⬅ חזרה לאינדקס

מציאת איזון בתחביב יקר

🕒 פורסם בתאריך: 05/12/2020 20:29
היי כולם,

ישנו רק תחום אחד שבו לא הצלחתי לממש את התפיסה המנחה והנוגעת לפער שבין רמת חיים לאיכות חיים. התחום הוא התחביב העיקרי שלי מזה עשר שנים ולצערי הוא גם די יקר וכנראה ההוצאה הכי גבוהה שלי שאינה נחוצה. לאחרונה בעקבות תאונה נאלצתי להימנע מעיסוק בתחביב וניצלתי את ההזדמנות לראות אם אני יכול לזנוח אותו לגמרי. ובכן, חד משמעית לא. לא ארחיב על הנושא אבל בגדול מזה כמה חודשים שאני מדוכא כל סופש. השאלה שלי היא האם עלי לזנוח את התחביב בכל זאת תוך תקווה שהתחושת הקשות יחלפו? אולי ישנה דרך לאזן את ההתנהלות הכלכלית למרות עלויות התחביב? טיפים?
🕒 פורסם בתאריך: 05/12/2020 20:40
מותר לשאול האם התחביב זה רכיבה על אופנוע?
🕒 פורסם בתאריך: 05/12/2020 20:52
אני חושבת שיעזור לדעת מה התחביב.. כי זה משפיע על התשובה
🕒 פורסם בתאריך: 05/12/2020 20:54
אם אתה נשוי תוכל "להתנחם" בזה שאני מכיר לפחות שני גברים שהתגרשו על רקע תחביב יקר (שהוא ממש לא יכול לזנוח) של הגבר.
🕒 פורסם בתאריך: 05/12/2020 21:54
יכול להיות שדעתי לא תהיה כלכך פופולרית. אבל לדעתי עדיף שתשקיע בתחביב יחסית הרבה ותחסוך בכל שאר התחומים בחיים.

אני לא אומר להתנתק מהחישובים הכלכליים של ההוצאות השנתיות, אבל אם נגיד אתה מרוויח X אז אני הייתי משקיע בין 30-60% מאותו הX על התחביב שנותן לי סיפוק, ומצמצם בכל שאר תחומי החיים(כמה לצמצם זה חישוב שלך)

לדעתי נושא הסיפוק והנאה מתחביבים זה דבר חשוב מאוד במיוחד כשחושבים על הטווח הרחוק, אם תזנח את התחביב שעושה לך טוב- סביר להניח שזה לא יעזוב אותך תחושת הבעסה, וזה יכול מאוד להוביל לדכאונות, שכאמור יפגע הרבה יותר בך ובסביבה שלך.

לדעתי לפעמים לחיות בצורה ה"חכמה" כלומר למקסם את התועלת הכספית, יכול להיות לא נכון, במיוחד אם אתה שם לב שזה יכול לגרום לך נזק מבחינה נפשית.

מה שאני בא להגיד זה שאתה צריך למצוא את האיזון הנכון עבורך- והוא יכול להיות כזה עם עדיפות גבוהה לתחביב מסויים מבחינת התקציב של ההוצאות שלך.
🕒 פורסם בתאריך: 05/12/2020 23:01
כמובן תלוי כמה יקר ביחס להוצאות-הכנסות-העדפות-מטרות שלך.

מצד אחד יש את הרצון לחסוך בשביל מטרות ארוכות טווח, מצד שני אנחנו עובדים וחוסכים ביום יום בשביל לאפשר לעצמו את ההנאות שאנחנו רוצים בחיים.

נגיד אני חובב צלילה, את הציוד קניתי יד 2

או צילום, אז עדשה נוספת יד 2
🕒 פורסם בתאריך: 05/12/2020 23:35
עד כדי כך שקוף?
🕒 פורסם בתאריך: 05/12/2020 23:39
משתנה כתלות בתקופה כמובן, אבל בממוצע 20 אחוז מההכנסה שלי (לא של משק הבית), זה אחרי שאני מצמצם בכל מה שלא פוגע בחוויה עצמה.
🕒 פורסם בתאריך: 06/12/2020 00:30
ניחוש מושכל :) מאחר וזה תחביב מסוכן, אני נוטה לכיוון הזנחת התחביב, או גמילה הדרגתית אם מתאפשרת.
🕒 פורסם בתאריך: 06/12/2020 06:45
למה רכיבה על אופנוע לוקחת לך 20% מההכנסה? על מה אתה שופך את הכסף שם?

