⬅ חזרה לאינדקס

איבד את הביטחון

🕒 פורסם בתאריך: 13/11/2017 06:28
שלום לכולם.

בפעם האחרונה שכתבתי כאן, הייתי מלא ביטחון לגבי הדרך שבה אני מנהל את כספי. חסכתי סכום לא מבוטל ויחד עם חסכונותיהם של אימי אבי וסבתי ולפני שנה קניתי לעצמי דירה במזומן בחצי מליון שקל. שכר הדירה שאני מקבל מאז הוא 2250 ורווח ההון מאותה דירה עומד על לפחות 100000 שקלים. בנוסף יש לי 150,000 בבנק.

אז על מה אני מתלונן?

אני חושש מאד שבועת הנדלן תתפוצץ בקרוב. כיוון רוב כספי מושקע רק באפיק אחד שאינו בטוח בכלל אני מרגיש שאין לי בטחון שמחר אתעורר וכל הוני ירד ב30 אחוז. כמו כן 150000 השקלים בבנק שוכבים שם ללא מטרה. אני מרגיש שאני צריך אפיקי השקעה נוספים ואני מתלבט אם למכור את הדירה.

האם כדאי לי למכור את הדירה ולשבת על הגדר? זאת הדירה היחידה שלי ותכננתי לגור בה. בעתיד היא צפויה להיות במרחק הליכה קצר משתי תחנות של הרכבת הקלה שתיבנה וכבר עכשיו היא במרחק הליכה מתחנת הרכבת הרגילה (ולכן, לוקח 20 דקות להגיע לתל אביב). בלעדיה יהיה עלי לשכור דירה, מה שיוריד אף איכות חיי משמעותית (אני פסנתרן וקשה לאורח חיי להתאים עצמו לשותפים).

מצד שני לשים את רוב כספך וכסף משפחתך על נדלן שבימינו כבר ממש אינו בטוח ובועת הנדלן עלולה להתפוצץ בכל רגע נשמע לי הזוי.

הדילמה השניה שלי היא כיצד להשקיע מה150000 ששוכבים לי בבנק. אני רוצה להשקיע חלק מהכסף באלבום מוסיקה שזה בערך 40 אלף וגם לשפץ את הדירה זה דבר שארצה לעשות בשנים הקרובות.אז כמה מתוך ה150000 כדאי לשקיע לטווח רחוק? ואיך? עם בתי השקעות? כי לי בבורסה אין מושג בינתיים.
🕒 פורסם בתאריך: 13/11/2017 08:00
1. כמובן שאי אפשר לדעת, אבל לדעתי לא יהיה בזמן הקרוב "פיצוץ" במחירי הנדל"ן.

2. בדירות כמו שלך, ב-500 אלף, שהם נחשבות למאוד זולות, גם אם יהיה ירידה חדה, היא לא תהיה דרמטית(כול שכן, שהיא עלתה בעצמה ב-100 אלף מאז שקנית אותה)

3. אם הדירה מיועדת בעתיד למגורים, אז מלבד ההרגשה העצמית, זה לא באמת משנה מה יהיה הערך של הדירה.

אם היית שואל במצב שיש לך 500 אלף בבנק ואתה שוקל מה לעשות איתם, אולי הייתי מציע משהו אחר, אבל כרגע שכבר קנית דירה לטעמך, יש לך שוכר(ב-5-5.5 אחוזים ללא מס, שזה יפה מאוד), באמת שלא רואה סיבה למכור אותה.

מה שכן, אפשר להשתמש ב-150 אלף לאפיק השקעה אחר מלבד דירות.
🕒 פורסם בתאריך: 13/11/2017 08:43
לדעתי זה לא טיעון חזק. אם תמכור את הדירה עכשיו (כשהמחיר עדיין גבוה) תצטרך לקנות דירה חדשה, גם במחיר גבוה.

ואם תחכה ל"פיצוץ הבועה" אז אמנם תפסיד כסף על הנייר, אבל תוכל לרכוש דירה אחרת במחיר זול יותר.

הדרך היחידה להרוויח היא אם תצליח לתזמן בדיוק את סוף העליות, ותקנה דירה חדשה בדיוק בסוף הירידות. ואז גם לא מספיק להרוויח "קצת", אתה צריך לפצות על כל המיסים/עמלות/שיפוצים שהיו מעורבים בתהליך. נשמע לי קשה מאוד.

האלטרנטיבה של למכור את הדירה עכשיו, לשבת על הגדר בשכירות ובינתיים להשקיע את הכסף, היא גם מפוקפקת:

1. שוק ההון לא חייב לך כלום, ובועתי בעצמו

2. הכסף שאתה כן מרוויח ממוסה קשות (25%)

בקיצור, הייתי נשאר עם הדירה הקיימת ונהנה מהיתרונות שציינת.
🕒 פורסם בתאריך: 13/11/2017 15:07
מה משנה לך שמחיר הדירה ירד? השכירות שתקבל היא עדיין 2250.
🕒 פורסם בתאריך: 13/11/2017 16:33
בהנחה שזו דירתך היחידה, ובהנחה שאתה מתכוון להמשיך לגור בארץ ולא להגר, אז תמשיך להחזיק בדירה.

