⬅ חזרה לאינדקס

בדרך לעצמאות כלכלית.. הרהורים

🕒 פורסם בתאריך: 30/09/2023 22:02
שלום לכולם,

בן 40 נשוי +

אז אני כבר שנים פעיל בנושא של הגעה לעצמאות כלכלית דרך השקעות נדלן.

כיום עם הכנסה חודשית משכירויות ממוצע של 20000 לחודש.

ההוצאה המשפחתית ממוצע 25000 שח.

כלומר בעזרת המשכורת של אשתי למעשה לא חייב לעבוד.

מצד שני רוצה לצבור שומנים, כלומר רוצה להגיע למצב של הכנסה חודשית משכירות של לפחות 25000 לחודש לפני שאפרוש (וכך גם ללא המשכורת נוכל לחסוך כל חודש).

לשם כך אני עובד בהייטק בחברה גדולה כך שאני חוסך כל חודש את השכירויות כדי לרכוש לפחות עוד 2 דירות בשנתיים הקרובות שיביאו אותי ליעד.

אך מצד שני אני לא נהנה בעבודה. אולי התעייפתי כבר מההייטק ומהלחץ , ואני ממש רוצה להתעסק בדברים שמעניינים אותי באמת.

האופציות הן:

1. לפרוש כעת ללא השומנים

2. למצוא עבודה אחרת אך רוב הסיכויים שארויח פחות ויתכן וההגעה ליעד תיקח יותר זמן

3. לשחק את המשחק ולחרוק שינייים ולזכור שזה עניין של זמן מתוקצב.

תודה!!

חג שמחי
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2023 10:28
היי!

קודם כל מזל טוב. מעטים יחסית זוכים להגיע לחופש כלכלי בגיל כ״כ מוקדם.

1. נניח שתפרוש עכשיו, מה התכנית שלך? יכול להיות שזה יעזור להבין האם חלק מהתכניות שלך מגלמות פונטציאל רווח, שיילך להגדלת התיק ולצבירת השומנים.

2. אתה יכול לרדת ל- 80% משרה בעבודה?

לא יודע לגבי חריקת שיניים. זה ממש אישי. לבלות עוד כמה שנים במקום שאתה לא אוהב זה כמובן אפשרי, אבל הייתי בודק אפשרויות נוספות.
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2023 10:55
הייתי מכין תוכנית כלכלית מפורטת שתראה כמה אתה צריך לחסוך וכמה זמן זה יקח עד שתוכל להפסיק לעבוד.

בהתאם לתוצאה תחליט אם להישאר בעבודה הנוכחית או לעבור לעבודה אחרת.

אם תראה שהזמן הזה לא רב, גם תהיה לך מוטיבציה בעבודה, על אף השחיקה - כי תראה את האור שבקצה המנהרה.
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2023 12:05
אני מתכנן להשקיע בתואר שני בתקווה גם למעבר.

יתכן וגם אוציא תעודה הוראה ולעבוד כמורה. זה לא יתקרב לשכר בהייטק אבל לא באמת אכפת לי, אם זה מכסה חלק מההוצאות זה אומר שאוכל להשקיע הכנסות בשביל הריבית דריבית.

כמו כן אני מתכנן לעשות עבודות פיתוח צדדיות, חלקן פרטיות אולי לקחת פרוייקטים.

אבל כן חשוב לי שיהיה לי הרבה יותר זמן פנוי למשפחה ולעצמי.
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2023 12:07
ברוך הבא לפורום.

כן, לחרוק שיניים. מה קרה? את רק בן 40.

הערת אגב, נראה שההוצאות החודשיות שלך גבוהות מידי. תמצא דרך לחתוך הוצאות כי כשתגדל לא יהיה לך מספיק כסף לפרוש ברווחה.

בהצלחה.
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2023 13:01
למה??

