⬅ חזרה לאינדקס

גינון סולידי

🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 09:47
פרקטיקה ששילבתי לאחרונה בגינה שלי היא שימוש בשתן (שלי).

התועלת היא כפולה:

א. מבחינה אקולוגית וכלכלית - פחות מים יורדים לטמיון.

ב. מבחינת הגינה - שתן נחשב חומר עשיר במיוחד. למעשה, הוא כל כך עשיר שיש להמנע משימוש ישיר בו על הצמחים (בשל ריכוז המינרלים, השורשים עלולים להפגע). מקובל להוסיף אותו לערמת הקומפוסט, או לדלל אותו ביחס של 1:10 ורק אז להשתמש בו ישירות.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 11:32
מה השכנים אומרים..?

זה לא עושה לגינה שלך ריח של סמטה?

אצלנו זאת פרקטיקה מקובלת, עבור ילדים בשלב הגמילה מחיתולים.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 11:39
@דאניל

השתן נאסף בבית, כמובן...

ומבחינת הריח - אין. הכל נספג מיד באדמה.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 11:39
רעיון נהדר שאני לא הולכת לעשות :)

תלוי כמה הם קרובים, ובכל מקרה הריח מתפוגג מהר ובמיוחד בערמת הקומפוסט או עם דילול חזק. גם לא מדובר על כמות גדולה במיוחד.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 11:56
מעניין, מה שטח הגינה?

אתה מתייחס לחיסכון בהדחת המים באסלה?

אני משער שאתה לא מייצר מספיק פיפי ביום לחסוך בחשבון ההשקיה של הגינה.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 12:06
@Homer

החסכון הכלכלי / אקולוגי נובע מיתור הדחת המים.

השתן לא נועד להחליף השקיה, הוא רחוק מאד מלהספיק. בגינה הוא מתפקד כחומר דישון (מרוכז במיוחד, ולכן מחייב דילול).
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 12:16
מדובר על גינה פרטית שלך או בית משותף?

בכל מקרה, הפרדה של צרכים אנושיים, מהסביבה שבה אתה חיי, שחיות מחמד נמצאות בה, או ילדים, זה א"ב של האנושות בקטע של לא למות. חלק גדול מבעלי החיים נוהג כך גם כן.

זה רעיון מאוד לא חכם. אם מדובר בגינה שהיא פרטית שלך- בהצלחה. אם מדובר בבית משותף, אני חושב שהשכנים שלך, לו יגלו, יגיבו בצורה מאוד לא סימפטית, ובצדק.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 12:25
@Benjamin W

גינה פרטית.

שתן שנמזג לאדמה, אלא אם כן מדובר באדם חולה או שנוטל תרופות, אינו יכול להזיק לבריאות. אלא אם כן אתה מלקק את האדמה שבדיוק דושנה.

ודרך אגב, כל בעלי החיים מטילים שתן בטבע, ולא שולחים אותו למערכת הביוב עם 5 ליטר מים.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 12:35
חתיכת caveat.

מה שכתבת נכון גם לגבי צואה, ודם.

ילדים, חיות מחמד, ונעליים. סתם לזרוק כדור בגינה? דיי קל לבוא במגע עם דברים אקראיים בגינה, ואין לך מושג איך וכמה החיידק הספציפי שהפרשת שורד.

לא מעט בעלי חיים, עושים את הצרכים שלהם במרחק מסויים מסביבת המחייה שלהם, חלקם אפילו קוברים את התוצאה.

שוב, הפרדת הצרכים והרחקתם, זה א"ב של חברה אנושית מודרנית בשביל לא למות מדיזנטריה. אדם שלא נוהג כך, להבנתי לפחות, אינו ""סולידי"", אלא מסכן את סביבתו.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 12:42
אמרו את זה לפניך, זה לא משנה...

דלגו ל-1:25
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 12:49
@Benjamin W

השתן נספג מיד באדמה (נקבר, אם להשתמש במונחים שלך), ואינו רובץ על פניה. מסיבה זו, אין בו סכנה. ילדים לא ישתו אותו לרוויה, והכדור האקראי לא יספג בו ואז אם תיגע בו, כנראה שלא יהרוג אותך.

ואם כבר מדברים על סכנות - מחסור במי שתיה וזיהום העולם בפסולת "המודרנית" של החברה "המודרנית" - אלו הסכנות שנתמודד איתן בעשורים הבאים, ולא דיזינטריה משתן באדמה.

