⬅ חזרה לאינדקס

פערים בזוגיות כלפי כסף

🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 11:07
מה עושים כאשר יש פערים גדולים מאוד בגישה של בני הזוג ביחס כלפי כסף.

גישה כלכלית נכונה שבא יש לתת לכסף "לעבוד" ליצור עוד כסף .שוק ההון. פתיחת חשבון מסחר עצמאי.

לעומת גישה שזה בסדר שכסף ישכב בבנק. בעו'ש.

כל ניסיון לשוחח בנושא מחדד את הפערים בינינו ומביא לתסכול וחוסר אונים מצדי.

כל ניסיון מצדי להתקדם או לעשות מהלך בכיוון של התנהלות כלכלית נכונה נתקל בהתנגדות ופחד

מצד בת הזוג.

מה לעשות....
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 11:10
קודם כל שמים בקרן כספית או פק"מ, מפה 80% מהבעיה פתורה

שלב שני אפשר להתווכח על הסיכון

בד"כ מה שפותר את הבעיה זה הבנה

יש 2 צדדים לטמטום :

1. הצד שחושב "בוא נשים בSP500 ונעשה 12% שנתי" אבל לא מבין שהוא יכול למחוק 50% מהתיק בחודש כמו שקרה בקורונה

2. הצד שחושב "הבורסה זה הימורים של משוגעים, סבא שלי הפסיד הכל ב1929"

אז לסיכום :

קודם כל קרן כספית/פקמ

אחר כך תקנו ספר, תקחו קורס (נורמלי לא קורס של בן 19 מהטיקטוק) ותשיגו השכלה בנושא, ברגע שתבינו בנושא, יהיה לכם קל יותר לנהל דיאלוג הגיוני ולא ריגשי
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 11:14
אני מבין שזוגתך היא הצד השמרן. האם היא אבל בכלל מתענינת בנושא? או בכלל מתעלמת ממנו?

אם היא לא מתעניינת, אז פשוט תפתח חשבון, ותשקיע. אני מאמין שהיא לא תבוא אליך בטענות כל עוד אתה עושה את זה בצורה שקולה ומתוכננת.

כל עוד היא רואה שאתה עושה דברים בצורה מאוזנת ולא שם את הכל על קרן ממונפת ביטקוין אני חושב שיהיה בסדר.
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 11:15
אפשר להחליט על רמת סיכון כוללת ולנסות לפעול בהתאם - חלק יושקע במוצרים עם סיכון מועט, חלק בסיכון גבוה
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 11:44
ניסית לבוא איתה יחד לייעוץ כלכלי שהיועץ יסביר/יגשר???

ככה היא גם תאמין במה שאתה עושה

נורמלי ביותר שלבני זוג יש גישה שונה{ נכון לכל התחומים} ובדיוק בשביל זה הולכים למישהו שלישי

בהצלחה!!!
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 11:49
בתור התחלה, להפסיק להגיד שהגישה שלך היא הנכונה ושהגישה שלה היא הבעייתית.

זו לא "גישה".

כסף שאתם זקוקים לו בטווח של ~5 השנים הקרובות צריך לשכב בבנק (אם כי אפשר לשים אותו בקרן כספית ולהרוויח כמה גרושים, כמו שכבר אמרו לך כאן), ורק כסף פנוי הולך לתיק ההשקעות. לכן שניכם יכולים להיות צודקים או טועים ב"גישות" שלכם, תלוי מה אתם רוצים לעשות עם החיים שלכם.

אז השאלה היא מה התוכניות שלה לעתיד המשותף שלכם, ומה התוכניות שלך?
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 11:49
עצם זה שאתה מגדיר מראש את הגישה שלך כ- "נכונה" ושל זוגתך כ- "פחד" מהווה נקודת פתיחה לא בריאה לדיאלוג זוגי.

אני מציע לכם במקום שכל אחד יתבצר בעמדתו וינסה להכניע את השני, לנסות במקום זה לברר את היעדים הכלכליים שלכם. ההכנסה שלכם כרגע נתונה, וממנה אתם צריכים לגזור כמה הולך לצריכה שוטפת, כמה להתפתחות אישית והגדלת הכנסה, וכמה לחיסכון - עם יעדי חיסכון (יש לכם ילדים? דירה? רכב?).
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 12:00
אני בגישה קצת שונה מחלק מהאנשים פה למעלה, נכון זה באסה שהיא לא פותחת חשבון מסחר עצמאי ומפקידה למניות, אפשר להציע/ללמד אם הצד השני מעוניין אבל לא הייתי לוחץ יותר מידי על זה כי בת זוג זו לא רק השקעות כספיות, זה עוד הרבה דברים ולמצוא מישהי שעונה על כל הקריטריונים זה לא אפשרי.

יש לה כסף זה גם יתרון, כי יש כאלה שחיים על הקצה או ממש על הלוואות.

זו הבעיה העיקרית שלך איתה? דיברת איתה כמה פעמים על הנושא והיא סירבה? - הייתי שם את זה בצד ועובד על עצמי לא לקחת את זה קשה

*קח גם בחשבון שאם חלילה תהיה בעיה בעקבות ההשקעות זה יכול להעיב על המערכת יחסים בניכם
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 12:02
יש פה בעיה של בורות.

בעיה של בורות אפשר לנסות לפתור ע"י רכישת ידע.

ספר, קורס, בלוג, פורום, יו טיוב או אקדמיה, הכל הולך. ידע זה כוח.
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 12:09
דברו על מה יתן לה ביטחון למהלך כזה.

אצלנו לדוגמא זה סכום של 180 אלף בעוש ועוד 250 אלף בקרן כספית.

כן זה לא הכי יעיל כלכלית

וכן אישתי מבינה טוב מאוד בשוק ההון ואפילו יש לה תואר בתחום

אבל זה מה שעובד לנו

שנינו חסכנים מאוד באופי

אז פשוט חסכנו עוד קצת זמן לסכום הזה ואחריו כל בחסכונות עברו להשקעות בשוק ההון

גם פה היה חסם קטן בהתחלה

אז התחלנו בבנק ורק אחרי שנתיים עברנו לבית השקעות (ועדין השארנו סכום קטן במניות בבנק)

לא צריך למקסם כל שקל

חשוב מאוד ליצר בסיס יציב שלא תצטרכו להזיז אותו שיבואו הפתעות בחיים (והם תמיד יבוא)

כך את זה פשוט כקרן חירום קצת יותר גדולה מהמקובל. בטווח חיסכון של 10 שנים זה ממש לא משמעותי...
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 13:00
בגדול מסכים. בקטנה אני חושב שגם לטווח קצר בינוני אפשר להשקיע חלק במניות אם מבינים את הסיכון.

כסף שצריך לעוד 15 שנה יכול להיות במניות. לדעתי כדאי שיהיו יעדים גם לטווח הרחוק. פרישה זאת רק דוגמה אחת.
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 13:04
מחשבה יפה ומועילה!!

ויש עוד סיבות מעבר לחשש מבורסה.

לי נפל האסימון רק השנה, שאני חייבת שישאר סכום כסף רציני בעו"ש/כספית (מעבר לבלתמים) מסיבה מאד אישית שלי. עד עכשיו הפניתי כל שקל פנוי לתיק, אבל הבנתי לאחרונה שאני לא מוכנה להוציא שקל ממנו בחזרה לעו"ש (הפכתי לגרידית), ואם אני רוצה לרכוש חפץ או חוויה - כדאי שיהיה לי מספיק כסף מזומן לזה.
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 13:19
קשה מאוד לחשוב על חוויה או חפץ שדורשים 180 אלף שקל פנויים לתשלום מיידי מהעו"ש בהחלטה של רגע.

אבל כל אחד עם רצועת הביטחון הכלכלי שלו לבלת"מים מיידיים ולא צפויים.
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 13:25
אתה צודק, אבל אתה גם משלב בין תשובות של שני אנשים שונים.

כל אחד והסכום שאיתו הוא ישן טוב בלילה.
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 13:56
השקעה בזוגיות לא פחות חשובה. ממליץ לך להתייעץ עם איש מקצוע.
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 16:26
כותבת רק בשם עצמי.

לא מדובר על סכום למשהו אחד אלא על סכומים משוערים לחשקים לשלוש שנים הקרובות: חופשות, החלפת ריהוט, תוספת ריהוט וציוד לנכדים וכדומה.

הגיוני שהכל יושב בתיק ההשקעות וממשיך להשיא תשואות, הבעיה שלי שאני לא מסוגלת נפשית להוציא משם כסף אז עדיף לי לשמור במזומן - ואת זה הבנתי רק לאחרונה.

*אצלי לא מדובר על מאות אלפי ש"ח, רק על עשרות אלפי.
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 16:43
בדיוק כמוני. גם קשה לי לחשוב על לחלוק עם המדינה 25 אחוז מהרווחים....

