⬅ חזרה לאינדקס

קניית חלקת בעלות על שטח בנוי

🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 10:48
אהלן חברים,

DISCLAIMER - אני רק רוצה לציין מראש שההתייעצות פה היא לא כדאי או לא, אלא היבטים כלכליים וחוקיים שאני צריך לדעת.

לפני כשנה וחצי נפטרה אימא של קרובת משפחה שלי והיא השאירה לילדים שלה את השטח שהיה לה (בשטח בנויות 3 דירות שמושכרות כבר הרבה שנים). כרגיל אצל בני אדם, האחים רבו בינהם על השטח ובסוף בעזרת עו"ד הגיעו למה שכבר היה רשום בצוואה וכל אחד קיבל בעלות על רבע מהשטח (ארבעה ילדים). כל העניין הזה קורה בעיר מרכזית בישראל ויש ערך נכבד לשטח שבבעולתם וכרגע כל הדירות מושכרות והטיפול בהן נעשה ע"י עו"ד.

יש לי קשר טוב עם 3 מהאחים ומשיחות שערכתי איתם בנפרד ולחוד ניכר שהסכסוכים נפתרו מלבד אחד האחים שלא בקשר עם השאר ומנסה להשתלט על השטח (בלי הצלחה או סיבה הגיונית).

דבר אחרון בקשר לשטח הזה הוא ששלושת האחים האחרים במגעים עם יזמים על מנת לעשות פירוק שיתוף כדי שהם יוכלו לקנות את השטח של האח שהסתכסכו איתו ובעזרת היזם לעשות פרויקט שבו הוא יבנה בניין מגורים בן 3-4 קומות כך שכל אחד מהאחים יקבל דירה. כל העניין מתבצע ביוזמת אחד האחים (שאיתו אני בקשר מצוין) אשר עוסק בתחום הנדלן הרבה מאוד זמן ובעל ניסיון. בדקתי את העניין לעומק וראיתי שהכוונות שלהם אכן רציניות ויש יזמים שמעוניינים וכרגע זה נמצא במשא ומתן, אך הבעיה העיקרית היא שאין היתר בנייה על הקרקע בטאבו לשם בניין מגורים (לעומת משפחה אחרת ברחוב שכבר עשתה פרויקט כזה) ועל כן העניין עלול לקחת שנים ארוכות.

עכשיו אני מגיע לפואנטה, אחד האחים מעוניין למכור את החלק שלו כבר עכשיו כי בנסיבות מצערות הוא צריך את הכסף מיד. הוא הציע לי לקנות את החלק שלו בשטח ועל כן ההתייעצות שלי בעניין, אילו עוד דברים עלי ללמוד לפני שאקבל את ההחלטה הזו?

אשמח לשמוע מאלו מכם שכבר עשו דברים דומים בעבר ובעלי ניסיון, אילו שיקולים עלי לקחת בחשבון?

מחישובים שעשיתי , כאשר לקחתי בחשבון שבסופו של דבר לא יבנה שום בניין חדש והדירות ישארו כמו שהם, מדובר בתשואה שנתית בין 5.5~8 אחוזים (כתלות במחיר קנייה של השטח ששייך לאותו אח) כאשר מדובר בנכס שאין לי אף התעסקות איתו (כאמור הכל מנוהל כבר ע"י אדם חיצוני).

לבסוף, לקחתי גם בחשבון שבמקרה של פירוק שיתוף כך שהחלק שלי ייקנה ע"י אדם אחר לא הפסיד כסף (לא בדקתי את זה עד הסוף).

אם הגעתם עד כאן אני רק רוצה להודות לכם ולקהילה פה על הרבה עזרה וידע שמשותף פה.
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 11:45
עד כמה כדאי לקחת שמאי מקרקעין לפני עסקה מסוג זה.

מה שכתבת אינו אומר מאומה, אין היתר כי אף אחד לא הגיש בקשה להיתר, היתרים לא נופלים עליך מהשמיים, בקשה להיתר ניתן להגיש על מה שרוצים, לקבל היתר כבר אפשר לקבל רק על מה שמותר במסגרת התב"א וזה אפשר לברר בעזרת אדריכל עם נסיון בעיר הסצפיצית הזו או לבד בעזרת תיק מידע בעירייה וקצת ידע.

