⬅ חזרה לאינדקס

פרוטוקול rosc פיננסי

🕒 פורסם בתאריך: 30/03/2026 18:37
אהלן כולם, אחרי זמן מה הרגשתי שנכון לשתף קצת עלי.

משפחתי עלתה ארצה בסוף שנות ה90.

כמהגרים תמיד היה חסר, ברוך השם ההורים הסתירו את זה, אבל כנראה החיבה שלי לחיסכון והרצון שלי לביטחון הוליכו אותי לפורום הזה.

אני אספר קצת על הילדות;

אבא תמיד עבד, תמיד, בלי שבתות, בלי ימי חופש, כמעט בלי לחזור הביתה, תמיד...בתור נער נזקקתי לדמות אבהית ולצערי פגשתי כמה אנשים שהובילו אותי למקומות פחות נעימים במסע החיים, עד שלאחר כמה שנים וכמה אירועים, התפכחתי וניתקתי עימם קשר.

בין הזכרונות הראשונים שלי על אמי היה פעם אחת, באמצע הלילה, כשקמתי לשתות מים, וראיתי אותה בשעה מאוחרת במטבח, מתעסקת בחשבוניות, דף ועט, מחשבון וניחוח של תסכול באוויר... נכנסתי למטבח, שתיתי מים ויצאתי ממנו מבלי שהיא שמה לב אלי בכלל.

תמיד היה חסר בבית, ההורים דאגו שלא נדע את זה, כמובן שידענו, ברור שידענו, אבל שיחקנו את המשחק, והם עשו את ההכי טוב שלהם.

תמיד היה לי חיבה למנימליזם, סיפוק במועט, לא להקיף את עצמי בדברים שאיני צריך.

אולי אפילו פיתחתי אנטי לכסף, אנטי לעשירון העליון, אנטי לאנשים שתמיד היה להם והיו קונים מה שלי לא היה.

עם חלוף השנים אמרתי לעצמי שאני בחיים לא אעבוד בשביל כסף, אני אעבוד בשביל הסיפוק שלי ומה שאני מאמין בו.

כמה תמים הייתי, אולי עדין.

בצבא נחשפתי לעולמות הרפואה ומשם גיליתי את התשוקה שלי, טיפול.

שום דבר לא משנה, הכול הבל הבלים, עד שאתה מצליח לעזור למישהו, ואז הסיפוק, כמו הרואין, ריחוף.

היו פעמים שהרגשתי במאניה כשהצלחתי להחזיר דופק, או כשפתחתי נתיב אוויר לאדם לא נושם, או כשעצרתי דימומים מסכני חיים....

לצערי המקצועות הללו אינם מתגמלים, אפילו מגוחכים מבחינת שכר, אבל לי זה היה בסדר, אני מעדיף את זה מאשר עבודה מול מחשב ומשרד ושיעמום אינסופי.

הבנתי שאם אני לא הולך להרוויח הרבה, אני חייב לדעת את חוקי המשחק ולמנף אותם למשכורת הזעירה שלי על מנת לשרוד.

גיליתי את הפורום הזה, ולדעתי, פה זה חיבר לי את כל נקודות חיי, כולל הנקודה הזאת.

קצת מספרים.

אני בסוף שנות ה20 לחיי, בזוגיות רצינית.

מסוף הלימודים דרך מילואים ועבודות חרטא הצלחתי להגיע לחיסכון דיי אגרביסיבי של כמה מאות בודדות של אלפי שקלים.

פיזור התיק (ממוסה) להלן:

כ0.5 אחוז על אתריום, טעות ענקית, עדין מחזיק אבל, לא ישיר, נייר ערך מחקה.

כ85 אחוז על אסאנדפי אירית שקלית צוברת.

כ15 אחוז קרן כספית, חירום למקרה ואם צריך כסף זמין, כ10 חודשי מחייה.

גם פנסיה וקרן השתלמות דיי מעפנה, שאותה איפלו לא ראוי לציין.

אחוז חיסכון של כ50 אחוז מהשכר.

