⬅ חזרה לאינדקס

איך להצליח בעבודה בהייטק

🕒 פורסם בתאריך: 19/08/2024 23:25
מחפש ספר/מדריך שמדבר על איך להצליח בעבודה.

איך לייחצן את העבודה שלך בחברה, התנהלות מול המנהל, לקוחות, טקטיקות שימושיות, פוליטיקה ארגונית.

עובד כ מפתח BI.
🕒 פורסם בתאריך: 19/08/2024 23:52
אין לי ספר או מדריך אבל קח כמה טיפים:

1. תיזום - תמצא דברים שאפשר לעשות בצורה יותר יעילה, ופשוט תעשה אותם.

אל תשאר רק במסגרת במסגרת המשימות שלך אלא תמיד תחפש עוד דברים וטכנולוגיות שיוכלו לייעל את העבודה (בהנחה ואת מבצע את כל המשימות הרגילות בצורה טובה מאוד ובזמן)

2. שים אגו בצד ותעזור לאחרים - תגרום לאחרים להיות יותר טובים, תשתף מהידע שלך ותגרום לצוות להתפתח ביחד איתך.

בכללי, תשתדל להיות נחמד ולעזור כשאפשר, עם זאת תדע גם מתי להגיד לא.

3. אל תתבייש לעשות לעצמך יח"צ - עשית משהו יוצא דופן? לקחת יוזמה מחוץ למסגרת העבודה שלך? או בכללי עשית עבודה ממש טובה?

שגר מייל לאנשים הרלוונטים שיכירו את מה שעשית ויוכלו להשתמש בזה, ואולי אפילו תציג את זה בפגישה שבועית או בהזדמנות הראשונה שתעלה.

4. תבקש פידבק, תמיד - לפעמים אנחנו לא יודעים אם אנחנו טובים, או שאנחנו חושבים שאנחנו טובים, לבקש פידבק אמיתי (תתעקש על זה) מהמנהל או מהקולגות שלך זה כלי מצוין להשתפר.

זה גם יראה שחשוב לך ללמוד ולהשתפר, וגם תקבל תמונת מצב אמיתית לגבי הביצועים שלך.

חשוב לא לקחת את הפידבק באופן אישי מדי ולשים את האגו בצד, המטרה היא להשתפר.

5. אם יש לך שאיפות, תאמר אותם - אם אתה רוצה להתקדם לראש צוות או מוביל טכני, תגיד את זה למנהל שלך כמה שיותר מוקדם, שידע לאן אתה שואף.

ככה זה ישב אצלו בראש, וכשתהיה הזדמנות הוא ידע להוביל אותך לשם.

בנוסף, הוא גם יוכל לעזור לך ולתת לך כלים רלוונטים.

יש עוד הרבה אבל זה על רגל אחת, ניתן לחכמי הפורום להמשיך :)

ד.א

אם יום אחד תנהל אנשים, מאוד ממליץ על הספר "כנות רדיקלית" או Radical candor באנגלית

בהצלחה!
🕒 פורסם בתאריך: 20/08/2024 08:38
The effective engineer

High output management

Measure what matters

לא בדיוק עונה על השאלות שלך אבל כן ספרים מעולים בתחום.
🕒 פורסם בתאריך: 20/08/2024 09:35
אחרי הרבה שנים אני חייב להגיד שקריירה, כמו בנהיגה , לא בהכרח תלויה בך.

לפעמים אתה יכול לנהוג בצורה נהדרת אבל יבוא ערס שיכור ויעשה לך טוטאל לוס.

האמנתי פעם שאם אהיה מנהל מוצלח (וכן, גם אני הייתי 'מעריץ ומיישם שרוף' של כנות רדיקלית) בהכרח אנשים יבינו שאני מנהל מוצלח.

גיליתי שההייטק הישראלי מלא ברוב מוחלט של מהנדסים שלא יודעים הנדסה, ומנהלים שלא יודעים ניהול - אלא פשוט נקלעו לסיטואציה (נכנסו כמפתח ג'וניור לסטרטאפ מצליח וכו')

עכשיו תחשוב איזה כישורי נהיגה אתה רוצה שיהיו לך כשאתה נוסע בג'ונגל הישראלי - האם כישורי נהיגה 'לפי הספר' שמלמדים לרישיון, או 'כישורי נהיגה' שמלמדים בשכונה. אני לחלוטין בוחר באופציה השנייה.

לכן המלצתי היא כמובן לקרוא את הספרים הנ"ל, אבל לזכור שכל ארגון שונה - ולנסות להעתיק ולשאוב השראה ממנהל מוצלח (כוכב עולה) בארגון בו אתה לוקח חלק.

