⬅ חזרה לאינדקס

עזרה למשפחה שמעוניינת לצאת מהמרוץ

🕒 פורסם בתאריך: 06/06/2015 02:27
שלום לכולם ולסולידית בפרט.

לאחר זמן מה בו אני קורא\ מעריץ נלהב של הבלוג הזה ושל הכתבת שלו החלטתי לפנות לקבלת

עצה.

אנחנו זוג בגיל 45 +3 ילדים בגיל בית ספר יסודי שגרים בחו"ל.

אנחנו מחזיקים בדירה בישראל ללא משכנתא ששוויה 2.3 מליון ש"ח.הדירה מושכרת כרגע ב5000 ש"ח לחודש.

בנוסף, קיים הון עצמי של 400,000 ש"ח נזיל שכרגע "שוכב" בבנק.

אנחנו מעוניינים לפרוש ולהשתקע במדינת עולם שלישי כגון תאילנד, פנמה, קוסטה ריקה.

מבדיקה שערכתי, אזדקק להכנסה חודשית של כ 12,000 ש"ח כדי לחיות ברווחה עם המשפחה באחת ממדינות אלו.

מה הדרך הטובה ביותר להשקיע את הכסף הקיים ברשותי על מנת שאוכל לפרוש לחיות מהקרן?

האם כדאי ל למכור את הדירה ולהשקיע את כל הכסף בשוק ההון\ נדל"ן מניב וכו'?

חשוב לי לציין שאין לי רצון להשקיע בישראל (אינני תושב ישראל)
🕒 פורסם בתאריך: 06/06/2015 06:44
12,000 בחודש??

זה מספיק בשביל לחיות בארץ בנוחות ברגע שהגעת לרמה כזאת של הכנסה פסיבית.

איך אתה מתכנן להזדקק לכזה סכום במדינה כמו תאילנד?
🕒 פורסם בתאריך: 06/06/2015 09:18
לכל אחד ההגדרה שלו של ״לחיות בנוחות״, למה לבקר?

בכל מקרה, על פי הטענה שצריך למשוך כל שנה 3% מהתיק, אפשר להגיע מ-2.7 מליון להכנסה חודשית של 6750 ש״ח בלבד. התשואה שלך על הדירה עוד יותר נמוכה, כ-2.6%. אני חושב שזו תשואה נמוכה מהמקובל בשוק. יכול להיות שאתה לוקח פחות מדי, או שהיא ממוקמת באזור לא מתאים לשכירות?

המלצה אם למכור את הדירה ולהשקיע בשוק ההון לא תקבל כאן, זה עניין מאוד אישי. אבל למה אתה לא משקיע לפחות את ה-400 אלף הפנויים?
🕒 פורסם בתאריך: 06/06/2015 09:22
תשואה עלובה לדירה, תמכור ת דירה

דירות גדולות תשואה נמוכה

וגם חשוב פיזור

במקום הדירה

א. תקנה 3 דירות להשכרה, תשואה גבוהה יותר - וכמובן גם יותר התעסקות וטיזוזים - הדירות לא חייבות להיות בארץ (ניתן לקחת חברת ניהול, מקזז ת תשואה כמובן)

בדוק ענייני מס שבח, מס קנייה על דירה 2 ו-3... ניתן לרשום דירה על קרוב? שיקולי מס לתושב חוץ. התייעץ בפורום נדלן תפוז - תזהר, הם ימליצו לך למנף.. על 2 מיל לקחת עוד 2 מיל משכנתאות ולקנות 6 דירות... ראה הוזהרת

ב. עדיף להתחיל בקטן ולגדול בהמשך - תקנה 2 דירות, ובשליש הנותר תקנה שוקולד מריר, הארי בראון, הארי פוטר, שוקולד חלב וכו

ג. עצמאים? פתיחת קהש", בדוק אפיקי השקעה פטורים ממס בחו"ל - IRA וכו

ד. תשואה על דירות בארץ נמוכה עקב הבועה, הרווחתם ראלי מטורף על ערך הדירה, לממש? אולי, דירות בחו"ל, יש לזכור שיש סיכון עם מקום לא מוכר וכו..

חומר למחשבה

חינוך טוב בעולם3 עולה הרבה, חישבת? כנל ב.בריאות כנל לימודים גבוהים בבוא היום וכו

יש לי חבר טוב בתאילנד אם תרצה... שלח הודעה

מבחינתי בהחלט אפשרות לפרוש בעולם3 בבוא היום, אך ללא ילדים, כשיהיו גדולים, לא אגדל שפם את ילדיי, אבל זה אישי

בעולם המערבי נפוץ לפרוש לעולם3, גגל...

