⬅ חזרה לאינדקס

האם בתי ההשקעות יכולים לתזמן את תאריכי מעבר המסלולים?

🕒 פורסם בתאריך: 17/05/2020 11:21
רוצה לשתף אתכם בסיפור קצת מוזר שקרה לי עם אחד מבתי ההשקעות המובילים בשוק.

בפרוץ משבר הקורונה החזקתי בקופת גמל להשקעה במסלול כללי. בהתאם לאסטרטגיית ההשקעה העברתי את הקופה ממסלול כללי למסלול מנייתי ב-17 במרץ. כידוע, הרגולציה מחייבת את בתי ההשקעות להעביר את המסלול תוך 3 ימי עסקים. בגלל התנודתיות הגבוהה התקשרתי לבית ההשקעות לבדוק מתי בדיוק תבוצע ההעברה ונאמר לי שביום מתן ההוראה הקופה מקבלת את תשואת המסלול הקודם, ביום שלמחרת אין תשואה כלל וביום שלאחר מכן הקופה מקבלת את תשואת המסלול החדש.

לאחר מספר שבועות קיבלתי מכתב ובו נאמר לי שהעברת המסלול בוצעה ב-22 במרץ, וזה בניגוד לרגולציה ובניגוד למה שנאמר לי על ידי בית ההשקעות עצמו.

ב-22 במרץ הבורסה היתה כמעט בשיא השפל ולכן העיכוב השתלם מבחינתי, אבל חשבתי לעצמי מה קורה עם הרוב המוחלט של מעבירי המסלולים באותם ימים שברחו מנכסי הסיכון אל המסלולים הסולידיים. כזכור, באותם ימים הציבור הרחב התנפל על בתי ההשקעות בבקשות למעבר למסלולים סולידיים. האם יתכן שבית ההשקעות תזמן את תאריכי המעבר איך שנוח לו (ואז המעטים שדוקא העבירו למסלולי סיכון דוקא הרוויחו מזה)? האם יש רגולציה שאמורה למנוע את זה?

על כל פנים, אם החשד שלי אכן מבוסס הרי שנמצאה השיטה המושלמת לתזמון תחתית בימי משבר.
🕒 פורסם בתאריך: 17/05/2020 13:03
נהגו ע"פ חוק.

מ 17 עד 22 למרץ בדיוק 3 ימי עבודה.

ימי עבודה לא כוללים שישי ושבת.
🕒 פורסם בתאריך: 17/05/2020 13:15
מה הוא מרוויח מזה? בית ההשקעות מרוויח דמי ניהול לפי גובה הצבירה. אם התרגיל שלו הוריד לאנשחם צבירות, גם בית ההשקעות נפגע מזה.

וכן... כמו שיוסיק כתב יש להם שלושה ימי עסקים.

לא שאני חושב שצריך עוד סיבה למה קופת גמל להשקעה הוא מוצר גרוע, אבל הנה עוד סיבה.
🕒 פורסם בתאריך: 17/05/2020 18:34
מצטרף בשאלה - איך אפשר לדעת מה בכלל היה ערך הקרן בים המעבר? נניח שהמעבר בוצע ב22 למרץ וקיבלתי הודעה שעברו 100,000 שקלים. איך בכלל אפשר לדעת שזה הסכום שאמור היה להיות שם באותו יום? יש דרך לבדוק את זה או שאין ברירה אלא לסמוך על הגוף המנהל?
🕒 פורסם בתאריך: 17/05/2020 19:13
1. בדו"ח תנועות של הגוף המקבל

2. בדו"ח תנועות של הגוף השולח

להשוות את שני התאריכים והסכומים.
🕒 פורסם בתאריך: 17/05/2020 19:45
זה לא מה שהתכוונתי. מניח שאם זה אין בעיה.

איפה כן חסרה לי השקיפות? יש לי דו"ח של הסכום שלי בקרן לסוף פברואר ודו"ח לסוף מרץ. נניח שהכסף עבר ב22 במרץ ורושמים לי 10,000 שקלים. איך אני יודע שלא הוציאו את הכסף יומיים לפני ולא ב22? להבנתי אין שום נתונים שמראים את הערך בכל יום כך שאוכל לוודא שבאמת אין טעות בחישוב הסכום. אולי באמת משחקים עם הימים ומעבירים לי לפי היום הנמוך ביותר? במקרה שלי ביקשתי להעביר קופת גמל במאי. שים לב למכתב המבלבל שקיבלתי. הסכומים רשומים במכתב אבל לא צרפתי אותם. הכסף לא הגיע עד היום לקופה המקבלת. איך אדע לפי איזה יום באמת הועבר הכסף בסופו של דבר?

