⬅ חזרה לאינדקס

איך להנות מהטבות-מס וגם למשוך מרווחי המניות ?

🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 11:18
יש לנו תיק השקעות שמחולק 50-50 בין מניות לאג"ח (כולל השקעות ישירות בתעודות סל וכן כספים פנסיוניים), ואנחנו מושכים רק את הרווחים השוטפים מהחלק המנייתי מתוך מטרה להנות ביומיום מהתשואות מבלי להקטין את השווי הכולל של התיק.

הדילמה שיש לי: כדי למקסם הטבות-מס, חלק משמעותי מהרכיב המנייתי נמצא באפיקים פנסיוניים (קופ"ג להשקעה וקרנות השתלמות בניהול עצמי (IRA)). זה אומר שיש שם רווחים יפים - אבל אני לא יכול לגעת בהם :( לכן, המשיכה השוטפת שלנו היא מהחלקים המנייתיים "החופשיים" (תעודות סל על מדדי מניות). בסך הכל האחוז המנייתי בתיק נשאר קבוע, אבל מכיוון שבכספים הפנסיוניים התופחים אני לא נוגע - הנכסים המנייתיים "החופשיים" הולכים ומתמעטים.

כתוצאה מזה, בשנים האחרונות החלק "החופשי" בתיק (תעודות סל) - הופך ליותר ויותר אגח"י, עם פחות תשואות שוטפות שאני יכול למשוך.

איך נכון לחלק את ההשקעות כך שמצד אחד - נמקסם את הטבות המס, ומצד שני - יהיו לנו רווחים שוטפים נזילים שניתן להשתמש בהם ? האם אני מנסה לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה ? האם יש מה לשנות כדי להתנהל בצורה יעילה יותר ? אשמח לטיפים בנושא..

תודה!
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 11:26
כן, להבין שהאמירה הזו:

שגויה.

תחליט כמה כסף אתה רוצה למשוך, ותבנה תיק שתומך ביכולת למשוך את הסכום הזה. את הסכום תיקח כמובן קודם ממה שנזיל, אבל אין שום בעיה למכור בשביל יתרת הסכום.

בנוסף, בניית התיק כוללת קבלת החלטה על הקצאת השקעות. הקצאה זו לא תלויה בסכום שאתם רוצים, אלא רק בכמות הסיכון שאתם רוצים לשאת. זה אומר שאם הפנסיה גודלת להיות יותר מהחלק היחסי שהקציתם למניות אז גם לשם תכניס אגח.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 11:26
למה לא? יכול חלקית:

למשוך קה"ש נזיל וגם פיצויים.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 11:27
בהחלט, אתה מצפה לרווחים בחלק האג"חי, וזה לא יקרה.

אם אתה מתעקש על 50-50 אז הפעולות שלך כרגע הן נכונות, ואתה אפילו לא משלם מס רב (כי אין תשואה באג"ח) אבל מצד שני גם אין רווחים.

השאלה היא מה מקור ההתעקשות הזו. אני למשל התחלתי מ- 50-50 אבל בלי לאזן, ועשיו יש לי תיק בעיקר מנייתי. כלומר בגישה הזו אני אומר "את החלק ההתחלתי של האג"ח אני לא מוכן להפסיד, מעבר לכך - מה שיהיה יהיה".
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 11:47
לא הבנתי את המשפט הזה. למה לא למשוך מהחלק האג״חי של התיק ה-״חופשי״?? גם תשמור על ההקצאה הרצויה לך וגם תשלם פחות מס (כי אין שם רווחים גדולים).

למה??

יש לך תיק הוליסטי אחד. החלטת שאתה מושך תקציב לפי אחוז הרווח שהתיק מייצר לך. לא לגמרי ברור לי, אבל בסדר.

אבל מי הכריח אותך דווקא למשוך רק מהחלק המנייתי? יותר חשוב לשמור על ההקצאה/רמת הסיכון שהחלטת עליה.

