⬅ חזרה לאינדקס

המסע האישי שאינו נגמר בתחום הנדלן

🕒 פורסם בתאריך: 04/06/2025 23:48
סוג של פוסט פריקה, ייאוש ואולי גם תקווה. הייתי שמח לשמוע את דעת ההמונים על הסיפור.

זוג נשוי עם ילדים, בעלי מקצועות חופשיים, כבני 40. מכניסים כ60 אשח בחודש וחוסכים הרבה. מאוד צנועים בהתנהלות. עדיין עם אוטו וריהוט ישנים, לא נוסעים המון לחופשות, אנשים ביתיים. לא קונים הרבה מוצרים כי זה לא משמח אותנו במיוחד, אך לא חוסכים על ההוצאות השוטפות ועל הילדים.

עניין המגורים נהפך ככל שהזמן עובר לבעיה שמטרידה אותנו, חסרה לנו יציבות כמשפחה. מצד שני יש גם חוסר רצון מצידי לשים כמעט את כל הז'יטונים על המדינה המפורקת שלנו (קורץ לחו"ל) והמחירים תמיד נראים בשיא ושמכאן רק יכולים לרדת. הדבר נהפך למחסום פסיכולוגי שמצד אחד אנחנו רוצים לעבור אותו ואפילו מתביישים שלא נכנסנו לרכבת כמו החברים בגילנו שנכנסו מזמן, ומהצד השני מפחדים ממנו ממגוון סיבות. הכסף שצברנו במהלך הזמן לא מתורגם כאן לרמות אושר גבוהות.

כבר מאז תחילת החיים הבוגרים המשותפים שלנו התחלנו לחפש את הדירה, ומה לא עברנו? ראינו במצטבר עשרות רבות של דירות בכמעט כל הערים המובילות בגוש דן (מינוס ת"א), השתתפנו במחיר למשתכן, בחנו הזדמנויות של נכס להשקעה ועוד... עם משהו כמו 5 מהן התקדמנו לשלבים של "כמעט חתימה". בכל אחד מהמקרים העסקה נפלה על סיבה כזו או אחרת ונכנסנו בינתיים לעוד סיבוב של שנות מגורים בשכירות וחוזר חלילה, עד שנאלצנו לעבור לשכירות הבאה. השנים עוברות וכמובן יש באסה גדולה ותחושת החמצה, שנכסים שראינו לפני שנים במחיר מסוים, היום נמכרים במיליונים יותר.

כל פינוי של דירה שוב זורק אותנו לשוק החיפושים לקניה, בלי פוקוס יותר מדי על מקום מסוים או שכונה "חלומיים", בלי המון דרישות ספציפיות. רוצים כמובן חינוך טוב, בית גדול ומפנק יחסית, סביבה טובה, שקטה, איכותית וליברלית. רשימת דרישות שהיא לכאורה לא ענקית אבל אף פעם לא מוצאים משהו שעונה על מרבית הקריטריונים. יודעים שאין מושלם וצריך להתפשר ובכל זאת זה לא קרה.

עם השנים חסכנו סכומים משמעותיים של כ-7 מיליון שח נזיל בכל מיני אפיקים רובם לא מסוכנים, לא כולל פנסיות וקרנות השתלמות בהן הצטבר סכום יפה נוסף שכרגע אני שם בצד והוא מבחינתי לא חלק מהחישוב. כרגע בוחנים נכסים בשווי של כ5.5 מיליון. החלום שלי היה בית פרטי עם גינה אבל לצערי אין כמעט דברים סבירים שלא דורשים שיפוץ מסיבי במרכז ברמות המחירים האלה.

עדיין לא בטוחים שזה הצעד הנכון לקנות עכשיו ומה נראה סכום הגיוני, אך האישה לוחצת להתקדם בכיוון ואין לי טיעונים כבדים נגד, למעט תחושות הבטן שלי והאינטואיציה. אפשר לקרוא לזה צרות של עשירים...