ולשם רכישת רכב העדפתי לקחת הלוואה מקרן ההשתלמות.
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 16:44
תעשה איתה סימולציה עם תיק וירטואלי, כזה שההפסד לא מכאיב והרווח רק גורם לתחושת החמצה :-)
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 16:53
או שאפשר לפתוח תיק אמיתי קטן. אני מניח שהיא לא תתנגד שתנסו עם סכום קטן אם הרוב ישאר בפקמ - בתור פשרה הוגנת ביניכם.

ככל שהיא תצבור יחד איתך ״קילומטראג׳״ עם התיק הקטן ותראה איך זה מרגיש באמת אולי היא תשנה את דעתה. רכישת ידע גם חשובה אבל הניסיון והקפיצה למים (אפילו עם משהו קטן) חשובה לא פחות.
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 17:40
אפשר לקנות דירה להשקעה עם משכנתא, זה גם יתן תשואה דומה לשוק ההון, וגם פחות מפחיד לאוזן הישראלית הממוצעת מאשר שוק ההון.

וגם, עצם הבטחון הכלכלי שכבר יש לכם דירה בבעלותכם, יאפשר לקחת יותר סיכונים ובעצם לשים את שאר הכסף שייצבר בשוק ההון (אפילו אם בעוד כמה שנים).
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 18:04
עליהום בעוד 3, 2, 1...
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 22:51
דירה להשקעה עם משכנתה = תשואה דומה לשוק ההון????!!!!
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 23:01
בהינתן שעליית הערך + השכירות מינוס עלות הריבית ועלות הסכום ההתחלתי הם אחוז זהה לתשואה של שוק ההון, אז כן. יש דירות בארץ שבהם זה קרה.
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2025 23:13
אתה מדבר על ישראל?

שבה תשואה משכירות סביב 3% במקרה הטוב ואנחנו בשנת ירידת מחירים אז עליית ערך לא ברורה מאליו.

תן לנו דוגמאות לא כולל מקרי קיצון כמו מחיר למשתכן בגליל ים...

מכשיר טיפש כמו קרן כספית מניב 4.4% לערך שנתי.

בישראל שאני מכיר - אם נצמד לתחום הנדל"ן-בנייה - מדדי ת"א נדל"ן ובנייה עוד רגע מגרדים את ה200% תשואה ב5 השנים האחרונות.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 00:23
מי מפרנס?

שישים את הכסף שלו באיזה אפיק שהוא רוצה.

מי שמצפה מהצד השני לעבוד קשה, להביא כסף ולהבין בו,

לא יכול להגיד לצד המבין והמרוויח, איך לעשות את זה.

מי שלא מביא את הכסף,

לא יכול לצפות לתת עצות מהצד לצד השני, מה לעשות בכסף שלו.

והיה ומדובר בזוגיות מודרנית, שני הצדדים מפרנסים בצורה שווה, אהלן וסהלן -

אי אפשר להכריח אף צד לעשות משהו שהוא לא רוצה. גם אם מפסידים תשואה\מסתכנים יתר על המידה.

לא הייתי נותן לבר רפאלי עצות בטיפוח ויופי, גם לא הייתי אומר לוורן באפט איפה להשקיע.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 00:47
אני גם גיליתי את שוק ההון בשנים האחרונות אבל ידעתי שלאשתי יהיה קשה עם זה ולכן עשיתי את זה בקטנה קרן כספית וכו' ולאט לאט אנחנו נכנסים לעניין, אין טעם להיכנס לויכוחים בזה, ומה תעשה ביום פקודה אם יהיו נפילות גדולות אם תעשה דברים על דעת עצמך.

מוטב שתתן למספרים ולזמן לדבר קח סכום קטן יחסית ובהסכמתה, תראה לה עוד חצי שנה אם הרווחת אתה תגלה שותפה חזקה לעניין ואם הפסדת תגיד חבל שלא שמעתי בקולך...
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 05:01
דרך אגב עד לא מזמן זה היה 300 בכספית

ו80 בעוש

החלטנו להגדיל את העוש לאחרונה בגלל טיול גדול שעושים ולמרות שלא מתכננים להשתמש בכסף זה משרה יותר ביטחון לאישתי.

צריך פשוט להבין שאי אפשר על כל דבר להסתכל במיקרואופטימזציה כלכלית

בטח בתוך זוגיות ומשפחה שיש עוד שתלויים בכם
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 07:24
משרשור אחר נראה שהבעיה היא בכלל אחרת(ציינת שאשתך מרויחה פי 3 ממך), ואתה בעצם רוצה להשקיע ״כספים שלא שלך״ אז הצד השני נלחץ מזה ומתנגד.

אני יכול להעיד על עצמי שאחרי שלמדתי ורציתי להתחיל להשקיע אמרתי לאשתי שזה הולך לקרות איתה או בלעדיה. אז השאלה הפכה להיות אם את רוצה להפריד את הכספים או שאני אצבע פעולות על הכל יחד

נכון שהאימפקט על 500-1000 שקל אישי לעומת 15000 משפחתי הוא לא אותו דבר. אבל אין סיבה שתפגע בעצמך כלכלית אם הבת זוג לא מעוניינת לקחת חלק
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 07:42
זה לא היה רחוק מזה בשנים 2005-2022, כשהריבית רק ירדה עוד ועוד.

אבל בשביל להרוויח ככה היה צריך כל פעם למכור את הדירה ולהגדיל את המשכנתא. בדירה יחידה גם בדרך כלל אין מס. אבל דירה עם משכנתא של 70% היא לדעתי לא נכס יותר בטוח ממניות בלי הלוואה, וגם דורש יותר התעסקות.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 08:53
מציע להתעכב על זה, זה שמזומן נשחק זה אקסיומה כלכלית, זה לא גישה. כולם אמורים להסכים על זה. האם שניכם מסכימים על זה?

אם כן - השלב הבא זה להבין עם איזה תיק שניכם תשנו טוב בלילה.

אם לא - שבו ותקראו יחד אחד או שניים מבין עשרות המאמרים בנושא לרבות בבלוג הזה עד שתסכימו, ואז תחזרו אל הפסקה למעלה.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 09:52
משק בית בחיי נישואים צריך להיות משותף. מאוד לא בריא שהחלטות כלכליות הרות גורל לשני בני הזוג ולילדים, מתקבלות בצורה של אולטימטומים. אני מקצין, אבל מה אם בת הזוג תגיד שתרצה להשקיע את כל "כספה" בקריפטו?

או שבן הזוג שמרוויח יותר הוא ישלוט בכספים ויתן "דמי כיס" לבן הזוג השני?

מבחינה חוקית your money is her money, בסוף אתם ביחד בסירה הזו, בהצלחות ובכשלונות. מה יקרה אם תשים כסף משמעותי בשוק ההון והוא יתרסק ולא תוכלו למשל לקנות דירה שהאישה רצתה?

אין בהכרח קשר בין רמת השכר והעיסוק לכמה ש"מבינים בכסף". גם היו לא מעט דוגמאות על אנשים חכמים שאפילו מתעסקים לפרנסתם בשוק ההון ו/או תקציבים ו/או כספים, אבל בביתם הם חסרי בטחון וקלולס לחלוטין.

יותר משאתם צריכים לפתור את עניין אפיקי ההשקעה, אתם צריכים לפתור את עניין הגישה לכסף באופן כללי במשפחה, לעשות על זה שיחה רצינית ואולי אפילו ייעוץ משפחתי, לגבי מי מנהל, איך מתקבלות ההחלטות ומה עושים מכאן.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 09:53
נדל"ן ניצח את שוק ההון בתק' של 17 שנה שציינת?!!&¿

או שטעית בהקלדה בשנים או שלא הסתכלת נכון.

ואל תשכח בבקשה את אפקט ריבית דריבית העוצמתי בשוק ההון.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 09:55
אני בטוח שאשתו מבינה משמעות שחיקת כסף גם מבלי להכיר במושגים.

היא מרגישה בכל ביקור בסופרמרקט ששטר ה100₪ שלה קונה פחות ופחות ופחות..
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 10:42
אתה רציני ?

באותה לוגיקה, מי שמכין את האוכל יכול לדוגמא לבשל אוכל שהבן זוג שונא ולאמר ״אני עושה קניות, אני מבשל, תאכל ותשתוק. או שתלך לקניות ותכין לעצמך״

זוגיות מושלמת.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 12:56
ובלוגיקה שלך, אחד יכין את האוכל, והשני ידרוש שזה יהיה צמחוני, באיכות של 5 כוכבים, ללא מלח וללא סוכר - ורק מה שהוא מחליט. (בלי לנקוף אצבע, כי הוא לא יודע איך מבשלים)

כמו תמיד - האמת איפשהוא באמצע, קו דק ועדין.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 14:14
יש צריך ויש מציאות. כמובן שהאידיאל זו יחידה כלכלית אחת אבל מה לעשות שבני אדם לא רציונלים ומתהפכת להם הבטן כשיש אי שיוויון

מה שהתכוונתי היא ליצור הפרדה בכספים ״העודפים״ של משק הבית. האולטימטום הוא האם לחיות כיחידה אחת או נפרדת ולא בתור בריונות של שליטה על הברז. אם נניח מסכמים שההוצאות משותפות הם 20 אלף. כל אחד נותן מהמשכורת שלו לפי אחוזים ולכל אחד נשאר סכום שהוא פרטי שלו שיכול לעשו בו כרצונו בלי ביקורתיות (למשל להשקיע במדד או בכל בקריפטו).

