⬅ חזרה לאינדקס

דירה להשקעה או מגורים לזוג מבוסס עם ילדים

🕒 פורסם בתאריך: 29/07/2021 16:30
שלום,

אנחנו זוג+1 (+1 בדרך) שגרים במרכז תל אביב ולא מתכננים לעזוב אותה. כמו כן, אין לנו תכנונים מיוחדים לפרוש מוקדם וסה״כ אנחנו חיים ברמת חיים די גבוהה.

כיום גרים בשכירות ומשלמים כ9,000 ש״ח. הסכום הזה צפוי לעלות בשנים הקרובות היות ונרצה לשדרג לדירה גדולה יותר.

חסכון, נזיל: 1.8 מיליון

מתנה מהמשפחה לרכישת דירה: 1 מיליון

קרן השתלמות: 200 אלף

סה״כ הון עצמי פנוי כ3 מיליון ש״ח

בעוד שנה אוכל (אם ארצה) למכור מניות בעבודה בשווי של כ 1 מיליון (לאחרי מיסוי).

יש לי גם תיק השקעות נפרד של כ600,000 ש״ח שבו אני מעדיף לא לגעת כרגע.

בנוסף, לבת הזוג יש דירה משלה שמושכרת בעיר במרכז עליה משכנתא של מיליון ל25 שנה (שכ״ד מכסה אותה).

אנו בהתלבטות קשה האם לקנות כרגע דירה למגורים במרכז/צפון ת״א, בסכום של עד 5.5 מיליון ש״ח או להמשיך לגור בשכירות ולקנות דירה בעיר להשקעה במקום.

דירה להשקעה כנראה שאוכל לקנות גם בסכום נמוך יותר ואולי אפילו לא אצטרך לקחת משכנתא (למרות שזה נשמע לי כמו טעות לא לנצל את המינוף שלה).

או שאוכל לקנות אפילו 2 דירות להשקעה ולהמשיך להתגורר בשכירות.

מצד שני, קצת נמאס לנו לגור בשכירות והמעברים כתוצאה כל כמה שנים (עכשיו עם הילדים זה עוד יותר קשה) ואנחנו גם יודעים שבחוזה הבא שלנו שכ״ד יעלה ויהיה לפחות 11-12 בחודש,

תשלום שיכול כנראה בקלות לכסות משכנתא שניקח לדירה למגורים.

אני לא לגמרי סגור איך להשוות את שתי האפשרויות והאם קיים הבדל משמעותי מבחינה כלכלית בין 2 האופציות.

מה דעתכם?
🕒 פורסם בתאריך: 29/07/2021 17:03
מצד אחד, אתה רושם דברים כמו מינוף, דירות להשקעה, תיק השקעות וכו., מצד שני שואל שאלת קיטבג.

מצד שלישי, לפי הנתונים, אתם כנראה "מביני עניין" בחיים לפי הנתונים אבל מצד רביעי, שואל שאלת קיטבג.

לסיכום: אם זה אמיתי ( :roll: ), אז היית כבר אמור להבין שזאת שאלה שלגמריי תלוייה בהעדפות שלכם. זאת לא שאלה כלכלית לאור אופן המחייה שלכם.

מצד שני, אני אוהב הרבה צדדים.
🕒 פורסם בתאריך: 29/07/2021 17:08
כלכלית - שתי דירות להשקעה עם מינוף, או דירה להשקעה ודירה בחו"ל/שוק ההון.

מעשית - תקנה דירה למגורים. אחרי שהילדים יגדלו וייצאו מהבית, תחשוב על למכור את הבית הגדול והיקר, לעבור לדירה קטנה יותר ולעשות משהו אחר ומעניין עם הכסף שיבטיח את הפרישה שלך.
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 00:04
אין לך תכנון לפרוש מוקדם, נמאס לך לגור בשכירות וניכר כי אתה יכול לרכוש דירה ולהתחייב למשכנתא עליה בלי סיכון לאי פירעון, אז במידה ואתה מאמין כי מחירי הדירות באזור בו אתה רוצה לקנות לא ירדו אז אין סיבה שלא. אם תשנה את דעתך תוכל למכור אחרי כמה שנים בלי להפסיד מלבד אובדן ההזמנות (opportunity cost).

ניכר כי אתה בכל זאת מעוניין לדון באלטרנטיבות, בשביל זה צריך להבין:

- מה האלטרנטיבה? כלומר מה אתה עושה כעת עם ה3 מיליון הון עצמי פנוי.