בהצלחה
🕒 פורסם בתאריך: 06/06/2015 11:11
אגב, שילוב של השקעה בנדל״ן בחו״ל עם תשואות יותר גבוהות מאשר בארץ + השקעה במקום שנמצאים בו - אין לי מושג איך שוק הנדל״ן בתאילנד / פנמה / קוסטה ריקה?
🕒 פורסם בתאריך: 06/06/2015 11:31
באופן כללי, ובלי ידע ספציצי, במדינות מתפתחות, תשואה גבוהה יחסית וסיכון גבוה...

מדינות לא יציבות, אוכלוס' לא חזקות

גס - כמו השוואה להשכרה לסודנים בכל מיני שכונות בעייתיות בארץ... תשואה גבוהה, סיכון גבוה

השאלה הרגילה, תצליח לישון עם הסיכון הזה? יש לך עצבים להתעסקות יתר הזו עם אוכלוס' מאתגרות? או עם מתווכים מפוקפקים? האקסטרה תשואה, שווה את ה"חוסר שינה" הזה?
🕒 פורסם בתאריך: 07/06/2015 21:49
לקחתי בחשבון עלות חינוך גבוהה מאוד ולכן ההכנסה החודשית הגבוהה (יחסית).

בפועל, אנחנו שוקלים הום סקולינג כי אנחנו לא כ"כ מאמינים במערכת החינוך הרגילה (בטח לא מה שמדינת

ישראל מציעה כיום)

על מנת לתמצת את הנושא, אני שובר את הראש מה התשואה המשקיעה והבטוחה הכי גבוהה שאוכל לקבל עבור

סכום של 2.7 מליון ואיך אוכל להגיע אליה.

ברור שכרגע אני לא מגיע למקסימום תשואה שאפשר אבל גם 3% זה לא להיט.

הצעות בבקשה?
🕒 פורסם בתאריך: 07/06/2015 23:25
אני מאוד מאמין בכלל 3%.

בגדול זה אומר שתיק השקעות מנייתי ישרוד לנצח במידה ומושכים ממנו 3% בשנה מתואם לאינפלציה.

נכון שזה "לא להיט" אבל אתה רצית "סולידי"!

בכל תיק מנייתי שתמשוך ממנו יותר אתה מסתכן לאבד את הקרן עצמה עם הזמן.

אני מכיר שתי דרכים טובות להגיע לתיק תמידי כזה:

1. הדרך ש- @המשקיעה בחרה בה: תיק ההשקעות של הארי בראון.

2. הדרך שאני בחרתי בה: תיק מניות דיבידנד יציבות.

הדרך הראשונה הרבה יותר קלה למימוש ותחזוקה (אתה צריך לבחור בערך 4 ניירות לקנות) ובכל שנה תצטרך למכור חלק מהתיק ולאזן אותו בשביל לקבל את ה-3% שלך.

הדרך השניה יותר קשה למימוש ותחזוקה (אתה צריך בכל פעם לבחור איזה מניה לקנות בדיבידנדים עודפים) אבל אתה לא אמור למכור מניות בכלל אלא לחיות רק מדיבידנדים.

במחירים של היום יהיה לך מאוד קל להשיג תיק מניות דיבידנדים מפוזר ויציב שמניב תשואה של 3-4% בשנה הראשונה ומגדיל אותה בקצב של 6-12% בשנה (הרבה יותר מהר מאינפלציה).

מהדיבידנדים שתקבל בשווי של יותר מ-3% משווי התיק תוכל למשוך "משכורת" של 3% ולהשתמש ביתרה בשביל להגדיל את התיק אפילו יותר (במקום למכור מניות אתה קונה עוד מניות!).

**עריכה**

ואם לא במניות עסקינן אז נדל"ן יכול להיות פתרון טוב לסכום כל כך גדול.

@אורי יוכל לספק לך הרבה מידע על השקעות נדל"ן בחו"ל שיאפשרו לך פיזור סיכונים על פני מספר נכסים עם פוטנציאל תשואה גדול יותר.

@סנופי תוכל לספק לך הרבה מידע על השקעות נדל"ן מעט יותר מסוכנות (עם פוטנציאל תשואה בצידן) בארץ.

