⬅ חזרה לאינדקס

נדלן כן או לא

🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2019 22:16
היי,

אני בן 23, מאז ומתמיד התעניינתי בתחום של עצמאות כלכלית/פרישה מוקדמת וכו' אך לא יצא לי לבצע השקעות משמעותיות עד עכשיו.

לאחרונה נחשפתי קצת יותר לתחום הנדל"ן והבנתי שייתכן שאולי צברתי מספיק הון (כ- 150 אלף) בשביל שהתחום יהיה רלוונטי עבורי.

לאחר שחקרתי קצת באינטרנט על השקעות אפשריות (בעיקר דירות קטנות בסכומים של 600-700 אלף), זו נראית לי השקעה טובה בצורה ניכרת לעומת השקעה במניות בעיקר בזכות יתרון המינוף. אך בעקבות כך גם עלו לי כמה שאלות על מנת לוודא שאני לא מפספס דברים חשובים.

1. האם אכן ניתן לקנות דירה ראשונה בעזרת 25% הון עצמי בלבד?

2. בהנחה וניתן, האם עליי לשאוף למשכנתא לטווח ארוך ככל הניתן, כך שהשכירות המתקבלת תהיה גבוהה יותר ואשאר עם תזרים חיובי? מאמין שאמכור את הדירה לאחר מספר שנים ולא עד סיום המשכנתא.

3. במידה ואכן אמכור את הדירה לדוגמה לאחר 3 שנים ואבקש לסגור את יתרת המשכנתא. כמה משמעותי הקנס?

אגב, כיום מרוויח בסביבות 10,000 ובטווח השנה-שנתיים הקרובות אמור לקפוץ לסביבות ה- 17,000.

תודה !
🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2019 22:21
1. כן, אם יש לך הכנסה מספקת, כלומר פי 3 מההחזר החודשי של המשכנתא.

2. כן, אבל ב25% הון עצמי התזרים שלך יהיה שלילי.

3. לא ידוע, יתכן ולא יהיה קנס בכלל.
🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2019 22:23
3. שים לב שלרכישת ומכירת דירה יש "עמלות קניה ומכירה" גבוהות יחסית. אם אתה מתכנן למכור דירה בעוד 3 שנים, התשואה הצפויה צונחת רק בגלל העלויות האלו.

נקודה נוספת: הבנקים מתייחסים לרווקים כסיכון גבוה יותר מצד אבטלה. זה ישתקף בריביות שתקבל.
🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2019 23:00
כרגע אני מסתכל על זה בצורה הבאה:

תשואה שנתית בין 4-5 אחוז על סכום שממונף פי 4, כלומר 16-20. בנוסף ערך הנכס עשוי לעלות מדי שנה (כמובן ששום דבר לא מובטח).

בנוסף, התשואה אינה חייבת במס (לעומת השקעה בשוק ההון).

מפה עליי להוריד עלויות קנייה ומכירה, עלויות מימון ותחזוקה.

אשמח לדעת מהו סדר הגודל של ההוצאות הנלוות, בעיקר קנייה ומכירה ומימון.

תודה !
🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2019 23:18
תסתכל טוב יותר:

את התשואה מחשבים אחרי הוצאות, לא לפני.

איפה הוצאות המימון שלך? סדר גודל של 3% (אולי טיפה יותר).

הוצאות נלוות בקנייה: תלוי אם יש מתווך או לא, עו"ד זה סביב 1% כולל מע"מ, מתווך 1 עד 2% + מע"מ,

כנ"ל במכירה.

עמלת פתיחת תיק משכנתא: 0.25% מהסכום, בערך 1,000 ש"ח כולל שונות למשכנתא, שמאי,טאבו ואישורים.
🕒 פורסם בתאריך: 26/12/2019 00:01
אם ניקח לדוגמא את המספרים של @אורי ג. ונתעלם משינויים במחיר הדירה:

בהנחה של תשואה שנתית 4.5% ומינוף של 75% בעלות של 3% (לדעתי יש כאן הגזמה אופטימית בשני הכיוונים), יש לך סך הכל תשואה של 9% על ההון העצמי, לא של 18%.

עלויות עסקה הם באיזור 3% לכל כיוון, או 6% לקניה ומכירה ביחד.

אם אתה מחלק את עלויות העסקה ל-3 שנים, התשואה שלך מצטמקת בעוד 2%. אם תחלק את העלויות ל-10 שנים, התשואה מצטמקת רק ב-0.6%.

אני לא חושב שיש מישהו שקונה נדל"ן ל-3 שנים, מתוך מחשבה על תשואת שכירות פאסיבית בלבד.
🕒 פורסם בתאריך: 26/12/2019 18:23
בסה"כ לדעתי החשיבה שלך נכונה אבל תיקח בחשבון כמה דברים.

1. לא פשוט היום לייצר עליות ערך משמעותיות בנדלן בארץ עליך לנסות ולמצוא עסקה במחיר שמתחת למחיר השוק (אולי נכס שזקוק לשיפוץ) ולדעתי 3 שנים זה מעט מדיי תחשוב לכיוון ה5 שנים לפחות

2. ככל הנראה תוכל לקחת משכנתא עם ערב תומך . אם תפרוס את המשכנתא ל-30 שנים תוכל להגיע להחזר של כ2000 שח מה שאמור להביא אותך למצב של break even עם השכירות בלי בלתמים

3. עליך לקחת בחשבון את כל העלויות שנלוות לעסקה שכבר פורטו בתגובות מעליי ולהכין קופת חירום לבלתמים. במידה ויכולת החיסכון שלך גבוהה לא הייתי חושש לקחת עוד 50 א כהלוואה מסחרית לתקופה של 5-10 שנים (בנק יהב נותן היום הלוואות מסחריות גם ל15 שנים בתנאים טובים)
🕒 פורסם בתאריך: 26/12/2019 18:27
"1. לא פשוט היום לייצר עליות ערך משמעותיות בנדלן בארץ עליך לנסות ולמצוא עסקה במחיר שמתחת למחיר השוק (אולי נכס שזקוק לשיפוץ) ולדעתי 3 שנים זה מעט מדיי תחשוב לכיוון ה5 שנים לפחות"

אם פות"ש מוצא נכס שזקוק לשיפוץ, הוא יצטרך להשקיע בשיפוץ. זה לא מחיר "מתחת למחיר השוק", זה המחיר של נכס לא משופץ.