תנסה לפרק את ההנאה מהתחביב לגורמים כדי להבין מה מתוכם מייצר לך את מירב ההנאה ועל מה אתה יכול לוותר. למשל, אם אתה נהנה מהרכיבה אבל גם אוהב להתחדש בביגוד מרשים או באיבזור מיוחד - יתכן שהקטנת הגורמים הפחות חשובים להנאה תאפשר לך צימצום ההוצאות.
🕒 פורסם בתאריך: 06/12/2020 07:04
אני מניח שאתה מדבר על אופנוע שטח שמגיע עם בלאי גבוה. השאלה כמה החיידק הזה חזק אצלך.

יש אופנועים שמתאימים לשטח עם הרבה פחות בלאי (אבל פחות ספורטיביים מן הסתם).

אם זה אופנוע סטייל מוטוקרוס שמשמש למשחקים בסופ"שים, אז אפשר להחזיק אופנוע בשותפות עם עוד חבר ולהתחלק בעלויות.

אם אתה מדבר על אופנוע כביש, אז אין סיבה לעלויות גבוהות, יש המון אופציות זולות, אלא אם כן אתה רוכב על סופרספורט ואז העלות ההתחלתית גבוהה.
🕒 פורסם בתאריך: 06/12/2020 07:34
20% מההכנסה זה המון, אתה בטוח שאין דרך לצמצמם תוך כדי שמירת התחביב?

מניסיון אישי אני יכולה לספר שהייתי מכורה לגמרי לטיפוס ספורטיבי, עד כדי כך שהמשכתי לטפס עם גבס אחרי ששברתי את הרגל. לא יכולתי לדמיין את עצמי בלי התחביב הזה, וכל פעם שהייתי צריכה להפסיק לזמן מסויים הייתי ממש מתבאסת.

אחרי כמה שנים טובות נסיבות חיים הביאו אותי למצב שהייתי צריכה לחפש לעצמי ספורט משלים כי לא היה לי יכולת להכניס בלוז טיפוס יותר מפעם בשבוע והתחלתי לרוץ. באמת שסבלתי מהריצה, זה היה אמצעי לשמירה על כושר עד שאצליח לחזור לטפס באופן מלא חשבתי שכל האנשים שרצים מרחקים ארוכים הם משוגעים לגמרי. והנה אני שנה וחצי אחרי, מכורה לגמרי לריצה, נהנית מהריצה כ''כ, זה כבר מזמן לא תחליף לטיפוס. אני עכשיו בחודש חמישי להריון ועדיין רצה 3 פעמים בשבוע.

עברתי ממצב שאני לא יכולה לדמיין את החיים שלי בלי טיפוס למצב שבחרתי לוותר על הטיפוס לטובת הריצה, לפחות בנתיים. היה שווה למצוא עוד תחביב שאני ממש אוהבת, להרחיב אופקים.

ואם הסיפור באופנוע הוא האדרנלין ממליצה לך להתנסות בטיפוס בשטח, ספורט מדהים, מלא אדרנלין וטבע.
🕒 פורסם בתאריך: 06/12/2020 08:02
עיקר העלויות הן הכלי עצמו, ביטוחים וכניסות למסלול (תמצית החוויה). בכל הנוגע לאבזור רק יד 2 שעומד בתקני הבטיחות הנדרשים. אין תקציב לפוזה
🕒 פורסם בתאריך: 06/12/2020 08:29
לא הייתי אומר שזאת הוצאה לא נחוצה, אם זה התחביב שלך וזה מה שאתה אוהב כבר עשרות שנים וזה מה שמאפשר לך להמשיך לקום ולהנות מהחיים ולהמשיך לחסוך לעבר המטרות שלך לדעתי זאת הוצאה מאוד נחוצה ואפילו חשובה למען הבריאות(הנפשית והגופנית- למרות שבמקרה שלך אולי יש קצת tradeoff עם הגופנית).

גם בתחביבים יקרים לדעתי ניתן למצוא איזון ונקודות מקסימום הנאה ממינימום הוצאה, לא בקיא בכל התחום אבל מניח שאתה מכיר טוב איזה אופנועים משתלמים יותר מבחינת עמידות ושרידות, ביטוחים וציוד היקפי(שהוא אני מניח הוצאה יחסית זניחה לכלי כי שימוש פעם בשבוע זה לא בלאי כזה רציני על ציוד בתקן מוטורי).

כמובן יד2 ודחיית סיפוקים(או התנייה שלהם בהשגת מטרה מסוימת) הם החברים הכי טובים של אדם בעל תחביב יקר שגם מנסה לחסוך בו זמנית(ולצערי אני מכיר את זה טוב בתור סטודנט שאוהב מוזיקה ושהמערכת סאונד שיש לי עכשיו כנראה לקחה לי מעל 30 אחוז מהמשכורת השנתית(הקטנה) שלי)
🕒 פורסם בתאריך: 06/12/2020 08:29
אכן סופרספורט.

