⬅ חזרה לאינדקס

איך לשבור תקרת זכוכית בתחום הנדל"ן?

🕒 פורסם בתאריך: 05/05/2024 20:58
קצת רקע:

על עצמי - בתחילת שנות ה-30, נשואה ללא ילדים.

סיימתי תואר שני באונ' מובילה ועובדת בעולם התכנון והבניה.

מאוד מאוד אוהבת את העבודה ואת התחום המקצועי, ומתכוונת לבנות קריירה בתחום הזה.

- אבל -

אני לא מהנדסת אזרחית או אדריכלית.

למה זה משנה?

בשלושת מקומות העבודה האחרונים שלי הגורם המקצועי הבכיר ביותר תמיד היה אדריכל או מהנדס, ומעליו מנכ"ל (הטייטל הוא "מהנדס עיר" בעירייה, "מהנדס ראשי" במגזר הפרטי- וגם אדריכלים יכולים לעבוד תחת הטייטלים האלו).

כלומר, מדובר באדם שלמד אדריכלות או הנדסה אזרחית, עשה את ההתמחות, נבחן ורשום באיגוד מקצועי (איגוד האדריכלים/ איגוד המהנדסים).

לעומת זאת, הנדסאים, אנשים שלמדו גיאוגרפיה, מתכננים סביבתיים וכו' – או שיש חוק/ תקנות חברה שמונעות מהם לגשת לתפקיד הזה, או שבפועל תמיד יעדיפו את המועמד שכן אדריכל/ מהנדס.

בנוסף, יש הגבלות מסוימות בעולם הזה סביב חתימות ונשיאת אחריות. יש נושאים שדורשים "חתימת מהנדס" שהיא גם חתימה שנושאת אחריות מקצועית ולא רק אחריות מתוקף המשרה.

כדי להסביר קצת יותר אם זה לא ברור – זה כמו שניתוח מובל על ידי רופאה מנתחת בגלל שהיא בעל תעודה שאומרת שיש לה ידע רפואי, לא מתוקף זה שהיא נושאת משרה בבית חולים. אני יכולה להיות האחות הכי תותחית בחדר ניתוח, אבל בסוף אם אין לי תעודת רופאה, לעולם לא אוכל להיות הזו שמנתחת.

הבעיה:

אני מסתכלת ימינה ושמאלה ומבינה שבעוד מספר שנים צפויה לי תקרת זכוכית – אני לא אוכל להתמודד על המשרות הבכירות ביותר שדורשות את התעודה המקצועית (ולפני שאתם אומרים "אז פשוט תהיי מנכ"ל", מהניסיון האישי שלי אני רואה שתופסים את המשרות האלה אנשי הכספים, כי הם מצליחים לשלוט ב"עשיית הכסף" בתחום הנדל"ן בעוד שאני מעוניינת יותר בהיבט המקצועי הבכיר).

העליתי את הנושא בשיחת חתך מול מנהלת משאבי אנוש בחברה שלי, והיא דווקא אמרה שההתקדמות בחברה היא על בסיס יוזמה וכישורים, ולא מסתכלים על התעודות.

בפועל המהנדס הראשי הוא מהנדס אזרחי עם מעל 10 שנות ניסיון.

וגם אם בחברה הזו זה נכון שלא צריך תעודה, אי אפשר לדעת איפה אעבוד עד שאהיה מוכנה לתפקיד כזה.

השאלות:

האם אני אוכלת סרטים והכל בסדר? (או- למה לא לצאת למסע הזה)

* שאלתי שאלה ישירה בחברה שלי, ענו לי תשובה ישירה שבמקום הנוכחי אין בעיה להתקדם.

* גם אם לא אהיה מהנדסת/ אדריכלית, יש המון סוגים שונים של משרות בעולם המקצועי, ואני נהנית מאוד מהדברים השונים שעשיתי עד עכשיו – אני (כרגע?) לא חייבת תואר נוסף עבור סיפוק. האמת שלהיפך – נשמע לי כמו סבל לחזור עכשיו להיות סטודנטית ועוד לתקופה כל כך ארוכה, ועוד תוך כדי ניסיון לשלב עבודה ובעתיד ילדים.

