⬅ חזרה לאינדקס

100% קל״צ בריבית אפסית- איך זה היה?

🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2026 21:13
סיימתי עכשיו את הפרק בפודקאסט עושים חשבון שעסק במשכנתאות (הוקלט ביולי 2023), ודיברו שם על האופציה שהייתה לאנשים בעקבות הורדת הריבית לאפס בקורונה לבטח תשלום קבוע בריבית ״נמוכה״.

מסקרן אותי לדעת איך נראו באמת הצעות המשכנתא של 100% קל״צ בתקופה הזאת… מישהו לקח משכנתא כזו? או קיבל הצעה וזכר מה היו התנאים?
🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2026 21:32
אני לא מכיר דבר כזה.

בתקופת ריבית אפס היה לי חוב+פריים מגוחך. וזה היה רק שליש - שליש אחר היה קל"צ, שהיה משמעותית יותר גבוה מריבית השוק. וזה רק שליש.

אז 100% קל"צ? מי שקיבל תנאי כזה (שלדעתי לא מאוד נפוץ, השוק מאוד פעל על שליש-שליש-שליש, לפני שהיה מותר שני שליש-שליש), סביר להניח שזה היה קל"צ די גבוה.

אז האם היה אפשר להשיג קל"צ נמוך בתקופת הקורונה? כן, תלוי מאוד מה אתה מגדיר נמוך, אופתע אם זה מתחת ל-3-4. האם היה אפשר 100% מזה? אני בספק.

אשמח לתיקונים.
🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2026 22:00
היה אפשר לקחת 100% קלצ. הריבית הכי נמוכה הייתה כ2.4% וזה היה באוגוסט 2021. באותו זמן היה אפשר לקבל עד 1% בפיקדון בנקאי.
🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2026 22:32
לא מאמין! בטוח לא הציעו את זה לכל אחד כי זה נשמע חלומי

או שפשוט הפריים היה עוד יותר נמוך וזה למה הלכו עליו?
🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2026 23:03
תנאים מדהימים שמקבילים לתזמון שוק ממש על נקודת השפל המוחלט, מזל אדיר. השאלה אם היה צריך יותר הון ראשוני כדי לקבל 100% מזה.
🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2026 23:09
ריבית הפריים עקרונית תמיד יותר נמוכה, בגלל זה מי שלוקח קל"צ משלם פרימיום על ההנאה שבלקבל תעריף קבוע. אז היא הייתה 1.6%.

קשה לי להאמין שזה היה זמין לכל אחד ב100% ללא מימון נמוך יותר, כי ריבית פריים 1.6% הייתה במשק הישראלי לא מעט בעשור הקודם.

בגדול רוב האנשים לא ממש חשבו לעומק על ריביות בעשור הקודם. כשיש לך אינפלציה מזערית, וריבית פריים מזערית עוד יותר, הרכיב היקר היחיד הוא הקל"צ, שגם לא היה בשמיים.

הרבה אנשים לקחו את מסלול הדיפולט של שליש-שליש-שליש, ומלבד הקל"צ שהיה טיפה יותר גבוה, זה הרגיש ממש כמו תעריף נמוך ואחיד, לא היו הרבה שינויים.
🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2026 23:28
בתקופה הארוכה שריבית הפריים הייתה 1.6 ריבית הקלצ הייתה יותר תנודתיות כי היא שיקפה תחזית ל20-30 שנה קדימה (נעה בין 4 ל2.5 אחוז). בהתחלה חשבו שהריבית נמוכה באופן זמני והקלצ היה בפער גדול מהפריים וככל שזה נמשך התחילו לחשוב שזה אולי לתמיד ואז הקלצ ירד. היו בנקים שפשטו את הרגל בגלל שהימרו שהריבית לא תעלה. אני בתחילת הקורונה הבנתי שיכולה לפרוץ אינפלציה והעברתי את כל הכסף שבסיכון נמוך להשקעות צמודות מדד.

