⬅ חזרה לאינדקס

ניהול אקטיבי יוצא כנגד חוכמת המונים.

🕒 פורסם בתאריך: 18/01/2021 16:32
חוכמת המונים:

מחקרים הראו ששיקול הדעת הממוצע של הרבה אנשים כמעט תמיד יהיה יותר מדויק מתשובה יחידה של כל אחד מחברי הקבוצה. ניסוי מוכר ופשוט שמדגים את זה:

הכניסו לשקית שקופה כמות גדולה של גולות, ושאלו אנשים כמה גולות יש בשקית. כמובן שללא ספירה קשה להעריך את זה, בטח שלא מספר מדויק. מסתבר שככל שמספר האנשים בקבוצת המדגם יותר גדול, כך ממוצע התשובות שלהם מתקרב לתשובה המדויקת.

כל תשובה היא למעשה פרי האינטואיציה, הידע, והניסיון של כל פרט. הממוצע מאפשר לתקן הערכות שגויות.

-תכני הבלוג גרמו לי לחשוב הרבה בימים האחרונים על הפילוסופיה של ג'ון בוגל בנוגע להשקעות, ואני רוצה לשתף נקודת מבט מעניינת שעלתה לי.

להבנתי, ניהול אקטיבי על ידי אדם פרטי או חברה, הוא ניסיון לצאת כנגד חוכמת ההמונים.

אדם פרטי שמנסה "להכות את השוק", בעצם מאמין שהוא יודע יותר טוב מכל החברות/הגופים/והאנשים שמרכיבים את השוק. הוא מאמין שחוכמת ההמונים שוגה, ונייר ערך כלשהו שווה יותר או פחות ממה שהוא קיבל במדד שמייצג את כלל השוק.

כל פרט בשוק נתן את דעתו (המקצועית והפחות מקצועית) לשווי העכשווי של נייר ערך כלשהו. הדעה הזאת מבוססת על הידע, הניסיון והאינטואיציה שלו. מדד שמייצג את כלל השוק, בעצם ממצע את כל הניסיון, האינטואיציה, הידע, ההבנה, ויכולות החישוב של כל האנשים, הגופים, והחברות שמרכיבים את השוק. מדד כזה הוא בעצם תוצר ישיר של חוכמה ההמונים.

למה שבן אנוש יחיד, או אפילו חברת השקעות גדולה, שהם כלום ושום דבר ביחס לשוק העצום, יאמינו שהם יכולים להתמודד מול מדד כל כך עוצמתי. מדד שמייצג למעשה את סך התובנה האנושית שיש לנו על שוק ההון ברגע מסוים?

זו לא יהירות חסרת פרופורציות?
🕒 פורסם בתאריך: 18/01/2021 16:50
כולנו מנהלים אקטיביים.

חצי מחברי הפורום מהמרים על מטח בצורת קרנות מגודרות. נותנים לאגח משקל גדול ממשקל השוק שלו. נותנים לשקל (בפלח של אגח) משקל גדול ממשקל השוק שלו.

נותנים לזהב ולביטקוין ולנדלן משקל חסר/יתר ממשקל השוק שלו.

מחליטים מתי לאזן באופן שרירותי (השקעה לפי משקל שוק אומרת שאף פעם לא מאזנים).

בדיוק כמו שאנשים מחליטים עשרות החלטות שרירותיות בתיק שלהם וקוראים לזה הקצאה, אנשים אחרים מחליטים החלטות אחרות ובוחרים בתמהיל אחר של מניות.

כל הדיון על פאסיבי/אקטיבי טוחן מים ומיותר לחלוטין.

הדבר היחיד שמשנה זה מה עוזר לך לעמוד ביעדים שלך ולישון טוב בלילה. נקודה.
🕒 פורסם בתאריך: 18/01/2021 16:50
ככלל ההמונים הם לא חכמים במיוחד (ראה למשל למי הם מצביעים במדינתנו).

בשוק ההון הם נתונים לגחמות של חמדנות (טסלה, ביטקויין) או היסטריה (מכירה של אג"ח ממשלתי במשבר הקורונה).

הבעיה היא שבשוק ההון אתה לא מתמודד מול ההמונים, אלא מול המומחים שכל היום קוראים דוחות משמימים ועורכים תחזיות. הם כבר הגיעו לרמה כזו שמה שנשאר זה רעש.

בשגרה רוב המסחר מתבצע ע"י המוסדיים ולכן שם באמת אין לך יתרון של חיזוי.
🕒 פורסם בתאריך: 18/01/2021 17:00
זו נקודה חשובה, אני מסכים שבפועל כולנו יוצאים כנגד השוק במידה מסוימת. כמובן שהפוסט המקורי מתייחס למצב תיאורטי בו קיים מדד שמייצג כל תוצר ותוצר בחברה האנושית. למיטב ידיעתי אין מדד כזה, לכן אנשים מחלקים את התיק שלהם לפי מספר מדדים באיזורים גאוגרפיים שונים במקום להמר על גימיק כזה או אחר.

המומחים האמיתיים מודים שיכולת החיזוי שלהם בשוק ההון לא באמת עולה על זאת של הטריידר הממוצע. חברות השקעה פרטיות לא נתונות לחמדנות/היסטריה?
🕒 פורסם בתאריך: 18/01/2021 17:06
I think the whole 'wisdom of the crowd' thing is way overhyped.

Just because a bunch of Englishmen could converge to guessing something simple they're generally familiar with in their daily experience like the weight of a pig, doesn't mean this method is applicable to every aspect of life.