ואם נדל"ן זה נושא רלוונטי אז יש לי הערה אחת: התשואה יותר טובה בדירות יותר קטנות.
🕒 פורסם בתאריך: 08/06/2015 21:08
על פניו נראה שבלמידה מעמיקה של שוק הנדל"ן במדינות מסוימות (כולל הבנת המיסוי, ההגבלים, יכולות השכרה ושאר הבעיות)

ניתן להגיע לתשואה גבוהה באם אמכור את הדירה בישראל ואשקיע בכמה דירות קטנות במדינות בעלות תשואה גבוהה?
🕒 פורסם בתאריך: 10/06/2015 02:47
כמובן, אבל זה דורש ממך עוד מאמץ - בעיקר במישור הניהולי אבל לא רק. גם להבין את החוק והמיסוי באותם תחומי שיפוט.
🕒 פורסם בתאריך: 11/06/2015 19:13
חייבת להזהיר בקשר לזה. חייתי מספר שנים בבוקרשט עיר שבה שוק הנדלן והישראלים חוו עליות חדות ואז ירידות חדות עוד יותר. אנשים איבדו שם מיליונים (בעיקר ישראלים שהיו מגיעים וחושבים שמצאו מכרה זהב וקונים בלי הכרה).

בשביל להשקיע בנדלן בחול אתה צריך חוץ מלדעת את חוקי המיסים לדעת את חוקי המקומיים. ז"א לדעת בדיוק איפה לקנות, איזה קומבינות המקומיים יכולים להפעיל לקחת את הנכס שלך.

לדוגמא רומניה מדינה קומוניסטית לשעבר הלאימה קרקעות מתושבים. לאחר נפילת הקומוניזם ואחרי עשרות שנים הרומנים ובעיקר הצאצאים שלהם נזכרו שסבא תמיד מספר שהיה לו ייקב, או סבתא תמיד אמרה שהם גרו בוילה. האנשים האלה חזרו לדרוש את הקרקעות שלהם שכיום כבר יש עליהם בלוקים וביניינים אחרים ובניגוד להיגיון הם זכו בתביעה בבית משפט ומי שקנה את הדירות הפסיד את הכל ולא קיבל ליי (מטבע מקומי) אחד שחוק לכיסו.

וזו רק דוגמא אחת, אני לא יכולה לספור את הפעמים שראיתי שלטי חוצות מציאה חד פעמים בטבעת החיצונית של בוקרשט (שדות שאין ולא יהיה בהם כלום) ואנשים השקיעו שם ולא יראו שקל או ליי בעתיד או אף פעם. שלא נדבר על השחיתות והצורה בה עושים עסקים במדינות כאלה.

בקיצור כי יצא לי פוסט ממש ארוך, נדלן זה אחלה אבל נדלן זה מאוד מאוד מסוכן ואתה חייב ממש להיזהר לנסוע למקום לדבר עם כמה סוכנים ובעיקר עם המקומיים. דירה שנראית כמו מציאה היא בבניין שמועמד להריסה, דירה "מושלמת" היא בשכונה כל כך מחרידה שלא היית נכנס אליה לעולם ועוד ועוד. וכל הזמן הייתי שומעת אנשים מדברים בוקרשט זה המקום להשקיע בו בבוקרשט המחירים רק עולים. והכל היה נכון עד שהמציאות חדרה את השוק וכל המחירים ירדו בדיוק למקום האמיתי שלהם ואנשים הפסידו המון המון כסף.
🕒 פורסם בתאריך: 18/06/2015 01:27
נראה שאת מכירה את השוק שם

אני מבין שהמחירים שם ירדו באיזה 40-60% בממוצע.. את חושב שזה זמן טוב להשקיע?
🕒 פורסם בתאריך: 18/06/2015 10:02
באמת הפוסט שלה עשה לך חשק להשקיע בכזה מקום? במקום בו אין דין ואין דיין וזכויות נקבעות לפי מי שמשחד יותר את מי שקובע, אתה תמיד בעמדת נחיתות בתמחור שווי הנכסים.
🕒 פורסם בתאריך: 18/06/2015 13:34
אני טיילתי ברומניה שנה שעברה גם באזור בוקרשט וגם צפונה.

יש כמויות של אדמה ובניינים למכירה , הנדלן בשפל .

מתי והאם הם יצאו ? תלוי באלוהים באיחוד הארופי וברומנים (לא באותו סדר)

אני דיברתי עם מקומיים והם היו מאוד פסימיים

אבל זה כנראה יתהפך מתי שהוא ( שנה ? חמש ? )

תראה לפני 400 שנה מי שקנה את מנהטן מהאידיאנים תמורת חרוזים עשה אחלה עיסקה

אבל היו גם כאלה שקנו את אייוה ...
🕒 פורסם בתאריך: 18/06/2015 15:37
המחירים שם לא ירדו באמת הבועת נדלן שם התפוצצה והמחירים חזרו לשוי האמיתי שלהם.

