⬅ חזרה לאינדקס

תיק ספקולטיבי של 2+ מיליון שח של פנסיונרית - 100% מנייתי

🕒 פורסם בתאריך: 08/12/2020 15:20
אני יודע, התיק הכי טוב הוא תיק משעמם/פשוט. זה לא תיק כזה.

ואני יודע שהסיכוי להביס את המדד לאורך שנים נמוך מאוד, זה ברור לי.

עד הקורונה התיק היה מושקע בעיקר במדדי חו"ל, היה מעל מיליון שח בנייר IWDA לאחר שראיתי שנתיים של רווחים שנמחקו תוך חודש החלטתי לשנות כיוון.

המצב הוא כזה - פנסיונרית בת 76 שירשה את נכסיה מבעלה, הכנסה פאסיבית ממספר נכסי נדל"ן שתספיק לכל מה שתצטרך ויותר - לכן אין בעיה להיות חשוף ל-100% מניות. התיק הזה מהווה פחות מ-20% מהשווי שלה. השאר בנדל"ן.

התיק המקורי של המנוח היה מחולק בין 5-6 מניות בודדות מישראל (טבע, טאור וכדומה)

מטרת התיק להגדיל את שווי הירושה, מתוך נקודת הנחה של זמן מוגבל וכנראה יש לו 5-15 שנים לרוץ עד שיעבור ליורשים.

אין בכוונתי לאזן את התיק. פשוט BUY & HOLD. וקניה בשלבים לשם המיצוע.

מדדים חו"ל (533K)

נייר IWDA שווי 258,000 שח

נייר CSPX 1159250 שווי 104,000 שח

+ ק.השתלמות מחקה מדד 18600 שח

נייר EUROPE 1159094 שווי 104,000 שח

נייר EM 1159169 שווי 30,000 שח (יגדל ל-50K)

נייר MCHI סין שווי 19,000 שח (יגדל ל-50K)

ישראל (100K)

מור נדל"ן 5124300 שווי 60,000 שח

ת"א טק עילית 1150267 שווי 36,000 שח

קרנות ספקולטיביות (525K)

נייר XBI ביוטק - 167,000 שח (עוד חלק מהתיק הישן נקנה ב-100K)

נייר IBUY מסחר אונליין - 82,000 שח

נייר ARKK חדשנות - שווי 53,000 שח

נייר ARKF פינטק - שווי 43,000 שח

נייר ARKG גנטי - שווי 39,000 שח

נייר CHIK טק סיני - 29,000 שח

נייר HERO גיימינג - 36,000 שח

נייר ICLN אנרגיה ירוקה - 37,000 שח

נייר THNQ קרן AI - שווי 27,000 שח

נייר LIT לית'יום - 12,000 שח

גידור (232K)

נייר IAU זהב - שווי 30,000 שח

נייר GDX קרן כורי זהב - 17,000 שח

מניית KL כורה זהב - 19,000 שח

ביטקוין - 2 יח' (בכוונה להוסיף עוד 2-4 יח' בתקווה שירד המחיר), מאמין שיכפיל פי 5-20 בעשור הקרוב.

מניית RIOT כריית ביטקוין - 46,000 שח (עלתה מעל 170%)

מניות בודדות (570K)

המכונית החשמלית שאין לנקוב בשמה שווי 52,000 שח

SLACK שווי 42,000 שח

INTEL שווי 36,000 שח

GOOGLE שווי 35,000 שח

MICROSOFT שווי 32,000 שח

AMAZON שווי 31,000 שח

PTSH זה SPAC שווי 29,000 שח (פליי זמני)

Palantir שווי 28,000 שח

ALIBABA שווי 27,000 שח

FACEBOOK שווי 27,000 שח

NORDSTORM שווי 25,000 שח (פליי זמני עלה 150%)

SQUARE שווי 24,000 שח

SPOTIFY שווי 23,000 שח

ETSY שווי 22,000 שח

PAYPAL שווי 22,000 שח

NETFLIX שווי 20,000 שח

UBER שווי 18,000 שח

HYLIION שווי 13,000 שח

REDFIN שווי 12,000 שח

SPACE שווי 12,000 שח

NIO שווי 12,000 שח

CANADIAN SOLAR שווי 10,000 שח

Zillow שווי 9000 שח

BEYOND שווי 7000 שח

TELADOC שווי 4000 שח

מרביתן עלו הרבה מאז שנקנו, התוכנית היא לשים 50K בכל אחת מ-FAAMG ולהוסיף כל מני מעניינות ב-10-20K.

אני לא עוקב באדיקות אחרי כל דיווח מעבר להשקעה הראשונית. אם בחנתי את נתוני החברה ואני מאמין ביכולות העתידיות שלה זה מספיק מבחינתי. גם במקרה שכמה מניות יפשטו רגל זה לא יפגע הרבה בתיק.

כמו כן יש עוד איזה 250K באג"ח קצר טווח להחזיק את המזומן שמיועד לקניות עתידיות.

מודע לסיכון של מס ירושה.