* אם אבחר להיות עצמאית במקום לעשות תואר, אין תקרת זכוכית ואין ממש גבול עליון להכנסה שאני יכולה להפיק עם הכלים שיש לי עכשיו (כרגע יש בי רצון מעורפל וטיימליין לבחון את נושא העבודה העצמאית בעוד כעשור).

* אולי אני יכולה להסתפק בתואר שני קליל במנה"ס תוך כדי עבודה ולנתב את עצמי לאזורים יותר רווחיים בעולם הנדל"ן.

ובכל זאת, די ברור שחסרה לי "פיסת נייר" שיכולה להיות קריטית אם אחליט לעבור מקום עבודה/ ארצה לעבוד בתחום מסוים שבו כן יש דרישה לתעודה. או סתם אקום בוקר אחד וארצה לבנות גשר מהבית שלי לים (קורה לכולנו).

אז..

אדריכלות או הנדסה?

* משך המסלול:

מסלול אדריכלות: 5 שנות לימוד + 3 שנות התמחות + מבחן רישוי + רישום בפנקס אדריכלים

מסלול הנדסה אזרחית: 4 שנות לימוד + אין התמחות רשימת אבל צריך לעבוד ב"עבודות התמחות" 3 שנים + מבחן רישוי + רישום בפנקס מהנדסים

* עלות:

מבחינת תשלום על התואר – אבקש מהחברה שלי מימון לימודים תמורת התחייבות לעבודה.

אני כן מכוונת לאוניברסיטה, אבל מוכנה ללכת למכללה אם זה מה שיכתיב המציאות.

* עניין:

על פניו, אדריכלות הוא המקצוע היותר "קליל ורך" מבין השניים, בעוד שבהנדסה אזרחית אני צפויה להרבה יותר מתמטיקה ופיזיקה.

עשיתי 4 יח"ל מתמטיקה בתיכון ואני מודעת שאדרש לקורסי השלמה. אני מסתדרת גם עם חשיבה ריאלית וגם עם חשיבה הומנית אבל אף פעם לא נהניתי במיוחד ממתמטיקה (כן נהניתי מגיאומטריה וטריגו כך שיש סיכוי שיהיה סביר).

מצד שני, אני לא יכולה לדמיין את עצמי עכשיו חוזרת לאווירת שיעור מלאכה בכיתה ג', עומדת מול כיתה ומגמגמת את תיאוריית האדריכלות הנפחית שלי.

* הכנסה:

מבדיקה מאוד שטחית נראה שיש לתואר מהנדס אזרחי יתרון במשכורת. במיוחד בשנים הראשונות בה אדריכלים באמת סובלים.

למה אני עושה את זה לעצמי?

* אגו- אני רוצה להיות מסוגלת להגיע לראש הסולם המקצועי. למה? כי שם פותרים בעיות מעניינות, מנהלים פרויקטים מורכבים ובונים cool sh*t.

* כסף.

* אני רוצה להמשיך ולהתמקצע. אני חושבת שתואר בהנדסה אזרחית ייתן לי יותר מבחינת תחומי תעסוקה ועניין. אבל יש לי יותר חשיבה ושפה משותפת עם אדריכלות.

אני עדיין בהתלבטות אמיתית אם להקדיש עוד זמן באקדמיה.

אשמח לשמוע תובנות. למה כן/ לא/ לא עכשיו, על מה לא חשבתי או חשבתי יותר מדי, אם יש רעיונות חלופיים להתקדמות בעולם המקצועי.
🕒 פורסם בתאריך: 05/05/2024 21:44
אין לי.

אבל מסיר את הכובע על האמביציה והמחשבה. יישר כח.
🕒 פורסם בתאריך: 05/05/2024 21:49
אין לי הרבה מה לתרום כי זה לא התחום שלי, ואני מאחל לך הרבה הצלחה!

הדבר היחיד:

האם את בטוחה שזה נכון?