- מה ההחזר החודשי שתוכלו לקחת לכל היותר ? (שליש מהמשכורת נטו) בהתחשב בזה שבת הזוג מחזירה עוד משכנתא? לפי זה תוכל לדעת מה סדר גודל המשכנתא שתוכלו לקחת.
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 08:32
אמיתי לחלוטין, אני לא לגמרי מבין למה זו שאלת קיטבג...
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 08:34
בראש שלי הדירה שנקנה למגורים, גם אם תעלה בערך לא באמת נזילה כי לא נמכור אותה ונעבור לגור בשכירות (או שכן?). האמת שלא חשבתי כלכך רחוק כמו עוד עשרים שנה...
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 08:37
יש לציין כי אם לא נקנה דירה, לא נקבל מהמשפחה 1 מיליון לרכישה - אז זה שיקול מאוד משמעותי.

כרגע אנחנו משלמים שכ״ד 9,000 ואני מאמין שנוכל להחזיר משכנתא של כ12,000.
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 12:19
כדאי לחשוב לטווח ארוך ולפי זה לתכנן.

צריך לקחת בחשבון דברים כמו: עלייה / ירידה בשכר, התרחבות המשפחה, עלייה בהוצאות מחיה..

אם אתם מקבלים מתנה בשווי מליון - אין התלבטות בכלל.
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 12:23
זה לא נכון.

אני נמצא בדיוק באותו מצב - וגם לי הוצע מליון במתנה עבור רכישת דירה,

אבל זה לא שהמליון האלה מתאדים אם לא אשתמש בהם. הם "יגיעו" אלי עוד X שנים בעתיד - פשוט לא ברור במה יושקעו עד אז ואיזה תשואה יניבו אם בכלל....
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 12:43
מי אמר שהמקרה שלך, דומה למקרה שלו:

מהדברים האלו ניתן להבין שהמשפחה רוצה לתת מתנה בשווי מליון לרכישת דירת מגורים בלבד. זה דבר גם שהוא יחסית "נפוץ" שמתנים סכום כסף במתנה לרכישת דירת מגורים בלבד.

במקרה כזה, אין מה להתלבט.
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 12:46
מסכים, זה בדיוק מה שנאמר לי ע"י הוריי

העובדה שזה בדיוק מה שנאמר לי ע"י הוריי.

====

ומשום שאת המליון האלה לא סביר (אם כי אפשרי) שהמשפחה תבזבז על צריכה במידה ולא יתנו את המתנה, אלא בטח יושקעו במסלול כלשהו (נדל"ן, הון, פקדון, וואטאבר). בסופו של דבר הם יחזרו אליו כירושה (בהנחה שלא מדובר במתנה מדוד כלשהו או אחיין, אלא הורים/סבים)

כך בדיוק הוא המקרה שלי ואני לא חושב שזה סביר להניח אחרת במקרה שלו

לכן בהחלט יש מה להתלבט
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 12:49
לא יודע מאיפה אתה יודע מה יעשו עם הכסף ומחליט אם יבזבזו או לא. ואני מבין גם מדברייך שאתה יודע איך הם יחלקו את הירושה :)

נכתב כאן שאו שמקבלים את המתנה, או שלא. איך שזה הוצג בצורה בינארית - אין התלבטות.

אם זה לא בינארי כפי שהבנתי מדבריו, אכן יש התלבטות.
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 12:54
אף אחד לא יגיד לו: "שמע, או שתקח עכשיו מליון ש"ח או שתחכה לירושה",

אבל ההגיון הבריא אומר שזו בגדול המשמעות הסבירה

כל תרחיש למעט צריכה (נניח שיבזבזו את המליון האלה על טיולים מסביב לעולם) - שבו הכסף מושקע בנכסים כלשהם, ובהנחה שאותו סכום שהתכוונו לתת כמתנה נלקח בחשבון מבחינה פרופורציונית בחלוקת הירושה (למה שזה יהיה הגיוני לחשוב שדווקא המתנות יחולקו בצורה שונה מהותית מהירושה?) - ישיב לידיו סכום דומה - לפחות נומינלית - של כסף. מה קרה לכסף בזמן ש-"המתין" לירושה - אלוהים יודע - אולי הושקע כאמור בנדל"ן, אולי הושם בפקדון....