אני יכול להבין למה במצב של פיתוח טכנולוגי וגלובליזציה יכולה להיות דיפלציה ממושכת אבל זה לא מבטיח התפרצות של אינפלציה בייחוד כשיש מגפות ומלחמות.
🕒 פורסם בתאריך: 03/03/2026 05:45
@ארליך

כשמסלול הפריים מינוס 1% היה שווה ערך ל 0.6%, מסלול הקלצ 2.4% לא הרגיש יותר מדי אטרקטיבי
🕒 פורסם בתאריך: 03/03/2026 08:12
גם הבנק לפעמים לא נותן 100% קלצ. כלומר יתן, אבל אז לא ב2.4%.

אולי בין לקוחות הוא יכול לעשות גם משחקים, אבל נניח אצלי, הבנק הסכים לתת לי עוד הנחה בפריים, בתנאי שחלק קטן מהקלצ, אהפוך לצמוד מדד. נניח חצי פריים מינוס 0.15, קלצ 2.4, וקבועה צמודה 1.4 (חלק קטן לתקופה קצרה).

יש שם משחק מסוים שהבנק מנסה גם לפזר סיכון.
🕒 פורסם בתאריך: 03/03/2026 12:17
מעניין אותי אם בהסתכלות ל-20-30 שנה זה עדיין לא היה אטרקטיבי

האמונה הייתה ששום דבר לא יגרום לבנק להעלות ריבית?
🕒 פורסם בתאריך: 03/03/2026 12:36
זה לא נכון, הצעות כאלה היו בכ1/3 קל"צ, הריבית ב100% קל"צ היו גבוהות יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 03/03/2026 16:57
מהן היו לפי מה שאתה זוכר?
🕒 פורסם בתאריך: 03/03/2026 18:47
לא זוכר אבל כבר לא אטרקטיביות, לא סתם כולם לקחו שליש קל"צ ו2/3 פריים, כולל עבדך הנאמן.

הקל"צ שלי היה ב2.8% ולאחרונה מחזרתי את הפריים לעוגן פלוס 0.8% משתנה כל שנתיים.
🕒 פורסם בתאריך: 03/03/2026 19:05
עשית לי סדר, תודה. להיכרותי זה היה גם מעל 4, כמובן, הכל תלוי בהסדר שהיה לך מול הבנק, הוא לא פראייר. מה שמרוויחים מפה, משלמים משם. אבל מובן שזה היה תור זהב.

התשובה לשאלה הפשוטה - למה לא כולם לקחו קל"צ 100% נמוך כשהיה אפשר - היא שהוא היה מלכתחילה גבוה בהרבה מהפריים, אז למה לשלם יותר מראש?

ואת זה שמעתי רבים אומרים.

כמובן שהייתה תקופה שהפער היה נמוך יותר, בין הקל"צ לפריים, ובאיזשהו שלב בשנתיים האחרונות חצינו גם את "הקל"צ הגבוה" של לפני הקורונה, אבל זה רק בראייה בדיעבד.
🕒 פורסם בתאריך: 03/03/2026 19:08
הנה דוגמא. צריך להבין שבתקופת ריבית 0 זה היה נשמע הון ביחס לפריים. שלי לזכרוני היה יותר.

זה כבר הרבה יותר הגיוני, אי אפשר לרקוד על שתי החתונות.
🕒 פורסם בתאריך: 03/03/2026 19:11
זאת הייתה קונספציה. אנשים אמרו שזה חייב לעלות מתישהו, ואנשים גם לא קנו אג"ח בגלל זה - אחת הסיבות לעליית המניות המטורפת.

אבל לאדם הפשוט? שנולד בסוף-תחילת שנות ה-80-2000? זה היה כל חייו הבוגרים - אינפלציה נמוכה, ריבית אפס. לקחת משכנתא היה כמו לשלם על שירות, לא להשחט.

ברמה שכשעלו הריביות, אנשים קרסו כי לא חשבו שיש אופציה כזאת בכלל.

