⬅ חזרה לאינדקס

בין סולידי לצרכניסט

🕒 פורסם בתאריך: 05/09/2021 09:20
שלום,שמי אריק.

אני קורא את הבלוג הרבה שנים. התחלתי להשקיע בסגנון של השקעות ערך לפני כחמש שנים והפסדתי הרבה מעוד זמן ולא מעט כסף.

לדעתי בגלל הנטייה שלי לחשוב על עצמי כמישהוא אינטלגנטי היה לי קל מאוד לחשוב שניתוח פונדמנטלי של מניות יתן לי יתרון על פני משקיעים אחרים.

אני מגיע מבית עם נטייה מאוד חזקה לחסכנות, כאשר אתה מגיע ממקום שבו אין כסף למזון(וכן יש אנשים שזה המצב שלהם, מצטער אם זה לא מציאות שאתם יכולים לדמיין) אתה חושב על כל שקל שאתה מבזבז ותמיד מחפש את המוצר הזול ביותר.כאשר אני חושב על להוציא כסף יש לי מין תחושה של פחד. נשמע מושלם? לא בדיוק תמשיכו לקרוא.

מצב כזה אולי נשמע מאוד טוב לאוזניים של רוב האנשים. הבעיה שאצלי זה מין משהוא רגשי שטבוע עמוק בילדות. כשהתחלתי את לימודי הנדסה בשנה הראשונה לא חשבתי בכלל על לקחת הלוואה וניסיתי לעבוד בלילות תוך כדי שנה ראשונה בתואר בהנדסה! יש אנשים שמצליחים לעשות את זה. התוצאה בשבילי הייתה כשלון אקדמי ובעיות בריאותיות שאני סוחב עד היום וששום סכום כסף בעולם לא יתקן :(

מאז ומתמיד אני מעדיף לעשות הכל לבד, מעולם לא לקחתי מורה פרטי או כל בעל מקצוע אחר שיכול לעשות משהוא שאני יכול ללמוד לעשות לבד. הבעיה היא שמגיל מסויים כאשר כבר יש לך משכורת. הלחץ והזמן שמבזבזים פשוט לא שווה את זה ועדיף לשלם לבעל מקצוע. בסוף למדתי איך לעשות את זה. והיום אני פשוט מחשב את השכר השעתי שלי אל מול שכר של בעל מקצוע וכך קובע מה כדאי לי לעשות לבד ומה כדאי לי לשכור את שירותו של בעל מקצוע.מפה לשם הגעתי לגיל 30 עם 120 אלף שקל בחשבון אצל הברוקר. כבר לא הייתי סטודנט ועברתי למרכז וניסיתי להשתלב במה שעושים אנשים רווקים בגיל הזה. מפה לשם היום אני בין 36 עם 70 אלף שקל פחות. רובם הלכו על טיולים לחו"ל, פאבים ושאר הקשקושים האלה... :(

החלטתי לחזור לאורך חיים סולידי. אני מתחבר הרבה יותר לאורך חיים כזה. ומעדיף להיות עם אנשים שיש להם מטרות כמו שלי ולא עם צרכניסטים... :(

היום אני גר בדרום מזרח אסיה. ההוצאות שלי הם בערך 1500-2000 שקל בחודש ואני חיי ממש טוב.

לא עבדתי בתקופה האחרונה כי התפרצה כאן הקורונה. אבל שבוע שעבר עשיתי מספר רעיונות עבודה. אני עוד לא יודע את התוצאה שלהם. אבל לדעתי בשנים הקרובות השכר שלי אמור להיות בין 4000-5000 שקלים בחודש. מה שישאיר לי בין 2000-3000 שקל פנויים.

הערך שהכסף משמש בשבילי הוא בעיקר ביטחון.אני חושב שבגלל זה התיק של הארי בארון מתאים לי. הוא לא דורש בזבוז של כל כך הרבה זמן והוא מאפשר לשמר את ההון שלי ולקבל צמיחה סולידית שמתאימה לי הרבה יותר בשלב הזה של החיים.
🕒 פורסם בתאריך: 13/09/2021 03:12
ברוכים הבאים לפורום!
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2021 16:40
תודה!
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2021 17:11
כמה זמן אתה גר שם? וכמה זמן אתה מתכוון להישאר שם? האם יש יתרונות נוספים מעבר להוצאות מחיה נמוכות (חברים, עניין, זוגיות)?

