⬅ חזרה לאינדקס

מניות - הנפקה

🕒 פורסם בתאריך: 31/12/2018 00:36
סליחה על הבורות, אשמח להבהרה.

אם אמזון בע"מ שווה 1מיל

בזוס אץ רץ להנפקה בבורסה ומגייס מניות בשווי 10מיל.

מי שקנה מנייה משלם לאמזון בע"מ כנגד המניה והכסף עובר לקופת החברה?

הכסף נכנס לקופת החברה = למזומנים שלה והיא עושה בה כראות עיניה לטובת הגדלת הרווח -> הגדלת מחיר המניה?

אם מחיר המנייה של אמזון ירד ב-20% זה אומר שה"שווי" של החברה ברגע הנתון שווה פחות 20% קרי יש לה פחות אחוז כסף לשרוף בעבור פיתוחים וכו' ?
🕒 פורסם בתאריך: 31/12/2018 02:58
בוא נעשה קצת סדר:

הכסף מההנפקה נכנס לחברה, כן. במאזן זה יופיע תחת "הון עצמי והתחייבויות (לעתים נקרא גם: מקורות מימון)", בסעיף "הון עצמי - הון מניות". החברה תעשה בכסף הזה שימוש כראות עיניה לטובת הגדלת הרווח. אם מחיר המניה יעלה או לא זה לא בהכרח בשליטתה ולא בהכרח קשור לפעילות העסקית. אבל כן, בגדול חברות ציבוריות מנסות לייצר ערך לבעליהן (בעלי המניות) ויש להן תכנית אסטרטגית לגרום להעלאה מתמדת של מחירי המניות. במקרה שמניה של חברה מתרסקת, לא נדיר בעולם שהמנכ"ל יודח על ידי הבעלים (בעלי המניות, שנפגעו מהירידות).

מרגע שהונפקה המניה, אין קשר בין מחירה בבורסה לבין ההון העצמי של החברה או לערימת המזומנים שלה. למעשה, להנפקה קוראים "שוק ראשוני" ולכל הסחר שקורה אחר כך (מאוד קרוב ל100% מהפעילות בבורסה למעשה) קוראים "שוק משני". אם נחזור לדוגמה שלך, אמזון גייסה מניות ב10 מיל. יש לה 10 מיל. יום למחרת המנייה ירדה ב-20%, זה אומר שהשווי של החברה הוא 20% פחות. אין לזה קשר לכמה כסף יש לחברה לשרוף על פיתוחים, שהרי אתמול היא קיבלה 10 מיל וזה עדיין סכום הכסף שיש לה בבנק. חברה לא מפצה בעלי מניות על ירידת ערך ומחזירה להם את הכסף שהשקיעו ברכישה. מרגע שהחברה מכרה מניה (חלקיק בעלות) הבעלים רשאי להחזיק, למכור או לעשות מה שבא לו - אבל זה לא משפיע כהוא זה על תזרים המזומנים בחברה.
🕒 פורסם בתאריך: 31/12/2018 04:49
אבל לכאורה 100% מהמניות לפני ההנפקה מוחזקות ע"י הבעלים (אחד או יותר).

האם לא הם מקבלים את התמורה בהנפקה? או שהם מחליטים להנפיק עוד מניות ולהקטין את חלקם?
🕒 פורסם בתאריך: 31/12/2018 09:50
לא הבנתי את השאלה. בגדול חברה יכולה להחליט איזה אחוז מהבעלות עליה היא מנפיקה. היא יכולה להנפיק למשל 20% בעלות, ובהמשך להנפיק עוד. או שהיא יכולה מראש להנפיק 100% מהמניות שלה. בכל מקרה בכל פעם היא מקבלת את התמורה בהנפקה, ומה שקורה עם מחיר המניה אחר כך לא משפיע עליה כהוא זה ואין לו שום ביטוי בדו"חות הכספיים של החברה
🕒 פורסם בתאריך: 31/12/2018 11:21
הכוונה שלי הייתה מי מקבל את התמורה למניות.

הבעלים של חברה פרטית מחזיק את כל המניות (ולא החברה).

אם אני יוצא להנפקה של אחוז מסויים מהחברה שלי, האם אני לא גורף לכיס את כל המזומן שהמשקיעים משלמים?

והחברה מתנהלת עם הספרים שלה מבלי קשר?

נשמע לי גם מוזר קצת, יכול להיות שאני מפספס בהנחות שלי, אשמח להסבר.
🕒 פורסם בתאריך: 31/12/2018 11:25
אתה כן.
🕒 פורסם בתאריך: 31/12/2018 11:26
אז הכסף מההנפקה לא נכנס למאזן החברה.
🕒 פורסם בתאריך: 31/12/2018 11:32
תלוי בהנפקה, לפעמים כן ולפעמים לא. אם הבעלים מוכר אז לא, אם החברה מנפיקה מניות אז כן, אפשר גם שילוב שלהם.
🕒 פורסם בתאריך: 31/12/2018 11:35
סבבה, הגיוני.