⬅ חזרה לאינדקס

עם איזה חסכון יוצא עתודאי בוגר יח' מודיעין/טכנולוגיה?

🕒 פורסם בתאריך: 19/01/2020 21:56
הי,

משהו שתמיד סיקרן אותי: עם איזה חסכון בד"כ יוצא עתודאי בוגר יח' מודיעין/טכנולוגי שפורש באזור גיל 30? השאלה לא מוגבלת רק לעתודאי, גם מישהו ללא תואר אבל שמשרת ביח' טכנולוגית? דרך אגב זה ממש משנה אם זו יח' טכנולוגית נחשקת או לא אח"כ בגודל החסכון? הכוונה בשאלה שבתקופת השירות ההוצאות מאוד נמוכות, מנגד יש שכר בגלל עיסוק טכנולוגי? כמו כן אפשר להזניח "הטבות" (חברות במועדון "חבר" שנותנת הנחה ברכישת מכונית קיה לא נחשב חסכון) והכוונה היא לא מישהו שחסך x שם על מניה y וסיים עם 10x.

תודה,
🕒 פורסם בתאריך: 19/01/2020 22:59
תלוי כמה הוא בזבזן, האם הוא שוכר דירה/מחזיק אוטו. עתודאי לא משתחרר בגיל 30 אלא יותר בכיוון גיל 27
🕒 פורסם בתאריך: 19/01/2020 23:18
זה מאוד תלוי.

אקדמיזטור שבגיל 18-19 התגייס יכול להשתחרר בגיל 23 בתום שירות מלא ומצד שני עתודאי שבוגר למחזור שלו ועושה תואר 4 שנתי יכול להשתחרר בגיל 28-29 משירות מלא (בהנחה שהוא לא מאריך בשביל תפקיד/ים נוסף/ים).

אבל האמירה הכללית נכונה.

יש המון עתודאים, להגיד מה נכון עבור כולם מבחינת המצב הכלכלי בתום השירות אי אפשר.

עתודאים למדעי המחשבים ברובם מוצאים עבודה עם הכנסה טובה לאחר השחרור (ניסיון צבאי לרוב תופס בארץ כניסיון תעסוקתי)

מצד שני כמובן שגם מי שלא עשה עתודה אלא שירות רגיל ואחריו תואר יכול כנראה ב-3 השנים שהוא חוסך של שירות קבע להשלים את ״הפער״ שיהיה במשכורת שלו כשישתחרר העתודאי עם 6 שנות ניסיון (ויש גם מסלול של קורס תכנות שיוצאים ממנו עם אותו ניסיון, לפעמים גם עם תואר, ובממוצע בערך 3-4 שנים לפני כן)
🕒 פורסם בתאריך: 19/01/2020 23:35
אמקד קצת את הדיון: כל אותם חבר'ה בוגרי יח' מודיעין/טכנולוגיה שנשארו קבע עד אמצע/סוף שנות ה-20, בהזנחת רווחי הון (שהן סוג של יד המקרה לצורך הדיון) והטבות (שהן סוג של עלות אלטרנטיבית), על איזה סדר גודל של חסכון אנחנו מדברים? 100-200 אלף ש"ח או יותר לכיוון החצי מיליון? תודה,
🕒 פורסם בתאריך: 19/01/2020 23:47
נראה לי שפספסת את הפואנטה.

גם מי שמתשחרר בגיל 21 ונהיה גנן יכול להיות במצב לגמרי שונה אחרי 6 שנים כגנן. אי אפשר ״להזניח״ את נסיבות החיים שלו (הוצאות, הכנסות, השקעות, אסונות או ברכות שנפלו בחיקו)
🕒 פורסם בתאריך: 20/01/2020 00:01
אבל בכל זאת יש כנראה איזשהו "מודל" למקרה המייצג של אוכ' ספציפית זאת. הסיבה לשאלה זה סקרנות להבין את השיקול הכלכלי ורק אותו (בדגש על עלות אלטרנטיבית) שגורם לפלח אוכ' צר זה ללכת באחוזים גבוהים במיוחד למסלול יזמות ("לפתוח סטרטאפ"), קרי "לגזור" על עצמם מיד עם השחרור הכנסה בגובה ₪0 לפחות לשנה אם לא יותר (עד שייכנס משקיע/הכנסות) כי גם אז במודל הסטרטאפ הציפייה היא לא למשוך מיידית שכר מעבר למינ' הנדרש לכיסוי הוצאות חודשיות שוטף (קרי שלא נשאר לחסכון).

