⬅ חזרה לאינדקס

מכירה, קנייה וקבלת משכנתה - בתקופת אבטלה

🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2026 09:48
שלום לכולם,

אני מעוניין לצאת למהלך של מכירת דירה מושכרת וקנייה של דירה אחרת במקומה (להשקעה). אנחנו גרים בשכירות במקום אחר.

כרגע בבעלותי דירה בשכונת מורשת במודיעין.

שווי מוערך כ-2.9 מיליון ש"ח.

יתרת משכנתה כ-530 אלף ש"ח.

שכ"ד 7,000 ש"ח.

החזר משכנתה חודשי 3,500 ש"ח.

כלומר, לאחר מכירה צפויים להישאר כ-2.3 מיליון ש"ח נטו ביד.

אני מרגיש שפוטנציאל עליית הערך שם מוצה יחסית למחיר, והמינוף על הנכס נמוך מדי לטעמי. התוכנית היא למכור את הנכס ולקנות נכס אחר בכ-2.5 מיליון ש"ח עם מינוף מקסימלי של 75% (כלומר משכנתה של כ-1.87 מיליון ש"ח, והחזר חודשי של 10K).

יחד עם תיק השקעות קיים של כ-2 מיליון ש"ח, יהיו לנו כ-4.3 מיליון ש"ח נזילים לאחר המכירה.

לגבי הדירה החדשה, הכיוון הוא אזור עם פינוי-בינוי עתידי קרוב לתחנת רכבת קלה עתידית, כלומר ניסיון לשלב פוטנציאל השבחה עתידי. כרגע אין נכס ספציפי על הפרק.

האתגר המרכזי:

כרגע איני עובד (מחפש עבודה). אשתי מכניסה 14K נטו.

כאשר אחזור לעבוד, מעריך שאקבל שכר של כ-20K נטו, אך זה עשוי לקחת כמה חודשים + ארבעה חודשי עבודה לצורך הצגת תלושים, כך שבפועל ייתכן עיכוב של קרוב לשנה עד שנוכל לקבל משכנתה בנקאית סטנדרטית.

יש הלוואות נוספות כיום, אך הן יסולקו מיד לאחר מכירת הדירה, כך שלא יהיו התחייבויות בעת בקשת המשכנתה.

כרגע יש לי את הזמן והפנאי להתעסק עם המכירה והקנייה, מה שלא בהכרח יהיה לי כשאהיה בעבודה חדשה.

ההתלבטות:

האם לנסות לבצע את המהלך כבר עכשיו דרך חברות ביטוח / גופים חוץ-בנקאיים שיודעים להסתכל גם על נכסים פיננסיים ולא רק על תלושי שכר? ולמחזר לתוך הבנק כשיתאפשר.

או להמתין כשנה, להיכנס למסלול בנקאי רגיל בריבית נמוכה יותר, גם במחיר של פספוס הזדמנויות פוטנציאליות?

לגבי כושר ההחזר האמיתי שלי, לא מפריע לי שבתקופה שאני לא עובד, פשוט למכור קצת ני"ע ע"פ הצורך בשביל להחזיר את ההלוואה.

אשמח לשמוע:

האם ניתן בפועל לקבל מימון גבוה על בסיס נכסים נזילים ללא תעסוקה פעילה? בחב' ביטוח/ בנק?

עד כמה פרמיית ריבית זמנית מוצדקת לדעתכם לצורך גישור עד מחזור עתידי?

מישהו יודע להעריך כמה הריבית יותר גבוהה בחב' ביטוח לעומת בנק?
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2026 14:21
כן, אם אתם משעבדים למשל את ניירות הערך אבל זו לא משכנתה. בתנאי החיתום שלכם אם אתם חייבים משכנתה (ונראה שזה לא המצב) אז תצטרכו לקחת משכנתה חוץ בנקאית.

במצבכם נראה שלא מוצדקת, השאלה למה לחוץ לכם לקנות ברגע זה ולא לחכות כמה חודשים שיהיה לך ותק בעבודה. אם יש נכס ספציפי שאתם במגעים לגביו אולי כדאי לשקול קניה במזומן ומימון בהמשך (יש פה כוכביות אז זו לא החלטה לקבל על אוטומט).