אם נתונה לך הבחירה לשלם אחוז בפריים משתנה, במשך 20 שנה, ואתה מאמין שזה ישאר כך 20 שנה, או לשלם 2% מובטח, למשך עשרים שנה -

ההדיוטות יבחרו אחוז, כי זה בכלל לא בתודעה שלהם שהפריים יכול להשתנות.
🕒 פורסם בתאריך: 03/03/2026 20:26
אני לקחתי באותה תקופה (תחילת 2021).

כפי שנרשם קודם, הריבית על 100% קל"צ היא לא אותה ריבית שמקבלים על שליש קל"צ ולכן כמעט אף אחד לא לקח משכנתא של 100% קל"צ.

בנוסף, עד כמה שריבית הקל"צ היתה זולה (1.70% אצלי) עדיין זאת שצמודה לפריים היתה בזמנו 0.80%, אז גם זאת סיבה שאנשים לא לקחו משכנתא של 100% קל"צ.

עד כמה שזה נשמע מצחיק עכשיו, ה1.70% קל"צ היה המסלול היקר שנלקח כביטוח למקרה של עליית ריבית - מקרה שהתממש, ודוקא הפריים היה המסלול שהוא היה ה"בוננזה" של העסקה באותו רגע.
🕒 פורסם בתאריך: 04/03/2026 00:14
עד כמה שאני מכיר זאת אכן הטבה שניתנה לחלק, אבל ריבית הפריים הייתה ועודנה מרווח של 1.5%, כך שעל הנייר הייתה 1.6. פריים-0.8 אכן היה 0.8%, וזול ביחס לקל"צ 1.7%.

למרות שהיה לי גם פריים מינוס, הקל"צ היה גבוה בהרבה ולא השתלם הפער.
🕒 פורסם בתאריך: 04/03/2026 08:49
אתה תמיד יכול לקחת משכנתה גבוהה ממה שאתה צריך ואז להחזיר ולהשאר עם כמעט 100% קלצ
🕒 פורסם בתאריך: 04/03/2026 08:52
לא תמיד
🕒 פורסם בתאריך: 04/03/2026 11:19
בין מאי 2020 עד ינואר 2022 יכולנו לקבל קל"צ בטווח 2.5-3.6 זה זול מאד בהתאם גם לעלות הגיוס הזולה שהייתה לבנק.

ב100% קל"צ זה לרוב תומחר קרוב יותר לגבול העליון.
🕒 פורסם בתאריך: 04/03/2026 11:31
אני אז קיבלתי

קלצ 2.73 אחוז

משתנה כח 5 לא צמוד - 1.43 אחוז

פריים מינוס 0.9 שבפועל היה 0.7 אחוז ריבית!!

הבנק אז גם אפשר לי לשחק עם המספרים (להוריד עשירית אחוז בקלצ ולהעלות בפריים ולהיפך)

אז לקחתי את הקלצ כמסלול פיתוי ובעצם סגרתי אותו מאוד מהר בשביל להגדיל את הפריים שהיה פשוט אפסי

דרך אגב אז גם תמחרו את המדד ב1-1.5 אחוז

כלומר ריבית קבועה צמודה היתה בערך 1.7 אחוז...

מאמין שהימים האלה עוד יחזרו
🕒 פורסם בתאריך: 04/03/2026 13:48
אם וכאשר הם יחזרו… תיקח 100% קלצ?
🕒 פורסם בתאריך: 04/03/2026 18:22
זה בדיוק הלך הרוח שהיה, שמסביר למה לא קפצו על זה, ולמה זה

לא יקרה.
🕒 פורסם בתאריך: 04/03/2026 21:36
אין לך באמת אפשרות לדעת

מעניין אותי אבל לדעת אם בדיעבד היית שם את הכל בקלצ כדי ליהנות מיציבות אמיתית של המחיר (כי אי אפשר לדעת מה יקרה בעוד 20-30 שנה)
🕒 פורסם בתאריך: 04/03/2026 21:43
בדיעבד כולם היו שמים "הכל בקלצ כדי להנות מיציבות אמיתית של המחיר (כי אי אפשר לדעת מה יקרה בעוד 20-30 שנה)".

