⬅ חזרה לאינדקס

השקעות והצהרת הון

🕒 פורסם בתאריך: 01/01/2026 12:16
אני משקיע דרך ברוקר זר. בשנת 2025 ממשתי רווח משמעותי בקרן הנסחרת בדולר בברוקר בזר. כלומר בדולרים יש לי רווח.

אבל במונחים שיקליים אין לי רווח בגלל ירידת הדולר - יש לי אפילו הפסד במונחים שקליים. לכן במצב כזה שבמונחים שקליים יש לי הפסד (למרות שבמונחים דולרים יש רווח) - אין פה רווח הון ואין מס רווח הון לשלם.

לדוגמא השקעתי 1,000,000 דולר בשער 4 לקרן דולרית מהחשבון דולרי (4,000,000 שח במונחים שקליים). הקרן עשתה 10 אחוז. מכרתי כשהדולר היה 3.2. במונחים דולרים קיבלתי 1,100,000 דולר אבל במונחים שיקלים יש לי 3.2*1,100,000 =3,520,000 לכן אין פה רווח הון - כי יש פה הפסד במונחים שיקליים - ולכן אין על זה מס רווחי הון (וגם לא הפסד הון מועבר).

השאלה היא מה קורה במקרה כזה עם הצהרת ההון. ההון הדולרי שלי גדל ב100 אלף דולר. כ320 אלף שח. אבל לא שילמתי עליו מס - כי במונחים שקליים לא היה רווח הון ולכן בדוח שנתי שאני מגיש למס הכנסה בסוף שנה הוא לא מוזכר בכלל וזה ייצור גידול הון לא מוסבר בהצהרת הון הבאה - גידול הון שבכלל יבלוט אם הדולר יעלה חזרה.
🕒 פורסם בתאריך: 01/01/2026 14:59
דבר ראשון בהצהרת הון מודדים הכל בשקלים.

אילו היה לך מצב הפוך, רווח בשקלים והפסד בדולרים, אז את הרווח האינפלציוני* ניתן לרשום בהכנסות פטורות בדוח השנתי ואז זה מסתדר.

*הכוונה כאן לאותם הפרשי שער שלא מוסו.
🕒 פורסם בתאריך: 01/01/2026 16:19
בהצהרה בנוסח החדש רושמים גם את הסכום בדולרים אם יש אחזקה דולרית וגם את שוויה בשקלים. הם שינו את זה בהצהרת הון החדשה. אבל גם במונחים שקלים. בוא נניח שבהצהרה החדשה הדולר יחזור ל4 שח. נניח גם שההון לא הישתנה מההצהרה הקודמת. יש פה גידול הון (לפי הדוגמא שנתתי) של 100 אלף דולר. 400 אלף שח בשער החדש שעליו לא שולם מס (כי לא היה רווח הוא בזמן המכירה במונחים שקליים) את הגידול השיקלי בגלל הפרשי השער ניתן להסביר כי השער היה ידוע בין ההצהרות. אבל את הרווח 400 אלף שח (בשער החדש) אין שום מסמך שמסביר מאיפה הגיע מלבד חישוב שאני עושה עצמאי (לפי האקסל שלך כמדומני :) ) נראה לי בעייתי ללכת להסביר אם ההצהרה החדשה תיבדק איך נוספו לי 400 אלף שח (בשער החדש) עליהם לא שילמתי מס וגם לא דיווחתי עליהם כרווח הון. אם היה מקום לרשום בדוח שנתי את הרווח של ה320 אלף שח שמומשו ללא מס זה היה יכול לעזור. אבל בדוח שנתי אתה רושם רק רווח הון ופה כאמור למרות שהרווחתי 100 אלף דולר זה אינו רווח הון בזמן המכירה. אלא אם כן יש מקום לציין רווח כזה פטור ממס בדוח שנתי שאני לא מודע אליו..
🕒 פורסם בתאריך: 01/01/2026 16:29
זה לא סותר את מה שכתבתי. בסוף את הבחינה הם עושים בשקלים.

