⬅ חזרה לאינדקס

עזרה לאחי הקטן

🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2019 11:36
היי,

יש לי אח שנמצא בתחילת-אמצע שנות העשרים לחייו, עובד בעבודה פיזית קשה ומשתכר בכ- 11 אלף נטו ללא הפרשות סוציאליות (תשלום בצ'ק).

הוא בזבזן כרוני, ועד היום התנהל בצורה שהרוויח כסף שעמל עליו זמן והשקעה רבה, ובזבז את הכל על טיולים, רכבים, ויציאות עם חברים בלי להתחשבן.

תמיד אמרתי לו שזה הזמן להתחיל לחסוך קצת ולשים כסף בצד, אבל הוא התעלם וקיוויתי שביום מן הימים הוא יבין שזה חשוב. היום דיברתי איתו והוא הסכים לעשות את המהלך.

כרגע ברשותו 25K בעו"ש, אין קרן השתלמות ואין קרן פנסיה.

אני תוהה איך לכוון אותו, כרגע סיכמנו שכל 3 חודשים הוא יחסוך כ 20-25K ויפקיד אותם בתיק השקעות.

דבר נוסף שחשבתי זה לפתוח לו קרן השתלמות שיפקיד שם בעצמו, אני לא בטוח עד כמה זה אפשרי שהמעסיק הנוכחי יוכל לפתוח עבורו קרן השתלמות ולהפקיד שם.

האם יש לכם עצות נוספות בשבילו?

ךתודה מראש
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2019 11:39
בגיל צעיר זה לא כזה טעות להנות מהחיים ולבלות עם חברים וחברות. אח״כ זה יותר קשה.

מי שבאופן אינטואיטיבי מבין גם את היתרון של חסכון והשקעה מגיל צעיר אז שאפו, אבל לא נראה לי שאחיך כל כך טועה בדרכו.

תתחיל איתו בקטן, שיחסוך משהו לתוך פוליסת חסכון או קרן השתלמות. משהו שלא ״זמין״ עבורו במיידי.
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2019 11:54
אני מצטער אבל לדעתי אתה עוסק בתפל - אחיך עובד בשחור, ועוד בעבודה פיזית. מה יקרה אם הוא ירים משהו כבד ויפצע בגב? אין לו כמובן ביטוח לאומי, ואני מרשה לעצמי להאמין שהמעסיק לא טורח גם עם ביטוח פרטי. זה כמובן בנוסף לעובדה שכמו שאמרת אין לו הפרשות לפנסיה, קרן השתלמות ושאר תופינים.

לדעתי סדר העדיפויות אמור להיות:

1. מעבר לעבודה מסודרת, מבוטחת ומפרישה לפנסיה.

2. פיתוח אישי - בגיל הזה התשואה הטובה ביותר היא על כל שקל שמושקע באדם עצמו. זה לא חייב להיות תואר, אבל צריך להתחיל לחשוב באיזה תחום אפשר לפתח התמחות.

3. חסכון עצמאי בתיק השקעות.
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2019 12:12
הייתי מתחיל לתבוע את המעסיק של אחיך על כל ההפרשות לפנסיה שהוא חייב לו רטרואקטיבית
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2019 12:12
אוי ואבוי!!!

זה הדבר הכי חשוב שצריך לסדר ואני לא צוחקת. כל השאר אחר-כך.
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2019 12:13
זה לא אומר שעובד בשחור, הוא מקבל צ'ק. אז אולי הוא לא מודע לזכויותיו. חובת המעביד להפריש לביטוח לאומי ועוד.
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2019 12:16
לא צריך להתלהם, אפשר לדבר ואחר כך המעביד יבין שיש מצב שהוא ייתבע.
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2019 12:52
לא, אכן יש צורך להתלהם כדי לא לתת לגיטימציה למעסיקים כאלה
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2019 13:08
תשמע, האח הקטן יכול לאבד את מקום העבודה אם יתחיל 'להפוך שולחנות'.

יש דרך סדורה לנהל עניינים -מדברים, מקבלים פידבק ואז חושבים על הצעד הבא שהוא כנראה תביעה אם אין הסכמה.

אפשר לשאול בן כמה אתה?
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2019 14:01
הוצאה כספית על טיולים, רכבים ובילויים היא לא בהכרח "ביזבוז"...