זאת בדיוק הנקודה. כולם חכמים במבט לאחור. השאלה היא מה אתה עושה לכתחילה.
🕒 פורסם בתאריך: 04/03/2026 22:01
כנראה שלא, הרי המשקל של הריבית גבוה יותר בהתחלה אז אפילו אם היה לך כדור בדולח שמראה שעוד X שנים הריבית תעלה זה בכלל לא בטוח שהיה יוצא שהכי כדאי היה לשים הכל על קלצ
🕒 פורסם בתאריך: 04/03/2026 22:25
יש בזה משהו

מצד שני הבחירה ב-100% קל״צ היא לא רק כלכלית אלא גם רגשית, ואמנם זה (אולי) יעלה יותר כסף אבל זה יכול לתת תחושת ביטחון למי שרוצה משכנתא בסגנון ״שגר ושכח״
🕒 פורסם בתאריך: 04/03/2026 22:27
נכון, אז יותר טוב שאשאל אם יבוא רגע כזה שוב בעתיד, האם תבחר באופציה הזאת? ולמה?
🕒 פורסם בתאריך: 04/03/2026 22:58
כן בדיוק, כמו שכתבתי הקלצ (וראיתי עוד כאלה שכתבו) היה גבוה בהרבה מהפריים. אישית, פסיכולוגית, מעדיף נוחות שבידע שיש תעריף קבוע, אבל לא בכל מחיר.

בדיוק. הבעיה שכשאתה משלם פחות מאחוז ריבית, קשה מאוד לשלם 2% רק על שקט נפשי. וכאמור זה היה מרווח גדול יותר.

תלוי במחיר. קודם שנחזור בכלל לריביות פריים שמתקרבות למה שהיה, ואז נשווה. צריך להבין שההבדל בין 1 ל-2 הוא לא דומה להבדל בין 4 ל-6.
🕒 פורסם בתאריך: 05/03/2026 07:25
דרך אגב בשנה האחרונה מסלול הקלצ היה יותר נמוך ממסלול הפריים.

אין משהו מיוחד בכל הווה נתון שיכול להכריע מה המסלול העדיף. הבנקים מתמחרים את המשכנתאות כך שהתוחלת בכל מסלול תוך התחשבות בסיכון די דומה. אפשר לראות שגם אג"ח בבורסה נסחר בריביות דומות. השאלה אם עדיף קלצ או צמוד לפריים או צמוד למדד די דומה לשאלה אם עדיף להשקיע באגח קצר או ארוך או צמוד למדד. כמובן שיש שיקולים ייחודיים ללווים לעומת מלווים (=משקיעים). בדיעבד בכל מסלול תהיה ריבית שונה ולפעמים שונה מאוד.
🕒 פורסם בתאריך: 05/03/2026 09:17
לא תמיד בהכרח, הבנקים גם צריכים לנהל את הסיכונים שלהם, אם למשל כולם היו לוקחים קלצ הם היו צריכים לעלות את המחיר שלו כי זה חושף אותם לסיכון במידה ויש אינפלציה גבוהה, מצד שני הם יכולים גם לקנות גידור אחר שהוא לא גיוון תיק המשכנתאות שלהם, אז לא בטוח איך זה קורה שם באמת.

אני חושב שייקח עוד הרבה שנים, אבל לדעתי יש סיכוי שנגיע שוב לריבית אפסית, טכנלוגיה היא דיפלציונית וגורמת לדברים להיות זולים יותר עם הזמן, ובנק ישראל רוצה שבכל זאת נשמור על אינפלציה בגבולות היעד 1-3% כי ככה הכלכלה עובדת וככה אנשים נשארים עכברים על הגלגל, עכשיו אנחנו מאוד רחוקים משם כי הריבית היום 4% וכל הורדת ריבית יכולה לגרום לעליית מחירים, אבל ייתכן שבעתיד נגיע לשיווי משקל של ריבית אפסית שוב.
🕒 פורסם בתאריך: 05/03/2026 11:33
מניין לך? פעם גם לא חלמו שיגיע מצב של ריבית אפסית ובכל זאת היה כזה דבר לאורך קרוב לעשור

בסוף זה הכל עניין של שיקולים מה טוב לכלכלה אם שנים לא יהא צמיחה טובה יצטרכו להוריד עד ש...