אני יודע שאתם לא אוהבים תיקים מסובכים כאלו, עדיין אשמח לשמוע ביקורות, השמצות וכדומה.
🕒 פורסם בתאריך: 08/12/2020 15:32
כמעט כל המניות הבודדות שבחרת מוחזקות ע"י ARKK ו ARKW, למה דווקא ככה ולא ישירות דרכיהן? הרי אתה גם ככה מחזיק בהן, וכל הקרנות האלה די דומות וARKK מתכלל את כולן בערך
🕒 פורסם בתאריך: 08/12/2020 21:10
תודה על התגובה.

את ARKW אני לא מחזיק. מרגיש שמרביתה נמצאת ב-K בכל מקרה ומרגיש שעונה על הסקטור הזה ע"י THNQ+IBUY+FAANG

באשר לשאר אלו חברות שאני מעוניין להגביר חשיפה אליהן יותר מהאחרות.

מאסק היה לי במחיר מבצע במרץ.

שאר המניות שאני מחזיק ונמצאות ב-K: סקוור, טלדוק, ספוטיפי, זילו, פאיפאל,סלאק.

זה רק 7 מניות ממה שנמצא ב-K, יש עוד 40 שאני לא מעוניין להגביר אליהן חשיפה מעבר למה שכבר רכשתי.
🕒 פורסם בתאריך: 08/12/2020 21:57
איך תיק שמיועד לירושה בקרוב מורכב בחלקו הגדול מקרנות אמריקאיות?

לא ממליץ ולא מייעץ.
🕒 פורסם בתאריך: 08/12/2020 22:47
יכול להיות שזה יהיה עוד 3 שנים ואולי עוד 20 שנים (שתחיה) אין באמת דרך לדעת.

בהנחה והיא לא תמות באופן פתאומי אלא זה יהיה הדרדרות במצב הרפואי יהיה אפשר לעשות התאמות בתיק בהתאם וגם למכור במקרה וזה יהיה פתאומי.

עד אז זה לא שבאמת יש אלטרנטיבות לקרנות והמניות שאני מאמין בהן מלבד להחזיק קרנות איריות/ישראליות.

מישהו כאן שמע על ישראלי שה-IRS רדף אחריו בשביל מס ירושה? אני יודע שזה אופציה שקיימת, אבל מקרה וודאי?
🕒 פורסם בתאריך: 08/12/2020 22:54
איך התיק החדש ימנע את הסיטואציה הזו?
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2020 06:29
אני אוהב את החלק של המניות הספציפיות אבל אני ממש לא אוהב את ההגבלת זמן שיש לך. זה חברות שבכל רגע נתון יכולות ליפול ב-50 אחוז וזה לא טוב שיש לך הגבלת זמן על התיק.
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2020 06:49
46 סוגי ניירות! זה תיק שאני לא חושב שיש סיבה טובה שייתן תשואה טובה מVTI לפי התער של אוקאם
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2020 06:49
אם הירושה לא "מסובכת", אפשר להעביר את חשבון על שם יורשים ולהימנע ממכירה, לא?
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2020 09:01
מי היא בשבילך?

לא חבל על כל העמלות, הזמן וההתעסקות?

במקום לנהל את כל הבלאגן הזה אפשר לשבת לקרוא ספר בכיף

ממליץ לשים לב לעניין מס ירושה שההשקעות לא יחולו על הכסף. וחוץ מזה עם כל הגרעונות לך תדע אם לא ימסו אז אולי להעביר ליורשים חלק מהכסף בחייה
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2020 16:44
זה נראה שאתה ניזון מטרנדים,

הרבה יותר פשוט לקנות 2 - 3 תעודות מחקות וזהו
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2020 17:03
לטעמי באופן כללי זה סתם תיק גרוע, שכמו שציינו מושפע מטרנדים ולפחות לפי התיאור הבסיס היחיד שלו זה הרגשה וניתוח חובבני.

בהקשר של לחבר אותו לאדם בן 76 שכנראה לא ניהל כספים בעצמו מעולם וסומך אליך בצורה עיוורת.

זה כבר הופך את הסתם גרוע לגרוע מאוד(אני לא בקיא בפרטים כמובן ואולי טועה לגמרי ומדובר בכריש השקעות שירידה של 70% לא תזיז לו).

רק דעתי כמובן (כולל ביקורת והשמצה לבקשתך ;) ) יכול מאוד להיות שזה תיק אופטימלי למצב ואני מדבר שטויות.
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2020 17:43
כתבת מלא תוכן אבל לא כתבת למה בחרת מניות כלשהן ואיך אתה עושה ניתוח.

אז אני כרגע לא יודע על מה יש לי להגיב פה.

אם תכתוב תוכן רלוונטי אשמח להמשיך את הדיון :)
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2020 17:48
גם עם אוסף הניירות שבחרת אתה תראה רווחים של שנים נמחקים תוך שבוע בקריסה הבאה. התיק שבנית לא פותר את הבעיה העיקרית שהצגת.
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2020 18:07
זו לא בעיה, זה feature. ברור ש-iwda הוא תנודתי עם תוחלת חיובית נאה. כמעט כל התיק שלי שם.
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2020 18:10
בעיה זה דבר יחסי, אם פות"ש הציג זאת כבעיה אז זה בעיה. מה שמוזר זה שהוא לא פתר אותה...
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2020 21:49
בחירה יותר ממוקדת בסקטורים בעלי פונטציאל צמיחה גבוה אולי אצליח להביס את השוק ולתת תשואה עודפת, כשיגיע המשבר ואני אפול 30-50% כמו כל שאר השוק (וכנראה אפילו יותר), זה בתקווה יהיה אחרי שהצלחתי להרוויח יותר מאשר בחירה עיוורת בקרן כלל עולמית.