זה הלך בערך ככה שעברתי לגור שם דירת 2 חדרים עלתה 40 אלף יורו. ואז רומניה נכנסה לאיחוד האירופאי כל הרומנים שחיים בסרט התחילו לדבר על זה שעוד מעט נשלם הכל ביורו, חשבונות החשמל התחילו להיות ביורו (כתוב למשל 10 יורו לx חשמל ואז את המחיר הלקוח משלם בליי המטבע המקומי. חשבונות הטלפון ומכירות הניידית גם התחילו להיות ביורו בפרסומות ובליי במציאות. )

מפה לשם המון משקיעים זרים הגיעו לרומניה כי זו עכשיו מדינה אירופאית לחלוטין שנמצאת שעתיים טיסה מלונדון במחירי ריצפה. זרים התחילו להשקיע מה שאומר משרדים, חברות בניה, מהנדסים, אדריכלים, עורכי דין ועוד ועוד בגדש על זרים.

ברגע שהזרים סיימו למכור ולהשכיר לעצמם נכסים חדשים שגרמו לכך שעוד זרים עם המון כסף יבואו וישקיעו מחירי שכר הדירה בבוקרשט טסו כלפי מעלה והדירה החמודה שלי (דירת 2 חדרים בגודל 40 מטר) היתה כבר שווה "על הנייר" 160 אלף יורו. כן כן קראתם נכון 160 אלף יורו. הדירה היתה במרכז בוקרשט 2 דקות מהפארק איזור שנחשב יוקרתי (ונראה כמו שכונת פשע שמוכרים שם סמים אבל נעזוב את זה שניה כי ככה נראות כל השכונות בבוקרשט) . בד בבד עלה השכר דירה שלי מ400 יורו ל500 ואז נעצר כי בעל הדירה חמוד אבל הדירה מעלי שנראית בדיוק אותו דבר כבר הושכרה ב600 יורו. כל זה קרה תוך 3 שנים.

ואז אחרי שזרים סיימו למכור לעצמם דירות להשכרה ואדמות לבניה והזדמנויות נדלן הם נשאר עם המקומיים.

למקומי אין ולא יהיה 160 אלף יורו. למקומי אין 60 אלף מקומי מרוויח 250 יורו לחודש.

וכך מתפוצצת בועה. המחירים טסו חזרה כלפי מטה לשווי האמיתי שלהם הדירה הישנה והאהובה שלי שווה היום על הנייר 60 אלף יורו עדין עליה יפה אבל בטח לא הסכום הפנטזיונרי הקודם. פרוייקטים נפסקו בגלל חוסר מימון וחוסר יכולת למכור, כל הצוות התומך עזב והמון נכסים שעד אתמול הושכרו במחירים מופקעים נשארו ריקים (הדירה הנחמדה מעלי היתה ריקה כמעט חצי שנה עד שהושכרה במחיר 300 יורו).

מה הפואנטה של הסיפור הארוך הזה. אני לא חושבת שזה זמן טוב להשקיע בבוקרשט. אני לא חושבת שיש זמן טוב להשקיע בבוקרשט. אם @כסף_כסף רוצה לעבור לבוקרשט וצריך דירת מגורים זו אחלה השקעה כי אתה תכיר את השוק המקומי תדע בדיוק איפה לקנות (ויותר חשוב איפה לא לקנות) ותחסוך לעצמך שכר דירה.

כל תרחיש אחר לא מקובל (עלי אישית לא מייעצת) השקעה במדינה זרה שאתה לא מכיר על בוריה וגם שאתה כן מכיר היא סופר מסוכנת. לא ממליצה עליה בשום מצב. גם במוסקבה מחירי הדירות היו בריצפה ואז עלו הון ועכשיו שוב ירדו עם הרובל מדינות לא יציבות הם אף פעם לא השקעה טובה ומקום שאתה לא מכיר ממש ממש טוב בחיים לא הייתי קונה בו נדלן. עיר שאני לא מכירה ממש ממש ממש טוב לא הייתי קונה בה נדלן. בוקרשט לא מראה סימנים שהיא יוצאת מהמשבר עובדה עוד מעט יעברו עשר שנים מכניסתם לאיחוד והם עדין לא משתמשים ביורו. זו מדינה קומוניסטית לשעבר שמושתת על פקידים וכמה אתה רוצה לשחד אותם. לא הייתי עושה שם עסקים.
🕒 פורסם בתאריך: 18/06/2015 16:17
היי

האמת היא שיש לי קצת ניסיון בבוקרסט, לא גרתי שם אמנם אבל עבדתי די הרבה והייתי סביבות ה 10-15 פעם

סתם מתעניין בדעות נוספות

לגבי הדוגמא שנתת

אכן 300 יורו לא נשמע הרבה, אבלאפילו הדירה שלך במחיר של 60000 יורו שמושכרת ב 300 יורו זו תשואה כמעט כפולה מהתשואה של תל אביב (ברוטו)

השאלה היא האם את חושבת שהמחירים כבר בשפל, או שיש להם עוד לאן לרדת?

