⬅ חזרה לאינדקס

מתלבטת לגבי תואר בהנדסת חומרים וכימיה בתל אביב

🕒 פורסם בתאריך: 18/03/2025 18:39
שלום לכולם,

אני מתלבטת לגבי האם ללכת ללמוד הנדסת חומרים וכימיה באוניברסיטת תל אביב. אם יש פה אנשים שעשו תואר זה בתל אביב או במקום אחר, או שפשוט יש להם ידע בנושא, אשמח לשמוע במה עוסקים בוגרי תואר זה ומה השכר שיכולים לקבל. אם יש לכם, אשמח להכוונות כיצד להבין אם זה משהו שיכול להתאים לי גם מבחינת לימודים וגם מבחינת קריירה בהמשך. אולי מישהו פה עשה תואר כזה והתאכזב ממנו. אשמח לשמוע סיבות.

תודה רבה לעונים
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2025 08:25
אני לא מכיר את התחום בעצמי בכלל.

אבל יש לי 3 מכרים, כל אחד והסיפור שלו, 2 מהר דוקטורים לכימיה, שמאוד מתבאסים על המקצוע שהם בחרו.

הבנתי מהם שהיצע המשרות בישראל הוא כמעט רק בתעשייה הבטחונית ובתעשיית הפלסטיק, והמגוון מאוד מוגבל. בדיעבד שלושתם היו בוחרים בנתיב קריירה אחר.

אני לא מתכוון לבאס, אבל נראה לי שכדאי לרשום את האינפוט הזה, בטח אם עוד לא החלטת.
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2025 12:10
השאלה היא האם במגוון המשרות המצומצם הזה השכר והתנאים טובים?

שואל כי גם אחותי כרגע סטודנטית לתואר הזה.
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2025 13:09
לצערי, כאמור, זה לא התחום שלי, אז אני לא יודע לומר. אני מתאר לעצמי שהיחס בין שנות הלימוד (והאינטיליגנציה הנדרשת) עבור הלימודים האלה, לעומת השכר והתנאים, הוא לא גבוה ביחס למקצועות אחרים ודומים. אבל אני כותב את זה בלי ידע ממשי בנושא. אולי אחרים בפורום יוכלו לומר מניסיון.
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2025 13:10
יש גם תעשיות המזון והתרופות והצבע והשבבים והכימיקלים וגם אקדמיה כמובן (זה אחד התחומים עם הפטנטים הכי רווחיים לאוניברסיטה). המשכורות לרוב נמוכות יותר מהממוצע של מהנדסים. אני לא יודע מה מצב הביקוש בשוק.
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2025 20:45
"טובים" זה לא בפני עצמם אלא תמיד ביחס למה... ד"רים לביולוגיה (יותר) ולכימיה (פחות) יש כמו זבל.

עוד יותר כמו זבל יש בעלי תואר שני במקצועות הנ"ל (שוב, הרבה יותר בוגרי תארים שניים בביולוגיה מבכימיה).

עוד יותר זבל שהאיכות של בוגרי התארים השניים הנ"ל, בקורלציה ישירה לאינפלציית התארים שמשתוללת במדינת ישראל, היא נמוכה עד מביכה לא מעט פעמים (כי להיות עם תואר ראשון זה כבר לא מספיק, זה ממש כמעט כמו להיות הנדסאי, אז "חייב" תואר שני, והכל מתדרדר משם והלאה).

עוד יותר זבל הוא שביולוגיה היא מקצוע נשי מאוד ולכן המשכורות בתחת בצורה מבהילה (ממש כמו הוראה, עבודה סוציאלית, אחיות וכו' וכו' וכו') וכי רוב הביולוגיות נשואות להייטקיסטים שמביאים את הכסף [האמיתי] הביתה בזמן שהן עובדות בשביל מקסימום לשלם [רק] את המשכנתא, וכימיה היא מקצוע חצי/חצי ולכן המשכורות טובות [קצת] יותר.