לשם המחשה ARKK עלתה מאז מרץ 245%, בעוד IWDA עלתה 66% באותו זמן.

בוא נגיד והשקעתי 10,000 שח. במקרה של ARK הייתי ב-34500 שח, במקרה של IWDA הייתי ב-16600 שח.

אם מחר מודיעים על תופעות לוואי נוראיות לחיסון של פייזר ואין STIMULUS וכל השוק צולל למטה 50% ואני צונח 70% כי אני יותר ספקולטיבי.

התיק של הכלל עולמי יהיה שווה 8300 שח, בעוד התיק שלי יהיה שווה 10350.

זה ההיגיון שעומד מאחורי התפיסה הנוכחית שלי.

כמו שאמרתי לפני שניהלתי את התיק הוא היה מושקע באיזה 6 מניות ישראליות בודדות, למשל מיליון שח על מניית טבע. אז כרגע לטעמי לפחות המצב שלו טוב עשרות מונים.

שיהיה ברור, אני לא חושב שאני חכם או טוב יותר מגופי ההשקעה הגדולים, אני בוודאות לא.

לטווח של 10+ שנים ברור לי שיהיה כמעט בלתי אפשרי להביס את המדד.

אבל לטווח של ה-5+ שנים אני מוכן לנסות ולקחת את ההימור הזה שאצליח להשיג בין 10-20% שנתי.

מקבל את הביקורת בהבנה ובברכה :) אשמח לשמוע מה בדיוק גרוע בו לדעתך?

סיבולת הסיכון גבוהה, כשאני רואה ירידות אני שמח ויוצא לקניות. למעשה אני ממש רוצה שהתיק ירד.

כמו שאמרתי, זה כסף שמיועד להשקעה לירושה, אין לו שימוש אחר מבחינת בעלת התיק שמרוויחה סכומים מכובדים גם בלעדיו - התיק לא מעניין אותה בכלל.

נכון, זה באמת יותר פשוט.

האמת שזה משהו לשקול. אני אשאל אותה.

הבעיה שאחד היורשים עם סיבולת סיכון אפס - מחזיק 2.5 מיליון שח בפיקדון 0.1% בבנק.

והוא גם אזרח אמריקאי שזה תמיד בלאגן. אז אם תסכים לרשום את התיק על היורשים האחרים בלעדיו מתוך אמונה שהם יתנו לו את שמגיע לו, או להקצות לו יותר מהנדל"ן.

אין הרבה התעסקות מעבר, תחום ההשקעות מעניין אותי, אני נהנה מזה. אני קורא גם ספרים, תנחש באיזה נושא? ;)

גם העמלת קניה 5$ פר פעולה לא נוראית בהתחשב בגודל התיק ושזה תיק BUY&HOLD.

היורשים כבר קיבלו כמה מיליונים עד כה שנפטר בעלה.
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2020 22:10
בוודאי שיש:

אהיה, כהרגלי, לא נחמד אבל אולי מועיל:

אתה נותן פה צידוקים טובים לסיבולת סיכון גבוהה. זה פלח קטן מהתיק, היא לא תלויה בו, וכו'. אבל ברגע שהיו ירידות עשית טעות של טירון חובבן ומכרת.

אחר כך חילקת את ההשקעה לספקולטיבי וגידור, ושמת תחת גידור ביטקוין. מה שגורם לי להאמין שאו שאתה לא יודע מה זה גידור או שאתה לא יודע מה זה ביטקוין או שניהם.

אחר כך בחרת רשימה של מניות ספציפיות, חלקן (כולן?) מופיעות במדדים שמעליהן, וחילקת תיק של שני מיליון לשברירים של 4,000₪. כמה תשואה עודפת לתיק אתה מצפה להשיג משבריר של 0.2%?

הצעת עריכה: "התכנית היא להשקיע במה שכבר עלה כי העבר הוא העתיד וגם להשאיר כסף למשחקים בצד כי מטרת התיק היא שלא ישעמם לי".

אני מקווה שהתכוונת לזה. אנחנו לא מכירים, אני לא שונא אותך, אין לי שום דבר נגדך. מה שאני אומר פה זה לטובתך ולטובת הזקנה בלבד.

מי אתה, בן אדם שמתייעץ עם אנשים באינטרנט איזה מניות ספציפיות לקנות בתיק של שני מיליון ש"ח של מישהו אחר? מה גורם לך לחשוב שאתה האדם המתאים לנהל את התיק הזה? אתה לא. אין טעות שלא עשית.