עושה קניות בויקטורי בימי שלישישוק עם כרטיס בהצדעה, קונה מוצרי מזווה בחישוק, נוסע על רכב יפני ישן, אוכל בחוץ פעם באף פעם, הפסקתי לעשן ,מתקלח במים קרים(מבחירה, לא קשור להתכלבות, זה עושה כיף אחרי זה, גם כשאהיה עשיר אני אעשה את זה) ומתאמן בבית בלי ציוד.

לפי אותה רמת חיים, לא כולל ילדים, משפחה, משכנתא, עתיד לצאת לחופש כלכלי באזור שנות ה40 לחיי עפי כלל ה4 אחוז.

כנראה נמשיך לגור בשכירות, חתונה וילדים עדין לא על הפרק.

לאחרונה התחלתי גם לפזול להסבה מקצועית בתחום הריתוך/מסגרות, לא משהו רציני, סתם מחשבה בראש.

אשמח לטיפים מחברה עם ניסיון בהמשך המסע המפרך הזה :)

תודה על תשומת הלב שלכם בנושא זה
🕒 פורסם בתאריך: 30/03/2026 18:53
יישר כח על המסע שלך והרבה הצלחה, נראה שאתה על המסלול הנכון למה שנכון לך

טעויות כדאי לתקן. כמעט לכל אחד יש סיפור של השקעה לא מוצלחת וזה חלק מהלימוד. במצבים כאלה לפעמים הכי משתלם לממש את ההפסד ולבצע כנגדו מכירה רעיונית של נכס עם רווח צבור, זה יחסוך בעתיד קצת מס ויפנה לך את הכסף למשהו יותר פרודוקטיבי.

אם העבודה שלך נותנת לך סיפוק אז למה לפזול לצדדים, בייחוד שמסלול הלימוד דורש גם השקעה כספית בשכר לימוד ובציוד. אלא אם כן מדובר בפזילה בכיוון של תחביב בלי כל ההסמכות ויש לך חברים שינחו אותך.
🕒 פורסם בתאריך: 30/03/2026 19:07
בגדול אתה צודק...אבל יש פה את העניין ה "אולי זה יחזור לעצמו" ואני אצליח לעשות רווח בטווח הארוך.

אני מוכן לקחת הימור על זה...יכאיב לי יותר למכור בהפסד ואז לגלות שיכלתי לעשות רווח כפול מאשר שהנייר יפסיד 99.9 מערכו.

אבל אתה צודק, המחשבה הזאת מרפחת לה מדי פעם.

נקודה טובה.

יש שחיקה אמפתית מאוד גבוה אצלנו במקצוע, והt חצי של מטפלים אצלנו עוזבים תוך כמה שנים בודדות.

אני מנסה למזער נזקים במידה וארצה לפרוש או אולי ארגיש שהשחיקה מהירה מדי, אולי שילוב...

בגדול ראיתי שיש מימון של כ90 אחוז משכר הלימוד במידה ואתה עושה את זה דרך משרד התעסוקה (במקביל לדמי אבטלה וכו)

מחסור ברתכים תמיד יהיה, זה נותן לי קצת יציבות :)
🕒 פורסם בתאריך: 30/03/2026 19:23
אתה במקום טוב וגם נשמע שאתה מרוצה מהמקום שלך בחיים, אז לא רואה טיפים :)
🕒 פורסם בתאריך: 30/03/2026 19:55
המממ למה? נניח היה לך נזיל את הסכום שכרגע מושקע באתריום, היית משקיע אותו שוב באתריום או שהיית משקיע במשהו אחר? הרי כל יום תיק ההשקעות שלך נולד מחדש, חוץ מהמיסוי הוא לא זוכר מה היה בעבר. אולי קצת קשה לך לחתוך את ההפסד? אולי זו הזדמנות לאמן את שריר חיתוך ההפסדים? אחד השרירים היותר חשובים בהשקעות...

מעניין אם אלה שעזבו הרגישו כזה היי לעזור לזולת כמו שאתה מרגיש, זה משהו שתדע רק בהמשך, אתה דומה רק לעצמך. רתכות זה הצד ההפוך לחלוטין מהמקצוע הנוכחי שלך, אפס אינטראקציה אנושית, ואם זה מה שיתאים לך בהמשך אז ככל הידוע לי זה מקצוע שאין בו בעיה לעשות הסבה גם בגיל מבוגר. בטח אם בינתיים תצבור קצת ניסיון כתחביב.

