⬅ חזרה לאינדקס

מה ניתן לעשות עם שוכר שלא משלם?

🕒 פורסם בתאריך: 21/03/2026 11:29
לאחרונה ירשתי חנות ועדיין לא ערכתי חוזה עם השוכר. הוא נמצא בחנות ומשלם כרגיל, אך ללא חוזה.

ביוני האחרון, בעקבות המלחמה הקודמת עם איראן, הוא החליט שהוא משלם מחצית מהסכום.

החודש עולה הרושם שהוא לא מתכוון לשלם כלל, ואם המלחמה תימשך הוא עלול להמשיך שלא לשלם.

איך הייתם ממליצים להתנהל מולו?

תודה מראש
🕒 פורסם בתאריך: 21/03/2026 12:02
דרך עורך דין שעוסק בעניינים כאלה.
🕒 פורסם בתאריך: 21/03/2026 12:03
עו״ד דחוף. גם לטיפול בגביית התשלום ועוד יותר לעריכת חוזה ולהנחות אותך איך לנהוג במידה וצריך לפנות אותו בכח.

קחי בחשבון שבלי חוזה יהיה לך קשה להפעיל הוצאה לפועל לגביית חובות.
🕒 פורסם בתאריך: 21/03/2026 13:44
לא נתת פרטים על החנות.

ייתכן שגם אם הדייר יתפנה בטוב מחר בבוקר ואיכשהו תחלצי ממנו משהו מהחוב, ייקח חודשים רבים למצוא דייר, ובשכירות נמוכה משמעותית.

חוזה שכירות בישראל אכן לעיתים קרובות נחזה ככזה, אבל כשמנסים לממש אותו, בעיקר כנגד דייר שלא משלם, מגלים שהדרך אל הצדק ארוכה ויקרה עד לא כדאית. סעיפי תשלום, פינוי ופיצוי למיניהם מתאדים בשניות נוכח רחמיו של השופט או מסכנותו של הדייר או נסיבות חייהם הקשות של הערבים לחוזה.

אני הייתי מנסה להגיע להסכם הגיוני כלשהו עם הדייר לפני כל פעולה אחרת. גם תשלום של חצי שכירות לשנה שנתיים יכול להחשב הגיוני בהתחשב בכלל הנסיבות..

לא ממליץ כמובן, כל מקרה לגופו.
🕒 פורסם בתאריך: 21/03/2026 14:07
אני משער שהשוכר היה חתום על חוזה שכירות עם הבעלים הקודמים של החנות, אם החוזה כבר לא בתוקף, אבל שני הצדדים ממשיכים להתנהל ללא התנגדות, סעיפי החוזה המרכזיים עדיין תקפים וכל צד יכול לסיים בהודעה של 30 יום מראש (על פי גוגל).

אם זה שוכר עם חנות מצליחה במשך מספר שנים, והשקיע בחנות, אז לשניכם יש אינטרס להמשיך את חוזה השכירות, נסה להגיע איתו להסכם פשרה ידידותי לפני שתפנה לצד המשפטי.

לפעמים אין ברירה, כשיורד גשם כולם נרטבים, שניכם סופגים הפסדים בגלל המלחמה.
🕒 פורסם בתאריך: 21/03/2026 18:27
היה לשוכר חוזה אי פעם על החנות הזו? אם כן, מה כתוב שם?

האם הסידור של תשלום מחצית שכירות היה מוסכם על שני הצדדים במלחמה הקודמת? יש מחלוקת עומדת בעניין? אם אין, איך הדבר סוכם - אפשר לטעון שההסכמות רלוונטיות גם למלחמה הנוכחית / לתרחיש הנוכחי של סגירת חנות / מיעוט הכנסות או לקוחות /...?

באופן כללי תנסי להתחקות ולבנות את "החוזה" ביניכם. לפי ההיסטוריה הכתובה, המסוכמת, שידברתם ביניכם ובינו לבין מי שהיה בקשר איתו בעבר.

מציע שתציגי זאת בפניו ותגיעו לסיכום פורמאלי ומוסכם על שניכם של (א) מה קורה בתקופה הזו, אם היא מיוחדת עבור החנות, ועד מתי תיחשב תקופה מיוחדת אם בכלל, ו-(ב) התנאים לשגרה, ועד מתי החוזה תקף.

מקווה שתגיעו לעמק השווה בשיחה ביניכם. תבואי פתוחה להבין אותו, ובמקביל תדרשי שיבין אותך.

תסדרי ותשמרי את כל המידע שמצאת על העבר - מסמכים, התכתבויות, שיחות.

כל תקשורת ביניכם מעתה והלאה לתעד ולהקליט, ועדיף שתמיד סיכומים יהיו כתובים. זה כולל גם ניסיונות להגיע לעמק השווה, תשלחי סיכומי שיחה.

במקביל תמפי את החלופות שלך במידה והחנות תעמוד ריקה.

