⬅ חזרה לאינדקס

חוות דעת על תכנית השקעה ל25 שנים

🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 19:01
אהלן,

מתרגש שהגיע הרגע אחרי כמעט שנתיים של קריאה ולמידה שבו התחלנו לבנות תכנית השקעה.

אשמח מאוד לביקורות וחוות דעת שיעזרו לשפר אותה.

היעד הוא להגיע לסכום של 4 מ' ש"ח בעוד 25 שנה.

זוג בני 38-43 עם שתי ילדות בגילאי 3-6.

כרגע חוסכים: 3000 ש"ח בחודש לשתי קרנות השתלמות.

2000 ש"ח לחשבון מסחר במיטב טרייד

משכנתא של 1.27 מ'.

בחרנו באסטרטגיה דומה להארי בראון\כל העונות של ריי דליו.

חלוקה של ארבעה רבעים בין מניות-זהב-אג"ח ממשלתי- ומזומן

השאיפה שלנו היא לתשואה שנתית ריאלית של 5%.

---(כרגע 200 אש"ח מושקעים בנדלן לפחות לשנתיים הקרובות. עליהם אין באמת השפעה לשנתיים האלו. רק להחזיק אצבעות שהם יניבו 5% ריאלי בשנה.)

---84 אש"ח בשתי קרנות השתלמות (אחת של אשתי ואחת שלי). שתיהן במסלול מניות.

---82 אש"ח בחשבון מסחר במיטב:

25 בקרן מחקה זהב (פסגות 1147875 דמי ניהול 1.2)

15 בקרן מחקה תל גוב כללי (מגדל 5116181 דמי ניהול 0.15)

15 בקרן מחקה תל גוב צמוד 2-5 (מגדל 5121686 דמי ניהול 0.1)

20 בקרן כספית (קסם 5122585 דמי ניהול 0.17)

7 בקרן מחקה מדד עולמי (בלקרוק 1159235 דמי ניהול 0.2)

1. אנחנו כרגע לא בחלוקה של 25-25-25-25.

כיוון שיש לנו עוד הרבה שנים של השקעה הנטייה היא לתת משקל גדול יותר למניות לפחות לעשור הקרוב.

כמו שאנחנו מבינים את החלוקה- כיוון שלפחות חצי מהכסף מושקע במניות דרך הקרנות השתלמות, אפשר ליצור מצב שהחצי השני שמושקע במיטב יתחלק בין זהב, אגח ומזומן.

2. אנחנו ממש בתחילת ההשקעה, והרצון הוא להשקיע כל חודש למרכיבים האלו. לא להוסיף עליהם.

כיוון שאנחנו עדיין בסכומים יחסית נמוכים עוד יש אפשרות לתקן בנושא של בחירת הקרנות עצמן.

השקענו בהן אחרי בדיקה של דמי ניהול, אבל אולי פספסנו משהו ויש אפשרויות טובות יותר מבחינת העלויות. אם כן- נשמח לשמוע.

3. ממש רוצים לייצר שיטה שנחרגיש איתה בנוח למעקב (שהיא לא לעשות ריפרש למערכת ספארק).

אולי איזה קובץ אקסל של מעקב חצי שנתי, כדי לראות שאנחנו במקום טוב בתכנון מול ביצוע.

נשמח מאוד להתייחסויות שיאפשרו לנו לשפר את התכנית או לביקורת וחוות דעת.

יש משהו מאוד חמקמק ביציאה לדרך עם תכנית כזו- לטווח זמן שנראה מדומיין- שבסופה מגיעים ליעד הנכסף,

וחשוב לנו לוודא שאנחנו לא מפספסים פה נקודות.

תודה!
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 19:09
אני לא רואה צורך באחזקת יותר מ2 ני"ע במקרה שלכם.

אני גם לא רואה טעם בלהשקיע באג"ח ולהחזיק משכנתא בו זמנית, זה משולל הגיון כלכלי כלשהו.
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 19:13
אם ההשקעה ל- 25 שנה אז עדיף 100% מניות.