ב- 2 המקצועות הנ"ל מי שעושה תואר ד"ר מצפה לבוננזה הגיונית של שכר ראוי בהתאם למספר שנות הלימוד ובהתאם לתווית של מקצוע מדעי ובהתאם לתווית של מי שעוסק במדע ובלה בלה (מה זה ראוי בימינו? 25K ברוטו לפחות? 30K ברוטו?), ואז מגיע ג'וניור+ או ג'וניור++ בהייטקס עם תואר ראשון שאותו הוא סיים אך בקושי לפני שנתיים (פירגנתי) ועושה משכורת ממש כמוך אם לא יותר בכיף ובתנאים הרבה הרבה יותר מפנקים.

סוטה מהדיון ולכן לא אפרט עוד.

מי שלא עובד בתחום (ביולוגיה/כימיה/ביוכימיה וכו') ולא מכיר, מוזמן שלא לתת חוות דעת שלא מקרוב.
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2025 21:24
בממוצע כלכלית עדיף רפואה או פיזיקה או מתמטיקה מאשר כימיה. ממוצע המשכורת בכימיה קרובה לממוצע הכללי. אני אוהב כימיה, היא המאחורי הקלעים של הביולוגיה והטכנולוגיה. מי שרוצה לעסוק במדע יישומי כדאי לו ללמוד גם כימיה בתואר ראשון. מי שרוצה ללמוד מדע ואחר כך לעבור להייטק (למשל באלגוריתמיקה) ולהרוויח משכורות יפות עדיף לו ללמוד מתמטיקה או פיזיקה.
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2025 21:33
אחיות מרוויחות לא רע. בכל תפקיד שהמעסיק יותר צריך אותך מאשר אתה אותו מרוויחים טוב יותר. בביולוגיה (וגם אבל פחות בכימיה) יש הרבה בוגרים (וכן בעיקר בוגרות) שרצו ללמוד מדע אבל לא התעמקו ביום שאחרי האוניברסיטה. הם גם לרוב אוהבים או מזדהים עם התחום לכן יסכימו למשכורות נמוכות העיקר להשאר בתחום.

דרך אגב אני לא חושב שהלימודים של כימיה או ביולוגיה הם קלים. וגם דוקטורט בביולוגיה לרוב קשה יותר מדוקטורט במדעי המחשב. אבל משכורות הן לא לפי קושי אלא לפי היצע וביקוש.
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2025 22:27
לא רע זה יחסי [מאוד]... שכחת שמרוויחות לא רע ביחס לעבודה שדורשת משמרות לילה, משמרות בכלל (רוטציה), חגים, שישי-שבת, שבת-שישי, עוד חגים. איסרו חג, פמטו חג... כיף גדול.

זה משפט מאוד נכון בכל הקשר של היצע וביקוש, אבל מאוד כללי ולא אומר כלום אם תחשוב על זה.

בעוניברסיטה, וגם תלוי איזו (למשל אוניברסיטת חיפה ידועה בפקולטת מדעי החיים לא משהו) - באמת שלא "קלים". צריך לשבת וללמוד, לשבת ולחרוש, לשבת ולשנן, לשבת ולהצליח.

לקדש, לעבוד ולסגוד לאלוהי הממוצע הרבה הרבה יותר מלא מעט מקצועות אחרים (במיוחד בגלל ההמשך הכמעט "טבעי" ומתבקש לתארים שניים), ולא לוותר למשך 3 שנים תמימות (מתחת לממוצע של 85 בביולוגיה, ואני מפרגן, אין לך מה "לחפש" הלאה בדר"כ).

במכללות - קלים למדי (לא רשמתי קלים מאוד, אבל ההבדל הוא עצום).

שוב, אני מתעקש להתעקש שאני יודע על מה אני מדבר, מכיר, שמעתי וראיתי במו עיניי. והייתי מעורב מאוד כולל נציג אגודת סטודנטים וכו'.

נכון, אני כבר לא "מעודכן" בעשור האחרון, אבל אני די בטוח שלא הרבה השתנה.

שוב, גונב את השירשור. זה לא בסדר מצידי וזה סוטה מהעיקר.