למה בוגרי אונ' +3/4 שנות ניסיון שהם במצב דומה לא נוטים ליזמות בהנחה שזה אותו type cast של אנשים קרי מדעי המחשב, רוח יזמית (בהגזמה איך הבדיחות שהיום כל המתכנתים בעלי רוח יזמית) וכו'. בהחלט יש סיבות ממישורים אחרים (סתם זורק אין לי מושג אם נכון: מי שעובר את מסננת היח' הטכנולוגיות זה המהנדסים שבאמת יש להם רוח יזמית, בוגרי האונ' חסרי ניסיון חייבים להיכנס לתעשיה ואז כשנוח שם קשה לצאת ליזמות כי העלות האלטרנטיבית מוחשית וכו') אבל כאן אני מנסה לבודד רק שיקול כמותי ברור של ויתור על עלות אלטרנטיבית. והאם ייתכן שהוא נעוץ בעובדה שפשוט הם יוצאים לאזרחות בגיל צעיר (25-30) עם אורח נשימה של חצי מיליון חסכון מהצבא (שמקורו בשילוב של שכר גבוה מהצבא בגלל תפקיד מקצועי+מבנה הוצאות נמוך כי בסוף אתה חייל).
🕒 פורסם בתאריך: 20/01/2020 00:30
יודע להעיד רק על עצמי. עתודאי (או מקביל) שיושב על תקן מהנדס, ומשתחרר עם תקן רס"ן ודירוג מחקר, יכול להשתחרר עם חיסכון של 400k ומעלה.

(בלי רכב, עם שכר דירה בתל אביב)
🕒 פורסם בתאריך: 20/01/2020 00:33
כשאתה כותב תגובה לאנשים כדאי שתצטט את ההודעה שאתה מגיב אליה או שתעשה ״tag" לשם שלהם (אחרת הם לא מקבלים התראה).

אני לא עושה לך tag כי אתה פותח השרשור ולכן כנראה מקבל התראות.

לא חושב שרוב העתודאים שיוצאים עם ״רוח יזמית״ לסטארטאפ יוצאים לאזרחות עם שווי של חצי מיליון אבל רובם יוצאים בלי חובות, בלי מקום עבודה מסודר, ניסיון של 6 שנים (וכנראה ידע די מקיף אם הם מסוג האנשים שילכו להקים סטארטאפ), ושאיפות גבוהות.
🕒 פורסם בתאריך: 20/01/2020 01:28
ההבדל היחיד הוא שבוגר אוניברסיטה הוא חסר נסיון בעבודה אמיתית, לעומתו בוגרי היחידות הטכנולוגיות השתפשפו בכמה שנים של עבודה, ובהרבה מיקרים הם גם משתחררים ביחד עם עוד עמיתי שהם שירתו/עבדו איתם כך שיש להם שותפים פוטנציאליים.

מבחינת חיסכון לא חושב שיש הבדל בין עתודאי אחד לשני.
🕒 פורסם בתאריך: 20/01/2020 08:05
זה כבר באמת נשמע יותר היגיוני וגם יכול להסתדר בתור כרית בטחון עבור "הרפתקאות סטרטאפ" (קרי לקחת סיכון ששנתיים יישרפו על כלום ובסוף צריך יהיה לחזור לעבודה).
🕒 פורסם בתאריך: 20/01/2020 08:10
הנק' שלצורך העניין "בלי חובות" זה לא ביג דיל - בממוצע לא מעט בוגרי מדעי המחשב מסיימים אונ' בלי באמת חובות. הנק' המעניינת היא הבלי מקום עבודה מסודר שכן בקלות יכולים to apply לאחד כזה. הניחוש שלי כמו שכתבתי למעלה זה שפסיכולוגית קשה לאבד משהו שיש מאשר לא להרוויח אותו מלכתחילה. לכן מהנדס שכבר יושב במקום מסודר וכששאר הפרמטרים זהים (הון עצמי, ותק ניסיון ידע רוח יזמית וכו') פסיכולוגית לקום לעזוב לשכר 0 (קרי להיות יזם) זה קשה.
🕒 פורסם בתאריך: 20/01/2020 08:17
השאלה מהו אותו חסכון האם 100-200 אלף או משהו משנה מציאות כמו שכתבו פה 400+?

לגבי ניסיון ושותפים-לכן כתבתי שנק' ההשוואה היא מול בוגר אונ'+ניסיון ולכן שכבת הגיל הרלוונטית סוף שנות ה-20 תחילת 30. ו"ניסיון בצבא זה אמיתי ובתאגיד הייטק הכל אבטלה סמויה וזה לא באמת ניסיון"-בוא נזניח לצורך הדיון ונניח שהבוגר מצא עבודה שבה עושים ולומדים...
🕒 פורסם בתאריך: 20/01/2020 09:15
אז אענה לך לגבי, יוצא יחידה טכנולוגית אחרי שירות של 6 שנים מתוכם 2.5 קבע (לא עתודאי) גרתי עם ההורים אבל קניתי אוטו חדש, יחסית סולידי, השתחררתי עם 150 אש"ח (בלי לספור פנסיה וקה"ש)
🕒 פורסם בתאריך: 20/01/2020 09:20
תקן רס"ן זה נדיר מאוד, במיוחד בלי לחתום בשבילו חתימה נוספת
🕒 פורסם בתאריך: 20/01/2020 10:08
זה.