אבל הרבה אנשים טועים כשהם חושבים מה הטווח שלהם.

לדוגמה, לא מזמן היה פה מישהו שעקב המלחמה וקשיים כלכליים התחיל לממש את התיק "לטווח ארוך" שלו.
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 19:25
מעניין מאוד! ותודה על ההתייחסות.

סליחה אם זו שאלה מפגרת, אבל אשמח להבין את החיבור בין אג"ח למשכנתא. לא נתקלתי בזה בקריאות עד היום

ולמה הכוונה ב2 ני"ע- אילו?
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 19:27
תודה על ההתייחסות.

מגיב גם לזה בשאלות בבקשה-

100% מניות מרגיש לנו מסוכן מדי, בדיוק בגלל מה שכתבת. אין לדעת מאיפה יבוא הבלתמ.

א. כמה קרוב לסיום התכנית אתה ממליץ להתחיל למנן?

ב. נניח ונשים בקרן כספית סכום שנרגיש איתו בנוח לבלתמים- איך אתה ממליץ להשיע את השאר במניות? כולן בקרן מחקה מדד עולמי?
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 19:28
משכנתא זה אג"ח. כלומר הבנק קנה אג"ח שלך, כלומר מכרת אג"ח.

את גם רוצה לרכוש אג"ח, במקום לקנות אג"ח צד ג' פשוט תקנה בחזרה מהבנק את האג"ח שלך, זה גם ללא סיכון וגם יש בזה הטבת מס (פטור מוחלט ממס).

לא יכול להמליץ אבל אני לא רואה סיבה טובה במקרה שלך בלהחזיק יותר מני"ע אחד אג"ח ואחד מנייתי.
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 19:32
אלא אם אתה מקבל יותר באג"ח מאשר משלם במשכנתא.
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 19:33
לקנות בחזרה את האג"ח שלי- כלומר להחזיר חלקים מהמשכנתא?
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 19:36
גם לא, כי:

1. מס.

2. סיכון.

למעט במקרים יוצאי דופן (למען הגילוי הנאות: אני עושה זאת).

בדיוק.
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 19:40
זאת נקודה חשובה. למעשה מי שהצליח לקבע משכנתא נמוכה בריבית קבועה לא צמודה (שהיא מאוד פופולרית כידוע) יכול להרגיש מאוד נוח לקנות אג"ח לזמן פרעון המשכנתא (או להפקיד בחיסכון לטווח ארוך) אם יוכל לקבל ריבית גבוהה יותר. סיכון האינפלציה (שהוא הסיכון העיקרי באג"ח לא צמוד לטווח ארוך) מתפוגג במקרה הזה. דווקא לפני חמש שנים הצלחתי להוציא בתכנית חיסכון (סברס של מזרחי) ריבית של 4.2% לטווח 15 שנה אל מול משכנתא בריבית 2.7%. האלטרנטיבה מבחינתי היתה לסגור את המשכנתא ולא להרוויח כלום.
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 19:46
אז כן ;)

(מי שהפער ביניהם מאפשר לו, והוא שווה לו את הסיכון אחרי מס.)

כן. לא יודע לגבי החישובים הספציפיים שאמרת, עדיין יש סיכון אינפלציה באג"ח עצמו אם אינו צמוד (גם אם לא במשכנתא), ולתחושתי אני לא יודע אם סיכון המדינה קטן מהבנקים,

אבל העיקרון נכון. מכיר מישהו שנכנס רק עם רכיב ריבית קבועה נמוך לתקופה הזאת (שזה די נדיר, כי רכיב הריבית הקבועה בדרך כלל היה די גבוה מלכתחילה).

