⬅ חזרה לאינדקס

בן 19 - איך אוכל להתחיל להשקיע

🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2019 22:15
שלום !

אני טוביה, בן 19. אשמח לקרוא את דעתכם והמלצותיכם

אני די חדש באתר, קורא מדי פעם, בצורה אקראית. מאוד רוצה להשקיע.

ראשית, כדי למנוע פיחות בערך , אבל כמובן, גם על מנת להגדיל את הסכום (אין לי סכום מוגדר שאני שואף אליו...).

הנתונים :

כאמור, צעיר, כך שיש טווח ארוך להשקעה.

בנוסף, אני חסכן , הוצאת כספים מיותרת ממש שורפת את ליבי, אני מתקשה לראות אנשים מבזבזים את כל הכסף שממש עכשיו הם הרוויחו...

זה אומר שאני כמעט ולא חוטא במותרות, לא מסתובב בקניונים ומסעדה זה לגמרי מקום חריג...

רוב הכסף שהרווחתי( עבודות בחופשים), נאגר ונצבר ולא בוזבז - *כרגע יש לי כ85,000 שקלים*.

אז אני מאוד רוצה להשקיע, אבל אני לא יודע איך להתחיל.

כן אני יודע לדקלם, השקעה פסיבית, קרנות מחקות, תמהיל מאוזן...

אבל איך מתחילים בפועל?

אני לא יודע לנתח נתונים, אני לא מבין בזה!

אולי להשקיע בוידאה וכדומה? שזה פשוט וקל, אבל חבל על דמי הניהול ועוד...

אה, ואני גם מפחד שאולי זה לא הזמן הנכון להתחיל להשקיע, זאת עקב הקריסה האמריקאית הגדולה שכולם מצפים לה(לא מבין בזה יותר מדי, ואני יודע למי ניתנה הנבואה, אבל חבר טוען שיש אינספור סימנים המתריעים על התמוטטות ...).

בקשר לסיכון : בגלל שאני חס על כל בזבוז של כסף, אז גם הפסד יכאיב לי מאוד.

מה שכן, סולידיות יתר פירושה אי רווח... ובנוסף, הרי לטווח הארוך אפשר לומר שאין סיכון, הנפילה של היום היא תחילת הנסיקה של המחר...

אשמח לעזרתם, תודה רבה!!!
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2019 22:49
ברוך הבא! :)

אנסה לענות דבר דבר, מקווה שיעשה לך קצת סדר..

"אז אני מאוד רוצה להשקיע, אבל אני לא יודע איך להתחיל.

כן אני יודע לדקלם, השקעה פסיבית, קרנות מחקות, תמהיל מאוזן...

אבל איך מתחילים בפועל?

אני לא יודע לנתח נתונים, אני לא מבין בזה!

אולי להשקיע בוידאה וכדומה? שזה פשוט וקל, אבל חבל על דמי הניהול ועוד... "

*מיועד לאנשים עצלנים/לא מבינים שלא רוצים להבין ושמוכנים בתמורה לשלם קרוב ל1% בשנה על ה"תענוג"

מקווה שאתה לא נכנס לקטגוריות האלו :)

אה, ואני גם מפחד שאולי זה לא הזמן הנכון להתחיל להשקיע, זאת עקב הקריסה האמריקאית הגדולה שכולם מצפים לה(לא מבין בזה יותר מדי, ואני יודע למי ניתנה הנבואה, אבל חבר טוען שיש אינספור סימנים המתריעים על התמוטטות ...).

*אם חבר שלך יודע מתי השוק יתחיל לרדת (כי יש סימנים..לא?), ומתי להיכנס חזרה אז יהיה נחמד אם ישתף את חברי הפורום :)

(הרבה משקיעים הפסידו יותר כסף בניסיון לתזמן את השוק מאשר בירידות עצמן)

בקשר לסיכון : בגלל שאני חס על כל בזבוז של כסף, אז גם הפסד יכאיב לי מאוד.