בנוסף לאור זה שלכאורה נוכל לממן אפילו במחיר גבוה כזה ללא משכנתא כלל, האם זה באמת הצעד החכם לשלם הכל מהנכסים הקיימים?

עוד הערות והארות יתקבלו בברכה.
🕒 פורסם בתאריך: 05/06/2025 03:29
חבר, יש לך 7 מליון שח, אפשר למצוא משהו מאוד יפה בכל מקום במרכז (למשל כפר סבא, רעננה, רמת השרון). ועוד יישאר לך כסף לדירת נופש בליסבון.

תקנה לך דירה בעיר עם מערכת חינוך טובה, ותגלה מהר מאוד שאתה שמח בחלקך.

משכנתא או לא, זה קצת עניין של מתמטיקה וקצת עניין של פסיכולוגיה.

מתמטיקה: אם תיקח משכנתא, הכסף שיש לך בצד ימשיך להיות מושקע ולהשיא לך תשואה, אם אתה משלם 6% על השמכנתא, ומרוויח 8% בתיק ההשקעות, זה שווה. אבל אם אתה משלם 6% על המשכנתא ומרוויח 4% בהשקעות, זה לא שווה.

פסיכולוגיה: להיות בעלים של דירה בלי חובות זה חופש אדיר, אני לא הייתי לוקח משכנתא שתחייב אותי לבנק עד גיל 55 או 60, אבל כאמור זה עניין של מיינד סט.
🕒 פורסם בתאריך: 05/06/2025 06:59
מה חשוב לכם יותר: חופש כלכלי או הבטחון הפסיכולוגי והיציבות בבית משלכם?

אם הראשון - לקנות בית, במיוחד עם 80% מההון שלכם נשמע לי לא הגיוני בעליל כי הוא מרחיק אתכם מאוד מהיעד.

אם השני - לכו על זה, אתם מרוויחים יפה, חסכתם ויכולים להמשיך לחסוך ולהרשות לעצמכם.

רוצים משהו באמצע - תקנו בית שהוא פחות "בית החלומות" בתקציב נמוך יותר ותקבלו קצת כזה וקצת כזה (שיכול להיות מאכזב כי "תפסת מרובה לא תפסת").

הכסף צריך לשרת את החלומות והרצונות שלכם, לא להפך.

אישית - לשים 80% מההון שלי ב-4 קירות? HELL NO, בתשואה של 4% שנתי אתם יכולים לקבל ~18 אלף בחודש שזה תקציב גבוה מאוד לשכירות וכנראה שתוכלו לשכור את בית החלומות או משהו שקרוב לזה וזה עוד בלי לגעת בהכנסות שלכם.
🕒 פורסם בתאריך: 05/06/2025 07:58
אם אתם רוצים בית בבעלות בגלל החסרונות בשכירות אז תקנו. יכול להיות שכדאי לכם לקבל עזרה בתהליך מיועץ נדל"ן שאתם סומכים עליו.

אם זה משיקולי עליית מחירי הנדלן אז אתם יכולים לקנות דירה להשקעה .

אם הרבה מהנכסים שלכם במילא לא במסלולים מסוכנים אז הייתי משתמש בהם ולא לוקח משכנתא.
🕒 פורסם בתאריך: 05/06/2025 08:02
אם הריבית תרד אז ההמלצה הזאת תהיה פחות מוצלחת. ואם תעלה אז יותר מוצלחת.
🕒 פורסם בתאריך: 05/06/2025 09:07
כמה ילדים יש לכם ובאיזה גיל?

אולי החלום על בית גדול עם גינה זה מה שבולם אתכם. קנו דירה נחמדה, תשפצו אותה כלבבכם, ותהנו מהבעלות.

אנחנו בנסיבות אחרות "נתקענו" בדירה, בבנין, עם נוף ומרפסת, אבל בלי הגינה, בלי לגדל עצים וירקות או לעשות על האש בחוץ. אבל זה שלנו, וכיף לנו.