למה? אתה מהנדס, לא? אגב, הייטק או משהו אחר?

אפשר אולי למצוא פרוייקטים זרים או עבודות מרחוק.

לא כל-כך הצלחתי להבין איך הגעת במסע שלך מלימודים למרכז ואז למזרח אסיה. במה עבדת במרכז? כמה השתכרת? כמה הצלחת לחסוך?

מה גרם לך לשנות כיוון חד לחיים שונים לגמרי? אפשר לחיות חיים זולים גם בארץ...
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2021 17:23
ברוך הבא!

אם תוכל להרחיב קצת על איפה אתה גר, למה עברת, האם אתה גר בעיר או באיזה איזור כפרי או אי וכו',

מה עושים עם הפן החברתי שם ועוד

- אז אשמח לקרוא :)
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2021 17:46
אני גר בסייגון בוייטנאם. זאת עיר עם 11 מיליון אנשים.

הפן החברתי הוא אחת הסיבות שעברתי לחו"ל. בתור מישהוא שאין לו קשר קרוב עם המשפחה בישראל.החיים אפילו בעיר כמו תל אביב היו די מעיקים כי רוב הצעירים נוסעים בסוף השבוע לבקר את המשפחה שלהם ואני הייתי נשאר לבד בדירה.

בעיר שאני נמצא בה יש קהילה של 100-200 אלף אנשים רובם בלי משפחה כאן ולכן הם פנויים להכיר אנשים חדשים.

לפעמים אני משתעמם ומגיע לבית חב"ד המקומי.שם עושים לי המון כבוד. הבן של הרב אפילו פונה אליי בתואר כבוד מיוחד שמדגיש את מוצאי האצילי.

פעם אחת היו צריכים לעשות לי מקום ליד השולחן. אז הבן של הרב הכריז:"תעשו מקום לרוסי". הרגשתי בול כמו בישראל :)

עברתי כדי שכל ישראלי שאני פוגש ישאל אותי למה עברתי ומתי אני חוזר לישראל. זה גורם לי להרגיש מיוחד :)
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2021 20:56
זה באמת מיוחד!

בהנחה שאתה לא מסתלבט :)

איך מסתדרים עם השפה? רואה את עצמך מוצא זוגיות עם מקומית?

הייתי בויטנאם - האוכל הכי טעים בעולם. בזה אני מקנא בך
🕒 פורסם בתאריך: 15/09/2021 09:34
מדברים בפנטומימה, באמצעות מילון בטלפון ולומדים מילים שצריך כמו "כמה זה עולה?".

אני לא רואה את עצמי מוצא זוגיות עם מקומית. יש להם תרבות שמדכאת מחשבה חופשית יוצרת מין רובוטים שכמעט כולם מתנהגים אותו הדבר ורוצים אותו הדבר. זה לא משהוא שאני רוצה להיות בזוגיות איתו.
🕒 פורסם בתאריך: 15/09/2021 09:55
ברכותיי על יומן המסע!

מה המטרה של היומן עבורך?

מה התוכנית לפנסיה?

האם יש לך חסכונות פנסיונים? האם העבודה בויאטנם תפריש לך לפנסיה?

מה אפשרויות העבודה שלך? עבור מה התראיינת?

העבודה בויאטנם היא עבודה מקומית או עבודה מרחוק עבור מעביד ישראלי?
🕒 פורסם בתאריך: 15/09/2021 13:15
נשמע נורא לעכברת טבע שכמוני.

אז למה אתה שם ריבונו של עולם?

