⬅ חזרה לאינדקס

100k לשוק ההון ו/או פירעון משכנתא

🕒 פורסם בתאריך: 10/04/2023 06:39
יש לנו יתרת משכנתא של כ800k שמתחלקת בערך חצי חצי בין מסלול בריבית קבועה של 2.2% ל15 שנה ומסלול פריים מינוס 0.7 ל30 שנה.

נכון לכתיבת הפוסט הריבית המתואמת שאני משלם על מסלול הפריים היא 5.15%.

בנוסף יש לנו כ75k מושקעים בMSCI מפוזר (sp500, אירופה, שווקים מתעוררים) כשהמטרה שלהם היא השקעה לטווח יחסית ארוך (15-20 שנה פלוס).

יש לנו 100k פנויים ואנחנו מתלבטים מה לעשות איתם. האפשרויות המובילות הן לפרוע איתם חלקית את מסלול הפריים או להשקיע גם אותם בMSCI (כמובן שאפשר גם חצי חצי או כל תמהיל).

השיקולים:

1. אין כרגע מסלול השקעה אלטרנטיבי לכיסוי הפריים שיתן לי תשואה גבוהה יותר (בטח אחרי דמי ניהול, מיסים וכו').

2. כסף שהולך לכיסוי משכנתא לא חוזר. זה תהליך חד-צדדי, בעוד שכסף שיושקע אוכל להוציא במידה וארצה או אצטרך, אולי עם רווח ואולי עם הפסד אבל אוכל להוציא.

3. הפריים סביר להניח יעלה עוד קצת ובטווח הארוך ירד (אך סביר להניח שלא יחזור במהרה להיכן שהיה), ואז אולי החלטה לכסות תתברר בדיעבד כשגויה יחסית לאלטרנטיבות בסביבת פריים נמוכה.

4. שנאת חוב וכו' (יש לזה ערך, אבל לא מג'ורי בעיניי).

אופציה נוספת היא לשים את הכסף בקרן כספית, כך שבערך יקזז את ההפסד על המשכנתא ואז כשהריבית תרד בעתיד וכיסוי המשכנתא יהיה פחות אטרקטיבי אוכל לשים את הכסף בMSCI (מצד שני לא אספוג את העלייה בMSCI עד אז, אם תהיה כזו).

האם יש שיקולים נוספים שפספסתי? האם יש פה clear cut או משהו שיעזור לי להכריע לכיוון אחד או אחר?
🕒 פורסם בתאריך: 10/04/2023 06:59
אתה יכול לצמצם החזר חודשי או לקצר שנים.

בחודש הקרוב תגיע לתשלום לפי 5.3% ל-30 שנה ולמעשה מגיעים ל-100% על החוב.

אם תצמצם החזר תחסוך לעצמך 100,000 בשנים לבוא.

אם תקצר תקופה - תחסוך אפילו יותר.

בשוק ההון העליה היא ממוצע - יש שנים שתפסיד ויש שנים שתרוויח.

אישית, הייתי מקצר תקופה.
🕒 פורסם בתאריך: 10/04/2023 07:09
אתה מניח שהריבית של 5.3% תישאר ככה ל30 שנה הקרובות, מאוד לא סביר. לפני שנה הייתי על 0.8%, לא מאמין שזה יחזור בקרוב אבל ב30 שנה הקרובות? מי יודע. כמובן שיכול להיות גם יותר גרוע.

זה גם נכון שהשוק ההון לפעמים זה יעלה ולפעמים ירד ורק בממוצע יהיה בסדר אבל גם הפריים יכול לעלות ולרדת לאורך 30 השנה הקרובות.

מה אני מפספס?
🕒 פורסם בתאריך: 10/04/2023 08:01
שאלה שחוזרת שוב ושוב.

גוגל: המשקיעה הלוואה לצורך השקעה
🕒 פורסם בתאריך: 10/04/2023 09:36
סבבה, אני הצעתי לקצר שנים...

יהיו לך מספיק שנים ב"שוק המשכנתה"

או להוריד החזר ואת ההפרש תוכל להוסיף להפקדה החודשית "מיצוע השקעה".
🕒 פורסם בתאריך: 10/04/2023 11:33
ראיתי כמה תשובות, בין היתר שלך. לא ראיתי התייחסות למצב דומה לשלי, בו ההלוואה היא לתקופה מאוד ארוכה - 30 שנה, במהלכה ההסתברות לכך שMSCI יעלה במידה רבה היא גבוהה וההסתברות לכך שריבית הפריים לא תישאר בגובהה הנוכחי כנראה גם היא לא קטנה.

יכול לחדד את התשובה גם למקרה כזה?
🕒 פורסם בתאריך: 10/04/2023 11:44
אני חושב שאתה מבין את המצב מצויין.

אם חשוב לך להיות נזיל, שמור על הכסף אצלך (הצגת את זה כשיקול). אם חשוב לך להרוויח בטווח הקצר-בינוני כשהריבית שאתה משלם על החלק הזה גבוהה מ 4% וכך גם המצב צפוי להיות בעתיד הנגלה לעין, תצמצם את המשכנתא.

עוד זוית שלעיתים עולה בפורום שעשויה לעזור כאן, ועוזרת לנטרל פומו - במידה והחלק הזה במשכנתא היה 300 אש"ח והבנק היה מציע לך הלוואה בפריים מינוס 0.7, האם היית לוקח אותה ומשקיע את הכסף?