מה שכן, סולידיות יתר פירושה אי רווח... ובנוסף, הרי לטווח הארוך אפשר לומר שאין סיכון, הנפילה של היום היא תחילת הנסיקה של המחר...

*אין מה לעשות, לפי פרופסור כהנמן המחיר הרגשי של הפסד כספי חזק פי 2.2 מהמחיר הרגיש של רווח

טווח השקעה בסיכון גבוה הוא 5+ שנים (יש כאלה שאומרים 7-10 אם לא יותר), האם זה מתאים לך? האם אתה לא מתכנן לקנות דירה?

הבן שלי לדוגמא הוא בן שנתיים ויש לי קרן מחקה של הs&p 500, ההשקעה היא ל18-20 שנה, ולא כל כך אכפת לי מה יקרה בדרך..נדבר עוד 20 שנה..

האם זה גם המצב אצלך לגבי ההשקעה של הכספים האלה שחסכת?
🕒 פורסם בתאריך: 15/11/2019 03:03
לא חושב שנתקלתי אי פעם בטוביה שנולד אחרי שנת 1950. מגניב! וברוך הבא לפורום.

קודם כל, ניכר שקראת יותר מה"פה ושם" שאתה טוען לו :) אופק השקעה ארוך וגיל צעיר בדרך כלל מצביעים על סיבולת סיכון גבוהה, אבל זה לא מחייב. אתה אומר שיכאיב לך לראות ירידות - אז תחשוב מה הירידה המקסימלית שלא תכאיב לך, ותקצה את הנכסים בהתאם (בסיווג של מסוכנים/לא מסוכנים). למשל, אני לוקח בחשבון שכל שקל שיש לי במניות עשוי להיות מחר 50 אגורות, אבל אני מאמין ומקווה שבעוד 30 שנה זה יהיה שווה הרבה יותר.

1. סיבולת סיכון -> הקצאת נכסים.

2. בחירת מדדים שאתה מעוניין לחקות בכל סגמנט השקעה -> בחירת הני"ע הספציפים (הכי פחות חשוב, ודווקא פה אנשים נוטים לשרוף את רוב הזמן שלהם)

3. פתיחת חשבון השקעות וקניה של ני"ע ;-)

בחיי שזה פשוט יותר ממה שזה נשמע.

לא. אין סיבה שבחור אינטיליגנט שבגיל צעיר כבר מבין את החשיבות של כסף, קרא את הבלוג ושואל שאלות כאלה ישרוף כסף על דמי ניהול עבור אלגוריתם שיחליט על הקצאת נכסים עבורו. אגב, כשהם הושקו היה ניתן למלא שאלון באתר שלהם ולראות מה התמהיל המומלץ עבורך (לראייתם), אולי זה עוד קיים.

Time in the market is more important than timing the market

אתה צעיר. אם מחר הבורסה יורדת 50% תגיד תודה כי רוב הכסף שאתה תרוויח במהלך חייך עוד לא בשוק, ואתה תוכל להנות ממחירי סוף עונה באמצעות הפקדות שוטפות/תקופתיות. מי שידפק מזה באמת זה אנשים שקרובים לפרישה או כבר נמצאים שם.

עצה אחרונה, ברשותך: אל תניח שכל החסכון שלך הוא לטווח ארוך. בעשור הקרוב אתה בוודאי תרצה ללמוד, לשלם שכירות, אולי גם לטייל בעולם. שמור על נזילות מסוימת, וקח את זה בחשבון בהקצאת הנכסים שלך.
🕒 פורסם בתאריך: 15/11/2019 10:00
תודה על התגובה!

"אם חבר שלך יודע מתי השוק יתחיל לרדת (כי יש סימנים..לא?), ומתי להיכנס חזרה אז יהיה נחמד אם ישתף את חברי הפורום :)

(הרבה משקיעים הפסידו יותר כסף בניסיון לתזמן את השוק מאשר בירידות עצמן)"

האם אין באמת סימנים שמשמעותם משבר כלכלי קרב?