אגב, מהיכירותי את השוק 60 אלף זה די הרבה ל 40 מטר, ב 60 אלף אפשר לקנות 55-60 מטר 2-3 חדרים באיזור טוב במרכז במצב סביר++
🕒 פורסם בתאריך: 18/06/2015 20:50
הבעיה כאמור היא לא בתשואה, הבעיה בסיכון. אם אתה מקבל תשואה קצת יותר גבוהה אבל בסוף אתה מאבד את הנכס מאיזושהי סיבה, אז מה עשינו בזה? לדעתי זו הבעיה באופן כללי בהשקעה במדינות עולם שלישי, שאמנם התשואה לעיתים יותר גבוהה אך גם הסיכון. בשביל כזה סיכון-סיכוי זה לא צריך ללכת רחוק - אפשר סתם לקחת מינוף על משהו בעולם ראשון.
🕒 פורסם בתאריך: 18/06/2015 21:33
אני חושב שהיא צובעת את זה בצבעים קודרים מדי..

הניסיון ה

מדינת עולם שלישי? קצת נסחפנו אני חושב. לא מדובר בקונגו ואפילו לא בברזיל. לדעתי כל אחד שהיה בבוכרסט יותר מפעם-פעמיים יודע שאם כבר אז ישראל יותר מתאימה להגדרה של עולם שלישי. מחוץ לבוכרסט המצב כמובן שונה, אבל גם לא הייתי גוזר יותר מדי על ישראל מטיול בעפולה ודימונה (ויסלחו לי תושביה)

לגבי סיכון ותשואה - התשואה לא קצת יותר גבוהה אלא גבוהה פי 2 ויותר מול נכס מקביל (מרכז תל אביב) בארץ.

אני חושב שהסיכוי לאבד את כל הנכס הוא לא מאוד גבוהה בסופו של דבר, אך קיים (קיים גם בארץ)

מינוף - אפשרי אבל גם מסוכן. זאת שאלה מעניינת מה יותר מסוכן - לקנות נכס שם, או לקנות נכס ממונף כאן ב 50% ולקוות שהריבית לא תעלה ביותר מה 2-3% שהם הפער בין עלות ההלוואה לתשואה על הנכס (במקרה הטוב) ב 20 שנה הקרובות..
🕒 פורסם בתאריך: 18/06/2015 22:28
בוקרשט היא אולי לא מדינת עולם שלישי רומניה עם זאת נחשבת מדינת עולם שני או שלישי אני לא בטוחה.

שעה וחצי נסיעה מבוקרשט הדרך הנפוצה לחיות היא בכפרים בהם המים מגיעים מבאר ובית השימוש נמצא במבנה מופרד מחוץ לבית. וזה שעה וחצי מבוקרשט אז מדינת עולם ראשון ממש לא. בישראל גם בדימונה יש מים מברזים וחשמל (לא מדבר על ישובים של בדואים וכד' מדברת על ערים לגטימיות).

עזוב את הסיכוי לאבד או לשמור את הנכס איך תנהל אותו ? חברים טובים שלי קנו דירה בבוקרשט, גרו בה וחסכו המון שכר דירה. סבבה עכשיו יש להם נכס ברומניה אבל הם בישראל. השכירו אותו לישראלית שילמו הון מיסים הון על תיקנים שתמיד יש. מפה לשם הבחורה עזבה הנכס עומד ריק כבר חודשים אין מי שרוצה לקנות ואין מי שישכיר. בספטמבר יכנס שוכר שהם מכירים (חבר שלומד שם) בסופו של דבר הם רוצים למכור את הנכס אבל בשביל זה הם צריכים לטוס לשם ולנהל את הדבר.

התשואה על הנכס (לדעתי) לא מצדיקה את ההתעסקות הבלתי נגמרת באיתור נכס נורמלי ווידאו שלא גונבים אותך שיפוץ אם צריך, ניסיון למצוא שוכרים שדוברים שפה אחרת ויש להם מנטליות אחרת. לוודא שגם הם לא מרמים אותך משלמים בזמן וכו'. אם הם לא רוצים לשלם כי לא בא להם שיהיה לך בהצלחה להכריח אותם מישראל או לגרום לפינוי שלהם מישראל. ועוד בעיות של משכירי דירה רק פי 4 כי זה במדינה אחרת, בשפה אחרת ועם תרבות אחרת ושוק לא יציב.

בקשר לשאלה המקורית שלך, אני לא ברומניה כבר 3 שנים אז אני לא יודעת מה מצב הנדלן שם. כאשר עזבתי שוק הנדלן היה בקריסה טטואלית פרוייקטים נסגרו לא בוצעו והמון משקיעים עזבו. אני בטוחה שיש שם הזדמנויות נדלן כמו שיש בכל מקום. אני אישית בחיים בחיים לא הייתי קונה שם דירה ומנסה להשכיר אותה דרך ישראל. פשוט לא שווה את העוגמת נפש הסיכון והעצבים.