אני מאמין שגם בעובדי רפואה. לתחום שלך דווקא יש יתרון על רתכות כי יש בו מסלולי התקדמות ניהוליים, עיסקיים, מחקריים והדרכתיים שאולי יקרצו לך בשלב יותר מאוחר, בייחוד כשיהיו ילדים. חשוב לי להדגיש שאני לא מנסה לשכנע בכלום, רק לנסות לשקף לך עמדה הפוכה לצורך התרגיל המחשבתי.
🕒 פורסם בתאריך: 30/03/2026 23:58
איפה הבת זוג בסיפור?

חסכנית? עובדת בעבודה מכניסה?

החלום שלה הוא גם פרישה מוקדמת?

מסוג החלומות שצריך 2 מנועים על טורבו....
🕒 פורסם בתאריך: 31/03/2026 08:35
בת זוג תומכת במה שאני עושה, מדהימה.

היא לא עד הסוף בלופ כמוני בעניין הפיננסי, מצד אחד קטסטרופה, אני בחיים לא אשיג את זה כשיש לה חלומות על לטוס לחול פעם בשנה, בית משלנו וילדים לגדל.

מצד שני היא מאזנת אותי ומכילה אותי כמו בחיים לא הרגשתי, אני הצד הרציונאלי והיא האמוציונאלי מן הסתם, אני המקצין היא המתון, בלעדיה כנראה הייתי משיג את המטרות שלי לפני גיל 40, כנראה בהרבה יותר, אבל באיזה חיים? כסף זה רק אמצעי.

היא אמנית שמרוויחה גרושים...בנתיים...

אז בנתיים אנחנו בשלב הביסוס.

יאמר לזכותנו שיש לנו תקשורת מדהימה;

כשצריך להוריד אותה לקרקע או שצריך להחדיר בי אנושיות ולחוות חוויות, זה נעשה חלק, גם אם יש חילוקי דעות, לדעתי זה היתרון היחסי שלנו.
🕒 פורסם בתאריך: 31/03/2026 09:31
זה לא כזה חלום מופרך, או גרוע. אפשר להיות חופשי כלכלי ועדיין לגדל ילדים ולצאת לחופש.
🕒 פורסם בתאריך: 31/03/2026 10:03
בדיעבד רואים דברים אחרת, מקווה שאמרת/שתגיד להם תודה.

חוץ מזה, בהצלחה בדרך! נראה שאתם בדרך הנכונה, גם בנתיב וגם בשותפות.

המיליון הראשון הכי קשה, אחכ זה יתחיל להאיץ
🕒 פורסם בתאריך: 31/03/2026 12:37
לדעתי כמו בכלכלה, משהו אחד יבוא על משהו אחר... גידול ילדים (ממה שאני מבין, אין לי ילדים עדין) נוגס המון בתזרים והשיעור החיסכון.

דווקא מעניין לדעת מה אנשים כמוני בגישה עברו פה כאשר הביאו צאצאים, איך זה שינה אותם ומה זה עשה לסדר עדיפויות שלכם
🕒 פורסם בתאריך: 31/03/2026 12:52
לא היה לי שינוי גישה, כי רציתי משפחה וילדים. אני לא רואה טעם בחיסכון לשם חיסכון ולא מעוניין לוותר על משפחה או חוויות כמו חופשה או תחביבים.

אחרי הכל אני חוסך ומשקיע בשביל להשתמש בכסף הזה לטובתי ולטובת המשפחה שלי.

אתה צריך לחשוב מה יותר חשוב לך, זה שאתה תפסיק תעבוד, או שלמשפחה שלך יהיה יותר טוב.

יש לי מספיק כסף להפסיק לעבוד, או להמשיך לעבוד ולשלוח את הילדים לבית ספר טוב יותר - במקרה הזה אני אעדיף להוציא את הכסף על הילדים ולהמשיך לעבוד עוד כמה שנים.

בסכומים קטנים יותר אפשר לומר למשל שאם יש לי מספיק כסף לחופשה בחו"ל או ליישור שיניים לבת שלי, כמובן שיישור שיניים יבוא קודם.