ולבצע גם דברים אשר נוגדים את התיאוריה למנהל מוצלח, כל עוד הם הוכחו כמוצלחים ע"י אותם כוכבים ארגוניים.

^^ כמובן שאם מדובר בתפקיד לא ניהולי, אתה צריך להבין מה מניע את המנהל שלך (ואת המנהל שלו) והאם יש כוכב עולה בצוות (במידה וכן, להידבק אליו).
🕒 פורסם בתאריך: 04/09/2024 07:53
יש ב Linkedin Learning המון קורסים שמכסים את הנושאים שאתה מתייחס אליהם, חלקם ממש טובים.
🕒 פורסם בתאריך: 07/09/2024 16:19
יש לך המלצה קונקרטית על קורסים/מרצים ב- LinkedIn Learning?
🕒 פורסם בתאריך: 07/09/2024 17:14
ציינת "לפעמים" ואז תיארת שברוב המקרים זה קורה.

ברוב המקרים (בחברות לא ממשלתיות), נוכחתי שלא משנה באיזה תפקיד אתה נוחת וכמה הוא תאם לתיאור בראיון או עם איזה מנהל, אם תהיה טוב ותשקיע אתה תצליח.

הבעיות הן בד"כ כשאין התאמה בין הדירוג שלך לעצמך לבין המציאות
🕒 פורסם בתאריך: 07/09/2024 23:03
לי יצא בעיקר לעבור שם על קורסים למנהלים, יש שם AI assistant תנסי לחפש דרכו.
🕒 פורסם בתאריך: 08/09/2024 15:58
אל תהיה ראש קטן - התפקיד שלך, כמהנדס, הוא *להנדס*, לא לתרגם טיקט בג'ירה לקוד ולסגור את המשימה.

תתחיל מלהבין איך מה שאתה עושה משפיע על התמונה הגדולה, ועם הזמן תוכל להציע (ולממש) שיפורים בדיזיין ובתהליכים בצוות.
🕒 פורסם בתאריך: 08/09/2024 16:50
צריך למרג'ג' בין התגובה שלך לבין זו של @Arik Aharon :

לפעמים משתלם להגדיל ראש, לפעמים עדיף להיות ראש קטן. זה תלוי במקצוענות של המנהל ושל שאר חברי הצוות. לא יחסרו הסיטואציות בהם תבין ש*להנדס* תוכנה בצורה מקצועית ואיכותית ייקח לך חודש עבודה, אבל הבוס רוצה שתסגור את המשימה תוך יום וחצי כי צריך להוציא גירסה. לא תמיד שווה להתעקש לעשות עבודה מקצועית. לפעמים לשתף פעולה עם אווירת ה"שכונה" זה עדיף. איך אמר לי פעם מישהו שעבד איתי: כשכל התזמורת מזייפת, אין טעם שתהיה היחיד שמנגן כמו שצריך, מבעד לרעש גם ככה לא שומעים.

כמובן שהאידאל זה למצוא מקום עבודה מקצועי ואיכותי - אבל זה יהיה מאוד נאיבי לדעתי להניח שאתה יכול לדאוג שלא תהיה שום נקודת זמן לאורך הקריירה שלך שלא תיתקע בה באיזו "שכונה" ללא יכולת לצאת ממנה מהיום-למחר. לכן אני אומר: שים לב שהפרוייקט שאתה מגדיל בו ראש ו*מהנדס* אותו לא חייב להיות הפרוייקט של המעסיק שלך. אתה יכול לפתוח פרוייקט משלך, אתה יכול לתרום לאופן-סורס, אתה יכול להעביר הרצאות/קורסים/סדנאות, וכו'. תבדוק כל הזמן איפה ההשקעה והגדלת הראש תשתלם הכי הרבה, והעיקר אף-פעם אל תסמוך על המעסיק שלך שהוא ידאג לך לעתיד המקצועי שלך אם רק תעשה עבודה טובה. סמוך רק על עצמך.
🕒 פורסם בתאריך: 08/09/2024 16:56
להתפשר על תכולה או איכות כדי להגיע מהר ל-MVP זה לא "שכונה" אם כולם מבינים את המוטיבציה ומסכימים לשלם את המחיר בטווח הקצר. להיות פיוריסט ו"להתעקש לעשות עבודה מקצועית" בלי להתחשב במציאות זה מתכון לכשלון מהיר מאוד.

מהנדס טוב - שמגדיל ראש - יודע לשקף את היתרונות והחסרונות של כל פתרון ולתת לראש הצוות את כל המידע כדי לקבל החלטה מושכלת.
🕒 פורסם בתאריך: 08/09/2024 17:15
סטארטאפ לפני MVP זה מילא.