"*אין מה לעשות, לפי פרופסור כהנמן המחיר הרגשי של הפסד כספי חזק פי 2.2 מהמחיר הרגיש של רווח

טווח השקעה בסיכון גבוה הוא 5+ שנים (יש כאלה שאומרים 7-10 אם לא יותר), האם זה מתאים לך? האם אתה לא מתכנן לקנות דירה?

הבן שלי לדוגמא הוא בן שנתיים ויש לי קרן מחקה של הs&p 500, ההשקעה היא ל18-20 שנה, ולא כל כך אכפת לי מה יקרה בדרך..נדבר עוד 20 שנה..

האם זה גם המצב אצלך לגבי ההשקעה של הכספים האלה שחסכת?[/QUOTE]"

בקשר לדירה - אני אקנה רק אם זה יהיה שווה כלכלית, לא נראה לי שכיום דירה מניבה יותר מהבורסה(אני טועה?)

אני לא יכול לומר בוודאות מוחלטת, אבל כרגע נראה לי שבשנים הקרובות לא אזדקק לכסף.

בנוגע לסיכון - הפסד יהיה קשה, אני לא מצליח להבין אדם שיקבל דבר כזה בשוויון נפש... השאלה אם אפשרי להתקבע על איזו חלוקה מסויימת של הכסף, באפיקים שונים(נגיד לשים ארבעים אחוז בS&P, עשרה אחוזים בת''א 125, אגח''ים, מתעוררות...)

ואז להתעלם לגמרי מכל רעשי הרקע ואפילו לא לבדוק כמה יש שם(אולי רק לאזן)...
🕒 פורסם בתאריך: 15/11/2019 10:08
תודה (לדעתי זה שם לא כל כך מגניב, אבל שמח לשמוע..)

בפועל , מה אני צריך לעשות? להירשם לבית השקעות?

קיים, האם אתה ממליץ להשתמש בו?
🕒 פורסם בתאריך: 15/11/2019 10:20
כן.

מה שהם הציעו לי בזמנו היה מאוד שונה ממה שאני מושקע בו. אז אישית, לא ממליץ. אבל אם אתה שוקל להשתמש בהם, כדי לפטור את עצמך משלב הקצאת הנכסים, אז אולי תוכל להציץ שם ולקבל רעיון.
🕒 פורסם בתאריך: 15/11/2019 10:30
עזוב את הפורום, לך לפוסטים של המשקיעה, תמצא את אלו שמדריכים צעד צעד. תתחיל לעשות בדיוק מה שהיא אומרת, (עם השנים והנסיון תמצא את הניואנסים שלך ותחליט מה אתה לוקח מה משאיר לתורת ניהול ההשקעות הספציפית שלך. לאט לאט).

תתייחס לכל טעות שתעשה כולל אלו שיעלו כסף כשכר לימוד. תתנסה. אין דרך אחרת. כשמדובר על השקעה סולידית עלות הטעויות היא זניחה ביחס לתועלת כשכר לימוד. חייבם לטעות כדי ללמוד.

זה באמת לא מסובך, העיקר להתחיל.
🕒 פורסם בתאריך: 15/11/2019 11:05
עזוב סיסמאות. בגיל 19 קשה לך להעריך את טווח ההשקעה לפני שהשקעת שקל קשה לך לדעת את סיבולת הסיכון והמשפט לפיו "בטווח ארוך אין סיכון וכו'" נכון רק בתיאוריה. כפי שכתבו לך, תשקיע סכום שתוכל לישון בלילה אם עשרות אחוזים ממנו יימחקו ותחשב מסלול מחדש בעוד שנה - שנתיים.
🕒 פורסם בתאריך: 15/11/2019 11:50
אתה חייב לפתח חסינות להפסדים. גם להפסדים אמיתיים, לא על הנייר. אחרת לא ניתן להרוויח.