לא מצטער שלא לקחתי עוד שני מליון שח משכנתא כדי להוסיף שטח. החיסכון קנה לנו חופש, ומי יודע אולי יקנה לנו איזה בית ביוון לפנסיה.

שאלה נוספת היא מה הביטחון התעסוקתי שלכם וכמה אתם רוצים לעבוד. בסך הכל, אם תעבדו במרץ בעבודה באוחה עד גיל 65 במשכורות האלה - אתם תהיו בסדר. אז תוציאו את כל החיסכון על בית פרטי עם גינה, תמשיכו לעבוד, וזהו.

אבל אם רוצים עצמאות כלכלית מוקדם יותר, לשים את רוב הכסף בבית פרטי זה לא סביר. תעשו את החישוב.
🕒 פורסם בתאריך: 05/06/2025 09:17
לגבי קבלת ההחלטה האם לקנות -

אתם מנוסים, ולוגיים מספיק כדי לדעת לתעדף מה חשוב יותר. גם צורך לא רציונאלי יכול לקבל מקום מכובד על פני טיעון פיננסי הגיוני. תעשו את הרשימה הזו, בלי משקעי עבר אלא רק עם הפנים קדימה.

תזכרו שהבית לא חייב להיות המושלם, הסופי, הבית עד 120. אולי בית נניח 10 שנים קדימה זה פתרון נוח.

בהצלחה ותעדכן
🕒 פורסם בתאריך: 05/06/2025 09:32
דעתי: יעוץ אישי.
🕒 פורסם בתאריך: 05/06/2025 10:44
הי,

יש כאן קונפליקט בין הגיון כלכלי לחלום רגשי, בית במחיר זה כולל עלויות יגיע בקלות לעלות של 6M ש"ח,

מדובר בסכום שבהשקעות מניבות יכול לייצר בסביבות 30K בחודש ומכאן ביחד עם החיסכון מעבודה ניתן לבנות משהו חזק שיצמח לעצמאות כלכלית,

לעומת זאת להשכיר בית דומה תלוי במיקום יעלה בסביבות 11K עד 12K בחודש,

מבחינה כלכלית אין הגיון וזה גם אומר לשים את רוב הביצים בסל אחד, אך אם מדובר בצורך רגשי זה המחיר.
🕒 פורסם בתאריך: 06/06/2025 17:50
אם אתם גמישים ומוכנים לחפש בין חדרה לגדרה תוכלו למצוא בית פרטי עם גינה חדש מקבלן או במצב מצויין ב 5.5
🕒 פורסם בתאריך: 06/06/2025 19:31
פשוט:

לקנות היכן שכדאי ויכולים (כלכלית) ולשכור היכן שאוהבים.
🕒 פורסם בתאריך: 07/06/2025 11:18
תוסיפו 2000שח שכירות לחודש מעל מחיר השוק + עליית מדד שנתית. בתמורה לחוזה של 10 שנים עם נקודות יציאה שנתיות רק מכיוונכם.

בהנחה שהכסף שנשאר מושקע ולא סתם שוכב באפיקים דלי סיכון. אם זה המצב, אז לקנות

* דעה של מישהו שלא מבין כלום
🕒 פורסם בתאריך: 07/06/2025 12:28
או לחילופין הציעו לבעל הדירה לשלם את הסכום השנתי ב4 תשלומים ולא ב12 תשלומים. אם הכיס מאפשר לכם.

בתמורה לחוזה ל4 שנים לפחות ו"כל שנה תוספת לפי מדד השכירויות של הלמ"ס ולא יותר מ400 ש"ח".

אולי זה ייתן לו אוויר תזרימי + ביטחון בתשלום והוא יסכים.

תלוי מה מצבו.
🕒 פורסם בתאריך: 07/06/2025 15:58
חוסר רצון אמיתי לקנות דירה + תזרים גבוה מאוד והון נזיל לגיבוי + לא מעוניינים בהכרח להשאר בארץ = בעיניי זה אומר לחפש דירה להשכרה גם במחיר גבוה יחסית וגם אם זה ייקח הרבה זמן, תוך כדי שאתם ממש מראיינים את בעלי הדירה וגם מראים כמה אתם רציניים. ואף טוב יותר עם חוזה כלשהו כמו שהציעו לפניי
🕒 פורסם בתאריך: 07/06/2025 17:01
למה אם זה נזיל?

