⬅ חזרה לאינדקס

דירה על הנייר - שאלות של מתחיל

🕒 פורסם בתאריך: 07/02/2022 12:17
היי,

מתעניין בדירה על הנייר, תמ"א 38/1 שאמורה להיות מושלמת תוך 30 חודשים (עליה על הקרקע תוך כמה חודשים מעכשיו). משכנתא בערך 2M.

יש לי כמה שאלות שלא קשורות אחת לשניה אז מרכז אותן בנושא אחד בינתיים:

1) האם העובדה שלפרויקט יש ליווי חוץ-בנקאי (ולא בנקאי) צריכה להטריד אותי?

2) אני רואה שפריסת התשלומים היא ככל שמתקדמים, מאחר ואני שוכר דירה במקביל באיזשהו שלב אצטרך לשלם משכנתא - מעריך שכבר שנה-שנה וחצי לפני המסירה כי היא בקומה גבוהה יחסית. בד"כ עושים גרייס במצב הזה על מנת להימנע מכפל תשלומים של שכ"ד+משכנתא?

3) מה סדר הגודל לפיצוי על מסירה מאוחרת?

אם עוד משהו שצריך לחשוב עליו, לרבות נקודות בעייתיות בגלל שזה תמ"א 38/1 ולא 38/2, אשמח לשמוע.

תודה!
🕒 פורסם בתאריך: 07/02/2022 12:24
1. לא ממש, כל עוד באמת יש ליווי.

2. אין בדרך כלל, מה שמתאים לך.

3. לפי החוק, זה בערך שווי של דירה כזו להשכרה לחודש.

תכנון דפוק בדרך כלל, מרפסת נחותה בדרך כלל, חלק מהשכנים אולי מפוקפקים, חניון לא תת קרקעי אלא עילי ו/או במתקן חניה.
🕒 פורסם בתאריך: 07/02/2022 19:06
תודה.

טוענים שיש ונתנו את השם של הקרן. מקבלים את זה בזה או שיש דרך לבדוק חוץ מחיפוש גוגל?

מה הבעיה בחניה עילית רגילה?
🕒 פורסם בתאריך: 07/02/2022 19:47
שהעו"ד שלך יבדוק, צריך לקבל תלושים מסודרים לתשלום מחברת ביטוח או בנק.

אם זה לא במתקן אז אין בעיה, למעט זה שזה מכער קצת את האזור ושומר פחות על הרכב.
🕒 פורסם בתאריך: 07/02/2022 21:13
+1
🕒 פורסם בתאריך: 08/02/2022 18:33
למה זה קשור להבדל בין 38/1 ל 38/2?
🕒 פורסם בתאריך: 08/02/2022 18:50
שאתה קונה דירה בבניין רקוב שנבנה לפני 50-60 שנה בסטנדרטים ירודים שעטפו אותו במעטפת יפה.

שכונה לא מתאימה לתוספת יחידות דיור (צפיפות, מצוקת חנייה)

אילוצים תכנוניים שנבעו מכך שלא הרסו ובנו מחדש אלא התבססו על יסודות קיימים

שכנים מהדור של פעם שקנו כאשר המחירים היו מאוד נמוכים (שכונה לא טובה) ואתה מקבל אותם בירושה כחלק מהבניין.
🕒 פורסם בתאריך: 08/02/2022 21:20
תכלס זה לא אבל ב38/1 מוסיפים מעט דירות, ב38/2 מוסיפים הרבה, אז באופן יחסי מצבך סביר להניח יהיה טוב יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 08/02/2022 22:04
אשמח לקצת סדר - גם אם הקרן היא חוץ בנקאית (קרן יסודות שמה) צריך לוודא ששוברי התשלום הם לבנק / חברת ביטוח? אני בעצם משלם לקרן שמעבירה לקבלן?

מחליפים תשתיות משותפות ב38/1. זה כנראה לא ברמה של בניין חדש עם המערכות בתקנים הכי חדישים, אבל לא בטוח שלקרוא לזה "רקוב" עושה צדק.

שאלת בונוס:

גידור למדד תשומות הבנייה, יש חיה כזאת? חשבתי על הקדמת תשלומים, אבל לא בטוח כמה זה סיכון אם הקבלן פושט את הרגל והפרויקט נתקע.
🕒 פורסם בתאריך: 09/02/2022 00:18
נכון, הקרן עובדת בשיתוף עם חברת ביטוח.