יפה מאוד הסכום שחסכת.
🕒 פורסם בתאריך: 15/11/2019 11:56
לגבי זה - הנה פתיח של אחד הפרקים בספר האלמותי The Investor's Manifesto

בקיצור - גם אם תדע שיש משבר רציני בעשור הקרוב - אתה לא תדע מתי הוא יתרחש. מתי להיכנס לשוק או מתי לצאת. נניח ויש ירידות של 5 אחוז. זה אומר שצריך לצאת? נניח שהתיק נחתך ב20% זה אומר שצריך לשנות את ההקצאה? מנגד, אם חיכית בצד אחרי ירידות של 25% (כל הכבוד, לא הפסדת). האם זה הזמן הנכון להיכנס?

ממליץ כמו קודמיי לקרוא את הבלוג. אני באופן אישי ממליץ גם לקרוא ספרות (שמומלצת גם בבלוג) ולצבור ידע רחב. יש לך זמן.

אם יש ספר אחד שלדעתי מסביר את העקרונות הוא בהחלט - "הליכת אקראי בוול סטריט" של בורטון מלכיאל. יש גם גרסה בעברית. אני מעדיף את המקור באנגלית אבל גם התרגום לעברית אחלה. את הפער בין הגרסה בעברית לגרסאות העדכניות תוכל להשלים בפוסטים בבלוג.

אם בא לך לקרוא מעבר - יש רשימת קריאה בבלוג.

בהצלחה
🕒 פורסם בתאריך: 15/11/2019 12:31
"בנוגע לסיכון - הפסד יהיה קשה, אני לא מצליח להבין אדם שיקבל דבר כזה בשוויון נפש... השאלה אם אפשרי להתקבע על איזו חלוקה מסויימת של הכסף, באפיקים שונים(נגיד לשים ארבעים אחוז בS&P, עשרה אחוזים בת''א 125, אגח''ים, מתעוררות...)

ואז להתעלם לגמרי מכל רעשי הרקע ואפילו לא לבדוק כמה יש שם(אולי רק לאזן).."

צודק..הפסד יהיה קשה, אפילו קשה מאוד, בודדים האנשים פה בפורום שחוו ירידה של 50% בתיק ב2008 כשהמדדים צנחו כאילו אין מחר, יש הבדל בין לשנן מנטרה של "לא לתזמן את השוק" "השוק מחזורי" ועוד 1001 משפטים לבין זה שאתה רואה את התיק שלך מתכווץ ומתכווץ כל יום ואתה אומר "סבבה, אני ממשיך עם הדרך שלי..כשהמוח שלך צועק מכאב תברררחחחחח"

צריך להוציא את הדברים מהפן התאורטי לפן המעשי, הרבה מאוד אנשים נופלים בנקודה הזו...
🕒 פורסם בתאריך: 15/11/2019 13:00
תשמע סיפור. איפה שהוא בתחילת 1997 החלטתי להתחיל להשקיע בעצמי. הושפעתי באותה תקופה מספריו של פיטר לינץ' שהטיף לבחירת מניות של חברות בצמיחה שהלקוחות אוהבים (ניסוח מאוד פשטני ומקוצר לצורך הפוסט). היו לי 300 דולר שהקצבתי להשקעה, אז קניתי 100 יחידות של חברה שאף אחד לא הכיר באותו זמן אבל הייתה לי התנסות מאוד חיובית איתה. כל יחידה עלתה אז 3 דולר.

איפה שהוא ב1999 המניה כבר הגיע ל 100 דולר ליחידה, ושווי היחידות שלי היה 10,000 דולר. כל מה שהיה לי לעשות אז הוא להצטער שלא השקעתי פי 10 או פי 100 במניה. אבל זמן קצר לאחר מכן התחילה הנפילה של 2000 והצער על הסכום שלא השקעתי עבר מהר - המניה הגיע ל 10 דולר ואני נשברתי ומכרתי. אומנם ברווח אבל עם רכבת הרים בדרך.