כדאי להתייעץ עם מתכנן פיננסי אבל על פניו נראה שחלק כדאי במינוף/משכנתא.
🕒 פורסם בתאריך: 07/06/2025 17:04
קה"ש תמיד נזיל, הכל שאלה של כמה מס תשלם בעבור ההמרה למזומן.
🕒 פורסם בתאריך: 07/06/2025 17:07
רובה פטורה ממס, או בעצם פחות מרובה בהתייחס להכנסות שלו. שאלה נוספת אם שווה לו למשוך ממנה הכל ולאבד את התשואה העתידית הפטורה ממס.
🕒 פורסם בתאריך: 07/06/2025 17:11
מזכיר לי את "מגרש השדים" של הגשש כשסוחר המכוניות אומר לפולי הקונה: אז נוסיף לו (למוכר השני) 1000-2000 דולר וניקח האוטו"
🕒 פורסם בתאריך: 07/06/2025 18:31
בסכומים שנצברו לכם לדעתי זו טעות לקנות בית בסכום שאתה מדבר עליו.

אם היתי בנעליים שלכם כנראה את זה היתי עושה -

הולך על תיק לפי מחקר טריניטי עם סיכויי שרידות הכי גבוהים ולא נוגע ולא מושך מהתיק.

ממשיך לעבוד בעבודות המתגמלות .

מחפש בית באיזור מתאים להגדרות שלכם

מציע למשכיר 20 אחוז מעל מחיר השכירות באיזור במידה והשכירות תהיה לטווח ארוך מאוד, חותם על חוזה ארוך טווח.

אם לא נשאר כסף לחסכון לא היה אכפת לי,

כי התרומה של החסכון החודשי שלכם היא מינורית לעומת תרומת תשואת ההון שלכם.

כמובן לא יעוץ ולא המלצה
🕒 פורסם בתאריך: 07/06/2025 21:00
אם אתה מאמין שהמדינה מפורקת, למה אתה שוקל להשקיע 80% מההון שלך בצורה לא נזילה בה?

(לא שואל את זה בצורה לעומתית - באמת אני מנסה להבין את ההגיון הפיננסי בהשקעה all-in על מקום שאתה לא מאמין בו)
🕒 פורסם בתאריך: 08/06/2025 08:44
@רעב_לטחינה הוא ענה בפוסט הפותח, זה לא מגיע משיקול פיננסי
🕒 פורסם בתאריך: 08/06/2025 09:37
תודה רבה לכל המגיבים על הזמן והפרפספקטיבה שכל אחד הביא.

אענה על כל מיני נקודות שעלו.

אז טווח החיפושים שלנו הוא לא בדיוק חדרה לגדרה, יותר צפונית לת"א עד דרומית לנתניה (מכל מיני סיבות של עבודות, קרבה להורים ועוד).

ושם ביישובים והשכונות שנשארו לאחר הסינון, בדרך כלל במחיר של 5.5 פלוס מינוס אי אפשר למצוא בית פרטי שהוא לא ישן מאוד או קטן יחסית.
🕒 פורסם בתאריך: 08/06/2025 09:39
3 ילדים בגילאי גן ויסודי.

לא סגורים שבית פרטי זה אכן הכיוון, יש חששות גם בגלל התחזוקה של כזה דבר. לאורך כל השנים הבוגרים היינו בבתי דירות אבל זו כן פנטזיה מגיל צעיר.
🕒 פורסם בתאריך: 08/06/2025 09:43
לגבי קרנות ההשתלמות, הן אכן נזילות ואפילו צברו סכומים די משמעותיים.