הכי טוב שיהיה כסף להכל, אבל אם אין סיבה מיוחדת שדורשת את מלוא המאמץ בחיסכון (נניח חובות גדולים) אפשר גם להנות מהדרך.
🕒 פורסם בתאריך: 31/03/2026 14:59
אני הייתי כמוך (חפצים וחוויות בתשלום אף פעם לא ריגשו אותי מאד) לפני הילדים וגם כשכבר הגיעו לעולם. מבחינתי היה אפשר לגדל אותם באוהל כמו בדואים :)

אבל היו תקופות שחיינו על הקשקש כי העדפנו שהילדים ילמדו בבי"ס יקר יחסית, וגם בגלל שבנינו בית ועסק תיירותי תוך כדי. בעלי חובב כלי עבודה וגאדג'טים וזה יקר.

טיסה לחו"ל פעם בשנה למקום קרוב וזול (יוון, מזרח אירופה) לא אמור לשנות הרבה אם אתה מחלק את ההוצאה השנתית החד-פעמית ל-12.

בית משלכם - רק אם היא משתלבת היטב בפרנסת משק הבית.

גידול ילדים זה עניין לכשלעצמו, וכדאי לברר איתה היטב איך היא מדמיינת את זה. אם, למשל, היא תעדיף להיות איתם עד גיל גן חובה אז לא צריך לשלם הון על מעונות וצהרונים (אבל גם לא יהיה רלוונטי לקנות דירה). האם תעדיפו בשנים הראשונות לקבל אביזרים, ביגוד וצעצועים מיד שניה או שהכל יהיה חדש מהאריזה? האם צריך הרבה צעצועים ובגדים או שאפשר להסתפק במועט. היא אמנית אז אולי תשמח ליצור איתם דברים במקום לקנות.

נפלא!

אתה חוסך 50% כאשר אתה המפרנס הבלעדי של משק הבית שלכם? כי אם כן, זה אומר שהיא גם מאד סולידית.
🕒 פורסם בתאריך: 01/04/2026 09:00
אנחנו בחלוקה על הנטל, משלמים חצי חצי על הכול :)
🕒 פורסם בתאריך: 01/04/2026 10:08
עושה רושם שאתה בדרך הנכונה, בהצלחה בהכל!

אכתוב על מה שלא נאמר עד כה:

הייתי מתחיל כאן.

10 חודשי מחייה זה המון. בטח ובטח ללא ילדים או משכנתא. יש לזה סיבה מוצדקת הגיונית או רגשית (פסיכולוגית)?

הכסף ישמור על הערך, אך בפועל זה כסף בטלן שלא מושקע באופן אופטימלי. לאורך זמן ארוך זה יפגע בך.

באופן אישי אני מתנהל ללא קרן חירום בכלל. מאלו שכן מתנהלים עם קרן חירום, נהוג בדרך כלל שלושה חודשי מחייה להבנתי.

יודע על מגן מס/העברת הפסדי הון משנה לשנה בעזרת דו"ח שנתי?

אם לא, תתעניין :)
🕒 פורסם בתאריך: 01/04/2026 11:09
כתבת שהיא אמנית שמרוויחה גרושים.

זה אומר שכשהיא משלמת את החצי שלה - לא נשאר לה כסף לחסכון? בזמן שאתה מצליח לחסוך חצי מההכנסה?

כי אם זה כך, הגיוני לדעתי שאתה תשלם את החלק היחסי בהכנסות שלכם לטובת משק הבית (ואז אין לך 50% חסכון, אבל אולי ישאר לה משהו לטובת זה או לעצמה).
🕒 פורסם בתאריך: 03/04/2026 01:50
אני הולך על תרחיש קיצון שבו הרכב שובק חיים ואני צריך לממן אותו מכיסי.

מסכים מאוד על זה שרווק עם עבודה חיונית קבועה שמוכן גם בפיטורין להסב לעבודה אחרת לא צריך להחזיק מעל 3 חודשים נזילים.

מצד שני הביטחון שזה נותן לי על הוצאה גדולה שווה את חוסר התשואה הפוטנציאלית.

בנוסף אני גם מנזיל לפעמים עד כ50 אחוז מהקרן הכספית כשיש ירידות בשווקים ובכך "קונה בהנחה".