האמת שלא דייקתי כי ביום יום אני משתמש בו גם להתניידות לעבודה. אם כי בהחלט יכול להסתדר בתחבצ
🕒 פורסם בתאריך: 06/12/2020 08:50
אני לא מבין את השאלה בכלל.

בסופו של דבר אתה מרוויח סכום סופי. יש איזשהו סדר עדיפויות בחיים, ולכל בחירה שלך יש אלטרנטיבות. אני מניח שלוותר על התחביב שלך בשביל, שתוכל לאכול זה דיי סביר.

אבל ככה? למה, שתוותר על משהו, שמכניס לך תוכן, והנארה לחיים? ואולי אפילו קצת משמעות? בשם מה? בשביל מה?

20% מההכנסה זה לא מעט. אבל יש אנשים שמוציאים הרבה יותר, על דברים שלא מסבים להם הנאה כלל. בסה"כ נשמע דיל טוב.

אני הייתי דואג איך להגדיל את ההכנסה.
🕒 פורסם בתאריך: 06/12/2020 09:09
לא הבנתי עד הסוף. עלויות של הכלי אתה מתכוון לקנייתו החד פעמית או לתחזוקה השוטפת? ביטוחים זה אכן יקר יחסית וכניסה למסלולים אני לא מכירה. כמה פעמים בשבוע אתה נכנס למסלול וכמה זה עולה?

אם כך זה לא רק תחביב אלא גם כלי רכב לעבודה. אילולא היית משתמש לעבודה, לא היית מוציא 20% מההכנסה עליו. תנסה לחשב כמה הוא עולה לך כתחביב בלבד (הכניסות למסלול והחלק היחסי של הדלק, הביטוח והתחזוקה) ותראה שכבר אתה באיזון :)
🕒 פורסם בתאריך: 06/12/2020 09:26
לא בדיוק, לעבודה אני יכול להתנייד ברכבת, עוד קצת זמן אבל לא כזה שאין לי.
🕒 פורסם בתאריך: 06/12/2020 10:32
זה לא החישוב הנכון. כבר יש לך אופנוע עם כל העלויות שלו הקבועות שלו ולכן אם אתה מנצל אותו גם להתניידות לעבודה (במקום רק לתחביב) אז אולי זה משתלם מאשר גם לשלם על תחב"צ. בכל מקרה, לפי אחוז ההוצאה שלך עליו מתוך ההכנסות, אתה כנראה משתכר מעט מאד ואולי שווה לחשוב איך להגדיל את ההכנסה.
🕒 פורסם בתאריך: 07/12/2020 10:10
אולי המחשבות על הזנחת התחביב נובעות לא רק מהשיקולים הכלכליים? אולי איפושהו ברקע ישנן סיבות נוספות שמשפיעות? המשפחה מתנגדת, התאונה, אי בטיחות התחביב? אולי התלות בתחביב? סליחה על הפסיכולוגיה הזולה אם לא במקום
🕒 פורסם בתאריך: 07/12/2020 21:22
רק כלכלי. הבת זוג טוענת שאני צריך את זה לנפש.
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2020 10:33
היות ואתה יודע לומר כמה אחוז מההכנסה החתביב הזה לוקח לך, אני מסיק מכך שאתה כבר עושה מעקב באקסל אחר ההוצאות שלך.

(אם לא אז תתחיל ואז תמשיך לקרוא את תגובתי...)

עכשיו, פתח את גיליון האקסל שלך, קח שלוש נשימות עמוקות, וודא שכל השרירי גופך רפויים, ובוא נדבר דוגרי איזה אחוז מתוך ההוצאות על התחביב הזה נועדו אך ורק כדי לעשות דוואינים. ממש תוסיף את זה כעמודה נוספת לאקסל, כיצד ההוצאה היתה משתנת אם היית גר באי בודד ולא היה לך את מי להרשים. האם היית קונה את אותו אופנוע או הולך על אחד זול יותר? האם היית מוציא את אותו סכום על דלק מידי חודש?

אני לא מעביר ביקורת על הרצון להרשים אחרים, ואני גם לא מבציר בך להפסיק, אני רק ממליץ לך לעשות מעקב מחושב ונטול רגש כדי לראות מאיפה נובעת כל הוצאה. כך תוכל לדעת איפה אתה יכול לקצץ בהוצאות ואיפה המחיר הנפשי יהיה גבוה מידי, וגם לא תצטרך לזנוח את התחביב לחלוטין.
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2020 10:52
שקלת אופני שטח במקום?

העלות היא בערך עשירית (תלוי בכמות ההגזמות, אפשר גם להגיע לעלויות של אופנוע...), כמות האדרנלין בסינגלים ובמקפצות דומה, ועל הדרך זה גם פחות מסוכן ונותן אימון גופני מעולה.