כלומר, אני בטוח שהבדיקה שלך נכונה ואכן מרוויחים (בממוצע?) יותר כסף עבור מי שיש לו את התואר \ טייטל.

אך יחד עם זאת, יש מחיר (מאוד גדול!) לעצירת חייך למשך X שנים, אכילת חסכונות(?) ואיבוד משכורת + תשואה עליה לכל החיים.

נקודה למחשבה
🕒 פורסם בתאריך: 05/05/2024 23:54
לא מכיר את התחום בכלל אבל זו נשמעת כמו הקרבה מטורפת:

בייחוד ביחס לזה:

אגו - עניין שאפשר לפתור

כסף - כנראה יעברו הרבה מאוד שנים בשביל שזה יהיה משתלם

לגבי הסעיף השלישי - נכון שלא בטוח שתשארי בחברה הזאת, אבל כבר קיבלת פידבק שאפשר להתקדם על בסיס יוזמה וכישורים.

האם במקום מסע שכנראה יהיה אינטנסיבי הכולל לימודים קשים וארוכים, עבודה, משפחה, חיים - אפשר למצוא דרך אחרת להתקדם?

למשל, קשרים, יוזמות, למידה עצמאית, הקמת פרוייקטים וכו׳
🕒 פורסם בתאריך: 06/05/2024 00:22
שני השנקלז שלי:

1. בטכניון שינו את תואר האדריכלות וניתן לקבל תואר ראשון ב 4 שנים.

2. למה לא ישר ללכת לתואר שני בתכנון ערים? פתוח לבוגרי גיאוגרפיה ועוד כל מיני, האם זה יפתח את הדלתות הרצויות עבורך?

לא קשור לתחום, סתם מחשבות
🕒 פורסם בתאריך: 06/05/2024 08:16
מהיכרותי את התחום ובהינתן האחריות המקצועית הכבדה של מהנדס חברה

(לדוגמא לצורך רישום ברשם הקבלנים)

למי שלא מהנדס או הנדסאי ותיק (במקרים חריגים) אין ממש סיכוי

זה מקצוע סטטורי

לא משנה כמה את תותחית במשפטים את לא יכולה לעבוד כעורכת דין ללא תעודה

לא יכולה לתקן /להתקין ציוד חשמלי ללא תעודת חשמלאי מוסמך

וכנ"ל לחתום על תוכניות להגשה אם את לא אדריכלית/מהנדסת אזרחית

את יכולה להיות יזמת שמעסיקה אנשים כאלה

או ללכת לקבל את התעודה.

להבנתי בהנדסה אזרחית מקבלים הרבה יותר כסף מאדריכלות.

במה התואר השני שלך עוסק?

ומה המטרה שלך בחיים?
🕒 פורסם בתאריך: 06/05/2024 10:33
תודה לכולם על התשובות.

חד משמעית יש מחיר לחזרה ללימודים, במיוחד לתואר ראשון כבד שכזה. אם באמת אעשה את זה, זה יהיה בתנאי שמקום העבודה שלי יממן את התואר+ ארד למשרת סטודנט.

לטווח ארוך, אני חושבת שזה כן משתלם גם בגלל היכולת להתברג בתפקידים הבכירים, וגם בגלל פתיחת עולם ההנדסה האזרחית (יש המון כסף בעולם התשתיות לדוגמא).

כן, יש כמה דרכים שהצלחתי לחשוב עליהם-

1. להישאר במשרד שלי, להתמקצע, ובבוא הזמן לנסות להתמודד על התפקיד. אני סקפטית לגבי המסלול הזה.

2. להתמקצע במה שאני עושה, להישאר שכירה ולהתקדם בשכר עד שאני מתנגשת בתקרה.

3. כמו 2, רק שכשזה יקרה, להיות מוכנה לקפיצה לעולם העצמאית (זה נשמע לי קשה בערך כמו תואר בהנדסה).