אני שונא חוב ולכן הייתי סוגר את החלק הזה. ככל שהחסכון החודשי שלכם גבוה יותר כך המוטיבציה דווקא להשקיע את הכסף עולה, ומצד שני מידת הכדאיות של המהלך הזה ביחס לכספים אחרים שיש לכם יורדת.
🕒 פורסם בתאריך: 10/04/2023 11:58
מה הכוונה?
🕒 פורסם בתאריך: 10/04/2023 12:46
ק"צ או קל"צ?

שיקול נוסף - העלייה בהחזר החודשי מעיקה עליכם כלכלית?
🕒 פורסם בתאריך: 10/04/2023 12:47
אם אתם חוסכים 100 אש"ח כל חודש, אין משמעות להחלטה הזאת. אם תחסכו 100 אש"ח כל עשור, יש הרבה משקל להחלטה להשקיע כרגע.
🕒 פורסם בתאריך: 10/04/2023 12:47
קל"צ
🕒 פורסם בתאריך: 10/04/2023 12:55
אז יש לכם משכנתא בתנאים מעולים.

בקל"צ לא הייתי נוגע בשום מקרה.

בפריים הייתי שוקל לקצר תקופה כי בריבית הנוכחית ובפריסה ל30 שנה אתם כמעט לא נוגסים בקרן, וכל קיצור תקופה יביא לנגיסה משמעותית.

קח בחשבון שעל רווח הון יש מיסוי, בעוד על התשואה שבפירעןן הלוואה אין מס - כלומר אתה צריך לעשות כ7% תשואה בשוק ההון כדי להשוות את התשואה.

אם הייתי במקומך, הייתי מכניס חצי מהסכום לקיצור תקופה בפריים (למעשה זה מה שעשיתי לפני כמה שבועות).
🕒 פורסם בתאריך: 10/04/2023 13:19
לא

לא
🕒 פורסם בתאריך: 10/04/2023 14:10
והחצי השני?
🕒 פורסם בתאריך: 10/04/2023 14:14
מעניין. לא הייתי עושה את זה.

מהצד השני, יש לי 75k בsp500. אם החלטתי שלא לקחת את ההלוואה מהבנק ולהשקיע כמעט אומר שאני צריך להוציא את הכסף שכבר מושקע ולהחזיר גם איתו עוד ממסלול הפריים.
🕒 פורסם בתאריך: 10/04/2023 14:20
תלוי - ההשקעה ההיא ברווח? בשקלים או בדולרים? בישראל או בחו"ל?

אבל באופן עקרוני אני מסכים. שוק ההון, שבו אין לך שליטה ומחצית מן ההשקעה יכולה להימחק תוך מספר חודשים, הוא לאו דווקא יעד לכספי מינוף.
🕒 פורסם בתאריך: 10/04/2023 14:25
TQQQ
🕒 פורסם בתאריך: 11/04/2023 14:41
עוד שיקול שלדעתי הוא חשוב.

כשמדברים על הלוואות הנקודה הקריטית היא הערך הנומינלי ולא הריאלי, ולכן בהשקעות בשוק ההון בתקופה שיש אינפלציה גבוהה התשואה הנומינלית תהיה יותר גבוהה מהממוצע, ולכן אני במקומך אם לא היה לי קושי כלכלי להתמודד עם ההחזרים החודשיים הייתי משקיע.
🕒 פורסם בתאריך: 11/04/2023 20:39
אני במצב דומה מבחינת הריבית במסלול הפריים במשכנתא והכסף הפנוי.

אני החלטתי "לדחות" את ההחלטה ב 1.5-2 שנים.

היום על אג"ח בנקים (בדירוג גבוה) צמוד למדד לזמן של 1.5-2.5 שנים אפשר לקבל ריבית ברוטו של מדד+1.5% בערך. אם נניח שהאינפלציה תהיה 4% לשנה בערך זה אומר שהריבית שמקבלים על הכסף שווה בערך לריבית שמשלמים עליו לבנק ואפשר לחכות עם ההחלטה שנתיים עד לפדיון האג"ח. (המס פה הוא ריאלי-רק על החלק שמעל המדד).

מבחינתי גם להפסיד חצי אחוז לשנה לטווח הזה זה מחיר סביר בשביל לשמור את כל האופציות פתוחות, אבל שכל אחד יעשה את השיקולים שלו.
🕒 פורסם בתאריך: 11/11/2024 02:50
השיקול שלך הוא על הריבית שאתה משלם כיום מול השקעה כיום שהיא לדעתך פחות אטרקטיבית.....

אני חושב על זה שבסביבת ריבית גבוהה, שוק המניות לא אטרקטיבי, אבל בזמן שהריבית תהיה לקראת ירידה אז השוק יכול לנסוק עד מאות אחוזים....

ודווקא לכן אני חושב שדווקא היום שהריבית גבוהה ההשקעה מאוד אטרקטיבית ובפרט שאתה צופה שלא יהיה ריבית הפריים בגבהים כאלה לטווח ארוך.......
🕒 פורסם בתאריך: 11/11/2024 06:51
מה החלטת בסוף לעשות? ולמה?