העצה שלי, שהיא חריגה פה בפורום אבל במקרה כזה אני מקווה שלא יכעסו עלי: קח מנהל תיק מקצועי או תשקיע דרך גוף מוסדי.

רק בריאות ואריכות ימים לבעלת התיק!
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2020 23:27
תשמע אני מחבר את הנקודות ומסיק(יכול להיות שאני טועה כמובן):

היורשים כבר מבוגרים וירשו כבר כמה מיליונים כול אחד.

לגברת שתחיה יש כ 10M שרובם יעברו ליורשים(העמידים מאוד כבר עכשיו) ואתה כאחד מהם מנהל 20% מהירושה הזאת ככה לכיף.

סך הכול תחביב נחמד וסולידי, הרבה פחות מסוכן מאופנועי ספורט או אפילו רכיבה על סוסים ;)

היורשים האחרים סבבה עם הניהול שלך? יש להם זכות החלטה על ההשקעה הזאת?
🕒 פורסם בתאריך: 10/12/2020 09:46
זה לא סיכון אפס, זו אשליה מטופשת וחוסר הבנה משווע במכלול הסיכונים העומדים בפתח.

מזכיר לי יורש אחר -
🕒 פורסם בתאריך: 10/12/2020 10:02
ומה אתה מתכוון לעשות אחרי 5-10 שנים? למכור הכל ו...?

אחרת, בהינתן שאתה יודע שלא תוציא יותר מהמדד, מה הטעם?
🕒 פורסם בתאריך: 10/12/2020 10:06
מצטרף.
🕒 פורסם בתאריך: 10/12/2020 10:10
בסכום כזה אתה תקבל ריבית יותר טובה בבנק.

אולי תתקשרו לבנקים ותתחילו להתמקח? לא לכל אזרח בארץ יש 2.5 מיליון להפקיד בפיקדון.
🕒 פורסם בתאריך: 10/12/2020 22:36
אגב לא הבנתי מה השאלה שלך?

מי אתה בשבילה? לא ענית

מוזר שהיא/היורשים נותנים לך לנהל את הכסף
🕒 פורסם בתאריך: 10/12/2020 22:37
מחזק

אגב לגבי היורש ששם 2.5 מיליון בבנק בריבית 0.1 עדיף לברר על חלופות טובות יותר

בנק ירושלים למשל מציע בין אחוז לאחוז וחצי תלוי פרק זמן וסכום הפקדה.

מאמין שעם סכום כזה הוא יגיע לתנאים הרבה יותר טובים מ0.1% שנתי.
🕒 פורסם בתאריך: 10/12/2020 22:58
הערה חשובה: אם כבר פק"מ במקום מניות, שיהיה צמוד
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2020 21:37
מציע שהמלצות יוצגו כהמלצות ולא כהערות.

ואם כבר שיבואו עם נימוק...
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2020 21:43
סיבה פשוטה: אתה רוצה לשמור על ערך הכסף. בפק"מ לא צמוד, לא מובטח לך שזה יקרה.
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2020 21:46
הטענה הזו בלתי תלויה בסכום הכסף.

לדעתך אין מקום לפק"מ שיקלי תמיד?
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2020 21:56
אתה מוכן לסכן את כח הקניה שלך לטובת סיכוי להרוויח כמה גרושים מעל המדד? אינפלציה יכולה להיות הרבה יותר גרועה מהפסד של כמה גרושים בפק"מ לא צמוד, ואז ההפסד יהיה כואב יותר דווקא בגלל הסכום הגדול.
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2020 21:59
אם אני זוכר נכון אתה מחזיק בחלק הסולידי שלך אגח שיקלי 2-5 לא? זה די שקול לפק"מ שיקלי...
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2020 22:02
כבר לא :) הכל עבר לפק"מ צמוד.
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2020 00:27
לא מכרתי מה שהפסיד, רק מה שהיה קרוב להפסד.

כשיש לך מעל מיליון שח בנייר בודד והוא נופל 5-10% כל יום כמה ימים ברציפות לא היה שום הגיון להשאר בו כשאתה במצב של חוסר וודאות מוחלט ומתקרב להפסד, אבל לא נעלתי הפסדים, מכרתי ברווח.

היינו במצב של חוסר וודאות מוחלט במרץ ולא היה דרך לדעת כמה התיק עוד ימשיך לרדת. אז ב-IWDA השארתי 250K ואת השאר הנזלתי.

בחלק מהכסף הזה עשיתי קניות, קניתי UBER, GOOG, MSFT, APPLE, MMM, BRK, BA, TSLA ועוד אחרות.

כולן היו מוצלחות ועלו עשרות-מאות אחוזים מאז. כמובן שגם IWDA חזר לעלות, אבל זה לא שמכרתי הכל ונשארתי בחוץ "מחכה לעליה".

אשמח לשמוע מה אתה חושב על ביטקוין :)

מניה אחת יש ב-4000 שח כי רק התחלתי להכנס אליה. כל המניות אמורות להיות בין 10,000 שח ל-50,000 שח למניה בודדת.

אני לא מתייעץ איזה מניות לקנות, אני מציג את התיק שלנו כדי שתכנסו בי ותערערו אותי, הבנתי שזה משהו שנהוג בפורום הזה. ואני כמובן אחד היורשים.