משונה בעיניי ששפיכת השתן למערכת הביוב עם ליטרים של מים נקיים נחשבת נורמלית, ואילו העשרת האדמה באותו החומר נתפסת משונה ומסוכנת.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 13:02
נכון.

מדובר בפרקטיקה עתיקה. בשנים האחרונות היא שבה ומשתלבת הודות לגישת הגינון בר-הקיימא.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 13:03
פיפי לא יעשה כלום לאף אחד. ואם הוא היחיד שמדשן ושצורך את הירקות מהגינה, סביר שגם שאר הדברים שהוא מפריש לא יזיקו לו.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 13:07
אולי. אבל החיידקים, לו היו בפנים, נשארים על פני השטח, במיוחד אחרי שנתת להם להתרבות במיכל שאני מניח שאתה אוגר בו את הפיפי שלך.

יש דרכים אחרות לחסוך במים. הרבה יותר סבירות. ולחסכון שלך על הדחות אסלה יש השפעה מאוד מאוד זניח על מאזן המים בישראל. כמו גם לצריכה ביתית בכלל. וגם העלויות זניחות. זה לא תחום שהגיוני להתעסק בו.

אין בעולם המערבי בעיה עם פסולת ביתית. זאת בעיה לא קיימת.

האמת היא, שבעולם, כל יום מתים 2,200 ילדים ממחלות של מערכת העיכול, זה גורם מוות מהמובילים בעולם. במיוחד עבור ילדים.

זה לא כאילו לא יצא לי להשתין בחוץ, אני גבר, זה נורא דורש.

אבל באופן מסודר וקבוע לשפוך את הצרכים שלך בסביבה המיידית שלך, בוודאי ללא טיפול מתאים, להבנתי, זה מנהג, שמצדיק הרחקה מהחברה האנושית. לא נכתב כהגזמה לצורך רטורי.

בהצלחה.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 13:12
ותודה לעדכון החדש שמאפשר תגובה מהירה חוץ מ"אהבתי"

דרך אגב, אם נתעלם מהשימוש לצרכי גינון, בשביל לחסוך מים בהדחה אפשר למלא בקבוק ליטר וחצי ולשים בתוך הניאגרה, חוסך (כליטר וחצי) להדחה.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 13:15
איזה? בקושי יש. @ביולוג ירושלמי

בטח שיש. מזבלות שפולטות מתאן, בזבוז משאבים..?

זה בגלל מים מזוהמים בצואה וגם בגלל מחסור באנטיביוטיקה. דישון של הגינה של עצמו בשתן - לא יהרוג אף אחד.

זה לא שאני בעד להשתין בגינה או משהו. זה פשוט לא נראה לי כזה חמור כמו שאתה חושב.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 13:25
טענה כמו "יש דרכים אחרות לחסוך" אפשר לקחת לעוד מקומות. למה למחזר בקבוקים? יש דרכים אחרות לשמור על הסביבה.

למה לנסוע על אופניים? הזיהום שהרכב שלי מפיק הוא זניח.

ואין בעולם המערבי בעיה עם פסולת ביתית? מה, אם כן, הן מזבלות?

אותי ואת השתן שלי לא יהיה קשה להרחיק מהחברה המערבית המודרנית, אבל מה תעשה עם כל הציפורים שמשתינות כל יום על כדורים וילדים קטנים? והחלזונות? והנמלים? נראה אותך הולך נגד הנמלים.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 13:38
אצל אנשים בריאים... מה עם חולים?

כמה זה תורם לאפקט החממה? בטל בשישים?

יש הבדל בין "להשתין בגינה" מדי פעם, לבאופן מסודר לאגור צרכים ולשפוך אותם בגינה...

אני לא חושב שזה מאוד מסוכן... אבל המרחק בין זה לבין מסוכן הוא לא גדול.

ואתה טועה, אחד הווקטורים הוא דישון של גידולים חקלאיים עם מיי ביוב וצואה אנושית.

בשונה מנמלים, אם אתה חולה במשהו, יש סבירות כמעט מוחלטת שאתה יכול להדביק את בני מינך. המנהג של to sh*t where you eat עד לא מזמן, היה סיבת מוות מובילה באירופה...
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 13:45
@Benjamin W

הבלים.

אתה מבלבל בין צואה ושתן, מקל ראש בחסכון במים ולא רואה בעיה עם פסולת ביתית.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 13:55
הפיפי שיוצא הוא חלק מהמים שנצרכו לשתיה, ז"א סכום אפס.