אגב, ברור לך שאם אתה מושך את כל הרווחים כל הזמן אז התיק *הכולל* לא יגדל.

למעשה אם אתה לא מתחשב באינפלציה התיק שלך יצטמצם ריאלית.

אם התכוונת למשהו אחר ולא הבנתי את הפוסט שלך - אז סליחה מראש.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 11:56
הוא רוצה למשוך רק מהרווחים, והחלק של האג"ח לא מייצר מספיק רווחים.

אבל כמו שכתבתי, אי אפשר גם לשמור על סיכון נמוך וגם לצפות לרווחים יפים.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 12:01
חסר מידע חיוני. הפוסט מעט לא ברור.

אתה נשוי? כתבת "לנו" אז אני מניח שכן.

האם אתה או אישתך עברתם את גיל 60?

למי יש הכנסה גבוהה יותר (לא רלוונטי אם שניכם לאחר גיל 60).

מוודא שאתה מודע לכך שלא ניתן למשוך אף פעם קופ"גלה בפטור ממס. הטבת המס היא כקצבה בלבד.

מה מונע ממך לשנות מסלול בפנסיונים? תוכל להקצות אחוז מסויים לאג"ח ומניות ב"חופשי".

מעבר לכך, אם אתה מתקשה למצות הטבות מס - אינך חייב למקבם את הטבות ההפקדה למצרים פנסיונים כאלה ואחרים. תוכל פשוט להקצות לתיק הממוסה.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 12:52
קרן השתלמות וקופת גמל להשקעה אינם אפיקים פנסיוניים - שני המוצרים נזילים (השתלמות לאחר 6 שנים) ומאפשרים שימוש הוני.

אתה נותן לזנב לקשקש בכלב. מיסוי הוא רק פרמטר אחד מהכל.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 13:32
אבל זה מה שכתבתי. שאני לא מבינה למה זה קשור?

אני מבינה את הרעיון למשוך רק רווח במטרה לשמור על הקרן - מבחינת הכסף שיש ברשותו.

אבל למה למשוך את התקציב הזה רק מהמניות בתיק הנזיל?

הרי זה לא שהוא מושך את הרווח רק מהמניה שעשתה את הרווח. כי הוא מתייחס גם לרווחים שנבעו מהכספים שבפנסיה/קה״ש/קופ״ג שהם הוא לא נוגע.

אז למה לא למכור גם מהחלק האג״חי?
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 17:39
תקנה הרבה מניות בודדות מסקטורים שונים ותמכור את אלו שהפסידו או הרוויחו פחות. גם מגוון אג"ח קונצרני יתן לך שונות גדולה יותר מקרן אגח או אגח ממשלתי.

אם תמכור בלי רווחים תדחה את המס.

אתה יכול לתרום מניות עם הרבה רווח לעמותות. יש בזה פטור ממס רווח הון.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 18:11
איך קשור למה ששאל?
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 18:50
צודק. זה מה שהיה עדיף לו לעשות בשלב החיסכון. בשלב ההוצאות מבחינת דחיית מיסוי עדיף למכור בלי רווח
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 19:14
כרגע מחכים לתשובה שלו האם הוא חי רק מהדיבידנדים, או ממש מרווח מעל מחיר הקנייה שלו.
🕒 פורסם בתאריך: 08/11/2025 08:57
חי ממספר מקורות הכנסה - אחד מהם הוא רווחים מתעודות-סל על מניות (משקיע רק דרך תעודות סל, הרווח הוא בעיקר מעלייה במחירי המניות).

מהתשובות נראה שלא הייתי מספיק ברור בשאלה שלי - אז אנסה עם דוגמא מספרית:

נניח שיש לי תיק השקעות עם מיליון שח באג"ח ומיליון במניות (החלוקה נקבעה לפי רמת הסיכון הרצויה בתיק). ונניח שהתשואה הממוצעת של החלק המנייתי היא 10% בשנה (התשואה של האג"ח היא אחוזים בודדים ולצורך הדוגמא אתעלם ממנה - במציאות יהיו גם מעט עליות ומעט משיכות מהחלק האגחי אבל זה זניח לעומת החלק המנייתי).