זה המחיר של לחיות בהפרדה. או שבעל השכר הגבוה מוריד מרמת החיים שלו או שהוא ממן את הזוג שלו כדי לצאת לחופשה יקרה שאחרת לא יכול להרשות לעצמו

מבחינה חוקית אפשר גם ליצור הפרדה. ומה עם מקרה שהבן זוג שמרוויח פחות פתאום מרשה לעצמו להגדיל הוצאות על צריכה מיותרת כי ״הכסף משותף״

מה שאני מנסה להגיד זה שחוסר שיתוף פעולה מצד הבת זוג לא צריך לגרור אבל כלכלי גם עלייך.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 15:22
רק מתזכר, במקרה שלנו הבת זוג מרויחה יותר בפער.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 16:51
גם אני מגלה פערים בתפיסה הכלכלית ביני לבת הזוג שלי

אנחנו ביחד לא יותר משנה, גרים בנפרד עדיין אז זה פחות מורגש, אבל יש נקודות בהן שמתי לב שחייבים לגשר ולהבין איך יוצרים משהו שמתאים לשנינו

תמיד מרגיש שיש לי מלא מה להגיד על זה, ומלא מה לחדש לה, אבל מניסיון הבנתי שזה צריך לבוא אחרי שהיא מראה סקרנות או מבקשת עזרה

מה שנקרא כשהתלמיד מוכן המורה מופיע
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 17:39
דברתי על נדל"ן ממונף פי 3. אני לא ממליץ אבל זה היה מסלול מוצלח. הוא מאוד מסוכן אבל יש אנשים שהיו בטוחים שנדל"ן רק עולה וריבית רק יורדת. אם מניחים את ההנחות הלא נכונות האלה אז נדל"ן ממונף הוא לא מסוכן.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 18:16
כמובן, מה החידוש הגדול פה?

מי שאוכל צמחוני, מבשל לעצמו צמחוני. מי שאוהב סטייקים, יכין מנגל עסיסי.

מי שאוהב סטייקים, יכול לבוא לקראת הצמחוני ולהכין גם לו, ואפילו הצמחוני יכול להכין לקרניבור אוכל ולסתום את האף, אבל זה לבוא לקראת.

לא יתכן מצב שהצמחוני גם לא יביא את האוכל, וגם יחליט בשביל כולם שהם אוכלים צמחוני מהיום.

לא יתכן שהקרניבור יגיד, אני לא קונה אוכל, אבל נא לקנות רק בשר.

לא הגיוני שהבעל יקח את אשתו להרפתקה כספית בכספה-שלה שתגרום לה לא לישון בלילה, לא הגיוני שהאישה תשאיר את הבעל מדשדש ולנצח רודף אחרי השקל, בכספו-שלו.

כל זה על מזבח החיים המשותפים.

או שלומדים למצוא פשרה אחד עם השני, אני בא לקראתך או את לקראתי או שנינו, או שיש דברים ששומו שמיים, כל אחד מחליט לעצמו ללא כפייה.

אתה מזכיר לי את הזוגות שישנים עם שמיכה אחת משותפת, שניהם סובלים מזה, אז הם סובלים ביחד בצורה שווה, כיאה לזוג שוויוני. רק שאין שום צורך לסבול.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 19:40
לי אין כדור בדולח לכן לא לקחתי זאת בחשבון.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 19:50
אם התפיסה היא שזה הכסף שלי וזה הכסף שלך ומחלקים את המטלות בדיוק שווה בשווה ואת ההוצאות המשותפות לפי גובה הכנסות וכל אחד ממן לעצמו הוצאות לא משותפות - אז הפשרה שכל אחד מחליט לעצמו מובנת לי.

אבל אם לא מתחלקים במטלות שווה בשווה לפי הזמן והקושי, אלא לפי חלוקה אחרת של העדפות או תיעדוף של צד אחד בעבודה או במטלה מסוימת (למשל מישהו עובד יותר והשני פחות) - אז פתאום פשרה בכיוון זה הכסף שלי וזה הכסף שלך וכל אחד יעשה מה שהוא מבין בכסף שלו, היא לא הוגנת בעיני.

במקרה של חיים משותפים כלכלית, אז הפשרה לדעתי צריכה להיות זה הסכום הכולל של הכסף שלנו ביחד, בוא נראה איך מוצאים פשרה ששנינו חיים איתה בצורה סבירה : חלק נשקיע כך וחלק כך - הטלת וטו אחד על השני היא פסולה לא בגלל שזה הכסף שלי ואני יכול לעשות מה שאני רוצה, אלא כשחיים בשיתוף צריך לתת ביטוי גם לרצונות הצד השני בחלק מהכסף שלנו.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 23:02
הרעיון הוא להתמודד עם פערים. אם משהו לא ניתן לעשות ביחד - אז עושים בחוד. זה לא אסון, אנחנו לא בסרט של דיסני. זה לא אומר שעכשיו מתחילים להתחשבן על כל דבר.

זה בוודאי עדיף מאשר לגרום למישהו לחרדה קיומית, כי הכסף שהוא מרוויח מסתכן\מדשדש. זה בטח עדיף מריבים שמובילים לפרידה.

זה תלוי באמת איך נראה הבית. אבל מניסיוני גם ככה אין שני בני אדם זהים - אחד אוהב לעבוד קשה, השני עצלן יותר. אחד מקפל כביסה בכיף, השני טוחן במשרד.

הרעיון הוא להגיע לאיזשהי הסכמה שזורמת סבבה עם כולם.

הרי גם אם הם עובדים שווה בשווה - עובדתית היא מרוויחה פי 3 ממנו. המאמץ שווה, התמורה בכלל לא. אין היגיון שיסתכן הכסף שלה, פי 3, כשהיא לא רוצה בכלל.

דבר ראשון, זה בכלל לא הכרח. יש מגוון סיבות למה לשמור על משקים נפרדים.

אבל בהחלט, זה אחלה פתרון אם מוסכם על כולם.

בוא רק נאמר, גם אם נלך על 50% מניות, והיא מרוויחה פי 3 ממנו - זה עדיין הכסף שלה שמסתכן יותר ממה שהיא רוצה. אם היא סבבה עם זה, הכל טוב, אבל אולי היא לא.

אין פה שום וטו; אנחנו אנשים בוגרים. מותר לי לעשות עם הכסף שלי דברים שארצה, ומותר לה. אם זה מביא לבעיות - אתה מבזבז את כל הכסף על כרטיסי חישגד - יש בעיה.

אבל בדיוק בגלל זה אנחנו אנשים בוגרים, שיודעים מתי אנחנו מגזימים ומתי לעצור, ולא רובוטים שפועלים לפי נוסחאות.

אין שום וטו בלומר - את הכסף שאני עמלתי עליו, אני לא מסכנת. אני מוכנה לבוא לקראתך, תבוא אתה לקראתי, הכל טוב - אבל גם לשמור על הכסף שלי בדרכי שלי - זה לגיטימי.

ברמה הפרקטית אתה בוודאי צודק, מספיק שאחד מתקלח 2 דקות יותר, ומתחלקים בחשבון המים, לא מתחילים לספור קובים.

ברמת חיי היומיום, לא חסר מערכות יחסים שיש רק פול משותף, ןיש כסף שלה ושלו (מוכרת האמרה הידועה, הכסף של המפרנס הוא של כולם, ושל השני - דמי כיס שלו), מגוון צורות.

אני חושב שבדבר קיצוני כל כך כמו השקעה, לא מדובר בעוד 50 שקל במסעדה - טוב יעשה כל אחד אם יבין את הפחדים של השני, הרבה לפני פנטזיות רומנטיות של שיתוף-מוחלט.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2025 23:40
אם הם נשואים אז זה של שניהם. בחיי שאני לא מבינה את תפישת העולם שלך.

בחיי הנישואין הארוכים שלי כבר היו תקופות שהוא השתכר יותר, תקופות שאני, תקופות שהוא היה בבית ואני בחוץ ותקופות הפוכות.

מבחינתנו הכסף שייך לשנינו, גם כשהיו ויכוחים ומריבות על תיעדוף הוצאות ועל חסכונות. האם הייתי אמורה למנוע ממנו הוצאה אישית בתקופה שהייתי מפרנסת יחידה? הוא היה אמור למנוע ממני כשהוא פירנס לבד?

זה לא דבר קיצוני בכלל, אלא בוגר ואחראי. אתה צודק שרצוי לדבר על חששות, אבל אני הייתי מתחילה עם שיחה על יעדים לכסף, ומתוך כך להבין מה יכול להגיע לתיק השקעות ומה צריך להישאר בעו"ש/קרן כספית.