אולי תשכור דירונת בקיבוץ מרוחק ויהיו לך לא מעט חבר'ה מסביבך (כמה תבלו ביחד זה תלוי גם בך כמובן)? על דירות קטנות בקיבוצי פריפריה משלמים פחות מ-1500 בחודש ועדיין תוכל להשתכר היטב במקצוע שלך (פארקי מדע בסביבה, עבודה מרחוק... הקורונה הביאה לנו את העבודה ההיברידית סוף סוף), כך שהחסכון שלך יצמח מהר יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 15/09/2021 17:50
אני מורה לאנגלית, לא מהנדס.

לא סובל את מערכת החינוך בארץ ולא מתכנן לעבוד שם.
🕒 פורסם בתאריך: 15/09/2021 18:05
אני מורה לאנגלית עבור מעסיק מקומי. יש לי חיסכון פנסיוני קטן.

אני מנסה לברר לעצמי את המטרות שלי באמצעות היומן.

המטרה שהכי מושכת אותי היא להפוך לנזיר.

בדיוק הבנתי את זה כשכתבתי את הפוסט הזה.

הלכתי לחפש איך אני מצטרף למנזר.

צ'או
🕒 פורסם בתאריך: 15/09/2021 18:47
בהנחה שאתה רציני, נזיר בודהיסטי?

אני מניח שהסיבה העיקרית היא לא כלכלית. אשמח לדעת מאיפה המשיכה לצעד כזה.

לכמה זמן את מתכנן להיות נזיר?
🕒 פורסם בתאריך: 15/09/2021 20:25
זהו? הסתיים השרשור?

בהצלחה!
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2021 11:29
טוב, אז לגבי איך לחסוך ולהרוויח כסף נראה שאתה ושאר המגיבים יודעים יותר טוב

ברר רק עד כמה המשרה של מורה לאנגלית יציבה, יש מקומות שדורשים תעודות או הוכחה שגדלת במדינה דוברת אנגלית. אם לא שיהיו לך חלופות.

אני חושב שהתנשאות על התרבות המקומית לא משרתת אותך, במזרח אסיה חושבים אחרת עם כל היתרונות והחסרונות, אחד היתרונות שבתור זר פחות מחויב לכללי שם.

לכן, כדאי שכן תלמד ויטנאמית למרות הקושי, (לפחות היא נכתבת באותיות לטיניות), ותנסה להכיר ולהבין את התרבות גם אם אתה לא מסכים איתה.

ג.נ גרתי במזרח כמה שנים, תיזהר מהאופנועים זה גורם הסיכון הכי גבוה לטווח קצר (:
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2021 13:13
אני גר שנתיים בוייטנאם.

איפה במזרח גרת ובמה עסקת שם?
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2021 13:15
אני מעדיף לא לפרט בפורום יותר מידי פרטים.
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2021 14:55
עשיתי רשימה של מטרות בחיים. וכל המטרות שלי הן מטרות רוחניות ולא מטרות חומריות.
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2021 18:40
יכול לשתף את הרשימה?
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2021 08:10
I would like to have more calm days.I would like to be able to live with my emotionsI would like to be able to find meaning in the momentI would like to give a meaningful contribution to the world.
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2021 08:56
אני מאד מתחברת למטרות האלו, לקח לי עשרות שנים לסמן V על חלקן (וחלק אחר לפעמים יותר ולפעמים פחות, אין קו סיום).

נשמע שיש לך הרבה רעשים במוח ואתה מחפש איך להשקיט אותם, לכן אני לא מתפלאת שמנזר קורץ לך. הקאטץ' במנזר הוא שיש לך המון שקט מסביב ואז הקירקושים במוח עלולים להיות עוד יותר חזקים.