אמנם הריבית האפסית גרמה לנזקים {אינפלציה} וכעת מאזנים א"ז

אז למשחק הכלכלי יש גבולות רחבים מאוד

מה שצריך זה להכיר את ההיסטוריה טוב לדעת מה היה וכמה זמן ולחוות את זה ולא להיבהל כשמצבים חוזרים אלא למנף !!!
🕒 פורסם בתאריך: 05/03/2026 12:05
לא!

אתם מפספים נקודה חשובה

בריביות האלה משכנתא לא משתלמת!!

בטח לא לקוראי הפורם הזה שמחזיקים תיק מניות או חיסכון כל שהו שאמור לשמש אותם לפרישה מוקדמת

כמה לא משתלם;

בחישובים שלי זה כל ריבית מעל 3.5 אחוז לא משתלמת כאשר מהצד השני אתה מחזיק כספים בתיק השקעות

כי בתיק שלך יש 2 מצבים

1. אתה עוד בשלב החיסכון. התיק עושה בממוצע 6.5 אחוז תשואה ראלית שיש עליה 25 אחוז מס כלומר נשאר מראש עם 4.85 אחוז תשואה. תוריד מזה עלויות של אחזקת תיק משכנתא קרי ביטוח חיים , ביטוח מבנה ושאר עמלות הבנק אתה כבר סביב ה4 אחוז. אזי השנה ממוצעת התיק שלך בקושי משלם את הריבית של המשכנתא

2. אתה כסר בפרישה מוקדמת ומושך 4 אחוז מהתיק. משלם נניח רק על חצי מס רווחי הון אז תגיע ל3.5 אחוז. תוריד ביטוחים ועלויות משכנתא יצא לך 3 אחוז. כלומר המשכנתא יותר יקרה ממה שתמשוך

לפיכך בריביות גבוהות משתלם לסגור כל מסלול מעל 3.5 אחוז על חשבון תיק השקעות

אין שום סיבה לקלצ לפיכך. זה ריבית מאוד גבוהה תמיד וגבולית במקרה הטוב
🕒 פורסם בתאריך: 05/03/2026 12:18
נקודה מעניינת

עכשיו ביחס לתקופה של הריבית האפסית ברור שלא משתלם כלכלית לקחת 100% קלצ

הנקודה היא האם דבר כזה רלוונטי אם פתאום הריביות המוצעות בשוק המשכנתאות על 100% קלצ יהיו נגיד 3% בגלל ריבית אפסית של בנק ישראל
🕒 פורסם בתאריך: 05/03/2026 12:20
לא יודע כמה אתה משלם?! אבל אני משלם על ביטוח חיים 30 ש"ח למיליון ועוד 30 לביטוח מבנה,

כך שהעלות הביטוחית היא זניחה.
🕒 פורסם בתאריך: 05/03/2026 12:48
העניין הוא שיכול להיות שבעוד כמה שנים הריבית תרד, ואז לא תוכל להגדיל את המשכנתא בדיעבד באותם תנאים, כי משכנתא זולה היא רק ברכישה או לשיפוצים, אפשר לקחת משכנתא לשיפוצים בלי באמת לעשות שיפוצים אבל רק בסכום קטן ובעזרת יועץ לא בטוח שתצליח לבד.

וחוץ מזה, ביטוח חיים הוא זול מאוד כל עוד אתה בריא ולא זקן, כמה עשרות שקלים לכל מיליון שקל מבוטח, וזה לא שזה 100% הוצאה סתם, יש לזה גם תועלת, אם תחזיר כלים מחר היורשים יקבלו בית ללא משכנתא.
🕒 פורסם בתאריך: 05/03/2026 14:34
חד משמעית.