מפסיק פה.
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2025 00:34
אף פעם לא הבנתי איך כמות התארים מתקדמים בתארים כמו ביולוגיה וכמיה מכילים כולכך הרבה אנשים ממוצעים מאוד. התגובה שלך עושה לי שכל, אין להם פשוט שום דבר אחר לעשות...

מתוך עניין כי אני רואה שאתה בקיא בזה, מה אתה חושב על התואר הנדסת חלל וארווירונטיקה
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2025 10:00
בראייתי, לא לומדים תואר לשם 'התואר'.

מכוונים לתפקיד מסוים, ואז מבינים איזה תואר (אם בכלל) צריך בשבילו.

כלל חשוב לחיים דרך אגב.
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2025 12:45
חברים שימו לב רק שפותחת האשכול שאלה בעיקר על הנדסת חומרים, שזה מתקשר לכימיה אבל זה לא אותו דבר.
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2025 13:42
יש סטארטפים וחברות מוטות יצוא בתחומים הללו? מה המצב שם?
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2025 13:52
זה תואר די ספציפי. זה כמו לבחור התמחות מסויימת בהנדסת מכונות כבר בהתחלה. יש בזה עבודה במקומות די ספציפיים, יחסית מעניינים. נראה לי שרוב הבוגרים עובדים בתור מהנדסי מכונות.
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2025 11:46
יש בזה משהו, אני לא יודע במה אתה עוסק ובן כמה אתה, אבל "ממרום גילי" לעיתים אני גם חושב ככה.

מצד שני, כשהייתי בן ~22-26 וכיוונתי מה ללמוד ואיפה, לא הייתי מסוגל לחשוב על תפקיד או תעשייה אלא האם התחום נשמע לי מעניין והמקום בו אלמד הוא טוב (לימודית, חברתית, גיאוגרפית וכו').

נקודה למחשבה לכל הלא מהנדסי חשמל/תוכנה - האקזיט של wiz נעשה בסכום בו גוגל חושבת שזו הערך שאותו wiz שווה. wiz קיימת כ-5 שנים, יש להם כ1800 עובדים (לפי ויקיפדיה). לא התעמקתי בדוחות כספיים שלהם, פטנטים, נכסים וכו' אבל כדאי להשוות את ויז לחברות גדולות:

GE, elbit, pfizer , MSC ואפילו Boeing (שזכו עכשיו בחוזה רציני) - השווי שלהן הוא פי 2-6 (בערך) יותר מ- wiz. כלומר בענף ההייטק הכסף הוא בסדרי גודל יותר (כמובן שזה גם מתבטא בנסדאק וסנופי), אז כשהכסף הגדול שם, גם המשכורות הגדולות, לא?
🕒 פורסם בתאריך: 25/03/2025 09:33
הייטק,בן 30.

אני לשמחתי אהבתי לקרוא כשהייתי צעיר, וראיתי בכל הביוגרפיות של אנשים 'מוצלחים' שהם סימנו מטרה, וכל השאר היה 'הדרך'. כלומר המטרה הייתה לשנות את תחום ייצור השבבים (לדוגמא),ואז פשוט שאלו את עצמם מה אני צריך כדי להשיג את המטרה. כשהם דיברו על זמנים בחיים שלהם שהם היו באונברסיטה או משהו בסגנון 'רק כדי ללמוד משהו' , הטון היה מזלזל והיה ברור שהם מכירים בטעות.

מסכים לגמרי עם החלק השני. יזמים מוצלחים לא באים עם רעיון ואז חושבים באיזה תחום הוא נמצא, אלא הפוך. הם מזהים תחום צומח (וצעיר, שיש בו בעיות שניתנות לפתירה), אשר הנתח שוק שלו ענק ואפשר לקחת חלק ממנו - ואז מבצעים מחקר כדי למצוא את הבעיה אותה הם פותרים. לאחר מכן הם חושבים על ה'רעיון'.

לא תמצא יזמים מנוסים אשר פותחים סטסטאפ במקום שבו הכסף הוא קטן. לפני כמה שנים זה היה סייבר (לרוב), והיום AI (לרוב).

