⬅ חזרה לאינדקס

שאלות לגבי הקצאת תיק השקעות

🕒 פורסם בתאריך: 14/10/2020 16:02
אני עוסק כרגע בבניית תוכנית השקעות, ואשמח לעזרה בכמה שאלות שעלו:

א. תיק ההשקעות שלי מורכב ברובו מהשקעות באפיקים נזילים (מניות, זהב, אג״ח, מזומן..) ובנוסף כולל גם כמות נכבדת של מניות בחברת סטארט-אפ פרטית, שאינן נזילות בטווח הזמן הקרוב (נזילות צפויה רק בעת אקזיט או הנפקה). כשאני מחשב את הקצאת התיק, אני מתלבט בין שתי אפשרויות:

התעלמות מוחלטת מהמניות הלא-נזילות, כאילו שאינן כלל חלק מהתיק (באותה צורה בה אני מתעלם מהפנסיה שלי ולא כולל אותה בחישוב התיק מפני שאיננה נזילה), כך שה-100% מהתיק כולל רק את הנכסים הנזילים.

הכללת המניות הלא-נזילות בתיק תחת הפלח המנייתי.

כמובן שאם אני בוחר באופציה 2, הסכום שאשקיע במניות רגילות (כלומר נסחרות בבורסה) הוא נמוך משמעותית לעומת אופציה 1. הנטייה שלי היא ללכת לכיוון אופציה 1. מה דעתכם, ומדוע?

ב. יש לי חשבונות מסחר ב-IBI וגם ב-Interactive Brokers (למטרות פיזור סיכונים). האם יש עדיפות להחזקת נכס מסויים בברוקר אחד מול השני (נגיד מניות מול אג״ח?). ההנחה היא שהתיק הוא פסיבי עם פעולות מסחר מועטות, איזון רבעוני. השיקולים המנחים מתועדפים כך: (1) יציבות וצמצום סיכוני מדינה/צד שלישי (2) צמצום עמלות/מס למינימום

ג. אני חשוף לזהב פיזי כחלק מהתיק, וכיום הרוב המכריע של הזהב נמצא ב-Bullion Vault (אני אצלם כבר כמה שנים ומאוד מרוצה מהשירות). בהנחה שמדובר בנתח לא זניח בין 10%-12% מהתיק, האם מומלץ לפזר סיכונים ולהעביר חלק מהזהב לספק אחר (לדוגמא GOLD AVENUE), או אולי אפילו למכשיר השקעה אחר?

תודה!
🕒 פורסם בתאריך: 14/10/2020 16:39
אתה יכול להתעלם מכל חלק בתיק שלך (אתה גם יכול להתעלם מהחלק המנייתי בתיק הנזיל ואז אתה בכלל משקיע סולידי). אבל למה שתעשה את זה?
🕒 פורסם בתאריך: 14/10/2020 17:00
בעיקרון זה נכון, אבל: (1) כשביצעתי את ההשקעה בסטארט-אפ ידעתי בבירור שאני לוקח סיכון משמעותי ולא יודע אם/מתי אראה החזר על הכסף. מבחינתי זה כסף שלא קיים יותר והוא אקסוגני לחלוטין לתיק. אני לא מאבד שנייה של שינה עליו בלילה והוא לא חלק מהחישובים הכלכליים שלי. (2) קשה מאוד להעריך את תשואת התיק (לפי נתוני עבר עם ביצוע back-testing, עד כמה שהם לא מייצגים ביצועי עתיד כמובן) כשאני כולל את הסכום הנ״ל תחת ״מניות״ מפני שחברה אחת לא מייצגת התנהגות של השקעה מפוזרת בשוק המניות. פשוט אין אף בנצ׳מרק רלבנטי. מה שאני כן מקבל במידה וכולל את הסטארט-אפ הוא הקצאה הרבה יותר סולידית של התיק מפני שאחוז המניות הנזילות הוא נמוך משמעותית.
🕒 פורסם בתאריך: 14/10/2020 17:22
לא הבנתי את הרציונל.

אם היית משקיע באיזה מדד רחב אז החלק האגחי שלך היה X. אבל בגלל שהשקעת בסטרטאפ וזו השקעה הרבה יותר מסוכנת, אז המסקנה שהחלק האגחי צריך להיות X-Y? נשמע לי מוזר.

אני מבין שמבחינתך כבר הפסדת את הכסף, אבל במציאות אתה עדיין מושקע שם.
🕒 פורסם בתאריך: 14/10/2020 22:57
אני מציע להסתכל על זה מזווית שונה: למשקיע שרוצה לפרוש בגיל צעיר, האם יש לכלול חיסכון פנסיוני ארוך טווח בהקצאת הנכסים (הכוונה לקרן פנסיה/ביטוח מנהלים שזמינים למעשה רק מגיל פרישה)? החיסכון איננו נזיל לעוד שנים רבות מאוד ולכן נראה הגיוני להתייחס להקצאת הנכסים בתיק במנותק ממנו. ז״א, גם אם אני מושקע 100% מנייתי בקרן הפנסיה, לא צריכה להיות לזה כל השפעה על הקצאת הנכסים שלי לטובת יעד שאמור להיות מוגשם הרבה לפני היציאה הפורמלית לפנסיה.

מבחינתי נפרדתי מהכסף שהושקע שם, והוא לא חלק מהתיק הפעיל מפני שאין לי כל דרך לשלוט בו. בשונה מנכסים לא נזילים שהם בשליטה מלאה של המשקיע (כגון נדל״ן), אותם בהחלט כן הייתי כולל בהקצאת הנכסים, נכסים שהם לחלוטין מחוץ למוטת השליטה שלי (כמו המניות האלו), אינם רלבנטיים לצורך ההקצאה. אגב, ניתן לומר שחיסכון פנסיוני הוא בתחום האפור, מפני שיש (1) שליטה מסויימת על ההרכב שלו ו(2) אפשרות למשוך אותו בכל רגע נתון אך תמורת קנס מס משמעותי.