⬅ חזרה לאינדקס

עיוות בהקצאת נכסים מול הקדמת תשלום לקבלן

🕒 פורסם בתאריך: 20/02/2018 11:25
שלום לכולם,

רציתי להתייעץ איתכם על דילמה שיש לי.

הקדמה:

אני מאוד נוטה להשקיע במניות, ובתור משקיע צעיר עם אופק חסכון ארוך ואחוז חסכון גבוה, אני מרגיש נח עם הקצאה של קרוב ל-100% מנייתי. לעומת זאת אשתי (גם היא סולידית מצטיינת) יותר שמרנית ורוצה כמובן נדל"ן למגורים, ועדיף עם כמה שפחות מינוף. יש לציין שהיא מבינה ששוק ההון מניב תשואה עדיפה וצריך להשקיע גם בו, ואנחנו עושים את כל ההשקעות שלנו בהסכמה ובשיתוף מלא.

הסיכום העקרוני בינינו היה שנשקיע גם וגם. לפני שנה קנינו דירה במחיר למשתכן, כשהתשלום העיקרי (70%) רק באוקטובר 2019.

השאיפה שלי הייתה לשמור על הקצאה גבוהה למניות, ולכן שאפתי לקחת משכנתא גבוהה (יחסית, בפועל סיכמנו על כ40%-50% מערך הדירה). במילים אחרות, אני רוצה להשקיע במניות, ושהדירה תהיה בעיקר של הבנק, לפחות בעשור הקרוב שבו אנחנו עוד צעירים ולהשקעה יש אופק ארוך מאוד. הבטחתי לאשתי החזר מהיר של המשכנתא (תוך 10 שנים), וזה בערך הרגיע אותה.

הבעיה כעת היא שהחוב שלנו לקבלן צמוד למדד תשומות הבניה. כשקנינו את הדירה המדד הזה עשה בממוצע 1% לשנה, ולכן לא היינו מודאגים במיוחד. כעת הוא מזנק (עשה 2.5% בשנה האחרונה, מתוך זה 0.8% בחודשיים האחרונים!) כך שהתחלנו לחשוב על הקדמת תשלומים לקבלן ואפילו הקדמת המשכנתא, כדי להימנע מההצמדה הזו. זה נכון שנשלם ריבית משכנתא במקום הצמדה למדד, אבל את ריבית המשכנתא נשלם בכל מקרה, זה לא משנה באמת אם ניקח אותה עכשיו עוד בעוד שנה וחצי. ההצמדה לתשומות הבניה היא תשלום מיותר לחלוטין שניתן להימנע ממנו.

הבעיה היא שבעצם יהיו לנו שנתיים של תשלום משכנתא+שכירות. אנחנו יכולים לעמוד בזה בלי בעיה (אחוז חסכון גבוה) אבל זה יבוא על חשבון ההשקעה בתיק המנייתי, כך שבעצם אני מעוות פה את הקצאת הנכסים שלי לטובת נדל"ן בשנתיים הקרובות. זה גם אומר משכנתא מעט גבוהה יותר (כי אנחנו שמים בצד כסף לדירה כל חודש).

יש עוד אופציות ביניים מורכבות כמו לקחת משכנתא עם גרייס חלקי כך שהתשלום למשכנתא יישאר קבוע, אבל גם לזה יש עלויות שאני עוד לא לגמרי מבין. כמו כן אני חושד שריבית המשכנתא תתחיל לעלות בקרוב (בארה"ב כבר עלתה מזמן, בארץ הנגידה מדברת על העלאת ריבית במשק בסוף השנה), כך שאולי שווה לנו בלי קשר לקחת משכנתא כדי לקבע את הריביות.

מה אתם חושבים? אשמח לשמוע דעות, הצעות ורעיונות.
🕒 פורסם בתאריך: 20/02/2018 12:17
זה לא גבוה.

איך בדיוק עם 40% מימון?

טעות.

+

=

כמה אחוזים תשואה אלטרנטיבית אתה חושב שתפסיד? בכנות?
🕒 פורסם בתאריך: 20/02/2018 12:52
בדקת איזה ריביות על המשכנתא אתה יכול לקבל?
🕒 פורסם בתאריך: 20/02/2018 15:12
גבוה זה יחסי. כשאתה יכול לקנות דירה כמעט במזומן, ואתה מצליח לשכנע את אשתך לקחת משכנתא של 600-800 אש"ח, אני קורא לזה גבוה :)

ההורים שלה מפעילים עלינו לחץ כבד לא לקחת משכנתא בכלל, מקסימום הלוואות מהמשפחה, ובטח שלא להשקיע במקביל בשוק ההון.