אני מצאתי פטנט יותר מוצלח - לשנות את הסיפורים שאני מגלגלת במוח על מי אני, מה היתה ההיסטוריה שלי, מה האנשים האחרים חושבים עלי ומה אני חושבת עליהם... כל מיני סיפורים שגרמו לי להרגיש פתית שלג יחיד ומיוחד והעדפתי למחוק אותם :)

ההמשך של הפטנט הוא ההבנה שבלי חברים ומשפחה (קהילה) אין ממי לקבל אנרגיה (אהבה והערכה), ומצד שני להוציא מהמשוואה את אלה שמכניסים לי אנרגיה שלילית (חברים ומשפחה שבחרתי להיפרד מהם).
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2021 17:07
זה הרעיון של מישהוא שהולך למנזר. ברגע שאתה נמצא במקום כזה יותר קל להבין את עצמך כי פתאום אי אפשר להצדיק את הרעשים האלה במה שקורה מסביב וחייבים להסתכל פנימה. אולי לחזק את הרעשים האלה יכול לעזור כי זה מאפשר להתמודד איתם טוב יותר. זה גם הרעיון של מדיטציה.
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2021 19:15
״המנזר״ שאתה מחפש הוא בעצם סביבה חיצונית שתאפשר לך להתפתח רוחנית?

כל המטרות שהצבת לעצמך הם פנימיים, באמת יש טעם להרחיק עד מנזר במזרח אסיה בשביל ״להתבונן״ פנימה?
🕒 פורסם בתאריך: 18/09/2021 16:22
אני במזרח אסיה. יש לי מנזר מעבר לרחוב.
🕒 פורסם בתאריך: 18/09/2021 16:24
המיקום הגאוגרפי לא רלוונטי להתבוננות פנימית. אפשר לעשות את זה בכל מקום ובכל סביבה.

בהצלחה
🕒 פורסם בתאריך: 18/09/2021 16:41
+1
🕒 פורסם בתאריך: 20/09/2021 23:40
היה מעניין לקרוא ובהצלחה. אגב, יכול להיות שתוכל להתפרנס גם מהבית (Zoom וכדומה) כמורה.

מקריאה בין השורות עולה שעל שיעור פרטי משלמים משמעותית יותר בארץ מבוויטנם, בעולם הקורונה הרבה מאוד קורה מרחוק.
🕒 פורסם בתאריך: 23/09/2021 20:19
טוב אז שבוע שעבר החלטתי לעבור לגור בקומונה בג'ונגל בדקום אמריקה.

קיבלתי מזה תחושת התעלות לכמה שעות אבל אחרי יום או יומיים הבנתי שזה סתם חיפוש של משהוא חיצוני כדי לפתור בעיה פנימית של הרגשת חוסר שייכות לכל מקום בו אני נמצא(בעיה רגשית שאני מתמודד איתה שנובעת מתוך כשל הורי בילדות). מפה לשם אני כבר לא בטוח שבאמת יהיה לי את המשמעת לבנות תיק השקעות ל 15 שנה פלוס כי כל כמה חודשים קופץ לי ג'וק חדש לראש ולא תמיד יש לי את הפרספקטיבה להבין את עצמי מספיק טוב.בנוסף אני אוהב את העבודה שאני עושה בחינוך וגם התחלתי פרילנס של גיוס עבור עסקים בארץ וזה גם משהוא שאני אוהב. בעוד שאני מסכים עם המשקיעה בקשר למה ששהיא כותבת על פוליטיקה במקום עבודה. אני רואה שבמהלך השנים היא התמתנה ויש לי תחושה שהיא לא שלמה עם הבחירות שלה בעבר.אחת הסיבות שעברתי למזרח ואולי הסיבה העיקרית היא בשביל להגשים את החלום הזה של לחיות בזול בלי להיות משועבד למקום עבודה. לפחות ממרחק של שנתיים הפספקטיבה שלי היא כזאת:

ההון שלי בעיקר מתכווץ, שנה שעברה פיתחתי התמכרות לקנאביס(עברתי מאז תכנית גמילה). פגשתי עוד הרבה אנשים כאלה שהפכו לאלכוהוליסטים או נרקומנים כי זה פשוט נורא קל במצב הזה שאין משהוא ש "חייבים לעשות" ליפול לאורך חיים כזה...מצד שני השנתיים האחרונות היו באמת השנתיים הכי מפתחות מבחינה רוחנית שהיו לי בחיים.