אמרתי שהתיק הוא פחות מ-20% מהשווי שלה, לא אמרתי כמה פחות מ-20%.

לפני ניהל את התיק אחי, והוא שם 2 מיליון בקרנות מנוהלות באירופה ביורו שמעבר לדמי הרשמה של 5% (!!) הן גם היו עם דמי ניהול של 2-2.3%.... וכמובן שהן גם הפסידו למדד. כמו גם בחירה של כמה מניות ישראליות בודדות ותשלום של דמי משמרת מלאים לבנק באחוזים.

זה היה ב-2017 כשאני רק התחלתי להחכים יותר בנושא ואז מכרתי הכל, הורדתי עמלות, וקניתי קרנות מחקות מדדים איריות. עד הקורונה.
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2020 00:45
אני לא יודע - אני מעריך שזה כמעט בלתי אפשרי. כנראה גם שאין לי יותר מעשר שנים.

אני לוקח הימור שאולי כן אצליח יותר מהמדד. לגמרי ספקולטיבי. מכיוון שיש מספיק הון אנחנו מוכנים לסיכון הזה גם למקרה שאכשל.

זה לא שהתיק ירד לאפס.

ניסיתי, תאמין לי ניסיתי. כל כמה חודשים מנסה לשכנע אותו לשים בבנק ירושלים/מזרחי... הכסף ישב בעו"ש מאז 2015.

צר לי להגיד אבל הוא נעל שמפחד מהצל של עצמו :(
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2020 10:59
אם זאת הגישה אז ההגיון הבריא אומר שפשוט תשים הכל ב-IWDA ותלך להתעסק בדברים חשובים יותר.

זה לא שהתיק ירד לאפס.
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2020 11:17
נשמע שפות"ש מבין את כל ההשלכות, מודע לבעייתיות אבל בא לו לעוף על התיק שלו...

בעזרת השם @milx תבוא עוד שנים רבות ותספר לנו על הרווחים!
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2020 11:26
לכל רכיב בתיק צריך להיות נימוק מאחוריו, או לפחות היגיון מסדר. אני לא רואה היגיון מסדר מאחורי התיק הזה, לא ברמת הקצאת הנכסים האסטרטגית (100% מניות, אבל 10% זהב וביטקוין?), לא ברמת הקצאת הנכסים הטקטית (מון חפיפות, פיצולים, תתי-פיצולים, ובעיקר ניסיון להשיג אלפא דרך הניסיון להחליק where the puck has already been).
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2020 11:27
(חוזר לבית הוירטואלי)

אהיה בוטה כדי להגדיל סיכוי שתבין שאתה טועה לגמרי -

אתה דוהר לכיוון סכסוך משפחתי קשה. בזמן עתידי כלשהו תהיה נפילה במניה שקנית או בתיק כולו ואז אף אחד לא יתעניין בהצלחה שלך בעבר. אחרי 120 של הסבתא אף יורש לא יתנחם בכך שהירושה גדולה אלא ירגיש שבגללך הוא הפסיד סכום שהוא מרוויח בשנה / 5 שנים. ואם לא ירגיש, אז תמצא בת הזוג /:חבר שיאיר את עיניו.

אני מכיר מקרוב סכסוך כזה בו אחד הצדדים מתייעץ איתי כחבר. אתה לא תוכל לדמיין איזה אמוציות כסף מוציא מאנשים גם כלפי אחים.

כעורך דין (בתחום אחר), אם תגיע לבית משפט לענייני משפחה ותעלה שאלת סבירות ההשקעה שלך, יש לך תיק לא קל בהנחה שאין לך הסכם כתוב עם הסבתא ועדיף גם עם היורשים האחרים.
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2020 11:37
נשמע שאתה לא מחפש השקעה. אתה מחפש להמר...פסיכולגיה בגרוש, אתה אומר שאתה לא מאמין בזה שתביס את המדד, אבל אם זה המצב, למה אתה עושה את מה שאתה עושה? כי אתה רוצה להרוויח הרבה יותר...ז"א שאתה כן מאמין. אתה רוצה את הריגוש, אוהב לראות את המספרים עולים ומאמין שיש מצב שתתעשר כי בחרת את החברות המדהימות שיהו שוות הרבה יותר מהמדד.(שד"א אני מאמין שזה יותר מאפשרי, אבל דורש בעיני הבנה מעמיקה בתחום מסווים, יתרון מקצועי, סבלנות וכו...ואני לא מאמין שאתה מחזיק לפי מה שאתה אומר ידע מעמיק בכל התחומים אותם רכשתם בשביל לגבש עמדה מדוע אתה נכנס ולמה במחיר שנכנסת)

בפועל, אתה מושקע בכמעט כל התחומים שמפמפים להמונים, שנסחרים בשווים גבוהים כבר היום, שאחוז גבוה מהם יכול לרדת לאפס אם הציפיות ישתנו ויתחילו להסתכל על חברות בצורה אחרת. אם הפמפום של השוק ימשך עד שתמשוך את הכספים, יש סיכוי לא רע שבתחום הספוקלצטיבם שבנויים על בניית חלומות תרוויח באמת יותר.