כמו שכתבו לפני, מה זה משנה לך אם הערך התאורטי עלה או ירד ב 100K , כל עוד דמי השכירות מגיעים בזמן? ואם דמי השכירות לא מגיעים, תמיד תוכל לגור שם (כמו שכתבת). בקיצור, עליית\ירידת הערך של הדירה לא רלבנטית לכלום לגבי מי שזו דירתו היחידה ומתכוון להמשיך לגור בארץ.

לגבי ההשקעה של 150K שנמצאים בבנק, תפחית את עלות ההקלטה (40K ) ואת עלות השיפוץ הצפוי (?), ומה שנשאר תשקיע בקרן מחקה של סל רחב ככל האפשר, נכתב פה רבות על זה.
🕒 פורסם בתאריך: 13/11/2017 18:03
1. אם קנית דירה במטרה להינות מדמי שכירות אז מחיר הדירה לא צריך לעניין אותך. יירד, יעלה - עדיין תקבל 2,250 ש"ח כל חודש (פטור ממס).

2. החזקת מזומן זו דרך מאוד טובה ופשוטה להגן על עצמך מפני ירידות - אם אתה חושש שמחירי הדירות יירדו ב-30% ושווי הדירה שלך יהיה פתאום 350,000 תוכל להשתמש ב-150,000 ולקנות עוד אחת (עם קצת משכנתא).

3. שוק הנדל"ן לא כ"כ משוכלל. זה לא שוק ההון שפתאום תראה ירידות של 40%-50% תוך שנה. יכול להיות שפשוט נומינאלית המחיר לא יזוז עכשיו עשור ולכן ריאלית זה קצת הפסד (אם תהיהי אינפלציה)

4. גיוון - אם אתה פוחד משוק הנדל"ן אתה יכול להשקיע את ה-150 שלך באפיק אחר - למשל איזשוה מדד מניות (עולמי, סנופי).

לא ממליץ על אף אופציה, רק נקודות למחשבה.
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2017 06:03
שוק הנדלן הוא לא מקשה אחת. ייתכן ומחירן של חלק מהדירות יירד וחלק יעלה. לפי מה שכתבת הדירה שלך ממוקמת באזור שהולך להיות מאוד נגיש כך שיש סיכוי שהיא תכה את השוק. בנוסף הנגישות תקל עליך להשכיר את הדירה בשכר דירה טוב יותר ויש את האופציה שאתה תגור שם. בנוסף זו דירתך היחידה אז למכור את הדירה זה בעצם להיות ספקולנט ולהמר על ירידת מחירי הנדל"ן.

זה בערך המקרה הכי ברור של לא למכור.

אני צריך להוסיף שלא מייעץ וכו וסתם כתבתי דברים שאולי קשורים למה שאתה כתבת ואולי לא, תלוי בפרי דמיונך, או שזה ברור?
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2017 06:19
הירידות בשוק הנדל"ן לא רלוונטיות לגביך, קנית דירה במחיר מגוחך ללא מימון, דירה שתשמש אותך למגורים ותמחק את סעיף הדיור מהתקציב החודשי שלך, בשום אופן לא למכור !

את הכסף הנזיל שישאר ברשותך לאחר שיפוץ הדירה, אתה יכול להשקיע בשוק ההון שישמש אותך גם כקופת חירום.

במידה ותרצה להתאמץ, תוכל לקחת משכנתא כנגד הדירה ולקנות נכס מניב נוסף שייצר עבורך הכנסה פסיבית בעתיד.
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2017 08:51
אני סקרן לדעת היכן קנית דירה ב400K במרחק של 20 דק מתל אביב?
🕒 פורסם בתאריך: 19/11/2017 23:08
מסכים עם השאר ומוסיף - כדאי לשמור סכום כלשהו במזומן (בעו"ש או במשהו שווה ערך שניתן למשוך בכל רגע) ל"הפתעות" בחיים, החל מתקלה בלתי צפוי בדירה או לצורך בלתי צפוי אחר (20k-30k ? ).
🕒 פורסם בתאריך: 20/11/2017 19:40
הדירה ברמלה, עיר שבה עדיין היה אפשר למצא דירות בחצי מליון עד לפני שנתיים (זאת שקניתי היתה ממש האחרונה שבהן). ברמלה גם צריך לדעת איפה לקנות, המקום שבו קניתי ליד הרכבת בצד היהודי של העיר הוא מקום טוב, אבל היום אין שם דירות במחירים האלה למיטב ידיעתי.

תודה לאל על הסטיגמה שבזכותה היו מיחירים כאלה.