לגבי 2- כמו שאמר @צדיק נסתר , מדובר במשרה שהיא סטטוטורית. תואר בתכנון עירוני לא עונה על הדרישות.
🕒 פורסם בתאריך: 06/05/2024 10:38
@צדיק נסתר

תודה על התגובה שלך, זה מחזק לי את ההבנה שאם אני רוצה להגיע לאן שאני חושבת שאני רוצה, זה כן ידרוש עוד לימודים.

התואר שלי הוא בתכנון עירוני (מהטכניון) ויש לי 6 שנות ניסיון במגזר הפרטי והציבורי.

לגבי המטרה שלי בחיים, התשובה הפילוסופית היא להיות מאושרת.

התשובה בהקשר התעסוקתי היא להתעסק בבעיות מורכבות ולפתור אותם בצורה יצירתית, להינות מכל התהליך ולחייך בסוף החודש
🕒 פורסם בתאריך: 06/05/2024 10:41
להמשיך במסלול המקצועי הקיים וכמובן לענות על הצורך של התפתחות ובמקביל לפתח כעצמאית מתן שירותי ייעוץ לפרטיים.
🕒 פורסם בתאריך: 06/05/2024 11:14
בהקשר הזה, אני מכיר אדריכלים שאומרים בדיוק ההפך. הם מרגישים חותמת גומי של היזמים שרוצים בניינים מכוערים, לא מעניינים ומשעממים רק כי זה הכי רווחי עבורם.
🕒 פורסם בתאריך: 06/05/2024 11:29
וזה הכי רווחי עבורם כי הלקוחות שלהם לא מוכנים לשלם פרמייה על בניינים/דירות יפים.

יש יוצאי דופן לזה במרכז ובת"א בפרט.
🕒 פורסם בתאריך: 06/05/2024 11:56
ברור. אבל בתור בעל מקצוע שמחפש:

אולי אדריכלות זה לא הדרך.

אני בטוח שיש מקומות יחידי סגולה שיש להם פרויקטים מרהיבים, אבל מניח שקשה יותר למצוא אותם ואני לא יודע אם תואר נוסף זה מה שיעזור
🕒 פורסם בתאריך: 06/05/2024 13:54
לא אולי אלא בטוח. אדריכלים בארץ הם די מסכנים.
🕒 פורסם בתאריך: 06/05/2024 14:25
גם בישובים קהילתיים ובמושבים אפשר למצוא "פנינים" של אדריכלים יצירתיים מדי :)

נראה לי שהדרך למימוש יצירתי היא בתכנון מוסדות ציבוריים מורכבים (ע"ע בית המשפט העליון למשל) שדורשים גם התאמה להקשר של השימוש במבנה (חינוך, משפט, אמנות וכו'). כמובן שרק מעטים זוכים לכך.
🕒 פורסם בתאריך: 06/05/2024 14:28
מצטרף לשוללי לימודי האדריכלות.

המצב בארץ כיום, ובעתיד הנראה לעין, לא מזהיר. לא תמצאי יצירתיות ולא חדוות עשייה ולא פתרון בעיות מורכבות אלא בעיקר התמודדויות מאבקים ומלחמות עם עיריות, ועדות, יועצי בנייה ירוקה, יועצי אינסטלציה, יועצי מעליות, יועצי חניונים, פקיד היערות, מהנדסים, שלושים רשויות, פקידים ומאכערים, כדי איכשהו לרצות לקוחות, יזמים וקבלנים. פשוט נורא. ואם יהיה לך משרד משלך - תתעסקי בנוסף גם בכאב ראש של ניהול משרד.
🕒 פורסם בתאריך: 06/05/2024 17:41
בהחלט, ממש יצירות מופת לעיתים אבל דיברתי על בנייה רוויה.

לא כ"כ.

1. אין תקציבים לדברים יצירתיים במיוחד.

2. הם לא משלמים הרבה לאדריכלים, אלה שהולכים על זה זה לא בשביל לדפוק קופה, זה בעיקר בשביל המוניטין.