הפות"ש עצמו לא כתב כלום לגבי מטרות ולו"ז, אלא רק ברצון להשיא תשואה על החסכונות. אם הבנתי נכון, אשתו מבינה היטב בכספים אלא שהיא לא סומכת על הבורסה (אולי טראומה מההורים או של עצמה, אולי פשוט כי רוב הישראלים בורחים מהבורסה) ומסתפקת בכספי הפנסיה (וההשתלמות?) המושקעים בה.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 01:57
מי אמר דבר שכזה? אינדיבידואל הוא עדיין אינדיבידואל גם בנישואין.

היצוייר מצב שבן זוג אחד יושב מובטל, בעוד השניה מנכ"לית בהייטק, והמובטל יסכן את כל הכסף שהיא עשתה על מימסטוק? זה אבסורד.

יתכן שמערכת המשפט תראה בבני הזוג יחידה אחת, זה תלוי במערכת החוקים, זה תלוי במצבם הספציפי.

אבל בכל אופן הגיוני שהוא - אדם הוא קודם כל אדם ורק אז חלק מגוף גדול יותר. זה בסיסי, זאת הסיבה ששמים קודם את המסיכת חמצן עליך בהתרסקות, ואז על אחרים.

מי שמרוויח את הכסף, ומשקיע אותו רע ומפסיד - מילא. אחריות אישית. מי שגם לא מרוויח את הכסף, וגם משקיע אותו רע ומפסיד? אין פה שום היגיון, זה לקחת מהאחר את המסיכה.

זה לא רלוונטי, זה אנקדוטלי, אני מכיר כמה זוגות כאלה - אבל זה תמיד מגיע מתוך בחירה, דיאלוג.

המצב ההפוך פשוט לא אפשרי לאורך זמן - אין פה איזון של היום-אני למעלה מחר-אתה, יש פה - מה ששלך שלי, ומה שלי, שלי (כי בתכלס אני לא מכניס).

זה נשמע תיאורטי - הבעל לא יעבוד אף פעם והאישה תפרנס?

אבל זה בכלל לא - אם באופן עקבי האישה מרוויחה פי 3 מהבעל - זה דומה מאוד. הכנסת הבעל היא כמעט כלום באופן יחסי.

אין היגיון שמי שהכסף "בחינם" עבורו, יהיה זה שיחליט עבורו. זו ממש כפייה וגניבה. מובן שאם הצד הזה מבין בהשקעות, זה משהו אחר. מובן שאם הצדדים מסכימים, זה משהו אחר.

אבל אנחנו מדברים במצב שמלכתחילה לא רואים עין בעין. מגוחך לחשוב ש"היא תשנה אותו" או "הוא ישנה אותה". מותר ורצוי שכל אחד יפעל כראות עיניו - ולא יפיל את השני.

המריבות שאת מתארת זה בדיוק זה, לחץ שנוצר מכך שצד אחד מכניס, והצד השני מוציא יותר משמכניס. זה לא עובד לאורך זמן. חוץ מזה - מותר לכם. אבל לא כולם כמוכם.

בהחלט יש לחץ בין בני זוג בתקופות בצורת של אחד מהם, וזה קל לדבר פה תיאורטית, אבל הסיטואציות אמיתיות - מה קורה כשלאחד יש בעיית בזבוז? גרוע מכך - הימורים?

זה הרי ספקטרום, ומגוחך לחשוב שא. לנצח הכסף של שנינו, כשברור שזה לא תמיד אפשרי. ב. שהחוסר איזון הזה, ועוד כשאחד מחליט בכספי השני, יכול להתקיים לאורך זמן.

השקעה זו החלטה כבדת משקל, שיכולה לחתוך הון של אדם בחצי, בקלות, עד כדי לאיין אותו. קל להגיד, "שישקיע בכסף שלה", כשלנו יש סיבולת סיכון סבירה+. היא - לא תרדם.

זה לב העניין, כל הדבר הזה פסיכולוגי. ילדותי לחשוב שאפשר לחנך אותה. במקסימום - קצת ליידע. אז להכניס אדם לפחד קמאי על כסף שהוא הרוויח? תסכן מה שאתה הרווחת.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 07:27
זה קיים היום בפלח הולך וגדל במגזר החרדי.

וגם למה להקצין? הפות"ש מכניס פרנסה למשק הבית גם, פשוט לא באותה מידה כמו האישה.

חוץ מזה, נראה לי שיש לך ערבוב בין המושג עבודה למושג פרנסה. אפשר לעבוד קשה בלי לקבל כסף על זה (טיפול במשק הבית, בילדים ובהורים וגם התנדבות).

מניסיוני האישי והאנקדוטלי, וגם מהשנתיים האחרונות בישראל - אני חולקת עליך.

אני נמצאת בזוגיות הזאת כבר יותר מ-40 שנה ובהחלט יש התמוססות חלקית של האינדיבידואל אצל שנינו.

אנשים יצאו מביתם בשביעי באוקטובר להציל חיים בלי לחשוב על בריאותם האישית. כנ"ל אנשים שהתנדבו לחזור למעגל המילואים גם כדי להחזיר חטופים.

הסיבה להסבר על מסיכת החמצן במטוס היא - כדי להציל את ילדך אתה חייב לנשום בעצמך.

אבל מי דיבר בכלל על צד אחד שמחליט? להיפך, דובר על שיחות בין בני הזוג כדי להגיע להסכמה הדדית.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 08:32
כמובן שהאידאל בזוגיות הוא להגיע להחלטות מוסכמות על שני בני הזוג, בלי קשר לשאלה מי הביא מה למערכת הזוגית.

אבל מה אם אין ממש הסכמה, וגם לא ממש מריבה, אלא מצב בו כל צד מוכן לוותר בחריקת שינויים?

לדעתי במצב כזה, יש משמעות למי הביא את הכסף.

תשוו שני מצבים:

1. א' מרוויח שכר גבוה אבל מבזבז חצי בהשקעות כושלות בבורסה, כך שא' ו-ב' נאלצים להצטמצם.

2. א' מרוויח שכר גבוה ו-ב' (שמרוויח שכר נמוך) מבזבז חצי מזה בהשקעות כושלות בבורסה, כך ש-א' ו-ב' נאלצים להצטמצם.

השורה התחתונה בדיוק אותו דבר.

אבל במקרה הראשון, ב' יכול לנסות לשכנע את א' לנהוג יותר בחוכמה, אבל בסוף צריך לקבל את הדבש עם העוקץ.

המקרה השני הרבה יותר בעייתי, ל-א' יש סיבה טובה לבוא בטענות.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 09:06
מפני שמצד האשה הבעל מספק לה תוצר שווה ערך.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 09:32
אני שב ומחדד שמבחינת חוקית (למקרה של גירושים) ומבחינת מהותית לגבי תכנון העתיד, אותו "כסף עודף" שאחד מבני הזוג מרוויח שייך לשניכם במידה שווה. אין לכם יעדים כלכליים משותפים כמו לקנות נכס, סיוע בעתיד לילדים, נסיעות לחו"ל או החלפת רכב?

אם אין לכם כאלה ואתם נשואים זמן מה, מאוד כדאי שתשבו לשיחה ותחשבו "מה אתם רוצים להיות שתהיו גדולים". נניח שמחר אתם זוכים בלוטו ב10 מיליון ש"ח, מה אתם עושים איתם?

ואם יש לכם יעדים כאלה - הם בדרך כלל דורשים את רוב רובם של המשאבים הכלכליים של התא המשפחתי (של שניכם). אז איך בדיוק תוכלו להשיג אותם אם כל צד משתמש בכספים העודפים כראות עיניו? אחד ישקיע בקריפטו, השנייה תעשה פיקדון ל10 שנים.

אתם הולכים לבלאגן לא מנוהל שאי אפשר להשיג איתו שום מטרה משפחתית.

תתאר לך צוות בעבודה שכל עובד היה מחליט בעצמו על המתודולוגיות, על שפות התכנות ועל יעדי הפרויקט. נראה לך שהפרויקט היה מסתיים בהצלחה?

כלכלה משפחתית זה משהו שצריך להיות מדובר, מנוהל ועם יעדים מדידים. צד ההכנסות אמור להיות לא רלוונטי (בפועל זה כן יוצר מתיחות). בשאיפה שני בני הזוג אמורים להיות עם הבנה בסיסית ולהחליט ביחד על היעדים ועל אפיקי ההשקעה. בבתי אב מסוימים יש איש פיננסים שלוקח יותר את המושכות, אבל הדברים תמיד צריכים להיות שקופים ובהידברות.

אז תרצה לעשות הסכמי הפרדת רכוש בתוך הנישואים?

מצד אחד אתם נשואים, מצד שני חיים רוצה להיות כשותפים עם שני חשבונות נפרדים שכל אחד עושה בהם ככל העולה על רוחו.

זה לא עובד ולא יעבוד. מתישהו אם תרצו או לא המציאות תכפה עליכם לקבל החלטות "משותפות", ואז מאיזה "כיס" זה יצא?