בשורה התחתונה, אם אתה מחפש להמר, הייתי הולך על מספרים יותר נמוכים עבורך ולקבל את הריגוש משם. אם אתה משקיע במניות ומדדים ספציפים, הייתי עובר על חברה ועל כל שווי שלה ואומר לעצמי "אני קונה את X בשווי Y בגלל"(ואם התשובה שלך היא פשוט "אני קונה את X כי אני מאמין בתחום Z" הייתי מאד נזהר...)

קל להמר בכסף שהוא "לא שלך" ולא עבדת עבורו, אבל אני מהמר שאם יהיה שינוי מהותי בשוק עד שתמשכו את הכספים ולא תמשכו את הכספים עד אז, עדיין תרגיש את ההפסד ויותר מכך(ויותר מסוכן) כן אולי תפגע באנשים שבונים על הכסף הזה באיזשהי צורה ולא הבינו מה קרה(אם אתה בטוח שלא אכפת להם אז..)...ומזה הייתי הכי נזהר.(אתה מחזיק כסף בנאמנות עבור מישהו שמוכן להשקיע רק בפק"מ...ואתם שם כספים שלו בחברת מכוניות שנסחרת בשווי של יותר מכל שאר חברות המכוניות בעולם גם יחד)
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2020 17:35
אני מבין את ההיגיון מאחורי השקעה במניות ספיציפיות אבל כפי שציינו כבר הבעיה בתיק הזה הוא שיש יותר מדי עיניים ואנשים שיכולים להתערב לך. כמו כן, סביר להניח שזה יקרה בתזמון הכי גרוע עבור התיק, כלומר ברגע שיהיה 30-40 אחוז ירידות אנשים יתחילו להילחץ ולהפעיל עליך לחץ למכור.זמן הוא אחד האלמנטים הכי חשובים בניהול תיק שכזה ולא נראה שיש לך את זה. לכן אתה צריך לחשוב על לשנות את התמהיל למשהו שמרבית האנשים ירגישו בנוח איתו גם אם אתה חושב שזה טעות. בתיק האישי שלך יש לך יותר גמישות מאשר תיק שכזה
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2020 19:08
אתה מתכוון על ההפסדים.. ;)

אל דאגה אני כאן כבר כמה שנים, מבטיח לעדכן.

דבר ראשון לכבוד הוא לי.

מסכים איתך, צריך להיות היגיון ואני מחזיק מעל מיליון שח בספקולציות במטרה להשיג אלפא וזה על פניו לא נראה הגיוני.

אני מאמין שהמידע הוא הנכס בעל השווי הגבוה ביותר בדורינו ו"משקיע" (או מהמר כמו שתקראו לזה) בחברות שמחזיקות אותו.

אין ספק שזה כבר מתומחר במחיר של המניות - נכון חלק מהמניות הללו הן מניות שה-puck כבר החליק בהן וזה סיכון גדול.

אני בגדול מהמר על היכולת של הענקיות הללו להמשיך ולהוביל את השוק, ומצד שני מהמר על הקרנות של ARK שימצאו את המניות הקטנות שהולכות לשנות את השוק (בדומה להצלחה שלהם עם טסלה).

אני מאמין שאנחנו נמצאים בעשור שהוא נקודת מפנה טכנולוגית, בה השתלבות של הרבה טכנולוגיות שרק הבשילו לאחרונה יגרמו להתפוצצות בקדימה שהאנושות עוד לא חוותה.

למשל אני לא מאמין שהשווי של אפל יוכרע ע"י מכירות של אייפונים עוד עשור כמו היום (שהם מהווים 60%), אלא הם הולכים להתפתח לכל כך הרבה כיוונים אחרים.

באשר להקצאה, את שוכחת שזה לא כל הנכסים, למעשה תיק ההשקעות הנ"ל הוא חלק דיי קטן בהם, בפועל אחזקת הזהב והביטקוין הם אחוז מינורי מהשווי הכללי.

בוא נתעמק בחברות הבודדות שהן עיקר הסיכון כאן, נגיד ו-20% מהחברות הנ"ל יפשטו רגל לחלוטין (אומנם לא סביר אבל נגיד) והכסף יעלם, מדובר על סדר גודל של 100,000 שח. בוא נגיד ובנוסף אנחנו נכנסים למשבר קשה בקרוב שאר הקרנות בשווי 1 מיליון נופלות ב-50%. סה"כ הפסד 600,000 שח. זה עדיין אחוז יחסית קטן מסך הנכסים, במיוחד שאתה מחלק אותו בין היורשים.

שאר היורשים לא באמת מתעניינים בתיק, גם בזמן הקורונה שכולם היו בפאניקה והיו כל הנפילות לא באמת התעניינו.

לא אמרתי שאני לא מאמין שאביס, אמרתי שאני יודע שהסיכוי לעשות את זה במשך יותר מעשור הוא נמוך אבל לטווח של 5 שנים ומטה הוא אפשרי.

אתה צודק זה יותר קל שזה לא כסף שלך, אני מרגיש שזה נתן לי את האופציה להתנתק ריגשית מהנפילות בבורסה.