ממה שקראתי השתן מנוצל בתעשיית הקוסמטיקה בייחוד השתן הראשוני של הבוקר כי הוא מכיל רכיבים מרוכזים.

ואם נרחיב את הדיון אז למה לא להשתמש בנפיחות ("פלוצים") כגז בישול :)
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 14:38
דה.. מעולם לא הכחשתי את זה. אמרתי שפיפי זה לא נורא.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 14:40
קשה לאגור את זה... אבל תשאל את זאב על הפרוייקט שהוא הקים בגינה. זה לא מאוד רחוק מזה.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 14:49
@זאב
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 16:05
כל קשר בין הכותרת לדיון מקרי בהחלט

(דווקא הכותרת נשמעת לי כמו נושא ממש מעניין)

לנושא הדיון עצמו, קיים סיכון אומנם קטן שבכלי ה"אגירה" יצטברו חיידקים שידביקו / יסכנו את בעלי הבית

ראה ערך קטטר בבתי חולים או מיכלים לאיסוף שתן שם

יש פרוטוקולים מאוד ברורים לאיך לחטא את הדברים האלה

ולרוב הנטייה היא לשימוש חד פעמי

זה גם אחת הסיבות שמים אפורים ביתיים (שתן שעובר טיהור לטובת השקיה) לא מאושרים לשימוש

אני אישית לא הייתי לוקח סיכון על הבריאות שלי ושל ביתי גם עם הסיבירות לזה נמוכה מאוד

דווקא "להשתין בגינה" בעיניים הלא מקצועיות שלי פחות מסוכן כי אין מגע של כלים או כלי אגירה, אבל כן ברגע שזה יהיה במיקום קבוע זה יכול להתחיל לעשות נזקים סבבתים אזורים ואולי גם לייצר מדגרת חיידקים (מקום שנשמר תמיד לך, מספיק שפעם אחת יש חיידק אי קולי (לא בטוח שספצייפית הוא רק כדוגמא) שבא במגע (כי לא שטפת ידיים) ומתחיל להתרבות ובסוף הבן שלך נגע במקום והכניס לפה...

ודווקא לא הייתי מסתכל על מוות אל כל מחלת מעיים לא נחמדה מספיקה לי בשביל להימנע מהמנהג

בשביל לחסוך במים מניח שיש הרבה חלופות יותר טובות כמו מההתחלה לא לשתול בגינה צמחיה שצריכה השקייה
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 17:18
@דאניל מדבר על מערכת ביוגז שהתקנו בגינה שלנו.

מדובר במערכת שמסוגלת לקלוט שאריות פסולת אנושית וזבל אורגני, ואז להפוך זאת לביוגז אשר ניתן להשתמש בו להפקת אנרגיה לבית (על ידי חיבור לגנרטור ביוגז קטן מושתק).
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 18:11
רק תזהר שבנג'מין w לא ירחיק אותך מהחברה האנושית.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 18:23
לא רואה שום בעיה בהפקת ביוגז, בתנאי שזה נעשה בצורה אחראית, ובטוחה (לא נורא מורכב). גם לא רואה בעיה בייצור בייתי של קומפוטס, שלא מצואה אנושית. וגם תוך שימוש בצואה אנושית בתנאי שזה נעשה בצורה בטוחה.

פשוט, אגירת צרכים, צואה, או שתן, ושפיכתם בגינה, ללא טיפול, נראה לי רעיון לא כל כך מוצלח, ושתמונה בו סכנה מסויימת (גם אם כנראה לא מאוד גדול). בעיקר מפריע לי ההפרה של המנהג הבסיסי, והמאוד קריטי, של הפרדה מוחלטת בין צרכים לסביבת המחייה.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 19:57
יש לי פינת השתנה בחצר שכל בני הבית קבוע נותנים שם (יותר קרוב מהשירותים והרבה יותר נוח) ומנסיון - כל הצמחים שם מתים...אבל קיבלנו את זה, ובכן, זאת מהות הפינה.

קיימת השפעה של שתן בריכוז גבוה על הצמח, אם זה מדולל אני לא רואה בעיה.

אגב, שווה לבדוק מה ההשפעה של הורמונים על צמחים (חושב שהרבה מחקרים נעשו על אסטרוגן בצמח).

בכל מקרה, אם בחסכון וסולידיות עסקינן, לא רואה איך מתן שתן להשקיה עוזר.