מהכיס העני והמהמר או מהכיס העשיר והסולידי?

לפני הייעוץ הכלכלי, אתם צריכים דחוף ייעוץ זוגי על ההתנהלות הזאת שלא תגמרו ברבנות.

אתה צריך להבין את הרקע והסיבות לחוסר שיתוף הפעולה של בת הזוג ולהגיע לשורש הבעיה. בכפייה או הפרדה רכושית זה לא יעבוד לטווח ארוך.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 09:40
אגב ביפן למשל זה מאוד נהוג שהבעלים שעובדים קשה מסביב לשעון ומרוויחים הרבה יותר מבת הזוג מעבירים את המשכורת לאשה, והיא אחראית על ניהול התקציב וההוצאות המשפחתיות. וזה בחברה שהיא מאוד פטריארכאלית.

לא שזה אידאל בהכרח, אבל מראה שלא חייב להיות קשר בין צד ההכנסות לצד ההשקעה.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 10:44
לפי ממוצעי עבר -

נדל"ן בארץ נותן בערך 2.5% עליית ערך ריאלית שנתית + 2.5% תשואה משכירות ריאלית שנתית.

שוק ההון נותן בערך 6.8% תשואה ריאלית שנתית מעליית ערך + דיבידנדים.

קרן כספית נותנת קרוב ל-0% תשואה ריאלית שנתית.

למטרת רכישת נדל"ן, הבנק נותן משכנתא ובעצם מאפשר למשקיע למנף את הכסף שלו עד פי 3, אמנם צריך לשלם ריביות אבל זה עדיין מאד משתלם, וממש משנה את התמונה.

כך שבפועל התשואה על ההון של שני האפיקים די זהה (לטווח ארוך כנראה שאכן עדיף שוק ההון בגלל אפקט הריבית דה ריבית, אבל לטווח של עד בערך 20 שנה התשואה די זהה ואף גבוהה יותר בנדל"ן ממונף ברוב המקרים).
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 10:58
קרן כספית 0%?

לא בשנה+ האחרונה.

שוק ההון 6.8%?

שוק ההון זו מילה רחבה מידי. תלוי במסלולים ובתקופות.

אני יודע, למשל, שמדדי ת"א נדל"ן ובנייה הניבו ב5 השנים האחרונות 150-200% תשואה.

בכל מקרה איך שלא תסובב את זה שוק ההון די מנצח את הנדל"ן בטווח הארוך ולא כולל סיפון מטפטף ושוכר שלא משלם.

להבנתי.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 12:03
כן ולא.

לא. כי מאוד תלוי למה צד אחד מפרנס יותר והשני פחות.

אם לדוגמה צד אחד החליט על דעת עצמו שהוא לא רוצה להשקיע בקריירה ומעדיף להשקיע בילדים, לא מתוך הסכמה משותפת. אין סיבה אמיתית למה צריך להיות שיוויון בדרך שבה יש להשקיע את הכסף. הכסף מגיע מצד אחד עיקרי מתוך אילוץ והוא כרית הבטחון של המפרנס או הדרך שלו גם להגיע למצב שהוא יוכל להפחית את את ההשקעה שלו בקריירה בעזרת התשואה של הכסף.

דוגמה נוספת, היא יכולת השתכרות ראשונית לא שיוויונית. אם צד אחד למד מדעי המחשב והשני הוראה, ברור שהמורה במשפחה יותר ישקיע בבית כי יש לו יותר זמן פנוי. אבל לא הגיוני שתהיה לו השפעה שווה בהשקעות כי מראש יכולת ההשתכרות שלו נמוכה יותר והצד המפרנס הוא זה שעליו "הלחץ" להביא את הפרנסה. לו גם הזכות להוריד את הנטל הזה בעזרת השקעה שבעניו הגיונית. כמו בדוגמה הראשונה.

כן. אם הדברים נעשים בהסכמה, כלומר, שני הצדדים מחליטים על כך שצד אחד יקריב את הקריירה שלו או שצד אחד אחד לא מוכן לקחת חלק במטלות הבית לצורך מימוש קריירה.

לסיכום, אם יש פערי השתכרות צריך להבין ממה הם נובעים לצורך קבלת החלטה. לא הגיוני שצד אחד אחראי לפרנס והשני לבזבז ולא משנה אם זה להוציא כסף על ימין ועל שמאל או להשקיע כסף בצורה לא יעילה ומטומטמת, אלא אם העובדה שרק צד אחד מפרנס היא החלטה משותפת או מחוסר יכולת או רצון של המפרנס להשקיע השקעה שווה במטלות הבית.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 13:09
הוא דיבר על ריאלית, ועל קרוב ל 0.

העולם לא מתחיל ונגמר בשטח שבין ת"א לירושלים, ולא בטווח הזמן שבין 2020 ל 2025.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 14:21
וגם מסוכן לשים את כל עולמך על נכס 1.

מעדיף עשרות נכסים. מדד ת"א נדל"ן ובנייה דואגים יופי לפיזור זה.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 14:29
כשאתה בא לקשור את חייך עם מישהו/י בקשר שהוא בסגנון נישואים, אתה מביא בחשבון מראש שזה גם שותפות כלכלית ושצריך להגיע לאיזושהי הסכמה בהקשר הזה לפני ובמהלך הנישואים.

אם צד אחד עושה מה שהוא רוצה בלי לדבר בכלל עם הצד השני או אם הצד השני לא עבר תהליך בו הוא הסכים לכך, בפועל אין פה ממילא שותפות.

אם פתאום מישהו מגלה שהוא לא מסוגל נפשית לעבוד יותר וחייב להישאר עם הילדים, הוא ידון בזה עם בת הזוג ואו שיגיעו לאיזו פשרה או שאם הוא לא מסוגל לוותר על החלום המלא או היא לא מסוגלת לקבל את הצורך הזה, אז ממילא אין פה שותפות ממשית.

ככה זה בנישואין. לפעמים מישהו/י משתנה באופן קרדינלי והצד השני צריך להחליט אם הוא מקבל/ת את המשוואה החדשה או לא. אם הוא לא מקבל/ת, אין כאן בפועל נישואין של ממש. אבל אם הוא או היא קיבלו את המצב החדש, אין מקום להגיד זה הכסף שלי, גם אם היא/הוא היו מעדיפים שהצד השני יעבוד.

אם מישהו עובר תאונה איבד כושר עבודה ואין לו עדיין תקופת אכשרה בביטוח או בקרן הפנסיה - אישתו תצטרך להחליט אם היא מקבלת את המצב או לא. אם קיבלה את המצב החדש, הכסף שהיא מרוויחה שייך לנכה בדיוק כמו לה. זו משמעות של קשר ברמה של נישואין.

בסופו של יום, כמעט בכל המקרים אנשים מתחתנים בידיעה ברורה מי מולם, מה כושר ההשתכרות שלו, מה החלומות שלו, כמה קשה הוא מסוגל או רוצה לעבוד ויש פה הסכמה במשתמע לאחד את הכספים לא משנה אם אחד ספרן שעובד חצי משרה והשניה הייטקיסטית.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 14:51
חולקת עליך בעניין הזה, אלא אם מדובר על זוג שהכיר והתחתן רק בשנות השלושים שלו. וגם אז זה מוטל בספק (לפחות בימינו חלקם עדיין מתבחבש עם חייו).

בתור עוזבי קיבוץ באמצע שנות העשרים לחיינו, לא ידענו מה כושר ההשתכרות הפוטנציאלי של שנינו אף פעם וזה גם לא ממש עניין אותנו.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 14:56
אתה באמת טוען שמדד תל אביב נדל"ן "מפוזר"? אני לא ממש רואה פה פיזור, קרלטיבי בטירוף.

אם אפשר לשאול - האם אתה מחזיק סכום בן 7 ספרות מהשווי שלך במדד ת"א נדל"ן? (או נאמר מעל 20% אם השווי שלך הוא בעשרות מליונים). אם זה במספרים קטנים (=בגדר הימור), הכל טוב. אחרת, נשמע לי קצת משוגע.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 15:00
מפוזר יותר מדירה 1 בודדת זה בטוח.

כל מדד ולטווח ארוך לא ניתן לקרוא לו הימור.

לדעתי.

דירה 1 בה מושקע הון רב מרגיש לי יותר הימור וכבול.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 15:03
אתה מתייחס לנישואים של סיר עם מכסה, אני מתייחס לנישואים של שני סירים עם מכסים שבוחרים לחלוק את החיים.

צד אחד יכול להחליט על עצמו, וזה לא משנה אם זה הבגד שהוא ילבש לעבודה ועד כמה הוא ישקיע בה, והוא לא צריך להשאר בעבודה רק בגלל שלא הגעתם להסכמה, זו לא תקופת העבדות. בהחלט צריך לדבר על זה, אבל זה לא דורש הסכמה של הצד השני ועדיין יש פה שותפות, פשוט אחת שלא כוללת את החיים האישיים של כל אחד מבני הזוג.