אין.
🕒 פורסם בתאריך: 09/02/2022 00:28
אין לחניה עילית יתרון בארנונה?
🕒 פורסם בתאריך: 09/02/2022 08:36
האם יש אינדיקציות (ו/או נבואות...) על עליית המדד (המחירים לצרכן) בשנה/ים הקרובה/ות אני מתכוון לקחת משכנתא וזה ההצעה שקיבלתי (70% מימון)

מסלולריבית% מהלוואהלתקופההחזר חודשי משתנה 5 (אג"ח) צמודה2.526.7130 שנה850קל"צ3.5531.05620 שנה1456P1.642.23630 שנה1195

השאלה שלי האם וכמה כדאי לבטל את ההצמדה (הבנק בד"כ משעארך את ההצמדה כיום בקרוב ל2%)

תודה רבה
🕒 פורסם בתאריך: 09/02/2022 09:01
תמ"א 38/1 זה כמו לצבוע צבע טרי על גדר חלודה. כן, משפצצים ומחדשים, אבל הקומות החדשות נבנות מעל בטון מעופש משנות ה-60. הפלדה בפנים ישנה. הרבה פעמים עושים תיקונים קוסמטיים כדי שיראה יפה מבחוץ, אבל מבפנים הכל רקוב.

אבא שלי עבד בתחום לפני יציאתו לפנסיה וסיפר לי סיפורי זוועה מפרויקטים של תמ"א 38/1. קבלנים חאפרים. עיגולי פינות. פרויקטים שנמרחים בגלל ניהול כושל ובלתמי"ם כי תלויים בלו"ז של הדיירים. (צריך להיכנס לדירה כדי לעבוד) עבורך זה פחות קריטי כי אתה לא גר באתר בנייה, אבל עדיין אתה יכול לקבל מפתחות באיחור של חצי שנה - שנה. כמובן יש קבלנים יותר מקצועיים ופחות מקצועיים תלוי על מי אתה נופל.

אישית אני לא מאמין בתמ"א 38/1 למגורים. לדעתי את כל הבניינים הישנים האלה צריך להרוס ולבנות מחדש. אם אתה קונה להשקעה זה סיפור אחר, אבל למגורים... וואלה לא יודע.
🕒 פורסם בתאריך: 09/02/2022 09:13
מזכיר לי פוליטיקאים

מבחוץ נראה יפה, מבפנים הכל רקוב
🕒 פורסם בתאריך: 11/02/2022 07:53
אני נגד הכללות .

כשאתה מבצע הכללה הטיעון שלך יורד בכמה רמות.

תלוי מי היזם, מי הקבלן, איזור התמ"א.

המלצה שלי-כשאתה רואה שהיזם יושב באתר מס' פעמים בשבוע , שלאחר יום עבודה האתר מסודר ונקי, אז תדע שזה טוב.

יש פרוייקטים של תמ"א 38-1 שהם מעולים ובדרך כלל

אלו בניינים שנבנו מפלטות בטון כך שבניגוד לטענות שלך הבניינים חזקים ועמידים.

לגבי הדיירים, גם הכללה.

בקיצור, גם כאן צריך לבדוק ולהבין בנושא.
🕒 פורסם בתאריך: 27/02/2022 10:38
עדכון: בפועל קיבלתי סופ"ש את ההלוואה (החזר הון עצמי) הנ"ל ובשינוי קל שהחלק המשתנה עלה ל2.82% עקב עליית העוגן (הנ"ל ניתן ביום 09 לחודש והעוגן משתנה ביום 10 לחודש).
🕒 פורסם בתאריך: 27/02/2022 11:20
מנצל את השרשור:

האם דירה על הנייר זה סוג של לעשות כסף בטוח (אם מניחים עליית מחירים לטווח הארוך)?

להתחייב, להעביר סכום ראשוני (200-300-400 אלף), וככל שמתקדמים לקראת מסירה - למכור ברווח משמעותי.
🕒 פורסם בתאריך: 27/02/2022 11:23
ממש לא, כי:

1. לא מבטיחים לך עליית מחירים.

2. יש עלויות עסקה בקנייה ובמכירה.

3. הכסף שאתה לא משלם לקבלן צובר ריבית.

4. הכסף שאתה לא משלם לקבלן צובר הצמדה למדד תשומות הבנייה.

5. יש אי ודאות במתי בדיוק אתה תקבל את הדירה.

6. יש אי ודאות באילו ליקויי בנייה אתה תתקל.