ואם לא תצליחו להגיע להסדר אז לשלוח מכתב שכתבת בצורה רשמית המפרטת את העובדות והדרישות *עניינית ובקצרה* ותכתבי שאת מנסה הכל כדי לא לפנות למערכת המשפטית אך זו ההזדמנות האחרונה לפני נקיטת הליכים ושאת צריכה תשובה תוך 48 שעות. אם לא תפתרו עד אז, אז לפנות לעו"ד.
🕒 פורסם בתאריך: 21/03/2026 23:23
המון תודה.

היה חוזה לפני שנים ארוכות.

אחרי ה-7/10 הוא החליט שהוא משלם כ-40% מהסכום. לבקשת אמי ע"ה, פניתי אז לעו"ד, שהציע 7 אלף ש"ח כדי לערוך חוזה חדש ועוד כ-10K ש"ח כדי להגיע לנכס ולהחתים את השוכר ככל שיעלה הצורך, והיו סעיפים נוספים בהצעה שלו שהתייחסו למקרה של פינוי השוכר מהנכס, ואני לא זוכרת בדיוק את התעריפים, אבל זה עלול להפוך לסיפור מאד יקר ומורכב במידה והוא מסרב להתפנות.

אחרי חודשיים כמדומני הוא חזר לשלם כרגיל ועזבנו את זה.

כאמור, במהלך המלחמה הקודמת עם איראן הוא שוב לא שילם. הסידור לגבי תשלום המחצית היה מוסכם על שנינו במובן זה שקיבלתי את התשלום ולא עשיתי דבר מעבר לכך. לא הבעתי הסכמה מפורשת. התווכחתי איתו אז קצת בטלפון משום שזה היה רק ימים אחדים לתוך המלחמה. היום אני אפילו לא יודעת מה לומר לו ואיך ללחוץ עליו.
🕒 פורסם בתאריך: 21/03/2026 23:32
תודה רבה.

הכוונה שלי היא להגיע איתו לאיזושהי פשרה.

השאלה שלי היא בעיקר איך לקדם אותו לכיוון שלי בפשרה הזו.

אני גם לא בטוחה שאני יכולה כרגע מבחינה כספית להכנס איתו לקרב משפטי.
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2026 00:02
1. שווה ללמוד את החוזה הישן. זו נקודת ההתחלה.

2. ממליץ להוריד חוזה שכירות סטנדרטי של עיריית תל אביב וללמוד אותו, ובמיוחד הסעיפים שרלוונטיים אלייך. הוא מיועד למגורים, אולי בחיפושים תמצאי עוד רפרנסים לחוזי שכירות מסחרי. הסיבה שכדאי להכיר היא שבהיעדר חוזה מסודר, בית המשפט ייטה לפסוק לכיוון ההסדר הסביר / הנהוג.

3. פעמיים נתתם לשוכר לקבוע שכירות לא מלאה על דעתו לתקופה מוגבלת. מצד אחד ייתכן שזה היה נכון והוגן (אין לי פרטים כדי להגיד), מצד שני להבא זה תקדים מאוד לא בריא שנושאים כאלו מסוכמים חד צדדית ולא עי הסכמה ביניכם + תיעוד בכתב (אפילו הודעת וואטסאפ).

4. במידה מסויימת זה נתן לו להרגיש שמותר לו גם פעם שלישית. מצד שני את גם אומרת שהוא מספיק הוגן להרים את השכירות לתשלום מלא בחזרה, כך היה בפעמיים הקודמות.

5. תלמדי על בית משפט לתביעות קטנות. אם הנזק (או אם תתפשרי על נזק של) עד 30אש"ח יש לך 0 עלויות משפט.

6. להבא, תמיד לחתום על חוזה. עדיף עם עו"ד, אבל גם אם בוחרים ללא אז לנסח לבד בעזרת הרפרנסים + מה שחשוב לך ולהחתים. הזמן השני הכי טוב לשתול עץ זה היום.

7. שלב ראשון תחליטי מה השאיפה שלך אם ההחלטה נתונה אך ורק בידייך. עם שיקולים שנראים לך הוגנים. אולי יש מקום למנגנון גמיש לזמני מלחמה, אם לדעתך כן תחליטי מהם התנאים להתחלה, סוף, וקביעת סכום השכירות.

כך תנסחי את החוזה הראשון.

8. תחליטי על קווים אדומים תאורטיים. מתחת לאיזה סף את מעדיפה שייצא ותחפשי במקומו שוכר אחר.

9. תציגי לו את 7 ותנהלו משא ומתן. במקרים של אי נוחות לפעמים נח שצד ג', מטעמך, שלא נתון ללחץ רגשי ייצג עוברך את 7 ו-8. זה יכול להיות עו"ד, וזה יכול או להתחיל מבן/בת משפחה שאת סומכת עליו/ה שהם טובים במשא ומתן - גם אסרטיביים וגם רגישים (כדי שלא יפוצצו מה שלא צריך לפוצץ).
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2026 03:27
רק אומר, לדברים כאלה (כמו למלחמות), מתכוננים מראש. רצה הגורל, אנחנו לא פה באירופה היפה והמלחמה הזאת נחתה עלינו משום מקום.