אם צד אחד לא מסוגל, אז הוא הוא לא מסוגל, חוץ מלדברר את זה ולהתייעץ הוא לא צריך לקבל הסכמה כי הוא לא מסוגל.

הצד השני בהחלט יכול לעזוב או להחליט שבגלל עליו כל העול הכלכלי עליו , גם כל העול על דרך ההשקעה שלו, הצד שמנגד יכול לעזוב בעקבות כך, אבל הוא לא יכול לדרוש בעלות על כסף שהוא לא הרוויח כי הוא לא יכול לעבוד ובטח לא להמר עליו בהשקעות ספקולטיביות.

הכסף הוא שלך, אתה יכול להפנות אותו לאיזה חשבון שתבחר, כח אדם לא ידרוש אישור מאשתך לאן לנתב את הכסף. אתה יכול להחליט לבחור לשתף אותו (חשבונות משותפים וכו'), או לבחור לא לשתף ולהחזיק חשבונות נפרדים וחשבון נוסף רק להוצאות משותפות. בשני המקרים מדובר על נישואים, רק בשני הכסף שלך לא מתחתן אם הבן זוג שלך ובראשון כן.

הוא לא. בדיוק שהכסף שלך לא שייך לילדים שלך שלא עובדים. אין שום דבר הנישואים שמחייב או דורש שכסף של אחד יהפוך לכסף של השני.

אתה יכול לבחור לשתף עם בן הזוג הנכה מתוך האהבה חמלה או הערכה, אבל זה לא אומר שהוא יכול לבזבז חצי ממנו איך שבא לו או לקבוע לסכן אותו בזמן שהוא יודע שהוא לא יוכל לחסות חובות שינבאו מהסיכון.

על זה נאמר האדם איתו אתה מתחתן הוא לא האדם ממנו אתה מתגרש. אתה לעולם לא תדע עם מי אתה מתחתן כי לא חיית את חייו, כל אחד ישתנה לאורך חיי הנישואים. אם אתה לא רוצה סתם להתגרש בגלל שינוי פתאומי ביחס של כסף של אחד מבני הזוג, רצוי מאוד שתבנה מנגנון שמוציא את הכסף כמה שיותר רחוק מהמשוואה של הזוגיות ביניכם.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 15:12
אני מקבל את ההערה אך כי הם יודעים מה כושר ההשתכרות בטווח הזמן המיידי ומה השאיפות. או שהם יודעים שכרגע המצב זמני. החיים אכן דינמיים, אבל הכוונה שלי היא שאם מתחתנים במצב ההתחלתי מאד, אז יש פה גם הסכמה מודעת שדברים יכולים להשתנות ולוקחים את הסיכון של לפחות לנסות לחיות בשיתוף גם אם ישתנו.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 15:23
אתה צודק. אנחנו רואים את הנישואים בצורה אחרת.

בעיני המהות של נישואין הוא שותפות. שותפות גורל, כלכלית, פיננסית. מתחלקים בכושר העבודה וגם בהכנסות שהם מייצרים, כמו שהחובות והמטלות שוות.

בעיני לא נכון טרמינולוגית לקרוא למודל שאתה מציע בתור נישואים. אפשר לקרוא לו זוגיות, אפשר לקרוא לו שותפות כזו או אחרת, בעיני נישואין הוא איחוד מלא בין 2, בכל הרכוש, ההתחייבויות וההנאות.

מניח שיש מי שיגיד שגם מגורים דרך קבע בשתי ארצות נפרדות, כשאין שיתוף במטלות ובחובות כנישואים. בעיני מבחינה מהותית אין כאן נישואים.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 15:28
זה נהדר ואני לא שולל.

אבל מה שאתה מציע נראה לי סיוט, זה אומר שזכותו של כל אחד מבני הזוג להכנס לחיים של האחר ודורש "הסכמות" על כל שטות שהאחר "המציא" לעצמו בחייו האישיים והתסכול הזה מוצג בהרבה שירשורים בפורום, לא לדבר על גירושים על כל הסכמה שלא התקבלה, בטח עם כל השינויים שכל אחד יעבור.

.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 15:30
ההגדרה המקובלת לפיזור היא הרצון להקטין "סיכון", כאשר סיכון נמדד בסטיית תקן של המחיר.

מה המשמעות של פיזור בנדל"ן לפי תפיסתך?

תלוי בהון, לא?

נשאל ככה: אם סך נכסיך בעולם הם שני מליון שקלים, איפה תרגיש יותר בנוח שישבו - בשכונה חדשה בעיר גדולה (למשל בית שמש, כמו זאת שהייתה לך) או במדד ת"א נדל"ן?

אני לא חושב שאני מכיר מישהו שיגיד ת"א נדל"ן.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 15:39
פיזור מבחינתי זה שהכסף מושקע ב89 חברות נדל"ן ולא בדירה 1.

הנה הכרת. מעדיף מדד ת"א נדלן ובנייה על פני דירה 1.

אולי לא את כל 2 המיליון אבל סכום נכבד.

אוהב גם את מדד הפיננסים והביטוח שרותח בשנים האחרונות.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 16:08
תכל'ס, לא הרבה אנשים כותבים הודעה אחת שצומחת מאליה לאשכול ארוך בכזו קלות :)
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 16:30
מה ללבוש ומה לאכול אלו למשל נושאים שבדרכ רוב האנשים מבינים שלא צריך הסכמות אלא אם זה בנפשם. השקעות לרוב האנשים הן עניין משמעותי.

כשהתחתנו היינו מתייעצים לפני הוצאות של כמה מאות שקלים. היום אני קונה משהו בחמש מאות ש״ח ולא רואה צורך להתייעץ לפני (כן מיידע, אבל יותר בתור שיתוף במה שעבר עלי וכדאי שנהיה מסונכרנים על יתרת עו״ש) כי זה כבר לא משהו מהותי בעיני שנינו.

התסכול בדרך כלל נובע או מצד שתלטן שבאמת נותן לזוטות מעמד נכבד או בגלל שהם לא יודעים או לא מצליחים איך לדבר אחד עם השני ולהגיע לפתרון שאפשר לחיות איתו - וזה יושב בדרך כלל על עניינים עמוקים יותר וכלליים ולא על הנושא הספציפי שיש עליו ריב או אי הסכמה.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 17:09
הבעיה שאנשים ותפיסות עולם משתנות. אתה עכשיו ,לדוגמה (שמבוססת על מקרה אמיתי של חבר), חושב שעד 500 שח לא צריך להתייעץ ומחר אשתך תחליט שלדעתה הגעתם למצב כלכלי שעל 5000 שח כברלא צריך להתייעץ . אם אתה לא תסכים לזה ולא תגיעו להסכמות או שתתגרשו או שאחד מכם יצטרך לעבור "הסכמה בכפיה" שרק תצטבר אצלו אם שאר "ההסכמות" שתצטרכו לעבור.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 17:22
הנפוץ בנישואין תקינים הוא שיש דו-שיח והסכמות. זה עובד יותר בקלות אם לפחות תנאי אחד מתקיים:

מטרות ואופי דומים

גמישות

אכפתיות

תקשורת טובה

בדרך כלל זה שילוב עם משקל שונה של כל גורם.

אנשים נשואים מקבלים הרבה מאוד החלטות במהליך החיים וסביב רובן המוחלט אין דרמה. יש בדיחה של ציפי שביט ובעלה הם הסכימו לפני החתונה שהוא יכריע בכל ההחלטות הגדולות והיא בכל הקטנות. ואז הם אומרים שברוך השם לא היו אף פעם החלטות גדולות.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 17:37
הנפוץ שכמעט 50% מהנישואים מסתיימים בגירושים ועל זה כמובן צריך להוסיף לא מעט אנשים שחיים חיי נישואים לא מאושרים, אבל לא מתגרשים מסיבות שונות.

כך שבגדול ניתן להגיד שרובנו לא באמת יודעים לראות את העתיד, אולי הנפוץ זה לא משהו לשאוף אליו.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 17:54
אבל בממוצע אנשים נשואים מאושרים יותר מגרושים (לא יודע מה הביצה והתרנגולת כאן).

לדעתי הבעיה היא לא בחוסר יכולת לחזות את העתיד אלא בחוסר יכולת להתחייב ולהשקיע בקשר.

בקיצוניות יש אנשים שתופסים נישואים כמו כמו הסכם שירות או מוצר, כמו חברת תכני טלוויזיה. בפועל נישואים טובים זאת עבודת צוות וברית. בהלכה מי שיוזם את הגירושין גם נפגע במימוש הכתובה, כדי שיעשה את זה באופן שקול ובכובד ראש. וגם צריך הסכמה מסויימת של שני הצדדים בשביל להתגרש.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 18:57
אני לא מסכים עם הקביעה ולא עם המסקנה.

זה בכלל לא נכון ששניהם עמלים תמיד. לפעמים זה מעניין רק אחד. כמו שאמרת, אם יש צד שלא תורם.