7. הפסד תשואה אלטרנטיבית על ההון העצמי.
🕒 פורסם בתאריך: 27/02/2022 11:26
בנוסף תקופת הזמן המינימלית לפטור מס שבח מתחילה להיספר רק מטופס 4.
🕒 פורסם בתאריך: 27/02/2022 11:27
זו הייתה ההנחה הבסיסית שלי

כמה? עו"ד 10k לעסקה, כלומר סה"כ נאמר 20k?

אגב, איך משלמים מס רכישה (בארץ) על עסקה כזו? רגיל?

מה עוד שאני לא מכיר?

אבל מראש יש הסדר תשלומים של 200-300 בחתימה, עוד סכום מסויים ככל שמתקדמת הבניה, ואז העיקר משלמים במסירה, לא?

אז למה שיצבור ריבית?

מבין, כמה זה משמעותי? מהו מדד תשומות הבניה שנתית +-?

ברור, אבל אפשר כנראה לגלגל את החבילה הלאה. זה העניין, למכור לפני מסירה אפילו...

ראה התייחסותי לסעיף 5

חביבי, איזה הפסד אלטרנטיבי? נשמע שעושים פה לפחות 100% על ההון העצמי בקל.
🕒 פורסם בתאריך: 27/02/2022 11:28
כמה זה מס שבח?

מתי מקבלים טופס 4? מה זה טופס 4?

מה השלבים בקניית דירה מקבלן על הנייר?

(שאלות של טירון בתחום - אבל מרשה לעצמי, אנחנו בשרשור "שאלות של מתחיל")
🕒 פורסם בתאריך: 27/02/2022 12:05
תלוי, בקנייה יש לך עו"ד, אגרות ומס רכישה שיכול להגיע לעשרות או מאות אלפי שקלים.

במכירה עוד הפעם עו"ד וכנראה שגם תיווך ומס שבח.

כל מקרה לגופו.

ככה העולם עובד, רוצה לשלם X כסף עוד Y שנים אז משלמים ריבית, לפעמים הקבלו סופג את זה אבל הריבית הזו מגולמת במחיר כמובן.

העתיד לא ידוע אבל בשנה האחרונה הוא היה סביב ה5% לדוגמא.

או שכן או שלא, בהחלט אפשרי ולפעמים גם יותר וגם להפסיד אפשר כמובן.

עוד הפעם: כל מקרה לגופו והכל תלוי גם בציפיות שלך. הצעה שלי:

קח את המילים, תתרגם אותם למספרים ושים באקסל.
🕒 פורסם בתאריך: 27/02/2022 12:16
סדר גודל של 0.5%

מה סדר הגודל כאן?

8%. אבל נזכור שזה מהמחיר בקניה, שהוא יחסית זול ביחס למחיר המכירה כנראה (הרי דירה על הנייר תהיה לעולם זולה מדירה זהה בשוק, באופן משמעותי)

יודע שפה זה סדר גודל של 1.5-2%

מה סדר הגודל?

אם תעזור לי עם זה, אוכל אולי לנסות להלביש את זה ולבדוק.

תודה!
🕒 פורסם בתאריך: 27/02/2022 12:47
לפי קצב עליית המחירים הנוכחית למרות כל הנ"ל העסק משתלם.

מס רכישה: אם אין לך דירה אחרת רשומה על שמך (או שיש רק עוד אחת ותמכור אותה תוך שנה מקבלת החדשה) אין מס רכישה.

מס שבח: כמובן רק אם הרווחת...

עליית מדד המחירים: בדרך כלל זה אמור להשליך על מחירי הדירה כך שאם זה יעלה גם זה יעלה כך שאתה מוגן...

תיווך: דירות מקבלן הברבה מקרים יש בלי תיווך (למעט מקרים שהקבלן עובד עם מתווך בתור משווק).

עו"ד: בקנייה מקבלן רוב האנשים לא לוקחים (לייתר ביטחון אתה יכול לשלם חד פעמי על בדיקת החוזה וכו') במכירה יש גם בשליש אחוז (+ מע"מ).

אם אתה מוצא דירה על הנייר שעלותה מסיבה כל שהיא פחות ממחיר שוק (תמא 38 ב / אחר) ויש כאלה הרווח גדול יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 27/02/2022 12:49
נ.ב. מס שבח בד"כ יש הוצאות תרומות פריסה וכו' וכן כל מחיר הדירה ושאר ההוצאות צמודות למדד (המחירים לצרכן). כך שהתשלום הסופי אינו 25% מהרווח אלא פחות....
🕒 פורסם בתאריך: 27/02/2022 13:18
25% מהשבח הריאלי.