המדינה לא יציבה הם עדין לא משתמשים ביורו למרות שעברו שנים, ועם זה שהם תושבי קבע באיחוד כל מי שיודע אנגלית ברח משם ונשארו אנשים שלא הצליחו עדין לעזוב או שאין להם לאן. לא מדינה אידיאלית משום בחינה.

אם אתה רוצה להשקיע ברומניה בצורה נורמלית הנה רעיון בשיבלך. בזמנו היה אפשר לסגור סכום של לפחות 10K ליי (בערך 12 אלף שקל) ולקבל תשואה של 10 ! אחוז מהבנק. כן כן פקמ עם עשרה אחוז. הדרישות היו שהכסף לא יוצא כל התקופה ושאתה תלוי בחיסדי הדולר שקל דולר ליי שיכולים להיות מאוד תנודתיים.

יכול להיות שזה סיכון ששווה לקחת.

בנקים ממולצים ברומניה

BCR

BRD

שני הבנקים הכי גדולים ברומניה

לאומי (כן יש להם סניף ברומניה) שזה סתם בגלל סנטמנטים ישראלים לא יודעת כמה הוא גדול.

כמובן שאין לראות בדברים כייעוץ העצה או רעיון להשקעה.
🕒 פורסם בתאריך: 18/06/2015 22:32
תראה אני לא יודעת אם הדירה יכולה להימכר במחיר הזה אני אומרת שזה מה שבעל הדירה אמר שהיא שווה, וזה היה הדיבור הכללי באיזור. אולי הדירה היתה 50 מטר ואז המחיר יותר הגיוני. היא היתה 2 חדרים משופצים מטבח קטן וחדר שירותים/אמבטיה ממוצאים. בלי מרפסת עם הול וחדר איחסון פיצי.

היא היתה באיזור הכי טוב בבוקרשט (לדעתי ) 2 דקות מסאלה פלטולאי וציצמנגיו.

אז מבחינת איזור הוא היה מצויין. הדירה עצמה היתה סבירה אני מאוד אהבתי אותה בתור סטודנטית.
🕒 פורסם בתאריך: 18/06/2015 22:52
מעניין

הם ניסו להיעזר במישהו מקומי לתהליך? הרי הם גרו שם, הם לא הכירו מתווך או חברת ניהול שאפשר לסמוך עליהם שלא יגנבו יותר מדי?

הרי די מקובל גם בהשקעה בארה"ב לקחת מישהו שינהל לך את הנכס וייקח על זה סכום מסוים (ברומניה זה 10% עד כמה שידוע לי)

ברור שלנהל את זה מכאן זה מסובך מאוד ולא הייתי ממליץ על זה

מצד שני, הטיסות כבר ממש זולות ואם אתה גמיש בלו"ז אפשר לעשות הלוך חזור ב 100-120 יורו ולהיות שם 24-48 שעות.

לגבי פקדון, ממה שאני יודע אפשר לקבל שם כיום 2% ריבית על פיקדון ביורו

דווקא בבנק אני באופן אישי לא הייתי שם שם כסף מזומן, ובכל מקרה, רק העמלות על ההעברות הלוך חזור זה שנה של תשואה
🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2015 00:31
אני יודעת שניתן להיעזר הם נעזרים זה פשוט מסובך צריך לבחור טוב טוב את מי שיכנס לבית שלך שנמצא ביבשת אחרת.

החיים עם העבודה הילדים וכו אי אפשר פשוט לטוס לרומניה לסדר דברים .

שוב אם אתה או כל אחד אחר רוצה להשקיע ברומניה בבקשה תהנו אני אישית מהנסיון שלי עם המדינה האזרחים הבירוקטריה והמקום בכללי בחיים אבל באמת שבחיים לא הייתי עושה את זה.
🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2015 14:38
ממ.. אני אשאל את זה אחרת, בשביל להבין אם זה יותר עניין של אופי או חשש אמיתי

נניח לרגע שאת גרה במרכז הארץ - תל אביב ושכנותיה

היית קונה דירה להשקעה בדימונה, באר שבע, או בקרית שמונה?

אני שואל כי תושבי מרכז רבים קונים, ולטעמי זה ההבדל הוא לא מאוד גדול, מלבד העובדה התמוהה כשלעצמה שדירה בשכונה טובה במרכז בוכרסט עולה בערך חצי מדירה מקבילה במקום כמו דימונה ונותנת תשואה יותר טובה
🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2015 14:47
ישנו הבדל מאוד משמעותי שאתה מתעלם ממנו.