בינתיים חשבתי לבנות תיק השקעות לחמש שנים כי פשוט אני לא אוהב לראות את האינפלציה שוחקת את החסכונות שלי. רעיון נוסף זה פיקדון בבנק מקומי(נותנים ריבית של 6 אחוז) במטבע מקומי, הדונג בעשור האחרון יציב וזה מרגיש לי כמו השקעה טובה או B2B של לחלק מתיק ההשקעות אולי משהוא כמו:

25% פיקדון בבנק מקומי

25% הלוואות B2B

25% מניות

25% אגרות חוב
🕒 פורסם בתאריך: 23/09/2021 21:58
תחושת חוסר שייכות קיימת אצל הרבה מאד אנשים, ומכל מיני סיבות.

יש לי חברה שבתור ילדה ונערה נדדה עם ההורים שלה לשליחויות בעולם ולכן היא הרגישה כך בשנות העשרים שלה. היא פתרה את זה חלקית ע"י מעבר לעולם החב"דניקי, שם יש לה קהילת נשים איתה היא לומדת וגם נעזרה בקהילה כשגידלה לבדה את בנה יחידה.

אני מכירה אנשים שגדלו במשפחה של מפקדים בחיל האוויר ונאלצו לזוז מבסיס לבסיס, ולכן לא הצליחו לפתח חברות עמוקה עם בני גילם.

אני עצמי הרגשתי כך בבית הוריי כתוצאה משילוב בין הורים חסרי כישורי הבעה רגשית ובין גידול בבית ילדים בקיבוץ.

אפילו הילדים שלי טוענים שיש להם תחושת חוסר שייכות למקום שבו גדלו עד סוף התיכון (מקום שעזבנו לפני יותר מעשור).

אני מניחה שגם הגירה (בין אם לארץ אחרת או לעיר חדשה בארץ) יכולה להוביל לתחושה הזאת.

הפתרון של תחושת חוסר שייכות הוא יותר חיצוני מאשר פנימי, בניגוד למה שאתה חושב. זוגיות, חברויות, משפחה, ילדים, אפילו כלב - כולם מחברים אותנו לאחרים שהם לא אני ובכך מחזקים את תחושת השייכות לעולם בכלל ולאנושות בפרט. גם חיבור לקהילה, לאנשי השכונה, ואפילו למדינה, לאום או קבוצה עם אמונה משותפת יכול לעזור.
🕒 פורסם בתאריך: 24/09/2021 00:02
ההורים שלי היו אלכוהוליסטים. אני נמצא בקבוצת תמיכה של ילדים להורים אלכוהוליסטים וכולם שם בערך עם אותם דפוסי אישיות.

אני חולק עלייך, זה הכל מתחיל מחיבור לעצמך ומשם אתה יכול להתחבר לאנשים אחרים. זה לא עובד הפוך, אתה לא יכול להתחבר לאנשים אחרים ומתוך זה להתחבר לעצמך.
🕒 פורסם בתאריך: 24/09/2021 10:44
זה שילוב וסינכרון בין הפנימי לחיצוני. אי אפשר לעבוד על הפנימיות במנותק מהחיצוני (טכנית אפשר אבל זה חסר תועלת).

תתחבר לאנשים תוך תשומת לב מה קורה לך בפנים וכך תבין מי (ומה) מחזק/משמח אותך ועוזר לך ומי מחליש אותך.

בספר "גברים ממאדים, נשים מנוגה" יש תיאור נפלא בעיניי על הבדל טיפוסי בין גבר לאישה בנוגע להעלאת בעיות ופתרונן. בקצרה (ומזכרון בלבד) - גבר נכנס "למערה" וחושב על הבעיה לבד עד שלדעתו הוא מצא פתרון. הוא יוצא מהמערה, הולך לחבר/ה ומספר את הפתרון. הצד השני מציף שאלות וספקות, הגבר חוזר למערה לעבוד עם המידע החדש וחוזר חלילה. אישה מציפה את הבעיה לכל הסביבה, מקבלת פידבקים ורעיונות מכולם, מקשיבה, מתווכחת, מעלה רעיונות משלה, מקשיבה, מתווכחת וחוזר חלילה עד שמוצאת את התשובה שמתאימה לה כרגע.

