🕒 פורסם בתאריך: 21/06/2024 13:53
רמת חיים, בניגוד לאיכות חיים, היא עניין כמותי למדי. ככל שאתה מוציא יותר כסף, כך רמת החיים שלך גבוהה יותר. (ולהגדיר איכות חיים גבוהה זה כבר עניין הרבה יותר מסובך)
כל הוצאה כספית הנעשית מבחירה מעלה את רמת החיים, אלא אם כן מדובר בקנייה של נכס השקעה, ואז אין עליה ברמת החיים. השקעה נעשית מתוך מטרה להגדיל את איכות החיים העתידית שלי, ואולם בהווה היא לא משפרת מאומה.
אבל הייתי רוצה להתפלסף על זה עוד קצת ולשאול מה זה אומר "להוציא כסף", בהשוואה ל"להשקיע כסף":
לגבי קניה של מניות זה קל, ברור שזו השקעה. אבל אפשר גם לקנות קורס מקצועי בתחום כלשהו שמעניין אותך, וניראה לי הרוב יסכימו שזה יותר השקעה מאשר הוצאה.
ומה לגבי קניה של רכב? זה מאוד תלוי במטרה שלשמה הוא נקנה. החזקת רכב יכולה להיות השקעה, אם מסתכלים עליו ככלי שפותח לך יותר אפשרויות לתעסוקה שלא היו לך אם היית תלוי בתחב"צ.
ומה לגבי יציאה מהבית של ההורים? לשכור דירה זו הוצאה כבדה, אבל אם זה מאלץ אותך לפתח עצמאות ונותן לך שקט נפשי מההורים אז זה מהלך שעשוי בהחלט לשדרג מאוד את איכות החיים שלך בעתיד, לאו דווקא מבחינה פיננסית, אפשר לדבר על שיפור נפשי וכו' (כמובן, גם כאן כל מקרה לגופו)
ומה לגבי יציאה חופשה באירופה? תחליטו אתם.
ההסתכלות שלי בדוגמאות האלו היא מאוד פרגמטית. בדוגמה עם הרכב, למשל, אקרא לו השקעה רק בהנחה שאתה מוציא עליו את הסכום המינימלי ההכרחי כדי שהוא יקיים את המטרה שהיא להסיע אותך לעבודה ובחזרה. אם רכב אחד בשווי 20K ורכב אחר בשווי 120K שניהם מקיימים את המטרה הזו באותה יעילות, הרי שאגדיר את קנית הרכב הזול כהשקעה (שאינה מעלה את רמת החיים) ואת קנית הרכב היקר כהוצאה (שמעלה את רמת החיים).
אפשר לסכם את זה כך - ההנאה מהחיים היא הערך העליון (לא חובה להסכים עם זה, אבל כל המערכת הכלכלית מבוססת על העיקרון הזה), ולכן כל הוצאה כספית אמורה לייצר הנאה בהווה או בעתיד. יצירת הנאה בהווה היא הוצאה, ואילו דחיית הנאה לעתיד בתקווה לקבל עליה ריבית דריבית היא השקעה. וכאמור, רמת חיים גבוהה היא תוצר של הוצאות-שאינן-השקעות גבוהות.
האם זה עונה על השאלה? :>