יעשו לכם חיתום ולפי זה תוכלו לקבל הצעה אבל ככלל אצבע זה כנראה יהיה 50%-100% יותר, זה לא בגלל סוג החברה (ביטוח/בנק/מימון) אלא בגלל סוג החיתום

מציע לכם גם לחשוב אם 75% מימון ייתן לכם את הדיל הכי טוב, סה"כ יש לכם את הגמישות המימונית
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2026 16:25
אם נוכל לקבל משכנתה חוץ בנקאית, אז אני חושב שזה פתרון טוב. למה לא בעצם?

אפשר כמובן לחכות. פשוט זה אילוץ רגולטורי שאני מנסה לראות אם אפשר להתגבר עליו איכשהו.

אני חושב שמבחינת תשואה על ההון, זה אופטימלי. וכשאני אחזור לעבוד, זה יתסדר גם תזרימית.

תודה על התגובה.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2026 16:32
זו לא שאלה של טוב/לא טוב אלא שיקולי כדאיות עבורכם, למה להתעסק עם הלוואה מסובכת ויקרה כשאתם רוצים כמעט מיד להחליף אותה. וגם שאלה של ניהול סיכונים, אם לא יווצרו התנאים למיחזור בזמן שתכננתם אז תיתקעו עם הלוואה מאד יקרה בתקופה של בצורת תזרימית. אלה שאלות שרק אתם יכולים לענות עליהן, כנראה אחרי שתקבלו את ההצעות.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2026 18:03
אני מכיר מעולה את שכונת מורשת וכעת זמן גרוע למכור.

שכונת מחיר למשתכן (וכך גם דירתך אני מסיק לפי תיאורך) ויש כעת עשרות דירות למכירה מכל סוג וגודל וחלקן תקועות חודשים ריקים - סיום מגבלת מכירה מחיר למשתכן.

לפי הנתונים שציינת שערכה 2.9 מיליון ש"ח ושכר הדירה הוא 7000 ש"ח מניח שמדובר בדירת 4 חדרים. דירות מסוג זה נמכרות בשנה האחרונה סביב 2.7-2.8 במקרה הטוב ואחרי התייבשות. ברגע זה ישנן 2-3 דירות סביב 2.7 עם גמישות במחיר.

לפני שנה וחצי נמכרו בקלות סביב 3.1 מיליון ש"ח.

נניח שתמכור -

מה דירה אחרת תיתן לך? עליית ערך גבוהה יותר? הגדלת הונך בזכות מינוף?

מניח כאשר טלפנת לברר על דירות הערת את המוכר משינה כי השוק גוסס על גבול מת. יש שיגידו שוק של קונים וזמן מעולה לקנות "בזול" ויש שיגידו אחרת.

ואיך שוק השכירויות שם? אחוז תשואה בשנה? פרופיל השוכרים? תחזית לעליית ערך?

כל הסיפור וסימני השאלה עבור 2-3% תשואה משכירות ואולי עליית ערך שתגדיל אולי הונך אם המינוף יתברר מוצלח בדיעבד?

מתי מתעתד למכור?

ולמה לקנות נכס דווקא בסכון משוגע של 2.5 מיליון ועם מס רכישה ולא נכס ב1.7 למשל?

שורה אחרונה לדעתי האישית והלא-קובעת. קח את אשתך היום למסעדה טובה, הזכר לה שאתה אוהב אותה ושכח מהעניין.

אם יש לך זמן שלח איגרת תודה לכחלון. קנית לפני 7 שנים נכס ב1.3 וערכו היום 2.7.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2026 20:49
אשמח לשאול מסקרנות, כי אנחנו מתעניינים כרגע בקנייה בגלל שהמחירים ירדו מאוד באזור שלנו.

מה הסיבה לומר אחרת? יש עילה לחשוב שהמצב לא לטובת הקונים כרגע?
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2026 20:55
תלוי בנסיבות כמו קנייה למגורים או השקעה, אם למגורים האם לפחות לעשור, הן עצמי, היכן בדיוק וכו'.