אם הייתי מחזיק במניה עד היום (20+ שנים אחרי) כבר הייתי יכול למכור (נכון לאתמול) בכ 1750 דולר ליחידה - את החשבון על כמה "הפסדתי" על 100 היחידות שהיו לי פעם תעשה לבד. החברה העלומה שקניתי אז הייתה אמזון.

אז נכון שאם תשקיע ל 10 שנים (או 20 שנים) אתה מקטין את הסיכון להפסיד את הכסף, אבל בדרך תחווה כמה וכמה נפילות שיעמידו את יכולת העמידה שלך, ולרוב האנשים (כך אני מאמין) אין את יכולת העמידה הזו כשנתקלים בדבר האמיתי. יגידו לך שתשקיע רק סכום שתרשה לעצמך להפסיד, אבל במקרה הנ"ל השקעתי סכום שיכולתי להפסיד (300 דולר) - אבל אחרי שבדרך שווי ההשקעה ירד מ 10,000 דולר ל 1,000 דולר נשברתי, עצם הירידה בשווי היא זו שגרמה לשבר הפסיכולוגי.

אישית, אני דוגל בשיטת ה trailing stop loss שמשמעותה שיש רף שמגדיר את ההפסד המקסימלי (ב%) שאני מוכן להפסיד מהשיא שההשקעה הגיעה אליה, והשקעה חוזרת תבוצע רק אחרי שהכסף "נח" חצי שנה בצד. האם זו בחירה נכונה לטווח הרחוק *בשבילי*? כן ולא. לא כי בשורה התחתונה, כנראה שלטווח של הרבה שנים אני מרוויח פחות ממה שהייתי מרוויח אם הייתי מושקע כל הזמן. ה"כן" - כי זה מאפשר לי להשקיע בלי "רעשים" מכל מיני מומחים שאומרים שאו טו טו מגיעה הקריסה, ולישון טוב בלילה כי אני יודע מראש מה הנקודה שבה אני זז הצידה. הרף ליציאה כמובן תלוי בתנודתיות של המסלול, למשל ב S&P 500 הרף שלי הוא 25%.

ועוד טיפ קטן, לפני שאתה רץ להשקיע, שמור בצד כסף ליום סגריר ו/או לצרכים עתידיים. ככה הייאוש נעשה יותר נוח. למשל, אם תצטרך כסף ללימודים, שמור את הסכום הנדרש בצד ואז פחות משנה לך אם יש ירידה כרגע כי מה שאתה צריך עכשיו ומיד במקום בטוח. את הכסף שאתה שומר לצרכים קצרי טווח תשמור בפקדונות בנקאיים (בכמה שיותר ריבית). אגב, ממליץ לך לפתוח חשבון בפפר, חוץ מזה שאין שם עמלות שוטפות (שורה, על צ'קים, הנפקת כ"א וכו') אתה יכול להפקיד 10,000 ש"ח בריבית 3.15%. לגבי שאר הכסף שתשמור בצד תבדוק את הריביות של בנק ירושלים - הם בד"כ מציעים ריביות יותר אטרקטיביות מהבנק שלך. למיטב ידיעתי הם יודעים "למשוך" את הכסף מחשבון הבנק ולהחזיר אותו לשם בסוף התקופה.

אחרי ששריינת לעצמך את מה שתצטרך בשנים הקרובות (עד כמה שאפשר לחזות), תתחיל להשקיע. צברת סכום יפה עד היום ובהתנהלות פיננסית אחראית שראויה להערכה, מה שאומר שבהמשך תצבור סכומים נוספים ומן הסתם יותר גדולים, וגם אם תעשה טעויות בדרך, כל עוד תפיק את הלקחים ותלמד מה אופן ההשקעה שהכי מתאים לך אישית אני בטוח שתעשה חיל.

בהצלחה!
🕒 פורסם בתאריך: 15/11/2019 13:01
!!!