחות חומרים ולא נרוץ לקנות רכב מירוץ עדין עושים זאת הרבה מאוד בכל יומן מסע שקוראים פה בפורם...

יצר האדם הוא להצליח יותר מ...

רוב השכנים שלי הם גם חברים שלנו והורים לילדים שחברים של הילדים שלנו

(ככה זה מושב קטן)

אם אני עכשיו אטוס לחול למשהו גדול

או אחליט לבנות בריכה בבית

אז מיד יהיו שאלות על זה

גם בין הילדים דרך אגב

זה הרבה יותר מתקבל אצל רוב האנשים ששבר. קרן השתלמות לממן את זה

כי אז אתה כמוהם והם גם יכולים

ואולי הם יותר אחראים ממני בכלל

מאשר לשמוע שזה בכלל מריבית דה ריבית על כמה מיליונים שיושבים בתיק השקעות...

אני מבין לאן אתה חותר

לא חושב שזה נכון

לא רוצה גם להכליל

אז אדבר רק על החוויותי שלי

אצלי (לצערי) רוב החברים/ שכנים במושב/ עבודות וכו

הם בחתך סוציואקונומי גבוה

אנחנו מושב יקר. וכל מי שהוא לא בן ממשיך וגר אצל ההורים צריך הרבה מאוד כסף בשביל לגור במושב אז זה לצערי מסנן

רוב החברים שלי הם מהלימודים / צבא שזה גם מוכוון בעיקר מהנדסים ושות עם משכורות גבוהות.

הסיבה שאני ממדר חלק יותר וחלק פחות לא קשורה למצב הכלכלי שלהם כלל

אלה למידת קירבה שלהם למעגלי החיים שלי

ככל שמישהו יהיה במגע עם הילדים שלי אני תמיד אמנע מלדבר על זה כלל

ואדם מזדמן ללא קשר למשפחתי אן מקום מגורי בשמחה אשתף (עד גבול וגם ללא מספרים מדוייקים)
🕒 פורסם בתאריך: 08/11/2025 23:08
מוכר עד כאב.
🕒 פורסם בתאריך: 08/11/2025 23:12
כן, כמובן, אבל מפה עד להמציא סיפורים כדי לתרץ את העובדה שאתה חי ולא פושט רגל, נשמע לי מוגזם.

זאת אומרת, אם קנית מרצדס, אני מבין, אם קנית רכב יד שלישית, ואתה צריך להמציא שפתחת קרן השתלמות בשביל זה... אני מכיר מציאות כזאת, ועדיין נשמע לי הזוי.

אתה גר במושב סוציואקונומי גבוה, (קרי, נחלות, נובורישים, לא קיבוץ לפני הפרטה), ועדיין אתה צריך להמציא סיפורים מאיפה השגת את הכסף?
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2025 07:09
לא. אולי לא היה מובן

שהתכוונתי הוצאות גדולות התכוונתי חצי מליון שקל וצפונה

נניח לבנות בריכה בבית

או לעזוב לשנה ולטייל בעולם

וכו

שוב לא צריך להמציא סיפורים

והסבתא בבהמשך הרחוב שאומרים שלום רק ונפגשים פה ושם בדןאר ובכלבו לא באמת תשאל אותי

אבל חברים קרובים במושב שיושבים לבירה בטח שישאלו אין התפטרתי מהעבודה או מאיפה אנחנו משלמים על דבר כזה או אחר

אז יותר נוח לספר סיפור כזה מלעשות להם אצבע בעין...