⬅ חזרה לאינדקס

קניית דירה - התייעצות מספרית

🕒 פורסם בתאריך: 07/08/2018 20:56
לאחר שקיבלתי החלטה לקנות דירה עלו לי מספר שאלות ואולי תוכלו לסייע..

ברשותי סכום של 750,000 שח המפוזרים בקרן השתלמות, תוכנית חיסכון ותיק השקעות.

השכר שלי הוא 11,000 נטו שמתוכו אני משלמת כיום 3,500 שח שכר דירה. בנוסף אני חוסכת 3,000 שח מהשכר כל חודש. אני בת 38, רווקה (ולא מתכננת על הורות יחידנית).

אני מעוניינת במשכנתה בגובה שכר הדירה שאני משלמת כרגע. זה סכום שאני משלמת ללא קושי מיוחד ומאפשר לי להמשיך לחסוך מהשכר (לאחר שכל החסכונות ילכו לדירה).

1. מה המשכנתה המקסימלית שנראה לכם סביר לקחת עם המשכורת שלי?

2. ההיגיון אומר להחזיר כמה שיותר כדי לקצר את תקופת ההלוואה ולהקטין את תשלומי הריבית אבל לא נשמע לי בטוח לא להשאיר שום טווח ביטחון. איפה ההחזר הסביר בין 3,500 שאני משלמת היום לבין 6,500 שתאורטית אני יכולה להחזיר?

3. ההחלטה לקנות דירה הגיעה בעקבות עזיבה של דירה שמאוד אהבתי שהמחיר שלה עלה מעבר למה שהייתי מוכנה לשלם, ומעבר לדירה אחרת פחות טובה, בשכונה פחות טובה. בקיצור, שינמוך משמעותי שהוביל להחלטה לסיים עם מעברים ודירות שכורות ועם הניסיון להגדיל את ההון העצמי.

אני עדיין מתלבטת אם זו ההחלטה הנכונה ואולי הפתרון עבורי הוא לא לשכור דירות זולות כדי למקסם את החיסכון ולהגדיל את ההון העצמי לקראת קנייה, אלא למצוא דירה קצת יותר טובה, במחיר יותר גבוה אבל עדיין כזה שמאפשר לי לחסוך. ואז לחיות בשכירות ולתת לשאר הכסף לעשות את שלו בשוק ההון.

אמשח לדעות ותובנות על מה שכתבתי (:
🕒 פורסם בתאריך: 07/08/2018 21:22
1. את קצת בבעיה כי הבנקים לא אוהבים לתת משכנתא אשר גבוה משליש מההכנסה וגובה דמי השכירות שאת משלמת כיום קרוב לרף הזה

2. התיאוריה הבולידית דוגלת בקיצוץ חובות אגרסיבי ככל הניתן. אני חושב שזה עניין אינדיבידואלי, אם את מרגישה יותר שלמה להמשיך "עסקים כרגיל" כמו היום ולשלם 3500 משכנתא עם שילוב של 3000 ש"ח החודש לחיסכון/הלוואה אז זה עדיף.

3. חסרים לנו קצת פרטים כדי לעזור לך. מה השווי שוק (הערכה) של הדירה שגרת בה וכל כך אהבת אותה?
🕒 פורסם בתאריך: 08/08/2018 09:28
אני הייתי בוחרת באפשרות הזאת אבל יכול להיות שיש סיבות רגשיות נוספות מתחת לסיבה שרשמת

אם את כבר אדם חופשי לעצמו ללא כבלי משפחה וילדים אז למה לכבול את עצמך למשכנתא? במקומך הייתי בודקת אם אפשר לצמצם עלויות אחרות בחיים

כדי לחיות במקום שנוח וטוב לך.
🕒 פורסם בתאריך: 08/08/2018 09:38
יש גם צד שני למטבע - אנחנו עזבנו דירה שעברה לגור לידה משפחת פשע (ממש לא שכונת פשע) וברחנו משם באמצע חוזה.

לקנות דירה ולמכור דירה אלו טרנזאקציות מאד יקרות (5-10% משווי הדירה).

די בוודאות שעם בן זוג וילדים אתם תרצי דירה אחרת במיקום אחר, ובטח שאת עוד לא יודעת מה יהיו ההעדפות של בן הזוג בנושא.

לכן לדעתי - אין כל הגיון לקנות דירה עכשיו.
🕒 פורסם בתאריך: 08/08/2018 11:33
בתור נקודת יחוס אגיד לך ש-450 אלף ש"ח בריבית קבועה (קל"צ) של 5% ל-15 שנה יתן לך החזר חודשי של 3558 ש"ח.

הורדת הריבית ל-3% יתן החזר חודשי של כ-3100 ש"ח.

אני בעד החזר חודשי עם שולי בטחון גבוהים מהסיבה שכאשר מצטבר סכום פנוי (כתוצאה מכך או מסיבות אחרות), אפשר למחזר את ההלוואה ולקבל תנאים שיהיו כנראה טובים אף יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 08/08/2018 21:02
להערכתי מיליון וחצי.

אני יותר ויותר משתכנעת שזו האופציה העדיפה עבורי. סוג של דרך ביניים בין להמשיך לחסוך לבין לגור במקום נורמלי שהוא לא פשרה גדולה מידי.
🕒 פורסם בתאריך: 09/08/2018 20:21
שזה אומר משכנתא של 750 אלף ש"ח. עם גובה ההחזר המקסימאלי שאת יכול לשלם לפי הגבלות הבנק זה אומר משכנתא לכ-30 שנה.

כלומר גם במסלול של רכישה תאלצי להתפשר על איכות הדיור כמו שהתפשרת במסלול השכירות.
🕒 פורסם בתאריך: 12/08/2018 10:38
ניתן גם לשקול אופציות נוספות.

למשל - כתלות בעיסוקך, ואולי מאפיינים אחרים בחיים, האם את פתוחה לשקול מעבר למקום מגורים אחר - פריפריאלי יותר, זול יותר מבחינת הנדל"ן? עם 750K יש לך בסיס משמעותי מאד לדירה נאה ומרווחת במקומות רבים בארץ, אפילו ללא משכנתא, או עם כזו אבל הרבה יותר קטנה ושניתן לסגור אותה בפרק זמן קצר הרבה יותר.

אפשרות נוספת - לרכוש דירה זולה כפי שציינתי לעיל, אבל לא לגור בדירה שרכשת אלא להשכיר אותה מייד, ולשכור בעצמך דירה טובה יותר כפי שהגדרת בסביבה הנוכחית שלך, אפילו שתוסיפי נניח 1500 ש"ח לחודש מעבר למה שתקבלי מהשוכרים שלך. כך תהייה בבעלותך גם דירה אולי לשנים רבות, וגם תהייה לך את הגמישות האישית לעבור אם יש צורך בכך.