ו....מה קנייה תתן לכם שפתרון הדיור הנוכחי לא נותן לכם?

וכמובן, לא הכל כסף...
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2026 21:49
לדעתי אתה קצת פסימי. היו דירות ברמות המחיר שציינת, אבל גם כאלו במחירים גבוהים יותר. אבל זה לא משנה את התמונה מבחינתי באופן משמעותי. השאלה היותר חשובה היא, מה הן הציפיות למחירים בשכונה בעתיד.

לגבי הניחושים שלך, אתה צודק. אכן מדובר בדירת מחיר למשתכן, 4 חד'.

מעוניין לקנות דירה ישנה שצפויה לעבור פינוי בינוי ושהיא קרובה לתחנת רכבת קלה עתידית (ולשלם למישהו שימצא לי כזאת, כי אני לא מתיימר להבין בתחום יותר מדי).

מפני שאני חושב שדירה יחידה זאת השקעה טובה, ולכן מעדיף לשים שם סכום משמעותי. תשלום נמוך עבור מס רכישה לא משנה את התמונה מהותית. נכס יקר יותר משמעותית, יקשה יותר תזרימית.

א. ההשקעה שעשיתי לא רעה, אבל גם לא פנומנלית. אם הייתי קונה מיד כשרציתי, ולא יושב על הגדר, לא הייתי מרוויח הרבה פחות. זכינו ב- 2017, ומ- 2014 חיכינו לזכיה.

ב. מחיר הרכישה היה כ- 1.4 מ'.

ג. איגרת התודה צריכה להישלח לכל אזרחי המדינה, זה לא יצא מהכיס של כחלון.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2026 22:19
אני לא פסימי...

פשוט מכיר את השכונה מעולה ויש לי גישה לאתר רשות המיסים + יד 2.

אם יש 2-3 דירות כרגע סביב "2.7 גמיש" ותקועות אז תתייבש עד שתקבל 2.9 אם בכלל.

אני מכיר דירת 4 חדרים בשכונה שנמכרה גם ב2.65 לאחרונה.

אולי אם הדירה שלך מיוחדת במיוחד כמו מרפסת ענקית / 2 מרפסות / מחסן קומתי שניתן לחבר לדירה אז אולי 100000 ש"ח יותר.

כל הדירות בשכונה די זהות ו70-80% מהן נבנו ע"י אותו הקבלן.

זה לא היה ניחוש - זה היה מהיכרות שציינתי מהי דירתך.

לקנות ב1.4 ולמכור ב2.7 והכל נקי ממס זה נפלא. פחות במקרה שלך שהתייבשת בין הזכייה לקבלת מפתח זמן רב מאוד. הרבה פרשו באמצע...

מניח שאת התשלומים התחלת לפני 6.5 שנים ומאז חלפו 3 שנות בנייה ו3 שנות איכלוס.

רק מציין - התשואה שלך כעת היא "הפסדית" לעומת האלטרנטיבות - פחות מ3 % שנתי (לפני קיזוז זמנך היקר פה ושם סביב הנכס).

אולי כדאי לשקול בחיוב למכור ולחדול מהפסדיות זו. ככל שעובר הזמן הרווח שלך מהדירה מתכנס סביב השכירות בלבד שגם הוא לא משהו.

גלי דירות למכירה של מחיר למשתכן (תום מגבלת מכירה) ימשיכו עוד 2-3 שנים לפחות. אל תבנה על זה שאטוטו ההיצע יירד.

מעל 50 דירות 4 חדרים בשכונה אחת בכל רגע נתון זה המון. וכולן די זהות.

מה כוונתך לקנות "דירה ישנה שצפויה לעבור פינוי בינוי". חצי משיכוני בת ים בסטטוס זה. השאלה אם יקרה, מתי ואם לא מגולם כבר במחיר.

לגבי רעין זה רשמתי בנחרצות:

קח את אשתך היום למסעדה טובה, הזכר לה שאתה אוהב אותה ושכח מהעניין.