לעצלנים יש היום אופני שטח חשמליים ברמה מעולה, שמאפשרים יותר להשתולל בירידות ופחות להזיע בעליות (או לחלופין להרביץ טיול של 70 ק''מ במקום 30).
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2020 20:59
רוכב על אופנוע שטח 2 פעימות.

ההוצאה הראשונית יחסית גדולה(אולם קטנה ביחס לאופנוע סופר ספורט חדש) לאחר מכן זה רק הוצאות על ביטוח חובה, דלק ושמן.

בערך 400 שקל בחודש, אצלי אין הכניסה למסלולים מסודרים בתשלום לכן מפה לדעתי נובע הפער.
🕒 פורסם בתאריך: 12/12/2020 08:23
פה כבר יש לך את התשובה

אז תחסוך פחות אבל תהנה מהחיים

לא נכנס לעניין בטיחותי כן או לא

זה מה שאתה אוהב ועושה לך טוב?

אתה יכול לעשות את זה ולכלכל את משפחתך בכבוד?

סע על זה

מקסימום לא תפרוש צעיר...
🕒 פורסם בתאריך: 12/12/2020 09:03
או לחילופין תפרוש מאוד צעיר...

האם התאונה הייתה קשורה לרכיבה על האופנוע? (לא משנה אם בזמן התחביב או בנסיעה לעבודה...).

גם אם לא...

אני חושבת אחרת ממה שכתבו לך כאן.

הכסף מבחינתי הוא בכלל לא השיקול המרכזי במקרה הזה. הוא רק עוד נדבך בחשיבה האם אתה לא יכול למצוא תחביב אחר.

בחרת תחביב שהוא מאוד מסוכן. להגיד שאתה מכור אליו ושזה ההנאה שלך בחיים... גם סמים עושים את זה, זה לא אומר שזה לא רעיון טוב להיגמל מהם.

אני האחרונה שאגיד לא להוציא כסף על מה שעושה לך טוב בחיים, ולכל אחד זה משהו אחר ואני לא מנסה להיכנס לזה או לשפוט את זה.

הבעיה שלי היא לא עם עצם ההוצאה הכספית הגדולה על התחביב, אלא החשיבה שזה הדבר היחיד שיכול לגרום לך אושר/הנאה. וזה פשוט לא נכון. זה רק הסיפור שאתה מספר לעצמך.

מה שאני מנסה להגיד הוא שיש הרבה דברים שיכולים לעשות לך טוב. וכמו שכתבה @Run like the wind אפשר גם לעשות שינוי מחשבתי והתנהגותי ולשנות תחביב בלי שזה יפגע בסופו של דבר בהנאה שלך. אולי אפילו להיפך.

לדעתי זו הטעות העיקרית.

קשה עד בלתי אפשרי לשנות הרגלים בלי להכניס הרגל אחר.

אני שוב חוזרת למה שכתבה @Run like the wind... אם אתה רוצה לשנות את התחושה כלפי התחביב הנוכחי, אתה צריך למצוא ולהתחיל תחביב אחר. אתה חייב להכניס משהו לוואקום שנוצר אחרת פשוט יישאר וואקום ואתה תרגיש ש״אי אפשר בלי זה״. זו הרגשה מזוייפת. פייק. תכניס משהו אחר, ותראה שלאט לאט התחושה מעצמה משתנה כי כרגע רק הוואקום מדבר. הרעיון הוא שקודם כל לא יהיה וואקום. אחר כך גם תיכנס הנאה חדשה. בתקווה שהיא תהיה הרבה פחות מסוכנת ואולי גם יותר זולה WIN WIN.
🕒 פורסם בתאריך: 13/12/2020 00:34
לדעתי, אל תוותר על התחביב ואנמק את סיבותיי.

1. אם תוותר על התחביב, יש סיכוי לא רע שתתחיל להוציא את אותו תקציב במקום על התחביב, תוציא על טיפולים נפשיים כאלה ואחרים.

2. גם כשמתחתנים [אני גם נשוי] עדיין נשארים בני אדם לעצמנו. לכל אחד יש את ההרגלים שלו, התחביבים שלו ודברים שרק הוא אוהב באופן אינדיבידואלי.

3.אתה תמיד תחייה בתחושה של 'אם לא הייתי מוותר' - צריך לחיות גם. אי-אפשר להיות בקונטרול 24/7. בשביל זה יש עבודה, משפחה, חשבונות, וועד בית שיושב על הראש ולמה העירייה העלתה לנו את הארנונה [כולנו חיים את הקונטרול הזה] - צריך לדעת גם לשחרר.

4. אין מצווה להתכלב. תחייה, תהנה, תנהג באחריות ותבלה - זה בסדר גמור. אתה בן-אדם, לא רובוט.

בהצלחה [מה שלא תבחר] :)