השאלה מה רכיבי המשכנתא שיש לכם @Gliding

ביחס לריבית המתקבלת מהאג"ח. למה דווקא קרן זהב ישראלית עם עלויות בשמיים?
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 19:50
זה עניין אישי, אבל כלל אצבע הוא אחוז מניות = 100 פחות גיל

נשמע סביר מאוד
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 19:59
תשמעו, בפחות משעה כבר נתתם לי שיעורי בית שיחזיקו אותי לפחות לחודש קריאה :)

תודה על זה! לכולכם.

מקשה בכל זאת-

ההמלצות המאוד ברורות כאן לכיוון חזק של מניות הן רק בגלל משך הזמן (25 שנה) או בגלל עוד משתנים?

כי עד שכתבתי את הפוסט נשמע לי שהפרופיל שיתאים לנו הוא של ארבעת הרבעים.

הבחירה בפרופיל הזה היא לאו דווקא רציונלית. היא הרבה מתוך התפיסות שלנו את הסיכון שאנחנו מוכנים לחיות איתו בשלום.

מבלי להבין לעומק את נושא האג"ח והמשכנתא (ייקח לי זמן לקרוא ולהעמיק בזה), אבל כדי לשאול את השאלה, נניח שאני מקבל את ההמלצה-

האם יש הגיון בלהחזיק מרכיב כלשהו של זהב בתיק?

כלומר-

נניח ואני ממיר את מרכיב האג"ח בהגדלה של החזרי המשכנתא כדי לסגור את החלקים היקרים יותר בשלב מוקדם יותר,

ומחזיק כספית שמכילה סכום שאנחנו מרגישים איתו בנוח לבלתמ.

ההמלצה שאני מבין כאן היא לשים את השאר במניות.

האם יש ערך בלהחזיק זהב שיבוא ע"ח חלק מסוים מרכיב המניות?
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 20:01
לא, לזהב באופן היסטורי יש תשואה ריאלית אפס. רע מאוד בהשקעה לטווח ארוך.
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 20:19
מזל טוב וברוך הבא!

נתחיל מהבסיס ברשותך :)

1. היעד של 4M ש"ח מתייחס רק לתיק השקעות עצמאי וקה"ש? או שגם הפנסיה נכללת בחישוב? כי התאריך שלכם הוא ביציאה לפנסיה.

2. איך הגעתם דווקא לפלאג נאמבר הזה? את מה הוא נועד לשרת, הסכום הנ"ל?

3. מאיזו נקודת התחלה אתם מזנקים? מהסכום שכתבת למעלה (כ-160K ש"ח)? ומה זה ה-200K נדל"ן? זה נשמע די שאפתני...

4. בהמשך לסעיף 3 ובהתייחס לשאיפה שלך של 5% תשואה ריאלית (לפני מס? אחרי?) - נראה שהחלקים הסולידים בתיק שלך יאיימו על התשואה מלמטה.

יש מרחק גדול בין השאיפה שלכם לבין המרווח שבין נקודת ההתחלה (כעת) לנקודת הסיום (עוד 25 שנה), ויש סתירה בין הפחד מסיכונים ובין השאיפה שלכם.

אם תוכל לפרט קצת על סעיף 2 שכתבתי, יכול להיות שאפשר לחשב לכמה באמת הגיוני לשאוף עבורכם.
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 20:34
תודה :)

1. היעד מתייחס רק להשקעות עצמאיות וקה"ש, ללא פנסיה.

התאריך הוא יציאה לפנסיה כי בערך, בקירוב ממש גס, לשם מתכנסות התכניות הכלכליות שלנו.

2. בגדול- דברים שאותם נרצה להגשים בשנים האלו- למשל- תשלום השכלה של הילדות, השלמה של הפער בין הפנסיה המתוכננת לזו שנצטרך כדי להישאר באותה רמת הכנסה. כל מיני מרכיבים כאלו שסכמנו והגענו ל4 מליון. גם טווח הזמנים וגם המספר הם בהערכה גסה, אבל כזו שאנחנו יחסית מרגישים איתה בנוח

3+4. הנדלן הוא משהו שאנחנו לא בטוחים לגביו, אבל גם לא יכולים לצאת ממנו בשנתיים הקרובות. עוד שנתיים נדע אם להמיר אותו להשקעה בשוק ההון, ועד אז אנחנו מחזיקים אצבעות שהוא יניב תשואה של לפחות 5% בשנה (אחרי מס).