כתושבי ישראל אנחנו מכירים את חוקי המדינה והם חלים על דירות בכל הארץ וממש לא משנה אם אנחנו גרים בתל אביב או דימונה.

מצד שני רוב האנשים שרוכשים דירות להשקעה לא מכירים את החוקים במדינות אחרות וזה לא עוזר להם שהם גרים בארץ.

אני אישית לא מכיר את החוקים בארה"ב אבל אני כן יודע שיש שם מחויבויות של בעלי הדירות מבחינת חקיקה שאין בארץ.

אני אישית לא יודע מה העלות של עמידה במחויבות החוקית הזו ולכן אני לא יכול לעשות השוואה "שם דירה עולה חצי ולכן זה יותר משתלם".

כמובן שארה"ב זה לא בוקרשט אבל אני לא מכיר גם את החוקים של בוקרשט :)
🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2015 15:40
א. אני גרה עכשיו במרכז אבל במקור מהצפון. אם הייתי קונה דירה להשקעה הייתי קונה אותה בצפון או בדרום בשל מחירים נמוכים. נסיעה לצפון או דרום בשביל להראות את הדירה שקניתי לשוכרים, לבדוק דוד שמש שהתקלקל או לחתום על חוזה לוקחת שעתיים (נגיד) בתחבורה ציבורית יודע מה 3 שעות . אני יוצאת מהדירה שלי עולה על אוטובוס ואז על עוד אחד ועוד אחד ומגיעה לנכס שקניתי.

על מנת לנסוע לבוקרשט , אני צריכה לארוז מזוודה קטנה, לוודא שיש לי דולרים / ליי (או חשבון בנק בארץ הנסיעה אבל עדין חייבים מזומנים בארנק לאוטובוס מונית מהשדה תעופה) לנסוע לשדה תעופה לחכות שעתיים עד שאני עושה צק אין והמטוס ממריא לנחות בבוקרשט אם אין עיכובים ואז להגיע לנכס שלי. במידה ואני צריכה להישאר בבוקרשט כמה ימים אני צריכה למצוא מקום לינה חלופי (עוד כסף לביזבוז).

במידה והדברים לא הולכים באופן חלק אני צריכה להגיע לבוקרשט מספר פעמים ולא רק פעם אחת ממוקדת.

לא הייתי קונה דירה ברומניה לא כי זו השקעה כן או לא טובה ולא הייתי קונה נדלן בשום מקום שאני לא גרה בו מהסיבות של חוסר ניידות ונוחות בניהול הנכס. הסיבה היותר חשובה היא שכן גרתי בבוקרשט. אני מכירה את השוק המקומי את האוכלוסיה המקומית ואת העיר מצויין. בשנה הראשונה שלי לא היה לי מושג איפה אני ומה נחשב מקום טוב. בשנה השלישית שלי שאנשים חדשים היו מגיעים ואומרים לי או אני עובר לגור בטינרטולאי זו שכונה מהממת מצויינת עם פארק יפה מחירים נוחים ויש מטרו זה כולה רבע שעה מהמרכז. אני אמרתי לא כדאי לכם זה אומנם רק רבע שעה אבל זה לא באמת רבע שעה. אתם תיהיו יותר מבודדים והיות ולרובנו אין רכב אתם תרגישו את זה.

אחרי כמה חודשים כל השוכרים של טנירטולאי עברו למרכז.

מה הפואנטה שלי אתה חושב שאתה מכיר את העיר את המקומות הטובים ואת השוק. אבל אתה לא. מי שגר שם וחי שם מכיר. וכל עוד אתה לא חי במדינה (לא רק רומניה כל מדינה שהיא לא ישראל היות ואנחנו ישראלים שנולדנו פה ורוב החיים עברו עלינו פה) היכולת שלך לניהול נכס עם כל מה שכרוך בזה יורדת משמעותית.

חוץ מזה היות ואני מכירה את רומניה מצויין ואת התושבים שלה בחיים בחיים בחיים !!!! לא הייתי קונה שם נכס. בחיים .

מספר דוגמאות וסיפורי זוועה אמיתים שקרו לי כאשר רציתי לקנות שם נכס או סיפורים אמיתים של חברים:

א. אני הולכת עם המתווך לבניין שנראה נחמד הדירה עצמה קטנה מאוד אבל המרפסת ענקית, הוא אומר תקשיבי המחיר של הדירה זה בדיחה (50 אלף יורו) תוכלי לסגור את הגג לעשות פה משהו מדהים. אני מדברת עם חבר מסתבר שהוא ראה את הדירה הזאת לפני חצי שנה, הילדים של הבעלים במאבק ירושה. אפשר לקנות את הדירה ואז לחכות שהם יסיימו את המאבק שלהם (זמן לא ידוע) .