"בהתאם לבקשתך, בתאריך 10/05/2020 ביצענו העברת כספים, מחשבון מס'..... "

היתרה המוצגת הינה בהתאם לשערוך מדד התשואות האחרון הידוע בעת העברת הכספים אשר יתעדכן בתום החודש העוקב.

המועד הקובע להעברה הינו 05/05/2020 .

לאור ההעברה שבוצעה, החל ממועד זה קטנה בהתאמה החבות הביטוחית של הקופה המעבירה לכל דבר ועניין."
🕒 פורסם בתאריך: 17/05/2020 22:38
האינטרס של בית ההשקעות ברור. כאשר חוסך עובר ממסלול סיכון למסלול סולידי כשהבורסה בתחתית כך אחוזי התשואה של מסלול הסיכון גבוהים יותר. בית ההשקעות מרוויח בעקיפין שכן כשאחוזי התשואה גבוהים לקוחות קיימים לא עוזבים ולקוחות חדשים מצטרפים.

מבחינת גביית דמי ניהול אין הבדל שכן כאמור תזמון הבריחה לתחתית משפר את אחוזי התשואה של שאר החוסכים במסלול הסיכון שמהם נגבים דמי ניהול. במילים אחרות: הסכום ממנו נגבים דמי הניהול הוא אותו סכום השאלה היא רק איך הוא מתחלק בין החוסכים.

אפשר לדון אם יום שישי הוא יום עסקים ואם יום מתן ההוראה נחשב לאחד משלושת ימי העסקים. מה שבטוח הוא שלפי שירות הלקוחות ביום חמישי 19 במרץ הקופה היתה אמורה לקבל את תשואת המסלול החדש ובפועל זה לא קרה וזה כבר אומר דרשני.

או, בוא נשאל את זה כך: אם נניח בימים שבין 17 ל-22 במרץ הבורסה היתה מזנקת ולא קורסת, האם גם אז מעבר המסלול היה מתבצע ב-22 במרץ? לי נראה שלא מהסיבה הפשוטה שיושבים שם אנשים חכמים ומתוחכמים חדורי מטרה להעלות ככל האפשר את אחוזי התשואה במסלולי הסיכון, ואם אפשר לעשות את זה על ידי תזמון הבריחה של החוסכים המסכנים, אז למה שהם לא יעשו את זה?

קחו לדוגמא את מי ביצע העברה ממסלול מניות למסלול כספי ב-11 במרץ. בית ההשקעות יכול להעביר את המסלול ב-12 במרץ או ב-13 במרץ ובשני המקרים לעמוד בדרישות הרגולטוריות לכל הדעות. אבל ההבדל מבחינת המשקיע יהיה עצום.

אם החשד נכון, נראה שיש כאן פרצה שהרגולטור צריך לסתום.
🕒 פורסם בתאריך: 17/05/2020 22:54
אביאל שלום, מי שמעבירים את המסלול הם מחלקת תפעול שבה הרפרנטים ממש אבל ממש לא עוסקים בבורסה ובאיך המדדים מתנהגים זה כמה קליקים במערכת ועובר. יש יצרנים שמפתחים תהליכים של rpa שאין יד אדם בתהליך. יש תור עבודה ולכן נקבע שזה במסגרת 3 ימי עסקים. אין ישיבת דירקטוריון על כל מעבר בין מסלולים ובחינה מה היום הכי רווחי להעבירו ממסלול x למסלול y זאת פעולה טכנית שמי שמצבעים אותה לא קרובים וגם ללא זמן לעסוק בנושא. כמה קליקים לבקשת הלקוח ועוברים לת"ז הבאה ,אין כל התעסקות נוספת.
🕒 פורסם בתאריך: 17/05/2020 23:12
מאוד נהניתי לקרוא. מחכה לראות את הסרט.
🕒 פורסם בתאריך: 18/05/2020 00:38
מה? איך מעבר משנה את התשואה של המסלול? לא הבנתי כלום.