אם יש תוספות כמו דירוג מחקר, תקן רס"ן ועוד מיני תפנוקים צבאיים אז התוספת בהתאם.
🕒 פורסם בתאריך: 20/01/2020 10:27
האמת שאני השתחררתי ככה בלי תקן רס"ן ;)

ודירוג מחקר זה די given, עבור עתודאי בתקן מהנדס. נפוץ מאוד.
🕒 פורסם בתאריך: 20/01/2020 13:18
אפשר הסבר על מה זה תקן רס"ן מבחינת גיל ומשמעות בהקשר של יח' טכנולוגיות? כשאני הייתי בצבא אני זוכר זה היה משהו סביב קבלת העלאה לסמג"ד וקבלת ג'יפ סופה...
🕒 פורסם בתאריך: 20/01/2020 13:19
אולי במודיעין. בשאר הצבא ממש לא כזה נפוץ.
🕒 פורסם בתאריך: 20/01/2020 15:12
סביבות גיל 27 (בתנאי חתימה לשנתיים-שלוש). מבחינת יחידות טכנולוגיות מדובר בעלייה בשכר, ולפעמים זכאות לרכב (ליסינג, כמובן בתשלום ושווי מס..)
🕒 פורסם בתאריך: 20/01/2020 21:24
חושב שקצת הגזמת

עתודאי מהנדס, רווק ממוצע יכול לצאת עם חסכון של 200K+ (ללא פנסיה וקה"ש) בלי הרבה מאמץ.
🕒 פורסם בתאריך: 20/01/2020 23:16
שוב, אומר מניסיון...

תיקון: פותח האשכול שאל על שחרור בגיל 30, הנחתי שמדובר על 6 שנות קבע (כלומר, 3 מעבר להתחייבות הראשונית)
🕒 פורסם בתאריך: 21/01/2020 10:31
בקיצור הנק' ברורה - הייתי מסכם שממש בגדול חברה צעירים מאוד (עד 25) ללא עתודה שהיו ביח' טכנולוגיות יוצאים עם עד 200 אלף, מהנדסים (עתודאים) שיוצאים יותר לקראת 30 נושקים לחצי מיליון (קרן השתלמות יש לספור, פנסיה לא). אלה מספרים דומים לבוגרי אונ' טכנולוגית שאחרי התואר ולקראת גיל 30 מגיעים לאותו חסכון של חצי מיליון. כך שבגדול זה משחק סכום 0. ולכן פקטור זה (גודל כרית הביטחון הכלכלית בעו"ש) לבדו לא יכול להסביר למה בוגרי יח' טכנולוגיות נוטים יותר לפתוח סטרטאפים ולהסתכן בשכר 0 לתקופה לא קצרה, לעומת קבוצת הייחוס (בוגרי אונ' + כמה שנות ניסיון).
🕒 פורסם בתאריך: 21/01/2020 12:11
בהנחה שעתודאי נכנס לקבע בלי חסכונות ובלי חובות, אז כדי לסיים 3 שנים עם חסכון של 200K, צריך לחסוך בערך 5.5K בחודש. שזה סביר, אבל לא מאוד פשוט ממשכורת של בערך 9.5 נטו (ובערך 8 נטו בשנה הראשונה). לכן, רוב האנשים יחסכו 100K-150K בתקופה הזו, אלא אם יהיה להם דירוג מחקר, תקן רס"ן וכו', או שנגיד גרו אצל ההורים בשנה הראשונה של הקבע.
🕒 פורסם בתאריך: 21/01/2020 12:18
מה שמסביר את עניין הסטארטפים זה האווירה ביחידות הטכנולוגיות, הקליקות הקטנות והסגורות ותרבות החבר מביא חבר, וזה שסכום של כמה מאות אלפי שקלים בעו"ש בגיל צעיר, גורם לך לקחת יותר סיכונים (אני לא מכיר בוגרים רגילים של אונ' שחסכו בגיל 30 חצי מיליון שקל, לרוב אפילו לא חצי מזה). ואם אתה בחור בן 27-8 עם 150-200K בעו"ש, אתה בקלות לוקח דמי אבטלה 3 חודשים פלוס החסכונות וסוחב שנה בלי משכורת ברווחה, בשביל הקמה או הצטרפות למיזם.
🕒 פורסם בתאריך: 21/01/2020 12:21
אל תשכח מענק שחרור + דמי הבראה. בנוסף, החזר שכד של 800+ שקל. אני ועוד הרבה מכרים הצלחנו לחסוך בתקופה הזאת יותר מ200k גם כשכרנו דירה וטסנו לחול (וללא דמח).
🕒 פורסם בתאריך: 21/01/2020 12:42
סחטיין
🕒 פורסם בתאריך: 21/01/2020 14:17
1. הנחת גיל 28 עם 200K עבור עתודאי: בוגר מדמ"ח בגיל הזה אמור להיות אחרי שנתיים של משרת סטודנט + 4 שנים משרה מלאה שבהן עבר "קדנציה" של הבשלה למניות. אין סיבה שלא יהיה לו את אותם 200K (ואף יותר). קרי "וזה שסכום של כמה מאות אלפי שקלים בעו"ש בגיל צעיר, גורם לך לקחת יותר סיכונים" מתקיים עבור שני הסוגים.

