⬅ חזרה לאינדקס

האם פרדיגמת ההשקעות שאנחנו מכירים עדיין רלוונטית בעידן ה-AI?

🕒 פורסם בתאריך: 27/11/2025 15:20
אנחנו רגילים לחשוב על השקעות בצורה מסוימת כבר כמעט מאה שנה:

מניות = צמיחה, נדל״ן = יציבות, מזומן = בזבוז תשואה.

אבל ככל שה-AI נכנס עמוק יותר לחיים שלנו (ואין דרך חזרה), קשה להתעלם מכמה סימנים שמרמזים שאולי הפרדיגמה הזאת מתחילה להיסדק.

כמה מחשבות שהתחילו להטריד אותי באופן אישי, במיוחד אחרי שציפיתי בכמה מומחי AI מדברים על מה שהולך להגיע בשנים הבאות, במיוחד לגבי מה שהם טוענים שנאמר בשיחות סגורות.

לגבי שוק המניות: AI גורם לריכוז כוח אצל מעט חברות, ושיבוש מהיר אצל כולן האחרות. אם 10 חברות הופכות למנוע של הכלכלה העולמית, עד כמה ה-“פיזור” בקרנות רחבות באמת קיים?

לגבי נדל״ן: דווקא עכשיו, כשהכול נהיה דיגיטלי וחכם, נכסים פיזיים חוזרים להיות “עוגן”? אנשים תמיד צריכים לגור איפשהו.

לגבי מזומן: בעולם יציב מזומן הוא הפסד תשואה. בעולם לא יציב, מזומן הוא חמצן. נותן תנועה, גמישות, ויכולת לקבל החלטות בלי לחץ.

לגבי קריפטו (או ביטקוין באופן פרטני): לא כהימור, אלא כגידור מערכתי. במיוחד בעידן של רגולציה, ריכוזיות, ומערכות פיננסיות פחות צפויות.

אני לא קובע שהכול משתנה, ואני לא נופל עכשיו ל- ״ראיתי כמה סרטונים מפחידים ביוטיוב אז אני הולך לשנות הכל!״, אבל, כן שואל את עצמי, ועכשיו גם אתכם:

האם אנחנו בוחנים מחדש את מבנה ההשקעות שלנו, או ממשיכים לפעול לפי כללי משחק שנכתבו לעולם אחר?

אתם עושים התאמות? יותר מפצלים? יותר מזומן? יותר קריפטו? או שזו מחשבה שעוד לא עלתה אצלכם, ולדעתם אני מקשקש במוח כי צפיתי בכמה סרטונים דיסטופיים ביוטיוב לגבי מה הולך לבוא?

פיס.
🕒 פורסם בתאריך: 27/11/2025 15:36
לגבי מניות: הוא עדיין מפוזר מאד מאד גם אם 10 אחוז זה מניות טכנולוגיה, שאגב, כוללות עוד הרבה מעבר לAI

לגבי נדל"ן: לדעתי טענה חסרת פשר, שטח יש בשפע, בניה זה לא משאב מוגבל, כלום צריכים לגור איפשהו ולא דוקא בתל אביב.

לגבי מזומן: בעולם יציב הוא הפסד, ובעולם לא יציב, בשביל זה יש לך איזושהי קרן חירום [ואם היא קטנה לדעתך זה בעייתי גם בעולם יציב].

לגבי ביטקוין: גידור על ידי חלומות במוצר חסר כל ערך, בעל קושי גדול להנזלה [כשהוא באחזקה ישירה], בעידן של רגולציה אין לו גם שום סיכוי להצליח.

מסקנה-מה שהיה הוא שיהיה.
🕒 פורסם בתאריך: 27/11/2025 16:38
כשמדברים על מזומן בהשקעות מתכוונים לקרנות כספיות/אגח מאוד קצר, כלומר שומר ערך אינפלציוני או קרוב לו.

לגבי השאר, מרוב בבלטיישן לא הצלחתי לראות את היער, מצטער. במילים אחרות אין ולא הצגת שום קשר בין הטענות למסקנות שלך, חוץ מלהגיד ai.
🕒 פורסם בתאריך: 27/11/2025 16:59
אני לא בטוח אם AI יוביל לפחות חברות. בדרך כלל כשיש מונופול על טכנולוגיה אז הממשלות מפרקות אותו. ואם זאת טכנולוגיה הרסנית כמו נשק אז הממשלות דואגות שהיא תהיה בבעלותם הבלעדית, ואם יש גורם חזק יותר מהממשלה אז הוא יהיה המושל.

אם מסתכלים על מהפכות טכנולגיות בעבר הן הובלו על ידי מספר חברות מצומצם (שרק חלק בהן שרדו את התחרות) וגרמו למחיקה של הרבה חברות אחרות. אבל לאחר המהפכה צמחו חברות אחרות שהשתמשו בטכנולוגיה החדשה. לדעת מראש מי יצליח זאת משימה מאוד קשה. מעניין להשוות אסטרטגיית קנה והחזק לעומת מחקה מדד במהפכות טכנולגיות. לכאורה למחקה מדד יהיה יתרון.
🕒 פורסם בתאריך: 27/11/2025 17:21
אני מוסיף: והזדמנות עסקית לאקו סיסטם חדש שיכול להרחיב את הפיזור ולהגדיל הזדמנויות.

למה "חוזרים"? רבים מאיתנו מחזיקים בנדלן כבר היום בתור עוגן שאינו קורלטיבי לשאר.

קריפטו מצוי תחת רגולציה גדלה והולכת בדיוק כמו כל נכס פיננסי אחר.
🕒 פורסם בתאריך: 27/11/2025 18:48
למה שזה יגרום לריכוז כוח אצל מעט חברות?

אתה יכול להסתכל על המהפכות הקודמות ולראות שכלל המשק נהנה מהן, ולא רק החברות שקשורות באופן ישיר.

למשל ממהפכת האינטרנט, לא רק חברות אינטרנט (כמו גוגל) הושפעו, אלא פחות או יותר כל חברה מסחרית שיפרה את התפוקה בעקבות האינטרנט.

כלומר, לדעתך בעולם משתנה וצומח -

עדיף להחזיק מזומן עם ערך הולך ופוחת, במקום להשקיע למשל במדד רחב שכולל את כל חברות הצמיחה?

הייתי אומר שבדיוק להיפך...
🕒 פורסם בתאריך: 27/11/2025 19:05
לפני שתרחיש כזה קורה - מה זה משנה? אם במקרה השקעת דרך המדד בחברות שהתפוצצו עד כדי כך שהשתלטו על המדד, זה תרחיש חיובי.

אחרי שזה קורה - אם יהיו 10 חברות במדד, דעתי שכדאי יהיה לשנות את ההקצאה ולפזר.

אולי לא הבנתי, אבל נשמע כמו סיסמאות, שתמיד נטענו, ולא קשורות ל AI.

העולם לעד משתנה ומתהפך. מה משתנה ביחס לתהפוכות שתמיד היו?
🕒 פורסם בתאריך: 04/12/2025 19:32
אכן יש התלהבות רבה סביבה "AI". זאת בקושי התקדמות טכנולוגית - אותה טכנולוגיה היא מה שנקרא עד לא מזמן "האלגוריתם".