אם הוא יכול לעבוד בעבודה שתעניין אותו יותר וגם תאפשר לו יותר זמן עם המשפחה, למה לא לעשות את זה?

לי זה נשמע אחלה.

ויש מצב שתואר שני/דוקטורט (באיזה תחום?) יוכל גם לשדרג את כושר ההשתכרות שלך.

לדעתי למצוא איזון בין האני העכשווי לאני העתידי הוא חשוב מאוד.

נשמע שעד עכשיו בהחלט דאגת לאני העתידי שלך. הון שמאפשר 20,000₪ בחודש הכנסה פסיבית הוא הון מכובד.

בנוסף, לפי התכנון שלך אתה לא פורש אלא מבצע הסבה מקצועית מסוימת.

לי נראה, שלפי מה שכתבת, יש לכם את היכולת הכלכלית לבצע את השינוי המקצועי שאתה רוצה.

יחד עם זאת… אם אפשר כמה שאלות בשביל לראות את התמונה הגדולה…

האם ההכנסה - 20,000₪ היא נטו? האם לקחת בחשבון הוצאות על הדירות?

האם ההוצאה של 25,000₪ כוללת החזר משכנתא? אם כן האם לקחת בחשבון עליית ריבית?

כמה ״שומנים״ כוללת ההוצאה החודשית הזו?

מה המשכורת של בת הזוג? ועד כמה ״מרווח נשימה״ יש לכם עד שתתחיל להכניס כסף?

האם יש חסכונות נוספים? (קה״ש, קופות גמל, פנסיה, חשבון ממוסה)
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2023 15:24
אני מתכנן תארים מתקדמים בנושאים של מדעי החברה, הסטוריה פילוסופיה ודברים כאלה שלחלוטין יחתכו באופן גם את השכר ההטקיסטי שלי.. :)

לגבי מספרים: נתתי מספרים מאוד עגולים בכוונה כי קשה לתת מספרים מדוייקים. הכנסות נדלן משתנות יש בלתמים והוצאות שונות. אז 20000 זה נטו למטה, כלומר אני בפועל מקבל יותר אבל שם בצד בשביל לחשב מיסים וחדשים ללא שוכרים . לכן אני רוצה יותר נכסים כדי לפזר סיכונים ולדאוג להכנסות יציבות.

25000 זה לא כולל החזר משכנתא והלוואות. אכן עליית הריבית משפיעה אבל מצד שני גם השכירות עולה משנה לשנה. מסכים שזה הוצאה גבוהה ואני מתכנן לחתוך בהוצאות והמעשה האמיץ הראשון יהיה להפטר מרכב אחד.. זה כבר 2000 שח פחות לחודש

בת הזוג מרויחה 6000 בחודש.

וכן יש לנו עוד חסכונות.
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2023 15:42
כמו שהצעתי במקרה דומה: אם אתה יכול לקחת חל"ת קח חל"ת, תנקה את הראש, תרגיש איך זה רק להוציא מבלי להכניס משכורת ואז תשקול שנית.

וכפי שאמרו קודמי אכן ההוצאות שלכם גדולות, עם המשכורת של בת הזוג אתם בפלוס 1000 ש"ח בחודש, זה כלום כי תמיד יכולה להגיע הוצאה פתאומית.

אפרופו בת הזוג - מה דעתה בענין? איך היא תגיב לעובדה שאתה מפסיק להכניס משכורת גדולה ? שפתאום צריך לחשוב על כל הוצאה? זה לא יגרום למתח?

עוד סיבה לקחת חל"ת לטובת הניסוי.
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2023 16:04
התכנון היה לקחת חלת כשיהיה יותר מ1000 שח פלוס. וגם אז לא בטוח חלת אלא לרדת משרה ואז לראות איך דברים מתקדמים אל עבר פרישה מלאה , במקביל להתחיל הסבה במקצוע אחר עם שכר נמוך ואין לה בעיה עם זה.
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2023 16:52
זה מה שאני עשיתי לפני הפרישה. ממליץ. בהצלחה!
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2023 20:36
השאלה כמה קשה יהיה להגמל מהמשכורת..
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2023 22:24
המשקיעה לימדה אותנו שמה שחשוב זה השווי הנקי ולא ההכנסה.
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2023 22:30
אם אפשר לשאול

20 אלף נטו מכמה נכסים זה?

