⬅ חזרה לאינדקס

סגירת משכנתא, השקעות כפויות והערך הכספי של הזמן

🕒 פורסם בתאריך: 25/08/2020 09:18
פוסט ראשון מהחשבון הזה - סקרן לשמוע את הדעות שלכם לגבי דילמה משפחתית שלנו.

עלינו:

- נשואים +2 ילדים

- אני בעבודה במגזר הפיננסי (קרן פרייבט אקוויטי) שמחייבת אותי בין השאר להשקיע לא מעט כסף אישי לתוך פוזיציות שהקרן לוקחת. היסטורית, הקרן עם ביצועים מצויינים ולכן אני שמח להשקיע. חשוב לציין שאין לי שיקול דעת מלא לגבי הפוזיציות האלה.

- אשתי בסקטור הציבורי - קביעות, שכר בינוני/נמוך אבל אוהבת מאוד את העבודה שלה וטובה בה.

- מרוויחים ביחד משהו כמו 50-60 אלף נטו בחודש וחוסכים היום לפחות 50% מזה (לא כולל קרנה״ש או פנסיה)

- גרים בדירה ששווה 2.5 מליון בערך ומשלמים עליה משכנתא של 1.7 בהחזר חודשי של 10,000 ש״ח - זוהי ההוצאה המרכזית שלנו.

- צברנו משהו כמו 3 מליון שקלים במזומן שמושקעים בכל מיני מדדים ומניות (חלק מזה גידור כנגד הפוזיציות של הקרן / מט״ח וכו׳) + 1-2 מליון ש״ח מושקעים ״בכפייה״ דרך הקרן, בין השאר בחברות נהדרות שכמעט בוודאות יעשו תשואה מעולה על הכסף (אבל אי אפשר לדעת כמובן) + התחייבות עתידית לעוד מליון שקלים של השקעות כאלה בשלוש השנים הקרובות.

הדירה הנוכחית שלנו לא באה לנו בטוב. לא אוהבים את השכונה, בתי הספר והשכנים ובעקבות הקורונה קיבלנו החלטה לעבור לבית פרטי עם חצר.

מה שיש לנו בראש הוא ״בית חלומות״ לפחות לעשור הקרוב אם לא יותר ויש לנו הזדמנות לרכוש מגרש לבניה בדיוק במקום שמעניין אותנו בעלות של 2.6 מליון שקלים (+ 2.5 מליון שקלים של בניה עצמית על פני שנתיים בערך).

ההתלבטות היא לגבי אותם 3 מליון ש״ח פנויים לעומת הערך של הזמן (ואני בכוונה מנסח אותה במונחי קיצון) -

1. האופציה ה״סולידית״ המועדפת על אחד מאיתנו - לסגור את המשכנתא מחר בבוקר (זה יעלה לנו משהו כמו 93,000 ש״ח של עמלות היוון), להגיד שלום ולהתראות לבנק, לסיים עם מליון שקלים פנויים בחודש וחסכון של משהו כמו 35 אלף נטו בחודש, להמשיך בדירה הנוכחית עוד 3-4 שנים כדי לצבור מספיק נכסים ולבצע את המעבר כשיש מספיק מזומן וכמעט בלי סיכון.

2. האופציה הצרכניסטית/אופטימית המועדפת על בן הזוג השני - לקנות את המגרש היום ולהישאר עם 500 אלף נזיל, להתחיל לקדם תוכניות ואישורים, להתחיל לבנות בעוד שנה בערך, כנראה גם לקחת משכנתא נוספת על המגרש עצמו כדי לממן את התחלת הבנייה ובשלב מסויים, למכור את הדירה הנוכחית ולסגור את המשכנתא עם התקבולים על הדירה ולסיים את הבניה. האמירה היא בגדול ״אנחנו אופטימיים על עצמנו״ ובעצם מלווים מעצמנו בעתיד כדי לשפר את החינוך של הילדים ו״לנצל״ את הבית המדובר כל עוד הילדים מספיק צעירים כדי להנות מחצר והסביבה המשופרת.

מן הסתם יש תרחישים אחרים, שכירות וכיו״ב אבל הם לא מעניינים אותנו בשלב זה. ההחלטה מתנקזת לאותם 3 מליון ש״ח פנויים ואיך לנצל אותם בצורה מיטבית.

אשמח לשמוע מה אתם הייתם עושים.
🕒 פורסם בתאריך: 25/08/2020 10:08
היי @גוגוברי

משכנתא היא לא מילה גסה, אין סיבה לחשוש ממנה אם יש לך את הכסף לשלם אותה בכל חודש (בטח במקרה שלך).

מדובר על הלוואה בריבית נמוכה באופן אבסורדי ממש, כך שאת שאר הכסף הפנוי תוכל להשקיע במה שחפצה נפשך (ובכל מקרה, אתה בשליטה עליו).

כמובן שהדעות רבות בפורום, ואני אישית לא אוהב סיכונים או חוב מיותר, אלא שהחוב במקרה שלך הוא לא מיותר, הוא מאפשר לך לעשות מה שבא לך עם הכסף שלך.

זאת כמובן בלי לדעת עוד פרטים עליך, ההעדפות שלך ושל אשתך ועוד מיליון פרטים שמכוונים כל אדם באשר הוא אינדיוידואל.

המקרה שלך אידיאלי ללקיחת משכנתא, יש לך כבר עכשיו את כל הכסף כדי לשלם אותה, כך שמבחינה זו אין דאגות.

כל משכנתא עם מימון של 50% או יותר, תתן לך תנאים טובים כמעט בכל בנק.