אחרי שנה - החלק המנייתי של התיק יהיה בשווי 1.1 מיליון - ואני אמשוך את ה-100,000 שהרווחתי בחלק המנייתי - כך שהתיק חוזר למצבו המקורי, וכך כל שנה.

הבעיה שאיתה אני מתמודד: מתוך המיליון שמושקעים במניות - נניח ש-700,000 מושקעים במסלולי-מניות באפיקים פנסיוניים - קופ"ג להשקעה (כן - מודע לזה שהפטור ממס רק במשיכה כקצבה), וקה"ש נזילה (יכול למשוך אבל מעדיף למקסם את הפטור ממס רווחי הון ולא לגעת בכסף). אז אחרי שנה - החלק המנייתי-פנסיוני שווה 770,000, והחלק המנייתי-חופשי שווה 330,000. מכיוון שאני עדיין רוצה למשוך את כל ה-100,000 רווח אבל מעדיף לא לגעת בפנסיוני - אני אמשוך 100,000 מהחלק המנייתי-חופשי, ויישארו שם 230,000. אחרי שנה נוספת - שוב אמשוך רק משם 100,000, ויישארו שם 153,000. ואחרי שנתיים נוספות - עדיין יהיו לי מיליון שח במניות - אבל הכל יהיה בחלק הפנסיוני (שממנו לא משכתי), וללא מניות שאני יכול להנות מרווחיהן בחלק הלא-פנסיוני של התיק.

ובחזרה לשאלה שלי - האם יש התנהלות אחרת מבחינת ניהול התיק ומשיכת הכספים, שתאפשר למקסם כמה שאפשר את הפטורים ממס רווחי הון ועדיין להנות בשוטף מהתשואה של התיק ?

(לשואלים - אני בן 58 וזוגתי צעירה בכמה שנים, שנינו כיום במשרות חלקיות, אני צברתי כבר קצבה פנסיונית מובטחת בגובה סביר והיא לא).
🕒 פורסם בתאריך: 08/11/2025 09:37
כלומר אם הבנתי נכון, אתה מושך רק מהמניות. ובנוסף אתה מושך רק רווחים, כלומר אתה משלם מס מקסימאלי. דרך אגב אני מאוד מקווה שאתה מושך רק רווח ריאלי אחרת התיק שלך לא באמת נשאר באותו ערך.

האסטרטגיה למשוך רק מהחלק המנייתי הרווחי לא כל כך מובנת לי. ואם המניות מפסידות או הרווח הריאלי נמוך מאחוז המשיכה שלך, אתה לא מושך ? כלומר מתי אתה מושך מהחלק האגחי ?
🕒 פורסם בתאריך: 08/11/2025 10:06
אין כזה דבר למשוך רק רווחים. כשאתה מוכר יחידה אתה מוכר את הקרן ואת הרווחים שלה על אותה יחידה.
🕒 פורסם בתאריך: 08/11/2025 10:09
למעשה אני מושך פחות מהרווח הריאלי - אני לא זקוק לכל הרווחים הריאליים אז אני מושך רק חלק מהם.

התיק מושקע בתעודות-סל על מדדים, אז לאורך זמן יש בעיקר רווחים. גם אם יש בשנים מסויימות הפסדים - אני בדרך כלל לא מממש אלא מחכה שהשוק יתאושש.. במקרה שכן מוכר בהפסד - תמיד מקזז אותו מול רווחים.