3. אין יותר מדי מהם...
🕒 פורסם בתאריך: 06/05/2024 19:56
את תותחית ואני מעריצה אותך. ככה בדיוק צריך. לסמן מטרה לראות מה מוביל אליה ולעשות את זה למרות שזה קשה ולא בא לי וכו וכו וכו. לדעתי אם את כבר רואה את תיקרת הזכוכית והבנת איך לנפץ אותה תלכי על זה בכל הכוח כי בעוד כמה שנים שתתקלי בה זה יהיה הרבה יותר קשה.

מבחינת התואר אני לא מבינה בתחום שום דבר, אבל הייתי בוחרת בתואר שגם קצת מעניין אבל בעיקר יהיה הכי קל . אם שניהם אותו דבר מבחינת השגת המטרה תסתכלי קצת בקורסים תראי אם את יכולה לקבל פטורים וחד משמעית הייתי הולכת על המסלול הקל ביותר. זו גם ככה הקרבה מטורפת והמון עבודה קשה. ושוב שאפו. מעריצה
🕒 פורסם בתאריך: 06/05/2024 22:02
קודם כל

את אלופה

באמת, כל הכבוד

הפרספקטיבה שלי היא מתחום הכספים

אני רואת חשבון,

והשאלה שלך זה משהו ששואלים לא מעט פעמים אנשים שאין להם רישיון רואה חשבון והם תוהים מתי יבוא היום שיבקשו מהם את

כמו שתיארת...

השנקל שלי:

- אם זה מנקר בך - לכי תביאי את הנייר שאת צריכה.

אחרת זה משהו שתקחי איתך לכל מקום "למה לא השלמתי..."

כאילו כל פעם שתתקלי במשהו שלא עובד, את תתלי את זה בהיעדר ההכשרה המתאימה. זה מתסכל.

- אחרי שאמרתי את זה, תזכרי שיש כל מיני דרכים להגיע לרומא. לכן כדאי להבין מה הערכים והחזון הרחב, ולראות האם יש עוד דרכים (התייחסת לזה, ואני מאוד מבינה את העניין הסטטוטורי)

- תזכרי שהדרך מגלה לנו את עצמה, זה בסדר גם להתחיל לימודים ולא לסיים אותם, או לעדכן יעדים לאורך הדרך.

- הדבר הראשון שהייתי עושה במקומך זו שיחת תאום ציפיות עם המקום בו את עובדת. ככל שהם יזרמו עם ירידה למשרת סטודנט ומימון של הלימודים זה אחלה תנאים ללמוד בהם, לצד האתגר.

יהיה לך פחות קשה בלימודים ככל הניראה מסטודנטים אחרים, ואם אפשר הייתי "מורחת" את הלימודים עוד קצת כדי להפוך את השגרה הזו ליותר מאפשרת נשימה.

תזכרי שבסוף לימודים זה כיף גדול, ופרוולגיה, ותעשי מה שאת יכולה כדי להינות מהדרך.

והכי חשוב: עופי על עצמך, כי יש לך על מה.
🕒 פורסם בתאריך: 07/05/2024 02:22
+1 משפט מדהים.
🕒 פורסם בתאריך: 07/05/2024 10:47
אז למה ללכת לחברות בניה?

יש מספיק מה לעשות עם זה בתחום הציבורי/משרדי ייעוץ

אפשר לעשות פרויקטים בארץ ובעולם

ואפשר לגלוש לתחום תכנון התחבורה

להבנתי את יכולה להיות מהנדסת עיר בתנאים מסוימים.(לא בטוח שווה בדיקה)

אם המטרה היא עניין תראי מה גורם לך לקום בבוקר.

למנכ"ל חברה זה נשמע מרשים בתואר אבל זה אומר להתעסק בהרבה חרא שלא קשור למקצוע.

בהצלחה במה שתבחרי!
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2024 08:43
המון תודה לכל העונים והמחמיאים. נתתם לי המון חומר למחשבה.

התחלתי לבדוק מסלולים בהנדסה אזרחית באונ' הפתוחה ובטכניון (בתקווה שיכירו בהכי הרבה קורסים מהתואר שעשיתי אצלם).

כנראה שאעדכן בהמשך ביומן המסע שלי אם אכן אבחר ללכת בכיוון הזה.