השיטה של האישה מייגעת את הגבר הטיפוסי (המון להג) אבל להערכתי מקצרת את התהליך בהרבה ומביאה לפתרון איכותי יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 25/09/2021 07:49
מצחיק כי היום עיצבנו אותי ולא הצלחתי לשחרר בתוך המערה שלי עד שמצאתי אנשים ודיברתי איתם.
🕒 פורסם בתאריך: 25/09/2021 08:40
תוכל להרחיב מה בדיוק גרם להתפתחות הזו? ובאיזה נושאים אתה מרגיש שהתפתחת?

אתה יכול לנהל תיק השקעות פאסיבי לטווח ארוך ולהקצות חלק קטן ממנו ל״ג׳וק החדש״ שקופץ לך לראש. זו השערה שלי בלבד אבל יש בך יצר של סקרנות ושינוי תמידי, תשליך את זה על החלק המינורי של התיק. אולי זה יענה על הצורך לשינוי וגיוון.

אפשר לשאול אם שקלת לחזור לתקופה לא ידועה לישראל?

האם לתחושת חוסר השייכות יש קשר לעובדה שאתה במדינה זרה?
🕒 פורסם בתאריך: 25/09/2021 09:04
חברים או זרים?

דיברת איתם והם דיברו איתך, או חד צדדי (והם רק הקשיבו)?
🕒 פורסם בתאריך: 25/09/2021 09:06
זה עובד הכי טוב כשהם רק מקשיבים.
🕒 פורסם בתאריך: 25/09/2021 09:07
אני אקים קרן מנוטרלת מטבע ואחזור לישראל אם כל אחד ששואל את השאלה הזו על שלל הוריאציות שלה(מתי אתה חוזר/למה עזבת/האם את שוקל לחזור...) יפקיד בה דולר, כאשר הקרן תגיע למאה אלף דולר. כמה יחידות של הקרן אתה קונה וכמה ריבית אתה רוצה?
🕒 פורסם בתאריך: 25/09/2021 09:30
אז נשארת במערה...
🕒 פורסם בתאריך: 25/09/2021 13:42
מהנסיון שלי זאת הדרך הכי אפקטיבית.

אני יוצא מתוך נקודת הנחה שנולדתי בתוך מערה ובתוך מערה אמות. הדבר היחיד שאני יכול לעשות זה רק לשוטט בה ולהכיר כל מיני חלקים ממנה.

אין באמת שום דבר שנמצא מחוץ למערה. כל מידע שתקבלי מבחוץ את עדיין תעשי לו עיבוד עם אותו מוח ואותה מערכת עצבים שהם המערה שלך.
🕒 פורסם בתאריך: 25/09/2021 13:51
אדם בתוך עצמו הוא גר

בתוך עצמו הוא גר.

לפעמים עצוב או מר הוא,

לפעמים הוא שר,

לפעמים פותח דלת

לקבל מכר

אבל

אבל לרוב,

אדם בתוך עצמו נסגר.
🕒 פורסם בתאריך: 25/09/2021 14:04
יציאה מתוך תחום הנוחות זה מה שגרם.

אני מרגיש שהשתפתחתי בתחום של להבין למה אני מרגיש איך שאני מרגיש במצבים מסוימים.
🕒 פורסם בתאריך: 25/09/2021 17:52
אדם הוא חיה מחקה ולומדת.

הוא לומד מהוריו ומסביבתו איך לתרגם את מה שהוא חווה למילים. אדום, תפוח, עייף, שמש, סבל... אם היית חי במערה משלך מהיום הראשון שנולדת, אם אף אחד לא דיבר אליך, הראה לך, הסביר לך, הדגים לך - היית חסר יכולת להפוך את התחושות מהעולם החיצוני לתובנות.

המידע שתקבל מהחוץ הוא גם מחשבות של אנשים אחרים, דרכי התבוננות שונות, תובנות אחרות משלך לאותו "מידע מבחוץ".