במקרה הספציפית שלי - לא נאמר לי שהחלופה למתנה היא "ירושה", אבל זה מה שהגיוני להסיק. אמא ואבא שלי [ואני מנחש שגם שלו] לא ישתמשו בו לחופשות סקי במקום.
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 13:17
נראה שאתה מניח הנחות, מנחש, מסיק מסקנות, וכל הזמן חוזר לסיפור שלך..לדעתי כבר הסכמנו ש:

האם עדיף עכשיו מליון ש''ח לרכישת נדל''ן או סימן שאלה כלשהו (אם בכלל) עוד איקס כלשהו של שנים?

ומה עם הרווח הריאלי של מיליון ש''ח שמושקע בצורה נכונה היום בנדל"ן? עם מינוף של 50% ניתן להגיע ל2 מליון ולהגדיל תשואה.

אני אוסיף משהו שאולי היה חשוב להוסיף מלכתחילה - לדעתי אין פה התלבטות :)
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 15:20
גם אם אתה צודק (ואין סיבה כרגע להניח כך לפי מה שכתב פות"ש) מי אמר שנסיבות החיים עוד X שנים (10? 20? 30?) יאפשרו לקבל מתנה בסדר גודל כזה.

אולי הכסף לא מושקע כרגע ותהיה היפר אינפלציה שתמחק אותו? אולי הכסף ילך לסגירת חובות של אח שלו שהסתבך בהימורים? מצב רפואי? ריבים על ירושה שיקחו שנים?

גם בעיני אין דילמה. יכול להגיד לך שזה מה שהייתי בוודאות עושה (נתונים דומים לשלך, למעט העניין הפעוט הזה של 1M שקל במתנה :) )
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 16:26
היי

לקנות דירת מגורים בסכום של 5.5 מיליון ש"ח זה להשבית כסף בקירות,

מכרתי דירה דומה ב 2014 ואני מתגורר בה בשכירות.

במקום זה אתה יכול לקנות 3 דירות עם משכנתא בעלות כוללת של 6 מיליון ש"ח,

מתוך זה מימון 2 מיליון ש"ח,

הכנסה משכירות 18K בחודש,

אם תחלק נכון את המימון

בין הדירות לא תשלם מס על הכנסה משכרויות.

בינתיים תגור באיזה דירה שאתה רוצה, יכולת החיסכון שלך לא תיפגע, ובעתיד,

לאחר סילוק המימון, חסכונות, השקעות, ירושות....

מצבך יהיה מעולה !
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 18:37
יש מוסד שקוראים לו "בית המשפט לענייני משפחה" בו שומעים כל שנה אלפי סיפורים של אנשים שמה שנראה להם סביר בקשר לקרוביהם, התברר כמאד לא סביר אחרי 30 שנה, או פרק זמן אחר.
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 19:55
מעניין, יכול להסביר איך זה עובד?
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 20:59
במידה ובוחרים במסלול מיסוי ע"פ מדרגות מס שולי, ניתן לקזז הוצאות תפעול, מימון, ופחת.

אם לוקחים מימון גבוה על דירה יקרה, אזי הפחת, ועלות המימון מפחיתות כמעט לגמרי את חבות המס.

דוגמה: דירה בעלות 4 מליון עם מימון 75% המכניסה שכירות של 8,000 ש''ח.

הכנסה שנתית - 96,000.

פחת שנתי - 4m * 2/3 * 4% = 107,200.

עלות מימון שנתית בקירוב (אם שפיצר הריבית הולכת ו"קטנה") - 55,000.

רווח/הפסד חשבונאי חייב במס - (66,200)
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 21:29
אני רק אבהיר, כי ראיתי שהתפתח דיון בנושא - המשפחה תתן מיליון ש״ח לנדל״ן למגורים או להשקעה. לא יתנו את הסכום כדי שסתם אשים אותו בתיק השקעות.
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 21:31
בדיוק כמו שחשבתי.

ראה תשובתו של @רוני , בעיניי זה הדבר הנכון לעשות
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 22:04
הבעיה שלי עם הצעות כאלו זה שלהיות בעלים על 3 דירות להשכרה זה עבודה. החל ממציאת הדירות, השגת המימון, מציאת שוכרים, תיקונים וכו'. ככל שיש יותר דירות זה יותר עבודה. השאלה היא אם זה מה שאם זה מה שפותח הנושא מחפש. מההודעה שלו זה נשמע לי שלא, הוא אמנם יודע שזה יכול להיות יותר כלכלי לקנות דירות להשכרה, אבל הוא רוצה לגור בדירה בבעלותו.

