⬅ חזרה לאינדקס

הבנת תשואות אגח ממשלתי (לצורך תמהיל למשכנתא)

🕒 פורסם בתאריך: 23/10/2025 20:03
אני רוצה להשוות בין 2 מסלולי משכנתא פריים ומשתנה על בסיס אגח

בשתיהם יש מרכיב של שינוי על בסיס ריבית בנק ישראל בפריים לפי הריבית הנוכחית ובאגח לפי ציפיות השוק

אני מנסה לכמת את הרכיב הנוסף שיש באגח שכולל סיכון מנפיק תנודתיות וכדו'

(לדוגמא אם הרכיבים הנוספים שוקלים למשל 0.3 לשנה ויש לי הצעה לפריים מינוס 0.5 מול עוגן אגח עם מרווח 0.7 זה יוצא אותה ריבית בשתי המסלולים ואין הבדל בתמחור אפילו אם בריבית בפועל יש פער, זה לא מעניין כי הפער נוצר מתחזית הריבית)

אשמח אם מישהו יכול לעזור בהבנת העניין
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2025 11:52
@אייל ריטברג ?
🕒 פורסם בתאריך: 25/10/2025 12:48
היי סלום,

בנושא כמות הרכיב הנוסף שיש באג"ח - אין לי שום דבר חכם להוסיף לך.

אני חושב שבעת הנוכחית כדאי לבחור הלוואה עם אג"ח משלושת הסיבות הבאות

סיבה ראשונה: אתה מייקר את התמהיל בזמן 0

תאר לך שאתה צריך לקחת 1 מש"ח, בהחזר של 6000 ש"ח/חודש. כיום הפער בריביות בין פריים לאג"ח הוא 0.5-0.9%.

ונאמר לשם הדיון שבחרת להקצות 50% מהחוב (כלומר 500 אש"ח) ללמסלול משתנה לא צמודה/פריים.

בבחירתך לשלב פריים בתמהיל אתה צריך לשלם החזר חודשי גבוה יותר (עבור רכישת אותם 500K) ביחס למסלול משתנה לא צמודה.

מכיוון שההחזר שלך הוא מוגבל (6000 ש"ח/לחודש) המשמעות היא שאתה תצטרך לגרוע החזר חודשי מההלוואות האחרות, ובכך להאריך אותן. על ידי כך שאתה מאריך אותן אתה מייקר את העלות שלהן ואולי אף - (בהלוואות במסלולים בריבית קבועה) את הריביות שלהן. כלומר ייקרת את התמהיל פעמיים, גם בשילוב הלוואה בריבית יקרה יותר, וגם בהארכת הלוואות אחרות בתמהיל.

סיבה שניה: אתה מגדיל את התנודתיות של התמהיל

2. העליה הענקית במסלול הפריים גרמה לזעזועים אצל משקי הבית. הפריים מתעדכן 8 פעמים בשנה, אג"ח כל שנתיים משתנה... כל שנתיים. אני חושב שיש ערך בהורדת קצב העידכון של ההלוואה כך שאתה יכול להערך לכך. (למשל, לתכנן את תקציב החופשות ו/או ההוצאות שלך בהתאם, או לנסות לפנות לבנק לשנות את תנאי ההלוואה)

כאמור, יש כרגע פער של לפחות 0.5-0.9% בין ההצעות - אני מאמין שהפריים יסגור את זה בירידות הקרובות. אבל אני לא חושב (וזו דעתי האישית והלא חשובה) שבשנתיים הקרובות הוא ירד ביותר מחצי אחוז ביחס לאג"ח, ואז בנקודת העידכון הבאה, האג"ח ירד לרמה אטרקטיבית יותר.

בהצלחה,

אייל מפינוויז.
🕒 פורסם בתאריך: 25/10/2025 13:49
איזה רכיב נוסף יש באג"ח? לא מדובר בנתוני אג"ח ממשלתי שמתפרסמים ע"י בנק ישראל לפי תשואת שוק?
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2025 09:07
אגח מתומחר לפי תחזית הריבית ולפי משתנים נוספים כדוגמת סיכון מנפיק ותנודתיות

השאלה שלי איך אפשר לכמת את המשתנים האלו
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2025 09:29
אתה מחפש נוסחה שמקשרת בין המשתנים (תחזית ריבית/סיכון/תנודתיות) למחיר האג"ח?

לאיזה צורך?

אתה מצפה למצוא חוסר יעילות בשוק? או אינדיקטורים לקניה/מכירה?
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2025 13:40
אני מחפש נוסחה לחישוב המשתנים בניכוי תחזית הריבית

לצורך השוואה בין מסלול פריים למסלול משתנה על בסיס אגח
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2025 13:57
לדעתי זה לא משנה למטרה שלך כי סיכון המנפיק הוא 0 בהקשר של השקל מה גם שלא מעניין אותך לקנות בעצמך את האגח, והתנודתיות עוקבת אחרי אותן מגמות כמו הפריים

נראה לי יותר נכון להשוות על בסיס הפרמטרים שאייל התייחס אליהם - המרווח כרגע, המגמה הצפויה, וקצב עדכון העוגן
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2025 14:08
בעצם אתה טוען שההשפעה על המחיר של האג''ח מושפע רק מתחזית הריבית

אני חשבתי שיש עוד משתנים עם השפעה על המחיר של האגח
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2025 14:21
לא בדיוק, מה שאני טוען זה שבעצם לא המחיר מעניין אותך אלא רק המרווח בין פריים לאגח
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2025 15:59
אני לא מבין למה

באג''ח אני גם משלם חוץ מהמרווח עבור משתנים נוספים
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2025 16:15
כי אתה עוסק בתכנון לטווח של עשרות שנים ומנסה להשוות בין מדדים שהעדכון של העוגנים לפיהם הוא על בסיס של חודשים (פריים) ושנים (אגח). ומדובר במדדים קורלטיביים שנגזרים שניהם מריבית בנק ישראל, כלומר לאורך זמן הם ינועו באותו כיוון. אז נראה לי שהמיקרו של המחיר ברגע זה פחות משמעותי מהמאקרו של ההתנהגות לאורך זמן ומהמרווח שתְקבעַ כאן ועכשיו. ואת המיקרו העתידי אינך יכול לחזות. מה גם שלכאורה ריבית האגח תנודתית יותר מריבית הפריים אבל בגלל התזמון של עדכוני העוגנים דווקא הפריים יכול להיות יותר תנודתי כי הוא מתעדכן בקצב יותר גבוה.