ב. דירה חמודה חדר, זולה יחסית במקום מאוד מרכזי. היא דירת מרתף משמע החלון מספק לי נוף מהממם לנעליים של הולכי הרגל ברחוב. לכן הדירה זולה.

ג. הולכת עם אותו מתווך לעוד דירה. הדירה אחלה הבניין על בולינה רושה (נקודה אדומה ז"א הבניין מסומן ע"י העירייה שהולך להתמוטט ברעידת אדמה הבאה) המתווך אומר לי את יודעת זה מוזר כל הרחוב הזה נבנה אחרי שנה מסויימת ז"א היסודת של הבניין מספיק חזקים בשביל לעמוד ברעידת האדמה. כנראה אחד הפקידים בעירייה רוצה להרוויח כסף הוא שינה את הסיווג של הבניין וקנה פה כמה דירות. הוא בטח ימתין כמה שנים ואז ישנה את הסיווג שוב שהמחירים יעלו קצת והוא ימכור.

החלפתי מתווך

ד. דירה מהממת משופצת יפה במקום הכי מרכזי בעיר (בין פיאצה רומנה לאוניבריסטטה) סבבה הולכים לסגור חוזה. העורך דין אומר שניה צריך לבדוק משהו (עורך דין ישראלי) מסתבר שהבניין נבנה על וילה שפונתה מתושביה מאיזור שנות ה-70. עכשיו הילדים של הבעלים המקורים החליטו שהם רוצים את האדמה שלהם בחזרה. היות ויש שם בניין אי אפשר להרוס בניין עם 30 דירות, אז הבחורה החליטה שהיא רוצה את דירה מספר 3 בכל קומה. למה 3 ? לא יודעת המספר מצא חן בעיניה. הדירה שהיתה למכירה נכון מאוד דירה מספר 3. שנתיים אחרי מסתבר שהיא זכתה בתביעה, וכל מי שגר בדירה מספר 3 על פני כל 8 הקומות של הבניין או פונו או קנו את הדירה של עצמם או שילמו שכירות.

אחלה

אני חושבת שהבהרתי את הנקודה. אני אישית לא קונה נכס ברומניה לעולם.
🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2015 16:30
מעניין מה שאת כותבת אפרת , מה שמחזיר אותי לנושא המקורי שהעלתי. לפי מה שאת כותבת, השקעה בנדל"ן בחו"ל במקומות שאמורים להניב תשואה גבוהה

(יותר מ3%) לעולם יהיה השקעה עם סיכון, כלומר לא סולידית וכנ"ל גם לגבי השקעה שכזאת בשוק ההון.

אז למה לי לא להמשיך "להנות" מהתשואה הקטנה שיש לי היום על הדירה בישראל?
🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2015 16:59
מי אמר לך לא להמשיך עם ההשקעה בישראל שכבר יש לך?
🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2015 19:30
אני חושבת שכל השקעה מגיעה עם סיכונים. אם אתה מוכן ורוצה להסתכן ולקנות נכס בחול עם כל מה שזה אומר בבקשה אבל אין ארוחות חינם . השקעה בנדלן בחול בעיקר במדינות לא יציבות או כל מדינה שאתה לא מכיר על ברויה היא מסוכנת מאוד. בדיוק כמו שלשים את כל הכסף בבורסה זה מסוכן ועם זאת יש אנשים שעושים את זה. סוחרים על בסיס יומי חלקם מאוד מצליחים וחלקם מאבדים את הכל.

אם אתה רוצה השקעה סולידית זה אומר רווח נמוך אבל שקט נפשי.

מבחינת ההשקעה שלך בישראל אני לא יודעת מה להגיד... אני לא מבינה מספיק בנדלן בארץ. אני כן מבינה מספיק בנדלן ספציפית ברומניה בשביל להיות לחלוטין נגד זה . (דעתי האישית לא לראות את דברי כעצה וכו' וכו'. ).

היות וכבר יש לך נכס שקנית בישראל ואתה יודע מה זה אומר להשכיר דירה, לא הייתי ממהרת למכור אותה בשביל לקנות נכסים בחול, בעיקר כי זה מסוכן. גם לא הייתי ממהרת למכור את הדירה בשביל להשקיע בשוק ההון.

אולי שילוב של השניים לחסוך ולהשקיע בשוק ההון ואחרי שאתה מרגיש ביטחון או שעברת עקומת למידה מסויימת לחשוב מה לעשות עם הדירה.

או אולי לקנות עוד דירה ולהשכיר גם אותה אם אתה רוצה להישאר סולידי אז הרווחים יהיו סולידים. סיכון נמוך רווח נמוך אבל שינה ממש טובה בלילה.