אבל נסכים שאחרי זה במידה והחברה עדיין ממשיכה להתנהל ככה אז זה "שכונה"?

אני מסכים איתך לחלוטין שמהנדס טוב יודע להעלות את מגוון הפתרונות האפשריים לבעיה, ולעמוד על היתרונות והחסרונות של כל פיתרון.

אבל עם זאת, אתה תהיה מהנדס טוב בין אם תבחר לשמור את המידע הזה לעצמך, ובין אם תבחר לשתף אותו עם שאר הצוות.

כמו שלמעסיק שלך יש מידע רלוונטי לגביך שהוא לא משתף איתך, כך ראוי שגם אתה לא תחשוף בפניו כל פיסת מידע שיש לך שרלוונטית לו. שים לב עם מי אתה עובד, עד כמה הקולגות שלך מקצועיים, ואיזה שימוש הם הולכים לעשות במידע שתיתן להם, ועד כמה זה ישרת את המטרות שלך.

באידאל שיתוף המידע הזה יוביל ליצירת סיעור-מוחין בחברה שבסופו כולם יצאו מהנדסים טובים וחכמים יותר.

ב"שכונה" - השם ירחם.
🕒 פורסם בתאריך: 08/09/2024 17:19
אם תבחר לשמור את המידע הזה לעצמך אתה מהנדס גרוע וצריך להיות מפוטר לדעתי.
🕒 פורסם בתאריך: 08/09/2024 17:21
מהנדס מניאק. אבל לא גרוע.

כמה מהנדסים המבריקים והגאונים שפגשתי בחיי היו אנשים עם אופי איום ונורא.
🕒 פורסם בתאריך: 08/09/2024 17:22
מניסיון של הרבה שנים כשכיר וכעצמאי, כפיף ומנהל (שגם הוא תמיד כפיף למישהו) - אני יכול לסכם זאת כך: תחשוב על המנהל שלך בתור לקוח - אתה חייב לספק לו את הסחורה בצורה הטובה ביותר בצורה שהוא מעדיף אותה (ולא בהכרח איך שאתה או אחרים או אפילו ההנהלה מעליו רואה אותה). ולכן תמיד תנסה להבין בצורה הטובה ביותר מה הוא רוצה ממך ולספק את זה בדייקנות - זה ברוב המקרים מתכון להצלחה.
🕒 פורסם בתאריך: 08/09/2024 17:44
גם אני, ולדעתי זה הפך אותם למהנדסים גרועים.

מהנדס זה לא טייטל חסר משמעות, זה מקצוע, וכדי להיות מעולה בו אתה צריך להיות גם מעולה טכנית וגם בינאישית וככל שאתה מתבגר ומתקדם כך היכולת הבינאישית תופסת נפח גדול יותר כי זה מה שמאפשר לך לשכנע ולדחוף את הפתרונות הטכניים הנכונים.

אנשים עם אופי איום ונורא, מבריקים ככל שיהיו, לרוב ייכשלו בכך.
🕒 פורסם בתאריך: 08/09/2024 17:58
לא מסכים.

מהנדס (תוכנה, לצורך העניין) נמדד באיכות הקוד שהוא כותב ובמורכבות הבעיות שהוא מסוגל להתמודד איתן.

יכולות "בינאישיות" לא מהוות חלק מהותי מהכישרון בתכנות. אתה יכול להיות מתכנת מדהים גם אם אתה יושב כל החיים לבד במרתף עם הלינוקס.

חוצמזה,

יכולת בינאישית זה לא אומר להתרפס בפני כל מי שהפרוטה בכיסו ומוכן לשלם לך. זה אומר גם שלדעת להתמנייאק איפה שצריך ולהבין מי החברים שלך.
🕒 פורסם בתאריך: 08/09/2024 18:07
מהנדס != מתכנת

פרינסיפל או סטאף בחברות גדולות לא מתכנת, בכלל. זה לא הופך אותו לפחות מהנדס.
🕒 פורסם בתאריך: 08/09/2024 21:18
אני לא מסכים עם כל ההודעות הקודמות שלך, אבל הציטוט הזה לדעתי מזקק את שורש הטעות. וזו טעות נפוצה מאוד, אצל כמעט כל מי שבשנים הראשונות לקריירה, וגם אצל לא מעט מהנדסים מנוסים.