כמה זמן זה יקח (הרבה) ומה התשואה הסופית הצפוייה שלך בהתחשב בכל העלויות מסביב (ויש הרבה מאד כאלה).

אם זה נכון אז זו כנראה עסקה פנטסטית בכל מקרה.
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 13:26
נניח וכל הכוכבים מסתדרים בשורה ומצליחים למכור את השטח/להתחיל עם יזם/קבלן ובעוד חצי שנה מתחילים לבנות, כך שנשארת לך דירה ביד.

כמה זמן אתה יכול לחיות בלי התשואה על השטח כרגע? כמה אתה בונה על ההחזר לכיסוי הלוואה?
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 14:09
במידה ותחליט להתקדם, רצוי שההחלטה תתבסס על התשואה הנוכחית, כאשר האופציה היזמית היא בונוס.
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 14:18
פירוק שיתוף שלא בהסכמה (ולפי הסיפור אחד האחים לא משתף פעולה) עלול להביא למצב שהתמורה שתקבלו תהיה נמוכה משמעותית ממה שתכננתם.
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 14:54
אין הגיון במה שרשמת.

למלא בתים ישנים אין היתר בניה ,פעם כל אחד עשה מה שהוא רוצה.

אולי התכוונת להגיד שהתבע לא מאפשרת בניין בשטח?

תביא אדריכל שיסביר לך מה זכויות הבניה האפשריות.

אם באמת אפשר לבנות שם בניין וזה במרכז הארץ,אני בטוח שיזמים יעמדו בתור לקנות את החלק של האח ולעשות קומבינציה על המגרש.
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 15:08
קודם כל התייעצות עם שמאי ועו"ד מקרקעין.

כמו שכתבו לך, היתר זה אישור לבנות. אולי התכוונת זכויות בנייה, מה שמוביל למשפט הראשון שכתבתי.

בכל מקרה זה תהליך משפטי לא פשוט, בייחוד כשיש אח אחד בעייתי לדבריך.

אם תנסח חוזה חכם, והכל ייסתדר יכול להיות שזו עסקת חייך.

בכל מקרה, אני מסכים עם

לא ממליץ או מייעץ
🕒 פורסם בתאריך: 30/03/2019 13:28
אם אין היתר ולא היה, איך יש שם דירות?

אם הן לא חוקיות, כנראה לא תוכל לקנות משהו עם משכנתא.

אם התב"ע לא מאפשרת כרגע ליזום שם בניין 3-4 קומות (למה דווקא 3-4? למה לא 20?), אז זה די שקול לצריף באמצע שדה חקלאי שמושכר לא חוקית למישהו.

תעדכן,
🕒 פורסם בתאריך: 30/03/2019 21:22
זה כנראה שהיה היתר בשלב זה או אחר והוא אבד, יש אלפי יח"ד כאלה בת"א.

זה לא שהם לא חוקיות אבל משכנתא תהיה בעיה לקבל, אולי משכנתא עסקית בריבית גבוהה יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 30/03/2019 22:14
אורי ג. , אני משתמש חדש בפורום ,קראתי דיי הרבה ואני מכיר את עולם ההשקעות מהניסיון המקצועי שלי, כיצד אני יכול לפנות אלייך באופן פרטי?
🕒 פורסם בתאריך: 30/03/2019 22:43
משתמשים חדשים לא יכולים לשלוח מסרים, לא יודע מה הם המגבלות.

@yossik
🕒 פורסם בתאריך: 31/03/2019 02:04
אין היתר על הדירות הקיימות (לא הוצא או לא נמצא) או אין היתר על העתיד (לא אמור להיות, יש תב"ע).

פירוק שיתוף יכול להיות הליך עם הוצאה גדולה שלא ברור מה בסוף תהיה תוצאתה, לצערי רק לאחרונה נתקלתי במקרה כזה.