מה לגבי מכירה וקנייה עבורך למגורים? מימד הרגש והיציבות לא נחות יותר מכסף במקרים רבים.
🕒 פורסם בתאריך: 27/02/2026 09:58
האמת, שאין לי נתונים לגבי אחוז דירות בשכונה שהתאכלס, ואחוז מחיר למשתכלן שהתאכלס. אם הייתי יודע, זה היה עוזר לי לקבל החלטה מושכלת יותר.

על השאלה "אם" ו"מתי", אנשים שעוסקים בתחום יודעים לענות. לפעמים ברמת וודאות גבוהה. הם מכירים קבלנים ויזמים ואת הנפשות הפועלות במח' ההנדסה בעיריות השונות. זאת לא יריה באפילה. ואני מתכנן לשלם למישהו כזה, ושימצא לי דירה שעונה על התנאים.

אגב, בבת ים התחנה כבר בנויה, כך שזה לא האזור שמתאים עבורי.

ולגבי שזה מגולם - זה לא מגולם לגמרי במחיר. דירה ישנה שצפויה לעבור פינוי בינוי לא עולה כמו דירה חדשה. אם זה היה כך, אז הדירה לעולם לא הייתה נמכרת. יש פרמיה, אבל בחלק גדול מהמקרים זאת עדיין עסקה טובה.

לא מפריע לנו להמשיך לגור בשכירות בשנים הקרובות. כל אחד ושיקוליו.
🕒 פורסם בתאריך: 27/02/2026 11:21
טלפן למתווך מקומי. הם מחזיקים טבלה מתי כל פרוייקט מגיע למועד אפשרי למכור. ו/או כנס לאתר מחיר למשתכן וסנן לפי עיר מודיעין ותראה את התאריכים ותוכל לחשב לערך. 7 שנים מיום תאריך ההגרלה שמופיע. ו/או סמוך על סחבק:

להבנתי עודף ההיצע יימשך 2-3 שנים קדימה: מעל 30 דירות זהות מכל סוג למכירה בכל רגע נתון.

אף אחד לא יודע בדיוק מתי פינוי-בינוי יגיע לבניין מסויים. אין קשר בין ההיתר למועד תחילת העבודה.

אני מכיר יותר מפרוייקט אחד עם שלט דהוי מעל 5 שנים "בקרוב תמ"א". מועד התחלה תלוי ב1001 גורמים.

דירה עם בקרוב תמ"א מתומחרת מעט יותר מדירה רגילה בבלוק ליד. לזה התכוונתי. לא השוותי לדירה חדשה.

אני בעד שכירות מבחירה כמו המקרה שלך. רואה בכך רק יתרונות.

בינתיים עם חלוף הזמן אתה רק שוחק את הטבת מחיר למשתכן שקיבלת. אם תמצא עיסקה אחרת מעולה כמו שאתה שואף אז כדאי לך למכור את הדירה במורשת אפילו ב2.75.

לא יהיה פשוט ומהיר אך בסוף יגיע קונה.

לדעתי.

בהצלחה.
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2026 17:03
לא חישבתי בעצמי ולא וידאתי שום דבר, באחד הפרקים האחרונים של 'זיק וספקטור מדברים על כסף' אמרו שהמימון האידיאלי למי שיש את הכסף הוא 45%, מעל זה יש עלייה בריביות.
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2026 18:03
כל עוד הנכס תקין, ללווה יש הכנסה מספיק גבוהה, ודירוג האשראי טוב, אפשר לקבל ריביות טובות גם באחוז מימון גבוה, גם ב75% מימון ראיתי משכנתאות עם ריביות ממש טובות.

חשוב לזכור שגם ב75% מימון הבנק די מוגן, הוא בדק לפני את ההכנסות של הלווה, יש לו ביטוח חיים למקרה שהלווה ילך לעולמו, ביטוח מבנה למקרה שהמבנה יפגע, והפרש של 25% ממחיר השוק למקרה שיהיה צריך לממש את הנכס, כאשר ה25% האלו יגדלו עם הזמן ככל שהחוב יקטן וערך הנכס יעלה.