אבל כשאני מסתכל על מגוון הנכסים שיש ברשותי כולל הטבות המס, זה המכשיר שהוא בתחתית הרשימה להנזיל. אז הייתי שמח לתת לו לעבוד כמה שיותר (כל עוד המס לא משתנה) ולפתוח אותו רק כשממש צריך את הכסף למשהו.

בינתיים לטעמי הקצנו על הנייר למטרה הזאת כמות ניכרת מההון הנוכחי שלנו (לפני מיסים ושיפוצים) אז מבחינת ניהול הסיכונים אני מרגיש יותר בנוח שיש את זה ברקע בלי שפתחתי.
🕒 פורסם בתאריך: 08/06/2025 15:30
מה זאת אומרת ״אין לי טיעונים כבדים נגד״?

מדינה מתפרקת זה לא טיעון טוב מספיק בשביל לא לשים 80% מההון בה בצורה לא נזילה?

אני באמת מנסה להבין אם אנשים באמת מאמינים בזה או שסתם זורקים משפטים כאלה בשביל signaling.
🕒 פורסם בתאריך: 08/06/2025 17:17
בהנחה שאתה שואל באמת ולא מטריל ומנסה לעשות פוליטיזציה של השרשור - אז לא.

אנשים ממשיכים לקנות נדלן גם בשיא המלחמה באוקראינה, גם בסוריה בסוף תקופת אסד, וגם בכל דוגמה אחרת מההיסטוריה. מניח שרוב האנשים שגרים מחוץ למדינות האלו לא היו מעלים על דעתם השקעה במקומות האלו בתקופות מלחמה/משבר/...

קניית נדלן למגורים זו פעולה שלרוב אינה מונעת מרציונליות. ואלו חששות שלא ניתנות לתיקוף - האם זה רק שפל זמני או מדרון - ומצד שני יש כוחות שגרה חזקים למי שגר במקום. ואכן לפי ההיסטוריה לא בהכרח זו טעות (אבל לפעמים כן)
🕒 פורסם בתאריך: 09/06/2025 21:49
רק מהשיקול הזה, והוא לא היחידי כמובן, בית מרווח עם גינה זה דווקא כן הגיוני. יש לפניכם הרבה שנים של ילדים, אירוח, מסיבות, משחקים, וכו'. יחד עם זה, אפשר גם לשכור וילה בחוזה ארוך.

אנחנו עם הון דומה לשלכם ואני מאוד שמח שרק החלק הקטן מושקע בקירות בישראל, בעוד שרוב הכסף חופשי להסתובב בעולם ולשמור עלינו. אבל אם הייתי עם קטנים, אולי הייתי חושב אחרת. שלי גדולים.
🕒 פורסם בתאריך: 10/06/2025 15:01
אפשר להסתכל על זה שזה "רק" 80%. ולמה אני אומר "רק"?

ברוב הפעמים מי שלוקח משכנתא, שם לא רק כמעט 100% ממה שיש לו, אלא עוד 40-60% נוספים ממה שהוא עוד אפילו לא הרוויח, וזה לפני עלות הריבית. כלומר בטוטאל הוא שם לאורך חיי המשכנתא משהו כמו 200% ממה שיש לו ברגע שלקח אותה.

אז אולי 80% זה לא כל כך הרבה אם קונים במזומן?

וכן, יש טיעונים כבדים ללמה לא, אבל גם יש טיעונים ללמה כן לעשות את זה. שכרגע לטווח הנראה לעין אנחנו והמשפחות והעבודות שלנו פה, שאנחנו רוצים בית משלנו שלא נצטרך להתעסק בחוסר הנעימות של השכירות ובעלי דירה ונקבל קצת יציבות. ושנכנס לשוק ונוצמד למחירים (מה שתמיד חשבנו שלא יכול לעלות יותר, ומול עינינו ראינו שעלה בעשרות אחוזים).

אני מסכים שאם מסתכלים רק בפריזמה של ניהול הסיכונים זה אולי לא בהכרח המהלך הנכון, אבל יש פה גם אלמנט רגשי שקשה לכמת אותו והוא מאוד משפיע על המבוגרים במשפחה.