הם הוסיפו שדות לצרכי נוחות וסדר, וזה מבורך.

גם אמרת בעצמך שאתה רושם שווי דולרי ושקלי, אז הם רואים שהיה שינוי בשער הדולר (והם גם יודעים שהיה).
🕒 פורסם בתאריך: 01/01/2026 16:30
נכון אבל שוב, נוספו 100 אלף דולר אותם הרווחתי במכירת הקרן שעליהם לא שולם מס. איך אני מסביר את הגידול הזה בהון.

זה כמה מאות אלפי שקלים..
🕒 פורסם בתאריך: 01/01/2026 16:47
לא יודע ספציפית לגבי המקרה שלך - אבל תתייעץ עם איש מקצוע האם כדאי להוסיף נספח הסבר מודפס.

לא מהווה יעוץ משפטי או יעוץ מס.

אל תאמין לאף אחד באינטרנט.
🕒 פורסם בתאריך: 01/01/2026 17:03
חשבתי להוסיף להצהרת הון הבאה מכתב הסבר אבל אני בספק אם משהו שם שיקרא אותו יודע בכלל איך מחשבים את המס ולמה עשיתי חציון בין רווח ראלי, נומנלי ו0 לחישוב המס. בכל מקרה נראה מקור לבעיות כל הסיפור הזה. שוב אם היה מקום בדוח שנתי לדווח על ה"רווח" הזה שלא חייב במס זה היה פותר הרבה בעיות. אבל למיטב ידיעתי אין כזה בדוח שנתי..
🕒 פורסם בתאריך: 01/01/2026 17:04
אתה מעריך שזו בעיה.

זו לא בעיה. אין לך גידול הון בשקלים לא מוסבר.
🕒 פורסם בתאריך: 01/01/2026 17:11
אני יכול להסביר את הגידול בשקלים רק על ידי זה שאראה להם את החישוב שעשיתי שמראה שאין רווח שיקלי במכירה אלא רק רווח דולרי. אבל את זה אני יכול להראות רק בדיעבד אחרי שההצהרה הבאה תיבדק (ואם יבקשו הסבר על הגידול בהון) ויראו את הגידול בהון הדולרי וגם השיקלי אם הדולר יתקן למעלה שכן כל הכסף עדין בדולרים. הייתי מעדיף לא להגיע למעמד של להסביר לפקיד שומה איך מחשבים רווח הון בקרנות דולריות ולמה למרות שהרווחתי 100 אלף דולר אני לא הייתי צריך לשלם עליהם מס
🕒 פורסם בתאריך: 01/01/2026 17:17
לדעתי - עד שאתה לא עולה במדגם ו/או מקבל זימון לדיון וכדומה לא נראה לי שכל כך מתעניינים בהצהרת הון שלך.

אולי יש להם היום מערכות יותר משוכללות שעושות הצלבות ומאתרת תיקים עם הפרשי הון או עם פוטנציאל להפרשי הון - לא יודע.

תשאל איש מקצוע -

1. האם מכתב הסבר כזה יכול להזיק.

2. האם יש משהו אחר שאתה יכול לעשות.

לא יועץ מס. לא מהווה יעוץ מס או יעוץ משפטי.

🕒 פורסם בתאריך: 01/01/2026 17:19
אני חושב שעידן המדגמים עבר מהעולם כבר - עכשיו שכל ההצהרות הון מוזנות למחשב ובטח יש אלגוריתם שעובר עליהם אז כל ההצהרות יבדקו. אין צורך במדגם יותר..
🕒 פורסם בתאריך: 01/01/2026 17:24
ייתכן שזה נכון לגבי מדגמים. i have no clue

מכתב הסבר מנומק יכול

1. להשפיע לרעה.

2. להשפיע לטובה.

3. לא להשפיע בכלל.

4. להיות נושא מעניין לפתוח בו דיון אצל פקיד השומה על ידי המייצג שלך.

תשקול עם איש מקצוע ותקבל החלטה.

לא תוכל לשנות להם את הטפסים.

לא מהווה יעוץ מס או יעוץ משפטי.