עבודת מהנדס (בכיר) *אינה* לפתור בעיה הנדסית בצורה הטובה ביותר (כמו תרגיל באוניברסיטה), אלא לפתור בעיה עסקית בעזרת פתרון הנדסי. צריך להבין את מכלול השיקולים העסקיים, שלחלקם קראת למעלה "שכונה", ולדעת לשים את אלגנטיות הפתרון בצד כאשר זה לא משרת את העסק.

זה לא אומר בהכרח לעבוד עקום, לפעמים עדיף לעבוד מסודר, אבל לעשות זאת מתוך שקילת *הערך לעסק עכשיו מול הערך שיהיה לעסק בהמשך*.

תחום נוסף שתורם לעסק הוא האווירה הצוותית, היכולת למשוך אנשים טובים פנימה (ולא להבריח טובים אחרים), היכולת לפתור קונפליקטים בינאישיים, היכולת לתמצת מידע כדי לעזור להנהלה לקבל החלטות, ועוד יכולות שבכלל לא קשורות לאיכות קוד.
🕒 פורסם בתאריך: 08/09/2024 22:51
זה נכון אם הוא עושה תחרויות leetcode למחייתו. זה לא נכון לכל אדם אחר שעובד בחברת עסקית/ציבורית/אקדמאית או עם אנשים בכלל
🕒 פורסם בתאריך: 09/09/2024 00:00
אם ההגדרה של המושג "מהנדס" היא שורש המחלוקת בנינו, אז המצב ממש ממש חמור.

כי אתה הופך את המושג "מהנדס" למשהו מאוד פלואידי. אז היום תפקיד המהנדס לכתוב קוד, מחר תפקידו לטפל בקונפליקטים בין עובדים, מחרתיים תפקידו לזרוק את הזבל במשרד. הכל תלוי מה דורשים "מכלול השיקולים העסקיים" שלעיתים הם אכן שכונה, אל תכחיש.

אם אתה לא נותן עוגן יציב של מהם הדברים שמהנדס עושה בהגדרת התפקיד, הגדרה שממש לא אמורה להיות תלויה ב"שיקולים עסקיים", אז אתה הופך את התפקיד הזה להיות סתם כלבויניק שמסנג'רים אותו לעשות הכל.
🕒 פורסם בתאריך: 09/09/2024 00:48
@optimum אתה מרשה לי לשאול אותך כמה שנות ניסיון יש לך, והאם קודמת לתפקידי פיתוח בכירים?
🕒 פורסם בתאריך: 09/09/2024 08:25
כמו שנכתב לפניי ואני מסכים עם זה - תפקיד המהנדס הוא לתת פתרון הנדסי לבעיה עסקית.

אם התפקיד שלו היה מסתכם בלכתוב קוד 100% מהזמן, כנראה שבכל הפקולטות להנדסת תוכנה בעולם היו מלמדים רק קורסים של תכנות וכל מהנדס תוכנה בכל חברה בעולם היה יושב וכותב קוד מהבוקר עד הערב ולא מתעסק בשום דבר אחר.

במציאות, מקצוע המהנדס הוא מולטי דיסציפלינארי ומהנדסים נמדדים לא בכמה שורות קוד הם כתבו, או כמה כיסוי טסטים יש להם או כמה באגים היו בקוד שלהם, אלא באימפקט שלהם על הארגון.

יש משפט שאני מאוד מתחבר אליו - הקוד הכי טוב הוא זה שלא נכתב, ואני אומר את זה בתור מהנדס תוכנה. תמיד אעדיף לפתור בעיה עסקית בלי לכתוב שורת קוד אחת.
🕒 פורסם בתאריך: 09/09/2024 09:10
מהנדס שאין לו יכולת לעבוד בצוות, שלא משתף מידע, ללא יחסי אנוש ושלא מסוגל לראות את התמונה הרחבה ולעשות "טרייד אוף" נכון בין האילוצים השונים הוא יותר נטל מנכס ולא משנה כמה הוא "גאון".

הכי מצחיק שהאנשים האלה לא מבינים למה לא מקדמים אותם לפקידי ניהול.

הכי עצוב זה שלעיתים כן מקדמים אותם...
🕒 פורסם בתאריך: 09/09/2024 09:42
אמנם למדתי מדעי המחשב ולא הנדסה, ובכל זאת זה באמת מה שעושים בלימודים, לא?

באיזו אוניברסיטה מלמדים אותך על שיקולים עסקיים ויצירת אימפקט בארגון?

מי שזה מעניין אותו משלב גם לימודי מנהל עסקים. אבל אלו לא יכולות נדרשות בכדי לקבל תואר בהנדסה.
🕒 פורסם בתאריך: 09/09/2024 10:02
לי הסבירו (הדיקנים והמרצים בטכניון) שהאוניברסיטה תפקידה להכין את הסטודנטים לאקדמיה ולא לתעשיה. והתעשייה מרוויחה מהנפל.