וגם אם כן - למה ההנחה שזה אומר שהכסף של שניהם? אני עשיתי משהו, לא היא. היא עשתה משהו, לא אני.

כששי לי שינדלר עשתה את סרט הדוקו על האקזיט של בעלה, זה היה הרבה לרלורים על איך היא מרגישה עם האקזיט.

אחת הסצינות הייתה על ההבדל בתפיסת העושר שלה מול בעלה. והוא אמר לה חד וחלק - עליי זה לא נפל סתם ככה, אני עבדתי על זה. ועלייך כן. זה לא ציטוט מדוייק, אבל זו האמת.

אם בזוג של פות"ש עסקינן, אז כן, פות"ש לא יושב בבית ולא עושה כלום. נכון.

יחד עם זאת, כשמדובר על הבדל משמעותי, אם באמת אשתו עושה פי 3, והוא מבקש לפעול בפי 3 הזה כאילו הוא עשה אותו -

באופן יחסי זה דומה מאוד לאדם שלא עושה כלום, אבל רוצה את כל השליטה, בניגוד לדעתו של מי שעשה כמעט הכל. איך זה הגיוני?
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 19:11
בוודאי, זה המיינסטרים. האישה מפרנסת, הגבר עוזר (מענק כולל וכו'). התהפכו היוצרות.

וזה גורם לים חיכוכים.

בדרך כלל מתגברים על זה עם שטיפת המוח הרגילה - גבר שלומד רק תורה הוא גבר נחשק חברתית, הוא גבר חכם, הוא כנראה יודע מה הוא עושה בהשקעות וכו' וכו'.

אבל מה קורה כשלא מצליחים? על כל מקרה של הצלחה של המודל, יש מקרה של כשלון. מה קורה כשהגבר הולך ומשקיע את הכסף שהגיע ב90% מהאישה, ומפסיד אותו?

לא חסר מקרים, זה גורם למלא מתחים, כשהאישה רואה שהיא טוחנת, מרוויחה, והוא, בהיעדר תפיסה של הכסף והעמל שנדרש לייצר אותו - העלים אותו ברגע.

היא גם כנראה משכילה יותר, בעלת יותר אופציות כלכליות. באיזשהו שלב האיזון יכול להיות מופר.

אז בוודאי - אם הגבר מבין בהשקעות, שישקיע. אם החוזה הלא חתום אומר שהגבר ילמד והאישה תעבוד, והגבר הלומד ישקיע, בוודאי.

אבל אין היגיון שמי שלא עשה את הכסף, אין לו הערכה אליו, לא תרם דבר, ישתמש בכסף של מי שעמל, כנראה מבין קצת יותר, וכנגד דעתו - ומסתכן בלהפסיד אותו.

אני מקצין רק קצת כי זה משרת את השאלה. היא מרוויחה 75%, באופן יחסי הוא יכול מחר לא לעבוד, זה לא מאוד משנה.

והוא רוצה לקבל שליטה מלאה, זאת אומרת 200%.

אני לא מערבב בין עבודה לפרנסה - שוב, אם האישה רוצה שהוא יטפל בכסף שהיא הרוויחה, זה מעולה. אבל היא לא רוצה. איזה היגיון יש לשדל אדם אחר לטפל לו בכסף שעשה?

אני לא חולק עלייך. הדברים האלה קיימים. אבל אלה מצבי האידיאל, או הנפוץ.

אנחנו מדברים על מצב שמתקרב לסטייה מהנורמה - בכמה זוגות הבעל מרוויח רבע מהאישה, רוצה להשקיע, והיא לא רוצה?

זה נחמד לדבר על המצב הנפוץ, אבל זה לא המצב הנפוץ. אם זה היה המצב הנפוץ - בכלל לא היה אשכול.

להמשיך את האנלוגיה - אין היגיון לשים מסיכת חמצן על מישהו אחר, לפני שאתה שם על עצמך. אין היגיון שמישהו אחד ירוויח, והשני יבזבז, רק על מזבח השותפות.

אנחנו אומרים, להשקיע זה לא לבזבז. אלא שזה יכול בכל רגע להשתנות. לא את ולא אני נבוא לנחם את האישה אם יקרה מחר 2008 וחצי מהכסף שלה יעלם.

הסיבה שמשכנעים להשקיע לבד - היא אחריות אישית. אין לך ברוקר לצרוח עליו, אין אבא ואמא שאחראים עליך - אתה מבין את הסכנות כמו את הסיכויים.

אבל הם לא מסכימים. דובר על "בוא נשכנע אותה למה כן כדאי להשקיע". זה פטרנליסטי ולא רואה את האחר, זה לוקח בחשבון שלהשקיע זה נכון ועו"ש זה שגוי. זה לא נכון.

אני אומר - אם אין הסכמה, מסיבות פסיכולוגיות, בהחלט כדאי להגיע להסכמה - אבל אם אין כזאת, ההיגיון אומר שכל אחד מחליט על עצמו כראות עיניו.

אם לא מחליטים איזה סדרה בנטפליקס לראות, אפשר להתפשר על מה שהבנזוג רוצה. אפשר גם לראות בנפרד - זה לא אסון.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 19:43
החוק בישראל לא מסכים איתך. הרכוש של זוג נשוי הוא משותף, ואין לך זכות למנוע מהאחר גישה לחלק מהרכוש המשותף, גם אם אותו חלק הוא פרי עבודתך בלבד.

יכול להיות שחתימה מראש על הסכם ממון יכולה לשנות את זה, אבל בברירת מחדל הכל משותף.

לא, זה אומר שהוא יכול לבזבז את כולו.

בן זוג אחד לא מחויב חוקית לקבל את הסכמת האחר להוצאות.

מי שזה לא מתאים לא, שלא יתחתן, או שישלם לעו"ד לערוך הסכם ממון שיעגן את הזכויות שחשובות לו.

כל זה לא אומר כלום על איך ראוי להתנהל בין בני זוג. השיתוף המלא עובד רק אם יש מידה סבירה של הסכמה בין הצדדים.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 22:02
בדיוק כמו שמי שעובד יותר על טיפול וחינוך הילדים לא הופך אותם ליותר שלו מאשר של ההורה השני. ככה זה משק בית מתפקד.

אני חוששת שהדעה שאתה מבטא כאן (היא כמובן לא בלעדית שלך) מובילה ליחסים רעועים מאד ואולי אף להיפרדות.

תחזוקת זוגיות ומשפחה היא אינסופית, ולשיחות לצורך הסכמה/פשרה/הבנה/הכלה יש חשיבות גדולה מאד לתחזוקה.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 22:39
לדעתי כל הדיון המעניין שמתקיים כאן לגבי מידת השותפות/העצמאות בין בני זוג לא מתאים למקרה הזה.

קודם כל, יש סבירות גבוהה לדעתי שמדובר פה על מקרה לא אמיתי שמוצג כדי לעורר דיון סוער ("rage bait").

גם בגלל ששם המשתמש נראה אמיתי (לא כינוי), ומאוד לא סביר שאדם יכתוב את המשכורות שלו ושל אשתו בצורה גלויה כמו שנכתב בשרשור השני.

ויותר מזה - נראה לא סביר שאדם יטרח לפתוח משתמש חדש, יעלה 2 שאלות וייעלם בלי להגיב, כולל לאנשים שדי תוקפים אותו (ובצדק).

דבר שני, גם אם אכן מדובר על מקרה אמיתי -

נשמע שהאישה בסך הכול ניסתה להגן על עצמה.

היא מן הסתם עובדת קשה תמורת הסכום שהיא מקבלת,

ובן הזוג תוקף אותה במילים קשות (אם זה מה שהוא מפרסם בציבור, תארו לעצמכם מה הוא אומר לה פנים אל פנים...),

ועוד נשמע שהוא רוצה להכריח אותה להמר על הכסף שהיא עבדה עליו קשה

(מן הסתם אין לו צורך בקורס בשביל להשקיע לטווח ארוך בקרן סל עולמית...).

לדעתי האישית לא נשמע שמדובר כאן על אלימות כלכלית של האישה (כמו שכתבו בשרשור השני),

או אפילו חוסר רצון לשיתוף (כמו שנכתב כאן),

אלא על שתלטנות מהסוג הישן והרע שבו בן הזוג מעוניין להחליט מה יעשו בכל הכסף (גם אם האישה עובדת יותר), והדעות והרצונות שלה מבוטלים ומתוייגים כ"התנגדות ופחד".
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2025 22:52
כמו שיש התאמה מינית, פוליטית, דתית, צריכה להיות גם התאמה זוגית מסוימת מבחינה פיננסית (יעדים כללים ודרך). היה כדאי שכל זוג היה מדבר על כך לפני החתונה לפני שמקבלים החלטות שקשה להתחרט עליהן.

יש דברים שנהוג יותר לדבר עליהם לפני הנישואים כמו כמה ילדים רוצים, באיזה מסגרת חינוך, איפה לגור, האם אחד מבני הזוג יישאר בבית וכו. כנראה שכדאי להרחיב את זה.