לא, מה פתאום. דיברתי על האם הוא יקח קל"צ, לא אם תהיה ריבית אפס. כשיש ריבית אפס זמן רב, אנשים לא לוקחים קל"צ גבוה "כי אולי תעלה הריבית".

זה לא משתלם כלכלית וזה לא מסתדר פסיכולוגית עם טבע רוב האנשים. אנשים באלסקה לא קונים מזגן.

כן, פסיכולוגי בלבד. מדי פעם, זה גם יוצא משתלם, אם האלטרנטיבה נתנה פחות תשואה. אבל את זה אפשר לדעת רק בדיעבד.
🕒 פורסם בתאריך: 05/03/2026 15:15
היי,

אני עונה כבעלים של חברה לייעוץ משכנתאות.

בשנת 2021 הקלצ היה נמוך מאוד, אבל רק כחלק מתיק מלא. מכיוון שהבנקים ידעו שהציבור בוחן ומשווה את הריביות במסלול קל"צ ופריים, הם הורידו את הריבית במסלולים הללו על חשבון העלאת הריבית במסלול בריבית משתנה צמודה. מה שנקרא - הקל"צ היה Loss leader.

בתיקים שביצעתי בשנת 2021 ללא הלוואות בריבית משתנה צמודה- הקל"צ היה באזור של 3.5% (שזה נחשב מאוד גבוה והלקוחות לא אהבו זאת בכלל).

בהצלחה,

אייל
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2026 08:35
בשביל להגיע למספרים האלה אתה צריך גם ריביות ממש נמוכות וגם צפי מדד כמעט אפסי

זה בטוח עוד יקרה בעתיד

אבל גם 3 אחוז אז זה לא ריבית משתלמת כלכלית שיש לך חיסכון משלך שאתה מתכנן למשוך ממנו בעתיד 4 אחוז ולשלם על זה מס...

הסכומים שאתה משלם הם ביחס ישר לסכום כזף.המבוטח, גודל וסוג הדירה, על כמה אנשים המשכנתא/בית והגיל שלכם

לפי הסכומים שרשמת

אני לקחת משכנתא לבד בלי בת זוג (לא המקרה הנפוץ)

יש לך דירה די קטנה מבחינת מר (שוב לא המקרה הנפוץ כי בדרכ אתה לוקח משכנתא שאתב רוצה להתמסד עם משפחה וכו) - כמובן שלדירות להשקעה וכאלה זה חישוב אחר ולא המקרה הנדון לדעתי

אתה כנראה די צעיר ולא מעשן

וסכום המשכנתא שלך מראש די נמוך מניח משהו בין 500 אלף למליון

וגם עם כל הדברים האלה

זה 60 שקל בחודש

כלומר 720 שקל בשנה

ועל חצי מליון שקל זה 0.15 אחוז

לזוג סטנדרתי זה לרוב סביב 0.4 אחוז
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2026 10:30
מה הקשר בין שני הדברים?
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2026 21:03
מחזק את כל מה שנאמר לפני. באותה תקופה רוב האנשים נהרו למסלולי שלושת השלישים או שמיקסמו את הפריים לשני שליש (כאשר היה אפשר) כי היה פער של בערך 2-3% בין מסלול הפריים למסלול הקל"צ.

אני לקחתי בסוף 2019, דקה לפני הקורונה, משכנתא שני שליש קל"צ 3.35% ושליש פריים מינוס 0.64%, כלומר פער של 2.4% לטובת הפריים בין המסלולים בעת לקיחת המשכנתא, שהפך לפער של 2.3% לטובת הקל"צ כשהפריים הגיע לשיאו ב-2023.

רצינו לקחת הכל בקל"צ, אבל אז הריבית הייתה עומדת על 3.6%. בנוסף, גם רצינו אפשרות לסגור חלק מהמשכנתא ללא קנסות.

ה"יועץ" בבנק הסתכל עלינו כמו חייזרים ולא הבין למה אנחנו רוצים לשלם החזר כזה גבוה בהשוואה לחלופות ה"אטרקטיביות" שהיו לו להציע באותה נקודת זמן.
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2026 23:14
תודה על השיתוף!