אם מישהו מחפש כסף, שישאל את עצמו באיזה תעשיה עושים הרבה (הייטק גלובאלי), ובאיזה תחום (AI). ואז הוא כנראה יבין שהוא הולך להיות מהנדס AI.
🕒 פורסם בתאריך: 24/04/2025 08:28
זה כבר קורה גם בכימיה, ולדעתי מתחיל גם בהנדסה כימית ובחומרים.

רוב העבודות שיש לבוגרי תואר ראשון בכימיה הן די מגעילות, אז אנשים נסחפים לתואר שני, מתאכזבים, ולפעמים ממשיכים אפילו לדוקטורט, מכוח האינרציה (והשאפתנות). אחרי 10 שנים באקדמיה (במקרה הטוב) הם יוצאים לעולם ומגלים שאף אחד לא מחכה להם ולחוסר ניסיונם. הנשים מתחילות לעבוד במשכורת של אולי 12 אלף לחודש בעבודות ככה ככה, והגברים מנסים את מזלם בפוסטדוקטורט בחו"ל, שאחריו אולי יוכלו להשתחל לאקדמיה (אחרי חמש שנים זוועתיות של מאבק בלתי פוסק) - ואולי לא. הכללתי כאן בצורה סטראוטיפית, אבל אפשר לראות בסטטיסטיקות איך הרוב הנשי בדוקטורט מתחלף ברוב גברי בשלבים שאחריו. אלה בדיוק הזמנים של לידת הילדים, וכדי להצליח להתקדם גם אחרי הלידות, יש צורך בשילוב נדיר של בן זוג תומך מאוד ונחישות עצומה.

לדעתי, אם את הולכת ללמוד את המקצועות האלה, תשקלי לשלב אותם עם מקצוע נוסף (מדעי המחשב?) שיאפשר לך להשתלב בעתיד בהייטק, ובכל מקרה אל תמשיכי מעבר לתואר שני, אלא אם המחקר האקדמי הוא חלום חייך ואת מוכנה להקריב הרבה (כלכלית ואישית) כדי להמשיך בו.

(ואל תשכחי להפריש לפנסיה, אפילו באופן עצמאי. חבל להתחיל לחסוך רק בגיל 30+).
🕒 פורסם בתאריך: 24/04/2025 14:13
זו תובנה שהרבה מאוד אנשים מפספסים. ואפשר להאשים את ההורים\מערכת החינוך שיוצרים משפכים שכל תכליתם זה להעביר למשפך הבא בלי לעודד לשאול בשוום שלב "לאן קונקרטית אני רוצה להגיע ומה אני אמצא כאשר אגיע לשם".

זו תובנה שתמיד מזכירה לי את אליס

“Alice: Would you tell me, please, which way I ought to go from here?

The Cheshire Cat: That depends a good deal on where you want to get to.

Alice: I don't much care where.

The Cheshire Cat: Then it doesn't much matter which way you go.

Alice: ...So long as I get somewhere.

The Cheshire Cat: Oh, you're sure to do that, if only you walk long enough.”

ספציפית לשאלה של ה-OP. אני אומנם למדתי הנדסת מכונות אבל בשלב מסוים הבנתי שאפשר לחלק את ההנדסות ל"עולם ישן" כלומר תעשיה כבדה ו"לעולם חדש", הייטק. וזה נכון שיש מהנדסי מכונות\ביולוגיה\כימיה\חומרים בהייטק. אבל לא צריך הרבה כאלה ביחס למהנדסי תוכנה\חומרה וככה נוצר מצב בו אפשר לבחור בין לעבוד במפעל תמורת שכר נמוך או לירוק דם ולהתקבל להייטק ולקבל סביבה נחמדה יותר ממפעל עם שכר טיפה יותר טוב מהמפעל. הנדסת מכונות נחשבת יחסית למתגמלת ביחס להנדסת חומרים\כימיה ועדיין גם אם אני שם בצד את העניין בעבודה אין הרבה סיכוי לקבל שם את התגמול הכספי שאני מקבל כמפתח תוכנה.