בארץ? חו"ל?

דירות? מסחרי? מחולקות?

תוכל לפרט קצת על הדרך / קצב / תזמון השגת הנכסים?

כמה בנוסף יש הוצאות משכנתאות / הלוואות?
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2023 22:34
כלומר כמה הכנסה פאסיבית אני מייצר?

דירות חול, כרגע 7 דירות.

זה עבודה של 7 שנים כבר

כיום יש לי הוצאות הלוואות + משכנתא סביב ה9000 לחודש, עלה הרבה בגלל הריבית. אני צריך למחזר הלוואות. מתכנן להקטין את ההתחייבויות בעזרת קרן השתלמות שתהיה נזילה עוד מספר שנים, מניות והשכירויות שאני חוסך כיום
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2023 22:41
כלומר מה שווי ההון שלך. דירות להשקעה הן חלק מההון.
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2023 22:42
ברור. אבל התכנית לכרגע זה לחיות משכירויות ולא מההון הצבור.
🕒 פורסם בתאריך: 02/10/2023 05:02
הי

לדעתי מומלץ להתאפק ולקבוע יעד להכנסה פסיבית הגבוה מעלויות המחיה החודשיות בעיקר בגלל הגיל הצעיר יחסית,

אם נסתכל על תוחלת החיים, לפרוש היום משאיר אותך חשוף למעלה מ 50 שנות בלתמים אפשריים, במקביל מומלץ לסלק את ההלוואות

בקצב מוגבר.

בהצלחה !
🕒 פורסם בתאריך: 02/10/2023 07:37
@open_book ראשית כל הכבוד, ללא ספק אתה בדרך הנכונה ועשית זאת מהר יחסית.

איך אתה מתייחס לחוב?

מתי ההלוואות מסתיימות? אולי כדאי לצמצם את ההלוואות ולהנות מתזרים נקי
🕒 פורסם בתאריך: 02/10/2023 07:37
זה ברור, עוד לא הגעתי לשלב של פרישה.

השאלה שאני שואל את עצמי אם זה כן השלב להוריד הילוך קרייריסטי להתפשר על שכר לטובת עבודה מעניינת.
🕒 פורסם בתאריך: 02/10/2023 07:39
רובן יותר מ10 שנים.

באופן כללי חוב זה טוב, כי הריבית. מוכרת במס , וגם הקרן נשחקת. תמיד ישאר חוב מסויים.

אבל בהחלט כשאחליט לפרוש זה יהיה אחרי שאצמצם חובות
🕒 פורסם בתאריך: 02/10/2023 10:36
אוקי… זה קצת משנה את התשובה שלי.

חשבתי שהדירות בארץ.

אם הדירות בחו״ל אז אני מניחה שסכום ההון שנחסך נמוך מההנחה המקורית שלי (נניח כ- 2-3 מליון במקום 6-8 מליון אם הדירות היו בארץ)

בנוסף רמת אי הוודאות והסיכונים המתלווים לניהול דירות בחו״ל עולה (לדעתי).

אז יש מקום לבדוק היטב שיש לכם מספיק מרווח נשימה לעשות את המהלך כרגע, ולשים לב שתוכלו לעמוד בכל ההתחייבויות הכספיות שלכם (גם אם הריביות ימשיכו לעלות).