רוב הזוגות בארץ לא מרוויחים אותו דבר, וזה מאוד נפוץ שאחד מרוויח יותר (זוג של הייטקיסטית ולא הייטקיסט, משפחות חרדיות שרק האמא עובדת וכו). אם רק בעל המאה הוא בעל הדעה (אפילו רק לכספו שהרוויח - זה אותו דבר), אז שותפות הגורל פה היא בעייתית והסיכוי להשיג יעדים משותפים קטנה וייוצרו בהכרח מאבקי כוח ומתחים.
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2025 09:45
הם כן, גם כי לרוב הילדים יהיו מחוברים רגשית יותר להורה שמגדל אותם, גם כי משפטית במקרה של גירושים זה בהחלט טיעון לצורך קבלת חזקה על הילדים ובעיקר שמי שנמצא עם הילדים זוכה לגדל אותם בדמותו כי הוא רוב הזמן איתם.

אם מקבילים לנושא הכלכלי, זה דומה לכך שלהורה שלא מגדל מותר לקבוע להורה המגדל מתי וכמה עונשים לתת ומתי לתת חיבוק למרות שהוא לא שם. הוא יכול לייעץ או להמליץ ולעזור, אבל בסופו של יום ההורה המגדל הוא זה שצריך להתמודד עם הילדים ולכן גם הוא זה שצריך להחליט.
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2025 13:29
כל תיאוריית ההשקעה במדדים היא טובה ויפה על הנייר, אך איך בת הזוג עשויה להגיב כשהיא תראה שתיק ההשקעות שבנית יצנח בכ 20-50 אחוזים?

הביטוי השגור: "אל תדאגי, זה לטווח הרחוק וזה עוד יעלה..."

יחזיק מים?

או שהיא תבהל והיא תצפה ממך למכור הכל.
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2025 13:42
טווח ארוך...

היא לא אמורה להתסכל כל חודש כפי שהיא לא בודקת את ערך הבית שבחרה כל חודש.

חצי הרגעה יכולה להיות מסלול תלוי-גיל ואז הסבר ש"כולם בגילנו פועלים כך"..
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2025 13:48
רוב האנשים ירוצו לבדוק את החשבון כאשר כותרות "סוף העולם" מופיעות בעיתונים.
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2025 14:50
אבל בוודאי שזה נכון. בבתים מסורתיים שהגבר הגיע ב10 בלילה אחרי שהילדים ישנים, ובשישי-שבת, למי היה לילדים קשר יותר אמיתי?

לאמא שהייתה חלק מהחיים שלהם, או לדמות הזאת שהם רואים לכמה שעות פעמיים בשבוע?

הגישה שלי פשוטה - "בשביל כבוד צריך לעבוד".

ברור שהילדים של שני בני הזוג, ברור שהכסף שלהם של שניהם, אבל זה על הנייר.

בפועל, מצופה כיום מאבות מודרניים להיות יותר נוכחים ופעילים - ככה הקשר שלהם עם הילדים מתחזק. מצופה מהאישה לעבוד - וככה יש לה סיי על הכסף בבית.

אבל אי אפשר להתעלם מכך שכשזה לא היה ככה, זה לא היה ככה. כשהבעל היה דמות מרוחקת, כך היה יחס הילדים אליו. כשהאישה לא עבדה, היא לא ממש החליטה על הכסף.

זה עניין פשוט של לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה. את מדברת על עולם אידאלי, אני מדבר על המצוי - יש הרבה סוגי בתים וסוגי זוגיויות.

היא מובילה ליחסים רעועים למי שזה לא מתאים לו.

היא מובילה ליחסים מתפקדים, למי שלא נמצא במיינסטרים מסויים. ורובנו - לא נמצאים במיינסטרים לגבי דבר אחד או שניים.

כי אם האופציה היא - מי שמרוויח, מחליט אם להשקיע או לשים בעו"ש את הכסף שלו - או, מי שלא מרוויח, מחליט לגבי מי שהרוויח מה לעשות עם הכסף,

וזה גורם למשקעים בדמות, "אני מפחדת מהנפילות בשוק", ולפיצוצים בדמות, "עבדתי 40 שנה, שמת את הכסף במניות והפסדתי חצי" - זה הרבה יותר יגרום להיפרדות.

האם לדעתך פות"ש חושב שהוא יעשה איתה שיחת פשרה, בה הוא יסכים לא להשקיע? או שהוא מחפש שיחת חינוך בה הוא "יראה לה" שצריך להשקיע?

אני מדבר רק על המצוי, לא על הרצוי
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2025 14:52
לא רלוונטי מה היא אמורה. אנשים אמורים לעשות ספורט ולאכול בריא.

וזאת התגובה הטבעית.
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2025 15:50
ואנשים גם מזמינים מיד שמאי מקרקעין לבדוק ערך הנכס שקנו להשקעה כאשר הכותרת "ירידה חדה במחירי הדירות"?!
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2025 15:54
אני אישית לא התרגשתי בכלל בקורונה ובתחילת המלחמה ששוק ההון היה אדום בוהק.

מודה...הסתקרנתי וראיתי ומעט תחושת אי נעימות אך לא התרגשתי כי מניסיון של 100 שנה השוק יודע לתקן עצמו ולהמשיך לצמוח. טבעה של כלכלה.

ואפילו הכנסתי כסף חדש כי אוהב לקנות בזול.

ומאז ועד היום כולנו יודעים מה היה...קפיצה דו ואפילו תלת ספרתית במדדים.

תענוג.
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2025 18:49
זה לא יעזור.

מניסיון.
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2025 18:51
השקעה בשוק ההון לא קשורה לידע.

היא קשורה לרגש (ברוב המקרים)
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2025 19:03
אתה לא מייצג את כולם.

איך היית מרגיש, אם היית משקיע בין שנת 2000 ל2008?
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2025 19:15
מרגיש לחץ בחזה אך זה מחיר הרצון להתעשר. התנודתיות.

ומצד שני מי שחושש לירידות שיפקיד בפק"מ שיניב לו קרוב ל0 ויתקע במקום.

מסקנתי. גם וגם וגם.
🕒 פורסם בתאריך: 08/11/2025 23:15
אני חושב שאתה חריג, זאת אומרת פחות מ20% מהאוכלוסייה בוודאי. וכנראה עוד פחות.

לפני כמה שנים נשכתי את הלשון ועברתי את זה, אבל אני לא מחיל את החוייה שלי על הרוב.
🕒 פורסם בתאריך: 08/11/2025 23:40
רק המעז מנצח.
🕒 פורסם בתאריך: 10/11/2025 06:22
יש לי חבר טוב מהעבודה שמושקע בשוק ההון עם כמעט 90 אחוז מההון שלו.

מצב הרוח שלו בעבודה , תלוי בכמה החוזים צבועים באותו בוקר.

ויש לי חבר אחר שמושקע גם הוא בשוק ההון, אבל בקטנה (כבר שנים)

והוא לא כזה מתייחס לעליות, ירידות, קורונה וכו .

לכן, אני תמיד טענתי שהשקעה בבורסה , זה לא העיקר להגיד “יש לי כסף בשוק ההון”………

השאלה היא כמה אחוז מההון שלך, אתה מוכן להשקיע תמורת השקט הנפשי שלך.

רוב האנשים, (גם אלה שנמצאים בשוק) מושקעים הרבה הרבה פחות , ממה שאתה חושב

כי רוב האנשים לא יכולים לעמוד בלחצים
🕒 פורסם בתאריך: 10/11/2025 06:55
הטעות הענקית של חברך היא שהוא בודק יומית את צבע הבורסה. כלל לא רציונלי ומנותק מציאות.

הוא הרי לא סוחר יומי!!

גם את ערך הדירה שלו הוא בודק מידי יום?!

אולי ירידה נקודתית שהוא רואה היא בכלל בגלל אירוע חיצוני-פסיכולוגי נקודתי ומעט אחרי המדדים טסים בירוק?

אירע לי 1001 פעם בשנים האחרונות.

אולי הירידה במקרים רבים היא הזדמנות נהדרת לקנות בזול ולהרוויח יפה בהמשך?

אירע לי 1001 פעם בשנים האחרונות.

שני המקרים הם הרי לטווח ארוך ובשניהם די ידוע שבטווח הארוך יש עלייה נאה עד מטורפת.

הרי בהסתכלות אחורה הוא בתשואה דו-ספרתית (לפחות) בשנים האחרונות. רעשי הרקע בדרך פחות רלוונטיים.
🕒 פורסם בתאריך: 10/11/2025 07:42
לפני נישואים יש דברים שיקל מאוד לראות מראש שיש שם התאמה: ערכים משותפים חיי אישות התייחסות למשפחה, להורים, יעדים בחיים חינוך כסף

פעמים רבות בהמשך הדרך זה המקור לריבים

תראו שאתם מתאמים ואם לא והפערים גדולים מדי תחשבו טוב איך להתקדם