נו, ש-40% יהיו של הבנק... אין מה לעשות, אני לא מקבל את ההחלטה לבד וזכותה של אשתי שהכסף שלה יושקע בדירה. מה שחשוב לי זה לשמור על הכסף שמושקע כרגע במניות, ולשמור על המשך הפקדות לתיק במקביל לתשלום המשכנתא.

תראה, זה לא שהיו לנו הרבה אופציות, החוזה צמוד ואין לך מה לעשות עם זה מעבר להקדמת תשלומים. אם המדד היה ממשיך עם 1% בשנה הייתי חי איתו. כשהוא קופץ אני מתחיל לחפש אלטרנטיבות ובגלל זה אני פה.

חבר שלי קיבל משכנתא לא רעה בכלל עם נתונים דומים למדי לפני כשבועיים. אני מאמין שאני יכול לקבל בערך 1% פריים, 2.5% קבועה צמודה, 3-3.5% קבועה לא צמודה.

לא הבנתי מה קשורה תשואה אלטרנטיבית לקיבוע הריביות. זה לא כסף שלי שאני יכול לעשות עליו תשואה. זה כסף שאני רוצה לקחת מהבנק ולשלם עליו ריבית (שהייתי משלם בכל מקרה בעוד שנתיים), כדי לא לשלם הצמדה למדד תשומות הבניה.
🕒 פורסם בתאריך: 20/02/2018 15:27
על הכסף שאתה מפקיד בידי הקבלן / משלם על משכנתא עכשיו, במקום בעוד שנה ו8.
🕒 פורסם בתאריך: 20/02/2018 15:44
כמה ריבית הם לוקחים ? זה לא עדיף על משכנתא ?
🕒 פורסם בתאריך: 20/02/2018 15:52
הלוואה מהבנק מגדילה לכם את הסיכון,

תבדוק בעצמך מה יקרה אם בשנתיים הקרובות חס וחלילה תקלעו למשבר תעסוקתי + תיק המניות שלכם יחתך ב 50%

(משבר כלכלי)

אני לא הייתי שם את כל הכסף בטווח הזה (שנתיים) במניות אם היתה לי הלוואה בגובה 40% מהתיק.

במקרה קיצוני הבנק מעקל את הנכס, מוכר אותו בזול, והחוב שנשאר + ריבית + קנסות נשאר עליכם, אין בארץ הלוואות נון-ריקורס.
🕒 פורסם בתאריך: 20/02/2018 15:52
נניח שזה 3.5 אלף שילכו כל חודש להחזר משכנתא (3% תשואה), במקום ל-VT שנותן 10% תשואה נומינלית. על שנתיים זו הפקדה של 84 אש"ח. ההטיה הזו לטובת נדל"ן תסתיים רק כשתיגמר המשכנתא (וכל ההפקדות יחזור להיות לטובת VT), כלומר מדובר על תשואה אבודה של כ-10 שנים. התשואה האלטרנטיבית יוצאת כ-100,000 ש"ח.

יכול להיות שבאמת ניעזר בהם, הדיבורים הם בינתיים באויר. אני חושד גם שזה יבוא עם תנאים ויכול ליצור מתחים (הרי הם מצפים שקודם נשקיע את כל הוננו בדירה, לפני שהם נותנים לנו הלוואה).
🕒 פורסם בתאריך: 20/02/2018 15:58
אם יש לכם קרנות פנסיה, השתלמות , גמל

תעביר אותם למסלול מנייתי,

תקח הלוואה זולה (מההורים ?) על נגיד חצי מהעלות של הדירה, את החצי השני תשקיע באגחים לטווח קצר, והיתר במניות,

זו אסטרטגיה קצת יותר זהירה שהיא פשרה סבירה.

כמובן לא המלצה אלא תאור גישה אחרת
🕒 פורסם בתאריך: 20/02/2018 15:59
אני חושב שהסיכון שלנו בלקיחת משכנתא הוא סביר.

א. הכסף לא מושקע בשוק ההון לשנתיים, הוא מושקע לטווח ארוך.

ב. במקרה החמור ביותר שתיארת (שנינו מובטלים ולא מצליחים למצוא עבודה אפילו כשוטפי כלים, תיק המניות נחתך ב-50%), נצטרך למכור מניות בהפסד (בקצב נמוך), וגם זה רק אחרי שנאכל את קרן החירום. לא נעים אבל לא סוף העולם.