באמת ממה שקראתי פה אולי בכל זאת שווה לקחת מסלול משתנה בשביל לקבל יותר גמישות במשכנתא, עם יכולת מחזור/פירעון ללא קנסות ואם על הדרך זה מוריד ריבית בקל״צ מה טוב
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2026 23:16
תודה לכולם על התגובות והשיתופים!

כשיבוא מצב דומה בשוק אני אדע להסתכל על הדברים בצורה חכמה יותר ולנצל את ההזדמנות :)
🕒 פורסם בתאריך: 07/03/2026 11:34
אתה חייב להסתכל כל כל הכספים שלך כתיק אחד

כמו שלא הגיוני לך להיכנס לאובדראפט בבנק ולשלם 10 אחוז ריבית בשביל להשקיע כספים באיזה מדד

אותו הדבר לא משתלם לך לקחת משכנתא בריבית יותר גבוהה ממה שאתה תקבל או תמשוך מתיק ההשקעות שלך בממוצע

בדןגמא:

אין מה לקחת משכנתא של 600 אלף שקל

נניח 200 בריבית 4

200 בריבית 3

200 בריבית 2

כאשר יש לך תיק השקעות בסך של 200 על מדד רחב שעושה לך נניח 6 אחוז ברוטו

ואחרי כל ההורדות עלויות והמיסים נותן לך 4 נטו

כי זה פשוט סיכון נוסף לא מתוגמל

תסגור את תיק ההשקעות וסגור את 200 אלף.בריבית 4 במשכנתא

(הטענה שלי שקלצ כנראה תמיד לא ישתלם ויהיה יקר מידי אז מלבד האפקט הפסיכולוגי אין לו ערך כלכלי)
🕒 פורסם בתאריך: 07/03/2026 12:54
נשמע אז ש״מסלול פיתוי״ היה משהו שמאוד השפיע על הריביות בזמנו, למרות שראיתי שנוטים לזלזל בקונספט לפעמים
🕒 פורסם בתאריך: 09/03/2026 09:42
בסוף 2021 לקחתי 800 אלף בפריים מינוס 0.6% ו1.1 מיליון בקלצ 1.9% ל10 שנים. בזמנו היועץ גער בי שאקח כמה שיותר פריים כי גם אם בנק ישראל יעלה את הריבית ב0.1% כל שנה - הפריים עדיין יהיה יותר זול. כן. זה מה שהוא אמר.

חשוב לזכור שאז הדיבור היה שריבית 0 זה העולם החדש וזה ישאר לנצח. כמעט כולם אמרו את זה. אפילו כשהחוזים התחילו לתמחר העלאות של הפד. את הפריים החזרתי כשהריבית עלתה - מכרתי מניות, לא ברור אם זה השתלם. נשארתי עם קלצ שהאינפלציה אוכלת.
🕒 פורסם בתאריך: 09/03/2026 09:49
מטורף! אז נשארת עם משכנתא ב-1.9% ריבית

משום מה זה נשמע לי סבבה גם בימים של ריבית אפסית
🕒 פורסם בתאריך: 15/03/2026 14:02
יש לי חבר שלקח ב2015 קל"צ 2.5% על הכול נראה לי 15 שנים.
🕒 פורסם בתאריך: 15/03/2026 14:04
אני לקחתי ב2014 שתי שליש ק"צ בריבית 0.95% ל10 שנים. באותם שנים האינפציה הייתה שלישית והקרן שלי יקרה. עד שהתחילה האינפלציה לעלות הורדתי את רוב הקרן. היו ימים
🕒 פורסם בתאריך: 16/03/2026 07:39
אני לקחתי הלוואת סטודנטים צמודה למדד בלי ריבית. נומינלית החזרתי פחות ממה שקיבלתי.

הלוואי שהיו יותר הלוואות תמיכה בלי ריבית צמודות למדד או לזהב. הייתי בשמחה נותן לארגונים חברתיים רציניים הלוואות כאלה.