מה שכן עוזר זה לחסוך את ה-5 או 9 ליטר מים שנשפכים לאסלה על מנת לנקות שתן.

2 הדברים הפשוטים ביותר לעשות הם:

1 - לא להוריד את המים אחרי כל פיפי...

2- לא להשתין באסלה... אפשר בחוץ כמו שמציע פות"ש או אפילו במקלחת ולנקות עם מעט מים...

אני ממחזר מים אפורים.

זה כבר כמות ששווה להשקיע בשבילה.

כל המים שיוצאים מהמקלחת ומהכיור במטבח עוברים למיכל שיקוע קטן ומשם לשימושי השקיה אוטומטיים.

אני משתדל לקנות סבונים וחומרי ניקוי מזיקים כמה שפחות, ובכיור במטבח התקנתי שסתום שמעביר את המים לביוב במידה ואני רוצה להשתמש בו על מנת לשטוף חומרים קצת יותר מזיקים.

מאז שהתחלתי עם זה לא נזקקתי לתוספת מי השקיה.

הרעיון של זאב טוב ומוכר ויש חברות שמוכרות קיט מוכן.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 20:09
בני הבית ההולכים על 4 או על 2??

שאפו! חוץ מהשקיה יש שימוש נוסף שניתן לעשות במים אפורים?

דרך אגב, האם אתה אוסף למשל גם מי גשמים? נראה לי פשוט יחסית אם מנקזים את המרזב אל אותו מיכל איסוף.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 20:21
מיותר להשתמש בבקבוק ליטר וחצי, בטח כשמדובר בניאגרה נסתרת שבד"כ פתח הגישה אליה לא מאפשר השחלה של בקבוק כזה.

במרבית הניאגרות (אולי בכולן אפילו) יש בורג שמאפשר שליטה על כמות המים הנכנסת.

אגב, בשימוש בידית של 'הדחה חלקית' ממילא לא כל המים יוצאים, אז במקרה הזה הבקבוק של הליטר וחצי לא יועיל.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 20:35
מעניין.

ירקות עם חומרי הדברה = נורמלי

שתן בערימת הקומפוסט = לא נורמלי, ילדים מתים

הקפיטליזם עשה עבודה טובה איתך.
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2021 20:36
השתן לא נועד לצמצם עלויות השקיה, אלא להעשיר את הגינה (לאחר דילול או לאחר פירוק בערימת הקומפוסט).
🕒 פורסם בתאריך: 18/03/2021 08:41
לדעתי אין עם זה בעיה, שתן הוא נוזל סטרילי ולא מכיל חיידיקים.

השאלה העיקירית היא כמה זה פתרון נוח. להשתין לדלי כל החיים נשמע לי קצת טרחני. מה שעולה לי בראש זה שירותים ביולוגים שהופכים את הפסולת למשהו שימושי - יש כאלה של קומפוסט לדעתי ויש גם להום ביוגז מוצר דומה שהופך לביוגז. הגירסה של הום ביוגז לא חוסכת את המים אבל כי הם לא מטפלים מספיק בפסולת כדי לאפשר דישון איתה. יש אנשים שמוסיפים שלבי טיפול בעצמם. בכל מקרה,השאלה היא כמה קל להתמיד בזה וכמה זה יתפוס ברמת המשפחה וכו' ולכן לדעתי כדאי לחשוב על ממש שירותים מסודרים.

אגב חיסכון במים אפשר יחסית בקלות עם דלי מתחת לכל מרזב, הגג מנקז לא מעט מים והדלי יתמלא גם מגשם קצר יחסית. התפעול הרבה יותר פשוט.
🕒 פורסם בתאריך: 18/03/2021 10:58
שטיפת רצפות, הדחת אסלות.
🕒 פורסם בתאריך: 18/03/2021 22:41
הולכים על 2...

אלו שהולכים על 4 משתינים חופשי גם ככה...

איסוף מי גשם זה דבר נהדר.

במקרה הפרטי שלי זה לא רלוונטי.. אין מספיק גשם לאסוף :(

ביפן נפוצות ניאגרות עם כיור קטן למעלה וברז.. ככה שאתה מוריד את המים הברז פועל לכיור על מנת למלא את הניאגרה ואתה יכול לנצל את המים האלו לשטיפת ידיים. זה גם רעיון נהדר איך לנצל את מי האסלה עוד במקור