זה נאמר בחצי צחוק, אבל לא הייתי בונה על קורלציה מלאה בין מה שנלמד באוניברסיטה לבין קידום בקריירה.

גם

לא יספקו את הסחורה המדוברת מעלה.

* במאמר מוסגר אני לא מבדיל בין לימודי מדעי המחשב לבין הנדסת מחשבים, התפקידים בשטח זהים.
🕒 פורסם בתאריך: 09/09/2024 10:59
מצחיק, המציאות היא דווקא הפוכה ברוב המקרים...

בתואר הנדסה (לפחות בטכניון, כשאני למדתי) לומדים מתמטיקה, פיזיקה, כלכלה, ביולוגיה ועוד. גם ברוב המוחלט של הקורסים במדעי המחשב לא לומדים לתכנת (גם אם כותבים קוד).
🕒 פורסם בתאריך: 10/09/2024 16:20
לדעתי, אין נוסחה כללית וזה מאוד תלוי בתרבות העבודה.

זה מתבטא מאוד בהייטק, למשל חברת סטראט טפ מעריכה כישורים שונים מחברה יציבה.

יש כלכך הרבה משתנים שדורשים התאמה.

בכל זאת, ניסיתי לחשוב עם עצמי מה יהיה בסיס שנכון לכל החברות, ושמשם ניתן להתפתח.

א. מקצוענות - תדאג שיש לך ידע טכני בתחום המקצוע שלך.

רכישת ידע טכני לא נגמרת ברגע שהתקבלת לעבודה - עלייך להתפתח בתוך החברה, להבין את הדרישות השונות, את המגבלות, ואיך אתה יודע להתמודד איתם.

זה כולל פרטים קטנים כמו לדעת לכתוב קוד יעיל וקריא, ופרטים גדולים כמו לדעת באיזה טכנולוגיות כדאי להשתמש.

בנוסף, זה כולל הבנה של תחומי החברה והמודל העסקי שלה. למשל, אם החברה שבה אתה עובד מתעסקת בסייבר כדאי שתבין את תחום העיסוק למיטב יכולתך.

ב. יחסי אנוש - יחסי אנוש הם אחד הדברים הכי חשובים בחברה. אני מציע לשים בצד את האגו ולגלות עניין באנשים אחרים, ולנסות לזכור את הדברים החשובים להם מתוך רצון אמיתי לקיים יחסי עבודה חבריים. ברוב המקרים, היחס הדדי, ואתה ואחרים תתחזקו כעובדים ועמיתים.

חשוב לי להבהיר, כי הרבה אנשים טועים בזה - אם אתה "עושה את עצמך" מתעניין בעמיתייך, זה לא רק מניפולטיבי - זה מורגש על ידי כולם.

ג. שקיפות - אל תסתיר דברים. אל תפתיע לרעה. אל תיקח קרדיט על עבודה של מישהו אחר.

זה כולל הצלחות וכשלונות - המהנהל הישיר שלך צריך לדעת על מה אתה עובד, למה אתה עובד על זה, כולל הדברים שלא מצליחים או לא עובדים.

אם הדברים לא עומדים בזמנים, צריך לשקף זאת מראש. אם מישהו עזר לך בפרויקט מסוים, תן קרדיט.

ד. מקצועיות - התנהגות מקצועית מתבטאת מעבר ליחסי אנוש - היא באיך שאתה מתלבש, מדבר, כותב מיילים, פונה לאחר, ומנהל סכסוכים למניהם.

אני לא אומר שצריך להגיע עם חליפה, או שאי אפשר להתלבש בנוחות, אבל לא להגיע עם חולצות מוכתמות, ריח רע מהפה או הגיינה לקויה.

אני לא אומר שצריך לפנות לאנשים ב"אדוני", אבל לדבר בשפה מכבדת שתואמת את האווירה במשרדים, ואת האנשים.

ה. קדם את עצמך - תוודא שתרומתך לצוות מוכרת.

זה סעיף קצת יותר קשה למימוש, כי צריך לוודא שהתרומה שלך מוכרת מבלי לגרוע מתרומתם של אחרים, ומבלי לנפח אותה, ועם צניעות.

קידום עצמי צריך לבוא מהצלחה אמיתית בנושא מסוים, ולהיות רלוונטית.

דוגמה סתמית: אם התבקשת לתקן חלק מסוים במערכת ולאחר התיקון, במקרה, שיפרת את זמן הריצה וייעלת את ה-pipeline כולו - כדאי שידעו מכך כשמבקשים ממך עדכון.