אני עדיין מאמינה ששווה להוריד הילוך ולהתפשר על שכר לטובת עבודה מעניינת. במיוחד אם סובלים בעבודה הנוכחית. אבל גם לחץ כלכלי יכול לגרום לנזק (רגשי) למשפחה. לכן יש מקום לוודא טוב טוב שאתה לא פותר בעיה אחת ומביא על עצמך בעיה גדולה יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 02/10/2023 11:23
פה אני חולק עלייך. בישראל הסיכון בהשכרת דירה הוא מאוד גדול. מה תעשי אם שוכר פולש לדירה? הלך עלייך. בחול תוך שבועיים הוא בחוץ. כמו כן מנסיון של שנים, יש בעיות אבל הן פתירות וזמניות.

המשמעות כיום רחוקה מלחץ כלכלי על המשפחה אלא יותר דחיית התאריך לפרישה מלאה
🕒 פורסם בתאריך: 02/10/2023 12:05
כנראה זה גם תלוי היכן הדירה בחו"ל. מה גם שלי יש הרבה פחות נסיון יחסית אלייך (גם במספר הדירות וגם במספר השנים). אז לא מתיימרת לתת עצות או לחלוק עלייך.

מצויין!

אז לשאלתך... לדעתי זה שווה.
🕒 פורסם בתאריך: 02/10/2023 12:40
מסכים. אחד היתרונות בדרך לפרישה זה היכולת לבחור עבודה לפי עניין ולא לפי שכר. המטרה זה להגיע לעצמאות כלכלית בלי לשים לב ....
🕒 פורסם בתאריך: 02/10/2023 12:41
גם בישראל זה מאוד משנה איפה הדירה..

location location location

היתרון בדירות בחול: זולות יותר (כלומר תשואה על שכירות גבוהה יותר), רגולציה טובה יותר (ארה״ב, אנגליה וכאלה), שקיפות גדולה יותר (בדיקות איכות יותר טובות מאשר בארץ), וכמובן - זה רחוק מהציפורניים של ממשלת ישראל
🕒 פורסם בתאריך: 02/10/2023 16:10
לקחת הלוואות מחוץ לישראל עבור רכישת הדירות?
🕒 פורסם בתאריך: 02/10/2023 16:39
טרם. כנראה שנה הבאה
🕒 פורסם בתאריך: 02/10/2023 16:55
השנקל שלי -

כתבת כמה אתה מכניס משכירות וכמה אתם מוציאים, בערך. אין פה מספיק נתונים כדי לקבל החלטה מכמה סיבות. המרכזית - יש לכם הלוואות, שאותן - אם אני מבין נכון - אתה מחשיב כהוצאות.

בשביל לבצע ניתוח של אפשרות לפרישה צריך לדבר במונחי שווי נקי ולא במונחי הכנסה חודשית. הנחת העבודה היא שתוכל להכניס 3%-5% מהשווי הנקי שלך ללא סיכון.

במקרה של דירות בחו"ל, יש לך חשיפה לא רק למצבה של מדינה אחרת אלא גם למט"ח. לצורך העניין, אם מדובר בנדל"ן בארה"ב - במידה והדולר היה היום בשווי "האמיתי" שלו ב 3.5-3.6, לפי הניתוחים שמנסים לנטרל את המצב הפוליטי, השכירות בשקלים הייתה 10% פחות. זה משמעותי.

אם תרצה לקבל תשובות יותר מנומקות, הייתי מציע לך לכתוב פה מצבת נכסים והנחות. תוכל להסתכל בסיפור שלי או של חלק מהחברים שכבר הגיבו לך.
🕒 פורסם בתאריך: 02/10/2023 21:38
מסכים נתתי נתונים מאוד כלליים כי כמו שרשמתי, אני עוד לא במצב של פרישה. יש עוד דרך לשם.

ההתלבטות שלי כיום אם לעבור לעבודה יותר מעניינת מבחינתי עם שכר נמוך יותר (אבל שכר הייטק) ובכך להאריך את הזמן עד לפרישה, או להשאר במקום הנוכחי.