כשאנחנו עושים את החישוב איך להגיע מנקודת המוצא ליעד- זה החישוב שאנחנו עושים

360 אש"ח (200 נדלן ועוד 160 קה"ש ומיטב), עם חיסכון חודשי של 5000 ש"ח, על פני 25 שנה, בתשואה ריאלית (אחרי מס) של 5%.

כשבנינו את התכנית הסתמכנו (גם) על סקירת תכניות ההשקעה פה באתר, והבנו שתכנית של ארבעה רבעים (או משהו דומה לה) יכולה להניב תשואה ריאלית (אחרי מס) של 5-6%, ועל זה גם בנינו את המספרים.

מבין מהדיון שהתפתח כאן שהמרכיב של המשכנתא (גם היא, אגב, עתידה ב"ה להסתיים בערך תוך 25 שנה) הוא נתון שצריך לשקלל גם לתוך התכנית. ומשפיע על בחירת מסלולי ההשקעה.

ומבין גם שבגלל משך השנים הארוך יש אפשרות להכניס יותר סיכון לתוך התכנית בשנים הקרובות כדי לפצות על התשואה שתלך ותרד ככל שנקטין את המרכיב המנייתי עם ההתקרבות לפנסיה.
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 21:13
נכון אבל אני לא חושב שתמצא פער שמצדיק את זה בשוק האג"ח הסחיר, בטח ובטח בריביות המשכנתא של היום.
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 21:21
שוב, מכיר מישהו שנשאר לו רק רכיב קבועה ל"צ במשכנתא, על בערך 3, במצב כזה בהנחה שיש לו סכום כסף זהה פנוי, הוא יכול לעשות רווח על הפער. אם זה מצדיק? בעיניי לא.
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 21:39
מה לגבי עניין הנזילות?

אם אני צריך סכום כסף בעוד כמה שנים, אז בינתיים אוכל להשקיע אותו באג"ח סולידי, או לסגור בפקדון.

אבל אם אצמצם איתו משכנתא שיש לי לעוד 30 שנה - אולי בסופו של דבר הרווחתי, אבל ההחזר לא יצטמצם באופן שיאפשר לי לחסוך באופן משמעותי בזמן קצר.
🕒 פורסם בתאריך: 26/11/2023 23:19
זו דעתי, שכל אחד יעשה מה שטוב לו.

אני עושה את מה שהאקסל אומר לי.

מסכים!

מסייג את דברי: בתלות בריבית המשכנתא.
🕒 פורסם בתאריך: 27/11/2023 08:37
1. את ההשכלה של הילדות כנראה תשלמו עוד לפני שיסתיימו 25 שנים. מה אתם רוצים לממן? רק את הלימודים או גם את כל הוצאות הקיום שלהן בתקופה הזאת?

2. בפנסיה תקבלו גם קיצבת בט"ל. כדאי לחשב גם את זה יחד עם קיצבת הפנסיה כדי להבין מה ההפרש שאתם זקוקים לו.

3. מדוע אתם רוצים להישאר באותה רמת הכנסה לאחר הפנסיה? בהנחה שתתגוררו בדירה ללא משכנתא והילדות יגורו בבתים משלהן.

לא ברור לי מה זה הנדל"ן שאתה מדבר עליו אז שמה אותו בצד. אולי תספר עליו יותר?

1. מהחסכון החודשי אתם מעבירים לקה"ש את החלק העיקרי. יכול לפרט מהן הקרנות (במה מושקעות, עלויות ניהול)? הסכומים שאתם מעבירים לשם הם חלק מתלוש משכורת או משהו אחר? כמה זמן כבר יש לכם את הקרנות ומה היתה התשואה השנתית עד עכשיו?