לדעתי אחד הדברים הבסיסיים הוא לנהל "הוצאות והכנסות"
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2019 16:50
24
🕒 פורסם בתאריך: 14/12/2019 12:20
בסך הכל אח שלך במצב לא רע - הוא הבין שהוא צריך להשקיע בגיל יחסית צעיר (לא כתבת גיל, אבל מה"תחילת-אמצע שנות ה20" אפשר להבין שזה סביב 23).

יש לו את המשאב הכי יקר: זמן.

כל אחד יכול לקרוא וללמוד על השקעות סולידיות, להיכנס עמוק לפרטים הקטנים של עמלות, הטבות מס, פיזור השקעות וכד', אבל אף אחד לא יכול ליצור לעצמו עוד זמן (להבדיל מלפנות לעצמו זמן).

אז בגדול, במקומו פשוט הייתי עובר לעבודה מסודרת עם ביטוח והפרשות לפנסיה, ובמקביל עושה תוכנית נוחה מה הולך ל"בזבוזים" (במרכאות כי זה לא בהכרח בזבוז) ומה הולך להשקעות בצד. יכול להיות שבגיל הזה לא תהיה לו סבלנות להיכנס עד כדי כך לפרטים הקטנים של מה שכתוב בבלוג של המשקיעה (אני יודע שאני בגיל הזה הייתי חוטף כאב ראש מהבלוג. גם היום אני חוטף ממנו כאב ראש, אבל באופן חיובי), אז פשוט תנגיש לו את המידע בצורה ברורה ותסביר לו איך עובד תיק השקעות קל ופשוט. ירצה להעמיק אחר כך ולעשות פיזור על נדל"ן/זהב ולהיכנס להבדלים הדקים בין בית השקעות אמריקאי לישראלי, קרנות איריות והשד יודע מה? אחלה. אבל עד אז שפשוט ינצל את המשאב של הזמן וישים משהו בצד בתיק הכי "טיפש" שיכול להיות (חלוקה כלשהי של מניות עולמי מול אג"ח).

לא מייעץ ולא ממליץ ולא כלום. כל מה שכתבתי זה מה אני הייתי עושה במקומו בדיעבד. יש מצב שזה לא מתאים לו.
🕒 פורסם בתאריך: 14/12/2019 21:47
קרן השתלמות קריטי, שיסביר למעביד שהוא יספוג את תשלומי המעביד.

אפשרות מסובכת שיש לי היא שיקח הלוואה מהבנק, יפקיד בתיק השקעות סגור, והתשלום של ההלוואה ירד לו כל חודש מהחשבון, כך לא יהיה לו כסף לבזבוזים
🕒 פורסם בתאריך: 14/12/2019 22:10
1. זה ממש לא מסובך.

2. זה רעיון גרוע.

3. הייתי עדין ב2 - גרוע מאוד!
🕒 פורסם בתאריך: 14/12/2019 22:25
מהפוסט משתמע שאין תלוש משכורת.. יש מעסיקים שמשלמים בצ'ק ומביאים תלוש אבל אם אין הפרשות סוציאליות בכלל כמו ביטוח לאומי סימן שאין גם תלוש.. אשמח שפות"ש יבהיר את העניין.

תשלום בצ'ק זו תופעה שמזוהה עם העסקה פוגענית ובדר"כ גם באה ביחד עם תופעות נוספות של פגיעה בזכויות סוציאליות/התעמרות.

מציעה לאח לפעול למיצוי זכויותיו כמה שיותר מהר.
🕒 פורסם בתאריך: 15/12/2019 13:48
אגב, מאיפה הביטחון שהמעסיק הוא זה שרוצה לשלם בשחור?

אצלי יש עובדים שמקבלים מזומן ואני ממש לא מרוצה מזה. כי מזומן יוצא מהכיס שלי אחרי מס, כך שאולי הם לא מקבלים זכויות סוציאליות אבל מצד שני לא משלמים מס הכנסה, ולפעמים גם מקבלים איזה קיצבה כמו אבטלה במקביל. הם חוסכים את המס ואני לא יכול לרשום את השכר שלהם כהוצאה. ממש לא הייתי רוצה לשלם מזומן אבל זאת דרישה שלהם, וכשקשה למצוא עובדים אז אין ברירה מתקפלים בפני הדרישות שלהם.