If I wanted to know the mass of an electron, I doubt I'd get anything close to the real value from a survey of a thousand people rather than just one physicist.

But I'm not trying to make the claim that the physicist is analogous to an active manager, because I think this kind of thinking by analogy might be deceptive.
🕒 פורסם בתאריך: 18/01/2021 17:07
ממש לא נכון.

google: average investor returns

כאמור, הממוצע הוא לא מעניין (מה אכפת לך שהרוב מפסידים בשוק ההון?)
🕒 פורסם בתאריך: 18/01/2021 17:18
מסכים של"המון" צריכה להיות זיקה מסוימת לשאלה הנשאלת, אחרת מדובר על זריקת מספרים שרירותיים. אני טוען שלכל בן אדם יש אינטואיציה מוסיימת לשוק ההון בדיוק כפי שיש לנו אינטואיציה לכמות כדורים בשקית או משקל ממוצע של חזיר. שוק ההון בסופו של דבר מונע מהון אנושי, כיצורים חברתיים יש לנו יכולת אינהרנטית להעריך שווי של חברות וסחורות בשוק. אני לא צריך לנבור בתשקיפים ריבועניים של טסלה כדי להעריך באופן איטואטיבי את הערך שלהם לחברה האנושית, מספיק שאני בן אנוש שגדל במאה ה 21.

לא הבנתי מה ניסית להגיד.
🕒 פורסם בתאריך: 18/01/2021 17:22
בוא נעשה ניסוי.

תעבור על השרשור על מניית טבע. יש שם הרבה מאוד אנשים חכמים שזורקים הערכות על שווי המנייה.

תבדוק רטרואקטיבית כמה הם צדקו בכל נקודת זמן.
🕒 פורסם בתאריך: 18/01/2021 17:26
אני לא מנסה לטעון ש "השוק תמיד צודק" גם חוכמת ההמונים טועה לפעמים, לכן יש נפילות וירידות. לפני 5 שנים, חוכמת ההמונים טעתה לגבי הערך של טסלה, וברגע שההמון הבין את זה, המניה טסה למעלה בזמן מאוד קצר (השוק תיקן את עצמו).

אני טוען שלאדם הפרטי אין שום סיבה לחשוב שיש לו איזשהו יתרון על חוכמת ההמונים. (אלא אם כן הוא קיבל מידע פנימי ממנכל של איזו חברה, אבל זה כמובן לא חוקי).
🕒 פורסם בתאריך: 18/01/2021 17:45
על בסיס מה אתה טוען שההערכה הקודמת שגויה וזו נכונה? אולי ההפך הוא הנכון?
🕒 פורסם בתאריך: 18/01/2021 17:48
אולי.

יכול להיות שההפך הוא הנכון, וזה אומר שהמניה הולכת לקרוס מתישהו כי השוק תמיד מתקן את עצמו בסופו של דבר. האם אני הולך להמר על זה? לא. כי אין לי שום יתרון על חוכמת ההמונים הנוכחית, שקבעה שהשווי הנוכחי של המניה מייצג את הערך של החברה.
🕒 פורסם בתאריך: 18/01/2021 17:54
בדיוק. זה אפילו יותר טוב ממה שתיארת בשוק ההון - זה לא רק הניסיון והידע והאינטואיציה של כולם - אלא זה הידע, הניסיון והאינטואיציה של ה*טובים ביותר* משום שמנגנון השוק מאפשר *לברור* החוצה את המנהלים הגרועים ע"י כסף שזורם מהם אל המנהלים/משקיעים הטובים ביותר.

השאלה היא אם כך - האם בנושאים מסויימים בני-אדם סובלים מהטיות עקביות מסויימות כך שאפילו קבוצה של אנשים יכולה לטעות בגדול, והאם הטיות אלו חזקות מספיק כך שאפילו מנגנון השוק האבולציוני לא יצליח לברור אותם החוצה בקלות. אני איתך, אני חושב שלא, או לפחות לא באופן שאני אוכל לנצל זאת לעשות "כסף קל".
🕒 פורסם בתאריך: 18/01/2021 18:22
הטיעון בעד השקעה פאסיבית זה לא ״חוכמת ההמון״.

הטיעון הבסיסי בעד השקעה פאסיבית הוא שבכל עסקה (בכל פעולה אקטיבית) יש צד שמוכר וצד שקונה ואחד מהם ״טועה״ (זה לא 100% מדויק כי לפעמים מי שקונה ״חייב לקנות״ על פי רגולציה, לפעמים מי שמוכר עושה את זה כדי לקנות דברים ״מוחשיים״, למשל אם הוא בפרישה מוקדמת).

עכשיו בהינתן שחצי מהעסקאות הן לרעתך ושבכל עסקה יש מישהו שלוקח עמלה על ביצוע העסקה, משקיע פאסיבי ינסה לא להמר על יותר מדי דברים (למשל, השקעה באמצעות קרן מחקה מדד עולמי זה הימור על כך שהשוק העולמי יעלה בטווח הארוך)

זה חוסך הרבה בעמלות (שנוצרות מריבוי פעולות), חוסך הרבה במסים (שנגבים בגלל מימוש רווחים), ומקל על המשקיע להתמיד (ובכך ליהנות מדברים מגניבים כמו ריבית דריבית וזמן בשוק).

חוכמת ההמונים זה לקנות רק נדלן כי שוק ההון זה קזינו.