עדיין לא הבנתי איך הם משנים את התשואה? תן דוגמה שכוללת מספרים אני ממש סקרן להבין מה אתה טוען שהם עושים.
🕒 פורסם בתאריך: 18/05/2020 10:26
נניח קופה מנייתית שחציה בבעלות שמעון וחציה בבעלות שאר החוסכים. ביום ראשון יש בקופה 200,000, ביום שני 180,000 וביום שלישי 220,000.

שמעון נתן הוראה להעביר ממסלול מניות למסלול כספי ביום ראשון. בית ההשקעות יכול לבצע את ההוראה ביום שני או ביום שלישי. אם ההוראה תבוצע ביום שני, בסוף האירוע לשמעון יהיו 90,000 ש"ח (מינוס 10%) ולשאר החוסכים יהיו 130,000 ש"ח (פלוס 30%). אם ההוראה תבוצע ביום שלישי לשמעון יהיו 110,000 ש"ח (פלוס 10%) וכך גם לשאר החוסכים.

תאמרו: אם שמעון עובר מסלול ביום שני אז נשאר בקופה לשאר החוסכים רק 90,000 וביום שלישי יהיו להם 110,000 ש"ח. בפועל זה לא עובד כך. ברור שכשלקוח נותן הוראה לעבור מסלול לא מתבצעת באותו רגע פעולת מכירה של הסכום המדויק שבקופה של אותו לקוח. פעולות הקניה והמכירה של בית ההשקעות הן בסכומים הרבה יותר גדולים והן מושפעות מכל מיני גורמים שרק אחד מהם הוא תנועת מעבר המסלולים של הלקוחות וגם זה לא מיד באותו רגע. הכסף שמגיע בפועל למסלול הסולידי של הלקוח מקורו ביתרות המזומנים שבית ההשקעות מחזיק.

אני לא טוען שבתי השקעות עושים את זה. אני טוען שהם יכולים לעשות את זה ותוהה למה שהם לא יעשו את זה אם אין מניעה רגולטורית וזה משפר את אחוזי התשואה שהם כה להוטים להעלות. כמו"כ ברור לי שבשגרה מדובר בפעולה טכנית שנעשית באופן אוטומטי או בלחיצת כפתור של סטודנט עייף שעובד בשכר מינימום. אבל בימים תנודתיים כמו אלה של אמצע מרץ, וכשיש מסה אדירה כל כך של חוסכים שבורחים, וכשתזמון הבריחה יכול להיעשות בסך הכל על ידי לחיצה של כמה כפתורים, תסכימו איתי שיש כאן פיתוי גדול שככל הנראה אין דבר העומד מולו מלבד המוסר והאנושיות.
🕒 פורסם בתאריך: 18/05/2020 11:09
אל תשכח את אלת המזל.
🕒 פורסם בתאריך: 02/11/2024 21:22
שבוע טוב!

מה קורה במצב שבו 3 ימי העסקים למעבר מסלול (קופת גמל להשקעה) מסתיימים מחר-יום ראשון, שזה בעצם יום שאין מסחר בקרנות סל מחקות חו"ל, במצב כזה, קרנות הסל שנסחרות בארץ נשארו עם התשואה של יום חמישי, שהייתה בירידה של קרוב ל 1.5% ולמעשה כעת לא משתקף במחיר הקרן עליית הדולר והמדד ביום שישי. השאלה היא האם באופן כזה, זה אכן מחושב לפי השווי האחרון של הקרן והרוחתי את העלייה בגלל אי החפיפה בקרנות בארץ לקרנות בחו"ל?

שאלה נוספת: במקרה שזה כן עובר ביום שמתחדש המסחר בארץ. ראיתי שכתבת ש:

השאלה איך זה מחושב? (היום שבו היא מקבלת את התשואה של המסלול החדש) האם זה כביכול מושקע בתחילת יום העסקים השלישי במסלול החדש כמו שזה (כביכול לפני המסחר (כי הרי הקרן לא באמת קונה באותו רגע חלק בקרן) או שזה רק לאחר שהקרן "מעדכנת" מחירים לשווי הוגן?

וגם, האם המעבר בין מסלולים הוא דווקא אחרי 3 ימים, או שזה יכול להתבצע גם בפחות?
🕒 פורסם בתאריך: 02/11/2024 22:19
שמעון מחזיק חצי מכל הנכסים בקופה? מול כל היתר...

מעבר לכך, מהיום ש-שמעון נתן את ההוראה (יום ראשון) - סופרים שני, שלישי, רביעי - 3 ימי עסקים.