אני יודע שטאבו לדבר פה על תזמון שוק, אבל אני מאמין שלפעמים צצות הזדמנויות.

לגבי המגני מס, כמה רלוונטי להחזיק מגן מס משנה לשנה אם המשיכה הראשונה מהתיק שאני מתכונן אליה היא רק מעל עשור? לצערי גם במבט של החזר מס, לא בטוח שאני מרוויח מספיק על מנת שזה יהיה שווה את זה
🕒 פורסם בתאריך: 03/04/2026 01:59
דיון שעלה אצלנו, מהצד שלי; היא לא רוצה להרגיש שהיא חייבת לי ובגלל זה חשוב לה לשמור על חצי חצי, אנחנו משתמשים בספליט על הוצאות משותפות.

לדעתי כשנבסס את עצמנו עוד, ואוציא טבעת, ונאחד חשבונות, כבר לא יהיה חצי חצי, יהיה חלק יחסי מההכנסות.

לגבי חיסכון והשקעה זה משהו שאני מדבר איתה עליו, והיא יודעת שאם היא רוצה אני אעזור לה בהכול, אבל אני לא כופה עליה, זה צריך להגיע ממנה, לדעתי כשהיא תבסס את עצמה יותר והעוש שלה יגדל, היא תעזר בי וגם תלמד לעשות את זה לבד ^^
🕒 פורסם בתאריך: 03/04/2026 02:30
אז אולי תעשו את זה כבר עכשיו?

כמה זמן אתם כבר מנהלים משק בית משותף? וכל הזמן הזה היא אולי משלמת יותר מאשר אם לא היתה איתך בזוגיות (נניח גרה אצל ההורים, או חיה ברמת חיים נמוכה יותר). תחשוב על זה שאם תפרדו מחר - אתה צברת לעצמך כבר הון יפה והיא נשארה בלי כלום בזמן שאתם ביחד. לי זה נשמע מבאס.

הבן שלי עבר לגור עם זוגתו בערך שנה אחרי שהפכו לזוג ומיד הודיע שהוא משלם חלק יחסי גבוה יותר בגלל שההשתכרות שלו גבוהה יותר. לטעמי זה הגון יותר לשני הצדדים, אבל בהחלט מבינה את התחושה שלה.
🕒 פורסם בתאריך: 03/04/2026 13:13
שנינו מרוויחים פחות מהשכר החציוני.

אומנם היא מרוויחה גרוש וחצי, אבל אני מרוויח 2 גרושים, הפער לא משנה כלכך, שיעור החיסכון השונה נובע מאידיאולוגיה פיננסית שונה.

בנוסף היא לא רוצה להרגיש חייבת לי.

אם ניפרד, הגישה של חצי חצי נכונה לטעמי, הרי כל אחד הגיע עם הון קודם שונה, סט ערכים שונה , אורח חיים שונה וסוג עבודה שונה (לא שאני מזלזל באמנים, חלילה, ההפך, אבל עול העבודה בשירות הציבורי הרפואי לא עולה על אותו קנה)

ואם נישאר עד המוות, המשק בית יתערבב, מה ששלי שלך, ההון מתערבב, אז זה לא כלכך משנה.
🕒 פורסם בתאריך: 03/04/2026 14:32
כלומר פחות מ-10K? זה לא אומר הרבה.

אם אתה משתכר 9K והיא 3K ומשק הבית זה 5K - לטעמי זה לא הגיוני לחלוק שווה בשווה את ההוצאות, כשאתה חוסך הרבה והיא כלום.

מבחינה פיננסית, המצב הזה לטובתך אבל לא לטובתה, ואין לך שום סיבה למהר עם הנישואין. נשאר לי טעם רע בפה, אבל אלה החיים שלכם ולא שלי.
🕒 פורסם בתאריך: 04/04/2026 04:11
משיכת הכסף לא רלוונטית (אינה אירוע מס).

עלות אלטרנטיבית

ממליץ לקרוא ולהתעניין על שני הדברים, אני לא רוצה להסיט את נושא המסע שלך.
🕒 פורסם בתאריך: 04/04/2026 12:51
אני חושבת שהוא התכוון למכירה מהתיק, ואז אירוע מס כן רלוונטי.