אולי כדאי למכור את הדירה הנוכחית, ולקחת משכנתא בגובה 50% או יותר מגובה הנכס החדש (רק אומר...).

לא ממליץ כמובן, וכל הדיסקליימר הרגיל והידוע.
🕒 פורסם בתאריך: 25/08/2020 13:49
תודה @yossidiv !

אחדד ואומר -

1. היום אנחנו משלמים על המשכנתא 4% בערך לשנה (70,000 שקלים). מצליחים בהחלט לייצר תשואה גבוהה מ5% בשוק על שאר הכסף כך שזה מתקזז ויותר אבל -

2. אם נקנה את המגרש, נגיע למצב שבו אנחנו כבר לא יכולים לסגור את המשכנתא בכל רגע נתון והכסף יהיה ״בקרקע״

3. לא אלאה בפרטים אבל כדי לסיים את הפרוייקט בהצלחה, יש כאן סדר פעולות שגורר מצב שלתקופה קצרה, נשלם שתי משכנתאות במקביל.

הסדר שמידלנו הוא: קונים את המגרש במזומן -> לוקחים משכנתא על המגרש כדי לממן את רוב הבניה-> בשלב מסויים מוכרים את הדירה הנוכחית, סוגרים את המשכנתא, משתמשים בעודף כדי לסיים את הבניה וגרים שנה בשכירות בשכונה אליה עוברים (הילדים כבר נכנסים לבתי ספר החדשים וכו׳, יש בזה יתרון מסויים אבל הרבה כאב ראש). זה תסריט עם סיכון מסויים כי בתרחיש יום דין שבו אנחנו מאבדים את העבודות שלנו או משהו בסגנון, נשארים עם שני נכסים ממונפים ונצטרך למכור לפחות אחד מהם. זה סיכון שאני מעריך אותו כנמוך כי סהכ שנינו במקום טוב מבחינת קריירה אבל אין לדעת..
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2020 22:43
לטעמי אופציה 2.

זמן האיכות עם הילדים והשנים הנוספות והמוקדמות בהן תגורו איפה שאתם רוצים שווים המון.

הסיכון באופציה 2 נראה לי נמוך (ותמיד אפשר להקדים ולמכור את הדירה הקיימת אם מתעוררת בעיה), ואופציה 1 היא ההגדרה המדוייקת של ״לדחות את החיים״.

נ.ב.

כדאי לשים לב לשיקולי מיסוי.
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2020 22:00
מבאס לשמוע שלמרות המודעות הכלכלית שלכם, אתם משלמים על המשכנתה יותר מאחוז

ממה שהייתם יכולים לשלם אם הייתם ממחזרים.

לא ברור מדוע שללת שכירות אם ממילא אתם מתכוונים לגור בשכירות בזמן הבניה. בהצלחה
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2020 22:48
גם אני לא מצליחה להבין למה לא למחזר. היום ניתן לרדת לריבית הרבה יותר נמוכה, ולחסוך משמעותית בסך הכל ההחזר הכולל.

אני אישית חושבת שבלי להסס הייתי הולכת על אופציה 2. אם תצטרכו למכור, תמכרו. בינתיים, תמחזרו את המשכנתא כך שתשלמו פחות, תשתמשו בהון הנזיל שלכם כדי לקנות את המגרש ותשארו עם הון שתוכלו להנזיל הרבה לפני שתצטרכו ממש למכור נכס. מבחינת מיסוי, אם אתם מתכוונים למכור את הדירה שלכם, יתכן שעדיף לעשות כן תוך 18 חודש וכבר לעבור לגור בשכירות.

שנית לגבי הסדר הבא: קונים את המגרש במזומן -> לוקחים משכנתא על המגרש כדי לממן את רוב הבניה-> בשלב מסויים מוכרים את הדירה הנוכחית

אתם צריכים לממש את כל המשכנתא כבר בהתחלה? בדרך כלל מקבלים משכנתא ומתחילים לממש בחלקים על פי הצורך בבנייה (התנאים יכולים להשתנות תוך כדי, ובכל זאת...). ככל שאתם ממשיכים לחסוך, כך תוכלו להמשיך ולממן עוד לפני המימוש של המשכנתא.
🕒 פורסם בתאריך: 12/10/2020 15:01
סוגר את הלופ לטובת הדורות הבאים :)

כל משבר הקורונה והכליאה הכפויה בישראל גרמו לנו לשקול מחדש את הכדאיות של מהלך נדלני כרגע.

החלטנו לסגור את המשכנתא הנוכחית, חוסכים באגרסיביות ומוציאים את הכסף מישראל..

ככל הנראה נתניע מהלך של מעבר לחו״ל בקיץ הקרוב ונחכה עם בית החלומות עוד קצת.. טוב שיש חלומות.
🕒 פורסם בתאריך: 12/10/2020 15:40
כמה עולה לשכור את בית החלומות ? 10,000 לחודש ? 12,000?

אז בעצם אתם מתכוונים להשכיב 5 מיליון שח על הבית כדי לחסוך 2.5-2.8% של שכירות מתוך העלות...

יכול היות שהשקעה של אותם 5מ' במקום אחר תניב הרבה יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 12/10/2020 16:21
יותר קרוב ל 25,000 לחודש..

אבל האמת שזה מרגיש הרבה פחות רלוונטי כרגע (ראה תגובה מעלה מלפני כמה שעות)
🕒 פורסם בתאריך: 12/10/2020 16:21
החלטה טובה גם מבחינת הילדים וגם מבחינה כלכלית (בהנחה שכבר לא תצטרכו לעבוד/לעבוד ממש בקטנה או שתצליחו לייצר את אותה הכנסה).