אף אחד מהנוכחים במשפחה לא עבד בשביל הכסף, אב המשפחה שהוא המקור לממון כבר נפטר לפני כמעט 8 שנים. הכסף בתיק הוא פשוט פועל יוצא של מה שכבר הושקע אצלו ושל הכנסה פאסיבית מהנדל"ן שלו.

באשר לחברת המכוניות של אילון - קניתי אותה בנפילה של מרץ כשעלתה 500$, לפני הספליט. מאז היא קפצה 600%.

אני מאמין שהיא תתרסק בקרוב ברמה קשה, ועדיין זה לא פוזיציה שאני מתכוון למכור בעשור הקרוב אם אוכל.

אף אחד לא תלוי בכסף הזה, הוא כאמור חלק יחסית קטן מהשווי הכללי.

יותר סביר שיהיו סכסוכים על הנדל"ן, רוב השווי מגיע מנדל"ן מסחרי שאחד היורשים משתמש בו לחברה שלו ואין לו כוונה לעזוב בעשרים שנה הקרובות אלא לשלם שכ"ד. ועדיין, אנחנו ביחסים טובים.

קיבלתם רושם שאני "מהמר" בשביל הריגוש, אבל זה לא המצב, אני דווקא ממש התבאסתי שהתיק הצליח כל כך לאחרונה. זה הרגיש לי מהר מדי.
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2020 19:18
אם קל להביס את המדד ל5 שנים אז באינדוקציה קל להביס את המדד גם ל10 שנים..
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2020 19:24
אף אחד לא מתעניין בתיק כשהכסף שייך למישהו אחר. ביום בו מישהו מהם (כולל בת זוג / משפחה מורחבת / חברים וכו') יקבל לחשבון הבנק פחות ממה שנדמה לו שהיה יכול לקבל, הוא פתאום יגלה הרבה עניין.

600 אלף ש"ח (או 120 אש"ח ליורש) זה הרבה כסף, בלי קשר לשאלה אם יש עוד נכסים לעזבון. ההנחה שעשירים לא עושים סיפור מסכומים כאלו, שגויה לחלוטין, מניסיון שלי. גם ההנחה שהשקעה במדדי מניות (ובוודאי במניות ספציפיות שאין לך שום מומחיות בתמחור שלהן) היא דבר סביר ובטוח לאישה בת למעלה מ-80 בלי הרשאה מפורשת ממנה למידת הסיכון, בעייתית.

אני בעיקר לא מבין מה יוצא לך מזה. אם תצליח בהשקעות, תקבל זר פרחים במקרה הטוב. אם תיכשל, תאבד משפחה. לא חבל?

בכל מקרה, אם אתה כל כך בטוח שהסיכון אפסי יחסית לגובה הירושה, תיקח הלוואת בלון ותחזיר אותה מכספי הירושה שתקבל.
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2020 19:32
הערך ההיסטורי שבו נקנה הנייר הוא חסר חשיבות (אולי רק פסיכולוגית).

בפועל אנחנו יודעים בדיעבד שמכרת בדיוק לפני עליות של 60%.

אם כל המחקרים מראים שלא ניתן לתזמן את השוק, אתה לא תהיה הגאון מציון שפיצח את השיטה.

אני גם מפנה אותך לדברים שכתבת בשרשור על מניית טבע כדי שתוכל להתרשם באופן אובייקטיבי מהיכולת שלך לבחור מניות ולהכות את השוק.

עכשיו, גם לי אין שום יכולת כזו, אבל לפחות כבר למדתי להשלים עם זה.
🕒 פורסם בתאריך: 15/02/2021 18:31
פספסתי את זה, טבע לא היתה בחירה שלי אלא של אבי, מהתיק המקורי.

מעדכן למי שהתעניין.

המניות בתיק מרווחות בינתיים 953,000 שח + 321,000 רווח על הקריפטו.

קשה להגיד באחוזים כי המעבר מהבנק לברוקר שיבש את החישובים, אבל ב-IB (ללא הניירות השקליים) מאז אוגוסט מדובר על תשואה 53%, בפועל זה יותר, וזה גם ללא הקריפטו שם השווי יותר מהכפיל את עצמו.

אני כיום הרבה יותר שוורי על הביטקוין מאשר בעבר ומאמין ביכולת שלו ל-X10 בכמה שנים הקרובות.

באותו זמן IWDA ו-SPY עשו באיזור ה-20%.

אני יודע שאנחנו בשוק לא רגיל של אנומליה, ונראה שכמעט כל מניה שזורקים עליה כסף תצליח - אבל התיקון עוד יגיע.

אולי עוד שנה אחזור ואעדכן שהתיק התרסק ושווה מחצית :)
🕒 פורסם בתאריך: 15/02/2021 22:26
מאז שפרסמת עד עכשיו התיק הצליח בצורה מרשימה מאוד.

תעדכן גם עם יעלה, אה ועל תירד על אח שלך יותר מידי כי זה יכול גם להשתנות כמו שתיארת ;)
🕒 פורסם בתאריך: 15/02/2021 22:37
יפה מאוד.