בניגוד לימים באמצע אפריל/ מאי/ יוני... או כל חודש אחר

מאיפה לך כמה "חוסכים בורחים" יש ברגע נתון? בסוף החודש מדווחים כמה לקוחות עזבו מבית השקעות לבית השקעות, לא כמה עברו בין מסלולים.

אני לא עובד בבית השקעות, אבל פעולות פיננסיות במחשבים עם כזו כמות של לקוחות...

פעולה שמבוצעת על ידי "התור תזמון" של המחשב המדובר.
🕒 פורסם בתאריך: 03/11/2024 19:56
מישהו?
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2024 16:59
לא נראה לי שיש פה איזושהי הבטחה.

המעבר יקרה ברגע כלשהו במהלך 3 ימי עסקים, לפי השער שיהיה בתוקף באותו רגע.

מזה אני מבין שיכול גם בפחות. עד 3 ימי עסקים.

בכל מקרה, זה בעיני מאוד תיאורטי. מי שרוצה לשלוט בהשקעות שלו ברמה של תנודות יומיות צריך לנהל את התיק בעצמו. אם בחרת לשים כסף בקופ"ג/קה"ש, אז בהגדרה יש לך פחות שליטה.
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2024 20:04
אתה אכן צודק, הבעיה שכשהבנתי את זה, זה כבר היה באיחור של כמה שנים, ככה שאם אמשוך היום ואעביר לחשבון המסחר שלי, יהיה לי אירוע מס.

יש גם עוד נקודה שעדיין יש לי עניין להשאיר שם את הכסף שם כיוון שאני ממונף עליו.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2024 05:50
השרשור נכתב במאי 2020 על רקע התנודתיות הקיצונית בקנה מידה הסטורי שאירעה במרץ אותה שנה.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2024 06:00
זה מה שהבנתי מהפקידה בשירות לקוחות. כלומר המעבר לא מתבצע ברגע מסוים אלא מקבל את התשואה היומית של המסלול החדש ביום השלישי. אם נניח נתת את ההוראה ביום ראשון אז הכסף יקבל את התשואה היומית של המסלול החדש ביום שלישי.

צריך לסייג ולומר שכל זה נכון רק לפי שירות לקוחות של בית השקעות ספציפי לפני קרוב ל5 שנים. בסופו של דבר הרגולציה מאפשרת לבתי ההשקעות מרחב תמרון שהשרשור הזה דן בשאלה אם הם יכולים לנצל אותו לרעה.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2024 08:24
אגב אחרי בירור, 3 ימי עסקים זה בתנאי שזה לא מסתיים באחד מ-3 ימי העסקים הראשונים של החודש.

בהנחה וכן זה נדחה ליום העסקים הרביעי של החודש.
🕒 פורסם בתאריך: 03/01/2025 10:24
שאלה בנושא:

ביצעתי שינוי מסלול השקעה ב-28/12 (מוצ"ש) ובמכתב שקיבלתי מס' ימים אחרי נכתב ש"תאריך עדכון השינוי" הוא 27/12... איך דבר כזה ייתכן?

הייתי מצפה שלכל הפחות השינוי יתבצע יום אחד קדימה, ובטח לא יום אחורה
🕒 פורסם בתאריך: 03/01/2025 11:13
אני מבין את החששות שלך זה לא שקוף ללקוח מתי בדיוק ובאיזה שער באמת הם מבצעים את הפעולות. אבל אם הם מרמים בזה ולוקחים פערים לעצמם זאת עבירה פלילית לגמרי.

אני העברתי קופת גמל להשקעה ממסלול מחקה סנופי למסלול שיקלי (הכי קצר שיש) יום-יומיים לפני הבחירות באמריקה כי חששתי לנפילה אם התוצאות לא יהיו מובהקות. לשמחתי בית ההשקעות ביצע את ההעברה כמה ימים אחר כך אחרי הקפיצה בבורסות באמריקה כשטראמפ זכה. המכירה הייתה ממש במקסימום. אז באנקדוטה הזאת ראיתי בצורה ברורה שלא הרוויחו עלי ברמאות של תאריכים.
🕒 פורסם בתאריך: 03/01/2025 11:45
סביר להניח שהמערכת מסחר שלהם לא מתעדכנת עד יום ראשון כי שבת לא יום מסחר. ששלחת את הפקודה מבחינת המערכת עדיין יום שישי (מתוך נסיון עם מערכות דומות).