הרווחים בתיק ההשקעות הם לא מקור ההכנסות העיקרי אז יש לי גמישות - אני מאוד משתדל לא למשוך יותר מהרווח הריאלי (ובדרך כלל משמעותית פחות), כך שלאורך זמן התיק עולה גם בערכו הריאלי. משתדל לשמור על הקצאת הנכסים לפי רמת הסיכון שאני רוצה בתיק, כך שאם אחוז החלק האגחי עולה מעבר לאחוזים שקבעתי עבורו - אני מושך גם ממנו.
🕒 פורסם בתאריך: 08/11/2025 10:23
אני מניח שהוא מתכוון שגודל הפוזיציה (נומינלית) לא קטן אף פעם ביחס להשקעה המקורית.

שזה תעלול פסיכולוגי דומה למה שעושים משקיעי הדיבידנדים ש"לא מוכרים את המניות עצמן".
🕒 פורסם בתאריך: 08/11/2025 10:39
כלומר האסטרטגיה שלך היא לשמור על איזון בתיק.

והבעיות שלך הן בעצם ,

1. השנים האחרונות היו שנים טובות ולכן משכת מהחלק המנייתי בלבד ואתה חושש שהשנים הטובות ימשכו ותיאלץ להמשיך למשוך מהחלק המנייתי בלבד והחלק הממוסה המנייתי יאזל לך.

2. בגלל השנים הטובות אתה מושך מהחלק הרווחי ולכן משלם מס על הרווחים ואתה מעוניין אולי להפחית את המס.

עכשיו הבנתי.
🕒 פורסם בתאריך: 08/11/2025 10:46
ההבדל הוא שבקבלת דיבידנד אתה משלם 25% נומינלית מגובה הדיבידנד שהתקבל, ובמכירת יחידות אתה משלם מתחת ל25% משווי המכירה.
🕒 פורסם בתאריך: 08/11/2025 10:56
בדיוק :) וברור לי שמדובר ב-"צרות של עשירים" - הלוואי שהשנים ימשיכו להיות טובות ויהיו לנו המון רווחים שנשלם עליהם 25%-של-המון מס.

מתוך הנחה סטטיסטית ארוכת-טווח שלאורך זמן המניות ימשיכו לעלות בשיעור ניכר יותר מאגרות-החוב - כל מה שאני רוצה זה לוודא שאני מתנהל נכון, בגבולות אסטרטגית-ההשקעה והצרכים הפיננסיים שלנו, לניצול מיטבי של הטבות המס.
🕒 פורסם בתאריך: 08/11/2025 11:04
רק לוודא שאני מבין - האם אתה קורא לזה "תעלול פסיכולוגי" בגלל שהשווי לפני-מס אמנם גבוה יותר מסכום ההשקעה המקורי, אבל השווי אחרי-מס עלול להיות נמוך יותר (אם יש לי עכשיו פחות יחידות ששוות כל אחת יותר) ?
🕒 פורסם בתאריך: 08/11/2025 11:05
במקרה כזה, בהנחה שתרצה להמשיך ולשמור על איזון 50%-50% תצטרך להעביר למסלול אג״חי חלק מהפנסיה.

לא רואה מה הבעיה בזה. אם תעביר את החלק הדרוש לך באג״ח לפנסיה תוכל למכור מהחלק האג״חי הנזיל בלי לשלם מס כמעט בכלל (בגלל העדר הרווחים הריאלים לטענתך). למעשה היה אולי חכם להתחיל את זה כבר לפני שהתחלת למכור מהמניות הנזילות ולשלם עליהן מס.

שים לב שעל החלק הפנסיוני, מעל גובה קצבה מסוים, משלמים מס שולי. אז אין סיבה להגדיל אותו מעבר לרצוי, בוודאי אם בגלל ההחלטה הזו אתה מוכר מניות נזילות ומשלם מס.
🕒 פורסם בתאריך: 08/11/2025 11:08
זה תעלול פסיכולוגי כי הגדרת לעצמך סף שרירותי (סכום התחלתי) ובהתאם אליו אתה מקבל החלטות שעלולות לפגוע באיכות החיים שלך.

כמו שמשקיעי הדיבידנדים קבעו סף שרירותי (כמה מניות קנו מראש) ומתנהלים בהתאם לזה.