2. סכום של 2K בחודש לתיק העצמאי - 75% מיועד לחלקים הסולידים. כלומר, הקטר שאמור להביא לכם תשואה מירבית הוא בסך 500 ש"ח לחודש.

יש אפשרות נוספת, לחשב גם את ערך הדירה שלכם כחלק מהתכנון. אולי בעתיד תמכרו ותעברו לדירה קטנה יותר? אולי תשכירו אותו ותשכרו דירה זולה יותר? הרי בפנסיה לא צריך להיות צמודים למקום עבודה כלשהו.

ואולי בכלל תוכלו לחסוך יותר מ-5K בחודש? לא כתבת כלום על הכנסות והוצאות אצלכם. אולי גם שם תוכלו לטייב.
🕒 פורסם בתאריך: 27/11/2023 23:27
לפי הבנתי האג"ח + הקרן הכספית זה כמו קרן חרום במזומן שאפשר לממשה כל יום בשעת חרום (מבלי שערכה ירד דרסטית).

מה גם שהאג"ח הוא בסך הכל 30 אלף ש"ח.
🕒 פורסם בתאריך: 27/11/2023 23:35
אני לא בטוח שכדאי להשקיע בזהב במקום במניות מה גם שדמי הניהול נראים לי יקרים.
🕒 פורסם בתאריך: 28/11/2023 03:33
באופן אישי אני דווקא לא מחשיב את קצבת הזקנה, מתוך הערכה שהסכום יקוצץ / ימוסה / יהיה מותנה בהכנסה נמוכה בעוד עשרים-שלושים שנה.
🕒 פורסם בתאריך: 28/11/2023 07:20
להחזיק קרן מחקה זהב שווה ערך ללהחזיק קרן מחקה שישיית מים בממ"ד. זה מפספס את כל הרציונאל של החזקה פיזית.
🕒 פורסם בתאריך: 28/11/2023 11:07
הי

4M ש"ח בעוד 25 שנים יכול להיות דומה או פחות לשני מליון שקלים בהווה, האינפלציה שוחקת את כח הקניה,

האם סכום זה יספיק לכם ?

נקודה נוספת, לאורך השנים יש שחיקה של השכר אל מול עלויות המחיה, שחיקה אל מול העליה ברמת החיים הבסיסית, זה פוגע ביכולת החיסכון החודשי לצורך השקעה,

בגיל מבוגר יש פחות ביטחון תעסוקתי, אישית אני בעד יעדים קצרים יותר של עד ל 15 שנים, כמובן שזה תלוי

ביכולת החיסכון של התא המשפחתי, הטענה שלי היא שככל שהיעד הוא לטווח ארוך יותר זה מגדיל את החוסר ודאות

ואת הפוטנציאל לבלתמים מהחיים עצמם ולא משאיר מרווח זמן לתיקון.

בהצלחה !
🕒 פורסם בתאריך: 28/11/2023 11:58
נקודה שלא עלתה פה אבל חשוב להדגיש

תיק ארבעת העונות מיועד בעיקר לשימור הון לא להצמחתו. החלק המזומן נשחק לאורך זמן, החלק של האג"ח גדל לאט (יתכן הפסד ריאלי) והחלק של הזהב נותן תשואה שלילית.

אם המטרה שלך היא הגדלת הון הרבה יותר הגיוני לבנות תיק פשוט של מניות ואג"ח בהתאם לסיבולת הסיכון שלכם נניח 70% מניות 30% קרן אג"ח. כמו שבת העמק אמרה שווה לראות האם אפשר להגדיל את החיסכון החודשי זה יעזור לך לצבור הון מהר יותר.

אישית לא הייתי מתעלם מהפנסייה ומהביטוח הלאומי.