מאמין שבהמשך אוכל לרדת משרה ולהתקיים מחצי שכר העבודה וכך להפריש את השכירויות כדי לסגור הלוואות.
🕒 פורסם בתאריך: 03/10/2023 03:23
דעתי, אין סיבה שתחרוק שיניים. תחיה בכיף ותלך על מה שבא לך, גם אם תכניס רק 5K בחודש, אתה עדיין מתקדם לכיוון של עצמאות כלכלית.

מה שכן, הייתי שומר על זיקה לתחום המומחיות שלך כדי לא לגלות לאחר חמש שנים שהעולם השתנה לחלוטין, וקשה לחזור.

יתכן אגב, שדווקא תחושת החופשיות לצאת מהקריירה, היא בדיוק מה שיתן לך את הכוח והאנרגיה להמשיך.

(אגב, יתכן ותוכל להיות זכאי לדמי אבטלה).

נ.ב. אם הדירות נמצאות במדינה אחת, הייתי מאוד שוקל פיזור במדינות נוספות/שוק ההון.

לא ייעוץ לא המלצה
🕒 פורסם בתאריך: 03/10/2023 06:38
היי

יודע על מקרה באופן אישי של פלישה לדירה בניו יורק. לא ניתן להוציא את הפולש כבר מעבר לשנתיים. הנושא נמצא בטיפול משפטי שנתיים.

לכן לפחות בארהב מה שאמרת לא נכון.

בקשר לפסוט פתיחה. מה אני הייתי עושה..

הייתי מציב יעד למשל עד 45.

עובד כמה חמור, סוגר הלוואות יקרות + כרית בטחון/נכס חדש ללא מימון/תיק השקעות מבוזר

עושה תעודת הוראה. תמיד יש עבודה בתחום.

מושך פנסיה מגיל 60.

לא המלצה ולא יעוץ, רק מה שאני הייתי עושה במצב כזה.
🕒 פורסם בתאריך: 03/10/2023 07:17
לגבי הסיפור עם ניו יורק מניח שתמיד יש יוצאים מן הכלל. מנסיון כשהייתי צריך לפנות לצערי דייר, די מהר בתי המשפט מטפלים בנושא. בזמן הקורונה אמנם הנחיות השתנו אבל זה היה זמני. יתרון נוסף הוא שאין חיכוך ישיר עם הדיירים .

איך שאני מבין את זה, אני אמור להגיע לשלב בו אוכל להוריד הילוך קרייריסטי בזמן שתיק הנכסים מתנפח ללא מאמץ . זה עוד לא שלב הפרישה אבל מתקרב.
🕒 פורסם בתאריך: 03/10/2023 07:49
השג מרשים חייב לומר, בגיל 40 להיות כזה קרוב!

הייתי לוקח ברצינות את המעמסה הרגשית שמתלווה להישארות בעבודה, לעיתים המחיר גדול ומורגש. אצלנו ראיתי אנשים שיוצאים לחופשת לידה - חופשת אב או לחודש חופשה בתשלום על חשבון ימי חופש.

תוכל לספר קצת על המיקומים של הדירות שלך ומה הייתה המתודולוגיה שלך לבחינת דירה לפני קניה ?

אני מאוד רוצה עקב בקרקע מחוץ לישראל, קצת לא יודע מאיפה להתחיל לגשש
🕒 פורסם בתאריך: 03/10/2023 08:06
אני שוב מעודד אותך לרשום במסודר את כל הנתונים כדאי לקבל החלטה עם מידע מול העיניים...
🕒 פורסם בתאריך: 03/10/2023 14:47
בהתחשב בזה שאתה עוד מחזיר הרבה הלוואות יש עוד דרך עד עצמאות כלכלית.

אילו דירות רכשת בחול? כמות ההשקעה בתחזוקה יכולה להיות מאוד גבוהה במקומות מסויימים.

בכל מקרה הייתי מתחיל להשקיע גם בעוד מקומות כדי לפזר סיכון.