אנחנו חיים פעם אחת, אני לא רואה בעיה ב"לקבור" כמות גדולה של כסף בקירות. בסוף הדירת מגורים שלך זה חלק גדול מהחיים. השאלה היא מה המטרה שלו בחיים, לצבור כמה שיותר כסף, או שהוא מוכן להתפשר על חלק מהכסף שיוכל להיות לו כשהוא יגיע לקבר בשביל (מה שהוא מגדיר) איכות חיים? כלומר דירה בבעלותו שהוא ידע בוודאות שהוא לא יצטרך לעבור ממנה בעוד כמה שנים עם המשפחה. הוא ספציפית כתב שכל עניין המגורים בשכירות מפריע לו.
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2021 23:51
יש לך מליון שח מתנה, זה אומר שעל הנייר אתה יכול לקנות דירה ב 4 מליון שח וזה אמור להספיק לדירת 3.5 חדרים אולי 4 בצפון החדש. יהיו לך עוד כ 300 אלף שח הוצאות נלוות שתממן בעצמך.

בסופו של דבר אתה גר בתל אביב ודירה נחטפת תוך שבועות בודדים כך שתמיד תוכלו לשדרג עם הכסף שהרווחתם בשוק ההון. רק שכשתרצו לשדרג המיליון כבר יהיה בכיס שלך ואולי אפילו תקבל מתנה נוספת.

ההורים שלי אומרים, שירושה נותנים כשעדיין בחיים. לזכות לראות את הילדים נהנים מהמתנה.
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2021 05:10
היי

זה מאוד פשוט, יש מספר שיטות חישוב מס, אחת מהם היא שיטת חישוב המס השולי,

כאן ניתן לקזז הוצאות שונות עבור ביטוחים, תיקונים, פחת שיפוץ, פחת מבנה (4% על דירות ישנות יד 2),

הוצאות יועץ מס......

סביר להניח שלא ישולם מס, אך מאחר ומדובר ב 2 דירות להשקעה ואחת למגורים (שגם היא תושכר),

אם ימכור בעתיד את דירת המגורים לא ישלם מס רווחי הון, לעומת זאת אם ימכור את הדירות האחרות ישלם מס מוגדל עקב השימוש

בפחת מבנה, אך אין צורך למכור את הדירות במקרה של עליית ערך משמעותית, ניתן למחזר משכנתא ולמשוך עוד כסף מהקירות,

בהשקעות בחו"ל זה נוח יותר משום שאנו ממחזרים משכנתאות בלון בדרך כלל..
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2021 05:26
היי

לא הייתי אומר שזה עבודה, יש בזה התעסקות מסוימת בשוטף, זה בהחלט החלטה ובחירה שלו.

יש כאן מנוף אדיר לצמיחה, אני הייתי באותו המקום, בחרתי להתאמץ, אם לגיטימי להתאמץ בעבודה,

לגיטימי להתאמץ בהשקעות נדל"ן, כאן המיסוי נמוך יותר.

זה הכל עניין של בחירה בין לעוף על החיים או לתרץ לעצמנו מדוע לא להתאמץ :)
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2021 05:35
מעולה, הם רק לא הגדירו לך היכן לקנות את הדירה, תקנה דירת מגורים בגבעתיים (בגבעת רמבם או בשכונת בורכוב) ועוד 2 דירות בתל אביב,

ואחר כך תגור היכן שאתה רוצה, לא יגידו לך כלום, ככה זה הורים הם אוהבים להכתיב, אני מכתיב לבנים שלי

לקנות אך ורק דירות להשקעה בעזרה שאני נותן להם :)
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2021 09:07
בשמאות, האם הבנק לא לוקח בחשבון את מס רווח הון על עליית ערך דירה שניה?

לדוגמא, אם דירה שניה הכפילה את ערכה מ 1M ל 2M אחרי 2014, האם שמאות הבנק רואה שווי של 2M או של 1,75M ?
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2021 10:39
אין כאן מכירת דירה ולכן אין מס רווחי הון, השמאי מעריך את השווי שוק הנוכחי של הנכס,

ועל פי זה ממחזרים משכנתא, מושכים עוד הון מהקירות.