2. גם לאחד כזה יש חברים מהתעשיה, לימודים, קליקות, ניסיון, היכרות עם התחום, סוג של התמקצעות באיזה תת תחום (זה לא שעתודאי/בוגר יח' טכנולוגית יש לו יותר זמן מזה להתמקצע באיזה תת תחום) - על פניו לא אמור להיות הבדל. אם כבר אז במידה והוא עובד בחברה בינ"ל אזי אפילו קשרים והיכרות "ברמה הגלובלית" בניגוד לאנשי הצבא שסגורים באקוסיסטם שלהם מטבע הדברים שמדובר על ארגון צבאי (עד כדי עבודה מול אותם ספקים).
🕒 פורסם בתאריך: 21/01/2020 17:21
אם זה אכן נכון שעתודאים מקימים סטארטאפים יותרמ סטודנטים רגילים שלמדו את אותם המקצועות (מאיפה המידע הזה, דרך אגב?) אז אני הייתי מייחס את זה פחות לחסכון צבור ויותר ל - checkpoint מוגדר ומשותף להרבה אנשים.

כשמישהו עובד בחברה גדולה בהיי-טק עם תנאים טובים, והחברים והמכרים שלו נמצאים במצב דומה, אז קשה מאוד לתאם מהלך אמיץ כזה בין כמה אנשים - ההוא בדיוק נולך לו ילד וממש רוצה להשתתף אבל אולי בעוד שנה-שנתיים, ההיא קנתה בית והיא צריכה את המשכורת הגבוהה בשביל המשכנתא וכו׳. השחרור מעתודה מכריח את העתודאי לעצור ולחשוב מה בא לו לעשות הלאה, הרבה פעמים עם מעט מאוד התחייבויות, בלי צורך עדיין לוותר על שכר עתק שכבר נכנס כל חודש כמו שעון, וחשוב מכל - עם מחזור שלם של חברים ומכרים שנמצאים באותו מצב.
🕒 פורסם בתאריך: 21/01/2020 19:42
אשמח לדעת מה המקור לטענה. זה לא מה שאני רואה אצלנו ושומע ממכרים
🕒 פורסם בתאריך: 21/01/2020 22:20
זה בדיוק מה שכתבתי ובגדול כולנו מכירים את הכלל הזה מפסיכולוגיה של השקעות (והימורים): שנאת סיכון לאבד משהו שיש (אתה כבר מסודר במקום עבודה מכניס) לעומת לקיחת סיכונים גדולים כדי להרוויח משהו שאין (בוגר יח' טכנולוגית שיצא ועדיין לא מצא עבודה).

עוד משהו שאני חושב עליו זה שאנשים שכבר בתעשיה בתכל'ס יותר מנוסים ומבינים שדברים מסוימים הם חסרי סיכוי (ולכן כשכבר פותחים סטרטאפים אחוזי הכשלון נמוכים יותר) לעומת בוגרי צה"ל שיכול להיות שנוטלים סיכונים לא מחושבים-ולכן אולי פותחים יותר סטרטאפים אבל גם נכשלים יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 21/01/2020 22:21
מה זאת אומרת? כל סיפור על סטרטאפ מתחיל במשהו כמו "הכרנו ביח' טכנולוגית, וכשהשתחררנו התלבטנו מה לעשות".
🕒 פורסם בתאריך: 31/01/2020 07:07
חשוב גם לקחת בחשבון את סוג האנשים שהולכים למסלול הזה מלכתחילה. זה אנשים מרקע מסויים שגדלו בבתים שהשקיעו בחינוך, השכלה ואולי אפילו חינוך ליזמות. צעירים שבאים ממשפחות עם קשרים. לא כולם אבל סטטיסטית הסיכוי לזה גבוה.