ג. בתרחיש סביר יותר שבו רק אחד מאיתנו מפוטר, אין שום משבר (אחוז החסכון שלנו כיום הוא כ-60%, כך שפשוט נחסוך הרבה פחות). לאשתי יש קביעות בעבודה כך שסיכוי נמוך מאוד שהיא תפוטר.
🕒 פורסם בתאריך: 20/02/2018 16:07
אג"חים לטווח קצר ומניות זו לא השקעה טובה לטווח של פחות משנתיים.

לפני שנה זה מה שעשיתי עם חלק מהכסף ששמרנו לדירה, למרות שידעתי שזה רעיון קצת מטומטם. בינתיים המניות חטפו (מניות ישראליות...) וגם האג"חים חטפו (אג"חים אמריקאיים שירדו מאוד לאחרונה...). אז למדתי את הלקח שלי לא להשקיע בשוק ההון לטווח קצר. למזלי הפסדתי רק כ-4%.
🕒 פורסם בתאריך: 20/02/2018 16:22
כמו שכתבת, יש לך חוב לטווח קצר ואתה צריך לגדר אותו, אתה לא יכול (קונספטואלית)לגדר אותו עם 100% מניות, כמה אתה רוצה לשים ב

בגידור זה עניין אישי, אם לאשתך יש ביטחון תעסוקתי ויש לכם גם גב משפחתי זה בהחלט יכול לצמצם את הגידור,

התשואה במניות בתוחלת היא גבוהה, אבל זה בראיה של 20 שנה +

לא בטווח של שנתיים,

אתה בו זמנית (כיום) רץ מרתון (מניות) וגם 800 מטר,(מימון דירה) אני לא מכיר אצן כזה :)

יש לך שני מקצים שונים שאתה רוצה לנצח בהם ואתה צריך זוג רצים ולא רץ אחד

כלומר לדעתי אתה צריך שני סוגי נכסים ולא אחד.

ושוב זה לא אמור להיות 50/50 גם 75/25 זה פתרון (75 מניות, 25 אגח) בייחוד אם יש בטחון תעוסקתי לאחד מכם +גיבוי משפחתי (מוגבל)

אבל אם אתם מרגישים נוח עם 100% מניות

אז אתם בטח מכירים את עצמכם יותר טוב ממני..

(דאג ,אני מכניס את רשת הבטחון לתוך האגחי שלי, לא מפריד, וגם את קרנות ההשתלמות,גמל,פנסיה,מנהלים לתיק הנכסים הוניים שלנו)
🕒 פורסם בתאריך: 20/02/2018 16:32
התשואה היא על סכום של 100K אולי, לא התשואה עצמה.

לקחת בחשבון מיסים שאין בהחזר משכנתא לעומת מניות?
🕒 פורסם בתאריך: 20/02/2018 21:27
חישבתי השקעה של 10 שנים על 84 אש"ח.

במניות (10% נומינלי) יוצא לי 218 אש"ח. בהחזר משכנתא (3%) יוצא לי 113 אש"ח. הפרש של 105 אש"ח.

גם אחרי מיסוי הפער הוא עצום. כמו כן אני לא חייב למכור את תיק המניות אחרי 10 שנים, אני יכול להמשיך להשקיע עד לפנסיה כך שהמיסוי פחות משמעותי.
🕒 פורסם בתאריך: 21/02/2018 09:01
האם יש סיבה להניח שהמדד יתנהג בשנה הקרובה כמו בשנה שעברה ולא כמו השנים הקודמות לה?

השיקול הזה לא נכון לרוב האנשים, כי אם יקחו משכנתא מוקדם יותר היא תהיה ליותר שנים ובדרך כלל גם על סכום יותר גבוה, ובדרך כלל עדיף לספוג את המדד.

אבל במקרה שלכם זה מורכב יותר, כי לפי מה שאתה כותב נשמע שבכל מקרה אתם תקחו משכנתא על סכום ספציפי לתקופה של עשר שנים.