אתה מעדכן גם את שאר השותפים ברווחים/הפסדים וכאשר אתה מבצע שינויים מהותיים בתיק?
🕒 פורסם בתאריך: 16/02/2021 18:11
למה דווקא פי 10?

למה לדעתך לא יעצר בפי 3, ולמה מצד שני לא יגיע גם לפי 20 ?
🕒 פורסם בתאריך: 16/02/2021 21:50
אני הייתי משנה את הבאים:

PAYPAL שווי 22,000 שח - לשווי 18,000

NETFLIX שווי 20,000 שח -לשווי 24,000

UBER שווי 18,000 שח - לשווי 20,000...

ועכשיו ברצינות - מאחר שנראה כי החלוקה די שרירותית, אין כל משמעות, כי בחרת לפי מה שמרגיש לך נכון..

פידבק משמעותי לא יכול להיות כאן פרט לכך שהמון בהצלחה, ואם זה הייתי אני הייתי מתרחק מאש מלנהל סכומים כאלו שלא שייכים לי ישירות.
🕒 פורסם בתאריך: 16/02/2021 23:15
למה לא לחלק את התיק היום בין היורשים ושכל אחד יעשה מה שהוא רוצה בכסף שלו?

אתה תהמר על מניות, אחיך על קרנות מנוהלות, ויורש נוסף ישים בפק"מ.

כמו כן, באופן אישי לגבי התיק שלך: מסובך, בלי אסטרטגיה ברורה, נראה שאתה עובד ע"פ תחושת בטן וע"פ מה שעלה הכי הרבה בעבר. לדעתי תיק בינוני במקרה הטוב.
🕒 פורסם בתאריך: 25/02/2021 08:37
פי 10 זה מה שדרוש לביטקוין כדי להחליף את שוק הזהב בתור משמר ערך בשווי שוק 10 טריליון, ואני מאמין שזה יקרה ב-5 שנים הקרובות.

זהב הוא משמר ערך של הדור המבוגר כי רובם לא מבינים את הביטקוין, אני מאמין שהדור הצעיר יבחר בביטקוין להחליף אותו.

ההדפסה המאסיבית של כסף שחווינו בשנה האחרונה תגרום לזה לקרות בכמה שנים הקרובות, אבל הוא לא יעצר שם. הוא יכול גם להגיע לשווי שוק של 100 טריליון דולר ויותר, וכן זה אומר שמטבע אחד יהיה שווה כמעט 5 מיליון דולר.

בשנים הקרובות בהחלט יתכן שהוא מדי פעם יפול 20-50%, זה טבע הנכס, ככל ששווי השוק יגדל תרד התנודתיות.

עדיין יש סיכוי טוב שנסיים את השנה עם ביטקוין בשווי פי 3-4 מהשווי הנוכחי.

תחום הקריפטו הולך לעשות לנו מהפכה משמעותית בחיים בשני עשורים הקרובים וזה רק מתחיל, בדומה למה שחווינו עם האינטרנט ב-25 שנים האחרונות רק שזה יקרה הרבה יותר מהר.

האם הביטקוין יהיה המטבע המוביל? יתכן. האם הוא יוחלף באחר? גם יכול לקרות.

בינתיים זה המטבע שהשוק בחר בו, ואני מאמין שהוא יהיה המטבע הרזרבי של התחום וזה משהו שכמעט בלתי אפשרי להצמיד לו מחיר, אני כן משוכנע שהוא יהיה שווה הרבה יותר ממה שהוא שווה כיום.

מעדכן את זה שיש לו ראש, את השני הצלחתי לשכנע להשקיע כמעט 1% מהכסף שלו במניות! הישג מרשים :P

כי זה הכסף של אם המשפחה וזו החלטה שלה.

באשר לתיק - אני מסכים ;)
🕒 פורסם בתאריך: 25/02/2021 08:41
אבל הוא קיים כבר עשור לפחות, תחשוב מה האינטרנט (או "רק" גוגל) עשו ב10 שנים, מה הביטקוין עשה ב10 שנים האלה חוץ מלעשות חיים קלים יותר לפושעים? הטענה שלך ש10 שנים הוא לא עשה כלום ועכשיו ב15 שנים הקרובות הוא יחולל מהפיכה?
🕒 פורסם בתאריך: 25/02/2021 08:51
@אורי ג. אני לא מסכים שהוא לא עשה כלום, קמו אלפי פרוייקטים בתחום והמון חברות שמפתחות יישומים, הטכנולוגיה מבשילה והרשת המבוזרת קורמת גידים, וכן אני מאמין שב-20 שנים הקרובות תהיה מהפכה. שים לב אני לא מייחס אותה רק לביטקוין אלא לכל תחום הקריפטו והבלוקצ'יין שהביטקוין הוא הלב הפועם שלה.

אגב אורי האינטרנט הומצא ב-1960, והתחיל להכנס חזק ולהיות מאומץ ע"י כולם רק באמצע שנות ה-90, הוא בעצם קיים כבר 50 שנים. ההתפתחות שתחום הקריפטו חווה בעשור האחרון בהשוואה היא חסרת תקדים.