לא הבנתי גם למה תשלום בצק מזוהה עם העסקה פוגענית. לעובדים שכן מקבלים תלוש אנחנו משלמים בצ'ק כי זה פשוט יותר מלהתעסק עם העברה לבנק. לעסק קטן אין מחלקת שכר שתתעסק עם זה. תוכנת הנהלת החשבונות מייצרת קובץ צ'קים להדפסה ואני מדפיס אותם
🕒 פורסם בתאריך: 15/12/2019 14:27
גם אתה צריך להיזהר מאד מאד כי אם יקרה משהו לאחד העובדים שלך בעבודה או בדרך אליה/ממנה, אתה חשוף לתביעה ענקית.

אני לא מכירה את קנדה אבל בישראל, בתי הדין לעבודה מאד מוטים לטובת העובדים (אני בעד אגב, אבל לא גורף) ואם העובד יביא מספיק הוכחות לכך שהוא עבד אצלך בקרות המקרה - שאלהים יעזור לך. לא חושבת שיקבלו את הטיעון שהעובד לא רצה תלוש. זאת חובה שלך כמעסיק.

יכול להיות שאם בקנדה אין חובת הפרשה לפנסיה אז אתה בפחות בעיה. עדיין, אתה חייב לבטח את העובד ואת עצמך היטב כנגד אפשרות של פגיעה שתגרום לאובדן יכולת השתכרות חלקית או מלאה שלו.

לא התשלום בצ'ק/מזומן הוא הבעיה אלא אם אין תלוש משכורת והפרשות. בישראל זה בדרך כלל סימן שיכול להעיד על כך.
🕒 פורסם בתאריך: 15/12/2019 15:31
גם בקנדה ההטייה מאד חזקה לטובת העובד, לדעתי יותר מישראל. כל הזכויות לעובדים, כל החובות למעסיקים. כמעסיק, לא אחת מרתיח אותי עד כמה המערכת מוטה לטובת העובד. במקור זה נוצר כדי להגן על העובד מהמעסיק הגדול והמרושע שרומס אותו ברגל גסה, אבל זה הפך לכלי בידי העובדים כדי להתעלל ולדפוק את המעסיקים בעידוד המדינה.

העובדים שרוצים מזומן לא יתבעו כי הם לרוב עושים כל כך הרבה שטיקים כדי להוציא כסף מהמדינה שהם פוחדים להסתבך. אלו בעיקר מהגרים מסרילנקה והם מאד יצירתיים ולרוב כל המשפחה שלהם קשורה בקומבינות. בואי נגיד שגם אלה שמקבלים תלוש הם לא בהכרח אלו שרשומים בו.

אגב, גם כאן יש הפרשה לביטוח לאומי ולפנסיה ממשלתית, אין הפרשה לפנסיה פרטית
🕒 פורסם בתאריך: 15/12/2019 15:37
האמת יש לי 2 עצות בשבילך

א. תוריד את הרגל מהגז.

ב. תכווין אותו בדרך טובה.

העצה הראשונה היא בגלל שהוא בן 24, הוא רק עכשיו חי את העולם. הדבר האחרון שהוא רוצה זה לחשוב כמה כסף יהיה לו בפנסיה ושמישהו יחליט בשבילו.

רוב הנוער ומי שהשתחרר, רוצים את החיים שלהם. אפילו יגידו לך תן לי לטעות! רק אל תתן לי את ההרגשה שאתה יותר חכם ממני.

אחרת הוא יפתח בך תלות ויפחד לעשות צעדים בעצמו.

גם לטעות זאת דרך.

בקשר לעצה השניה,

תשב איתו, קח עט ודף, ותתכנן איתו את השנתיים, החמש, העשר שנים הקרובות. כמה שהוא יכול לחשוב רחוק

תן לו לספר לך את כל החלומות שהוא רוצה להגשים בזמן הזה, כמה הם עולים, ואיפה הוא רוצה לראות את עצמו עוד 10 שנים

לכל שנה יש לו תקציב של 100,000 שקל. (תוריד לו עצמית את ההפרשות לפנסיה, מס הכנסה , מה שדיברו מעלי)

וחשוב שהוא יהיה עצמאי לגמרי. משלם על החשבונות שלו, שוכר דירה משלו וכו..

ככה תבנה נקודות ביקורת אחת לכמה חודשים בשביל לראות איך הוא מתקדם.

אתה לא תרגיש שאתה חונק אותו, או מאוכזב ממנו ברמה הפיננסית.

והוא לא ירגיש חנוק, אלא יראה שאתה בך הכל עוזר לו להגשים את החלומות שלו. או את דרך החיים שהוא בוחר.