אז בעצם המצב שאתם סופגים את המדד לפני לקיחת המשכנתא שקול בקירוב להארכה של תקופת ההלוואה על פני יותר שנים כשבשנים הראשונות אתם משלמים מדד במקום ריבית. זה נשמע שעבורך זה טוב יותר כי אתה מעוניין בהלוואה גדולה וארוכה יותר כדי להשקיע בשוק ההון. עבור אשתך זה פחות טוב, כי היא מעוניינת להתמנף פחות.
🕒 פורסם בתאריך: 21/02/2018 09:09
give me a break

לדעתי החישובים שלך אופטימיים והקדמת המשכנתא/התשלום על חשבון מדד הוא דבר נכון.
🕒 פורסם בתאריך: 21/02/2018 09:20
בעיניי יש לך קצת טעות תפיסתית. ברגע שקניתם דירה, אז היא במאה אחוז שלכם ולא של הבנק, ובכל מקרה אתם מושקעים בדירה במלוא הסכום. הוויכוח בינך לבין אשתך הוא האם ועד כמה להתמנף כדי להשקיע במניות בנוסף על ההשקעה בדירה.
🕒 פורסם בתאריך: 21/02/2018 10:18
כלומר, המינוף הוא על כל התיק (מניות + נדל"ן ++) למעט שיקולים של המשכון עצמו שהם לא כלכליים
🕒 פורסם בתאריך: 21/02/2018 10:26
זו נקודת מבט לגיטימית. נניח שאני רוצה ליצור תיק השקעות ממונף שהוא 75% מניות ו-75% נדל"ן. עכשיו אני שוקל האם להקדים תשלום לקבלן כדי לחסוך הצמדות, במחיר של עיוות ההקצאה ל-60% מניות ו-90% נדל"ן. (המספרים מעוגלים בכוונה כדי לפשט את הדיון).

אני למדתי פה בפורום שקודם כל מחליטים על הקצאת נכסים ואח"כ מחליטים איך לממש כל השקעה בנפרד. אתם מציעים לעשות ההיפך?
🕒 פורסם בתאריך: 21/02/2018 10:45
הקצאת הנכסים לרוב מתבססת על תוחלת תשואה + סטיית תקן (סיבולת לתנודתיות).

אם זמנית יש לי תשואה מובטחת, שהיא יותר מתוחלת התשואה לה אני מצפה, אני לא רואה בעייתיות בעיוות ההקצאה.

כמובן בהינתן הנתונים הקשיחים שהצגת.

דווקא בעניין של מדד הבנייה אני לא בטוח שזה עולה לכדי "תשואה מובטחת שעולה על התשואה (אחרי מיסים) במניות" ויותר שקולה לריבית על משכנתא שבכל מקרה התכוונת לשלם.
🕒 פורסם בתאריך: 21/02/2018 11:30
האם אתה מבין שזה לא התיק שאתה יוצר? אם יש לך דירה ששווה מליון ותיק מניות ששווה חצי מליון - אז התיק שלך הוא 100% נדלן ו50% מניות, גם אם הדירה שלך ממושכנת לבנק בתמורה להלוואה של חצי מליון.
🕒 פורסם בתאריך: 21/02/2018 12:04
לא ציינתי את גודל תיק המניות שלי.
🕒 פורסם בתאריך: 21/02/2018 12:08
תיקון "סמנטי" - הדירה ב 40% של הבנק אבל החוב על הדירה (40%) הוא 100% שלהם גם עם תעוקל על ידי הבנק
🕒 פורסם בתאריך: 21/02/2018 13:37
אני הבנתי שכתבת שההון העצמי שלכם שווה בקירוב למחיר הדירה. אבל בכל מקרה הנקודה היא שהמשכנתא לא מפחיתה מאחוז ההשקעה בנדלן.
🕒 פורסם בתאריך: 21/02/2018 13:51
אבל היא (המשכנתא) כן מגדילה את אחוז ההשקעה במניות, שזה מה שחשוב (בעיני)
🕒 פורסם בתאריך: 21/02/2018 14:39
במידה ואתה יכול לעמוד בהקדמת המשכנתא כדי לקבע את הריבית הנוכחית (רוב הסיכויים שמכאן היא תעלה) מומלץ לשקול לעשות זאת, האם לקחת בחשבון עליות נוספות כמו ריהוט הדירה, התאמת הדירה לצרכים שלכם מעבר לסטנדרט שמספק הקבלן ?
🕒 פורסם בתאריך: 21/02/2018 19:46
זה כנראה יהיה עוד כמה עשרות אלפי ₪ למיזוג, מטבח וכו'. ניקח את זה בחשבון לקראת הכניסה לדירה. לפחות זה לא צמוד לכלום :roll:
🕒 פורסם בתאריך: 22/02/2018 08:22
צמוד לעונות השנה וחגי ישראל