פעם ראשונה - בסדר, נדפקנו.

פעם שנייה - אוקיי, יש דפוס.

עוד לפני הפעם השלישית - מחליטים אם לנקוט בפעולה כדי שהפעם השלישית לא תקרה, או שסופגים את זה להבא מעתה ועד עולם.

שום פתרון שינתן לא יפתור את הבעיה כרגע. זה כן חכם לחשוב לעתיד כמו שאת עושה.

מחליטים כרגע מה עושים - להעיף אותו בגמר המלחמה, והלך הכסף, הלך השוכר, יתכן ואפילו לחינם כי לא יהיה סיבוב 4 - או לספוג גם את זה, כולל הסיכוי לספוג סיבוב 4.

זה לא שונה מלנקות את המקלט או לקנות נייר טואלט בעת שגרה לעת חירום. אבל זה לא יפתור דבר כרגע.
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2026 06:46
תודה.

זהו נכס קטן באזור מבוקש למדי.

אני לא יודעת להעריך כמה זמן יקח למצוא שוכר ומה יהיו דמי השכירות. אני לגמרי לא מבינה בתחום. ככל שאני רואה, אין באזור חנויות שאינן מושכרות.

אני בהחלט אנסה להגיע איתו לפשרה.
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2026 07:50
רב תודות.

למדתי את החוזה הישן. מודגשת בו חובת השוכר לשלם בזמנים הנקובים וגם חתום ערב מטעמו. מן המובן שהחוזה כבר מזמן אינו בתוקף וגם הסכומים עלו מאז.

בכל נוסח של חוזה שנתקלתי בו, אין מקום להמנעות מתשלום או להפחתה מהסכום, וממילא אני לא בטוחה שהייתי רוצה להציע חוזה שמעגן אפשרויות שכאלו.

כנראה שאין לי את מי לשלוח למו"מ איתו (אלא אם כן אני אפנה לעו"ד, שזה כאמור סיפור מאד יקר).

יש יורש נוסף שמתגורר בחו"ל ואני מעבירה לו מחצית מדמי השכירות. כרגע הוא לא מעוניין להתערב.

יש משהו שאני יכולה לומר לשוכר כדי לשכנע אותו ללכת לקראתי? אולי איום מרומז או גלוי? או שמא כרגע, ללא חוזה, אין לי שום leverage עליו?

המון תודה על העזרה והסבלנות.
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2026 08:48
את לא חייבת לקחת עו״ד לכל התהליך. כרגע יכול להיות שיספיק מכתב מעו״ד (עולה מאות בודדות), לפעמים זה מספיק לאותת שאת רצינית כדי שמישהו שבוחן את הגבולות יתיישר.

אם את רוצה אני יכולה לתת לך שם של עו״ד שהתייעצתי איתה בעבר בנושא דומה, שיחה טלפונית.
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2026 10:37
אני אשמח. תודה.
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2026 11:13
שלחתי בפרטי
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2026 12:07
נכון, זה ה default. ולכן רוב הסיכויים שבית משפט ייטה לכיוונך. הוא יוכל לטעון שבעבר ניתנה לו הנחה, אך עצם העובדה שהוא לא מסכם זאת אתכם אלא מנסה לכפות זאת היא נקודה לרעתו.

ואלו בדיוק הנקודות שתסבירי לו למה אם תגיעו לבית משפט אז ההסדר יהיה לרעתו לעומת כל פשרה שיעשה איתך.

טוב שתכיני מראש תשובה לטענה שאולי הוא יעלה - למה פעמיים בעבר כן, ומעכשיו והלאה לא.

לגבי עלויות, אין עלות להתחיל ממכתב שתנסחי את כאילו את עורכת הדין של עצמך. גם ככה אין למכתב תוקף משפטי, זה רק כדי לסדר את הנתונים ולהראות רצינות. ממליץ להתחיל בדרך זו. והצ'ט יכול אף לשפר ניסוחים כדי לתת להם נופח יותר רשמי / להתכונן למשפט. אם לא יעבוד תוך 48 שעות עושים אסקלציה או למכתב התראה חתום עי עו"ד, או אסקלציה להגשת תביעה בבית משפט לתביעות קטנות (זה ממש קל, את מגישה את המכתב שכתבת + עוד מכתב הסבר עבור השופט דרך האינטרנט. והשוכר כבר יקבל הודעה מבית המשפט שהוא נתון לתביעה. זה אגב עוד כלי לדחוף להסדר ביניכם, לא חייבים לסיים את המשפט)
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2026 20:35
האם יש מנגנון אוטומטי של העלאת שכירות?

אם לא אז כיצד אתם מתנהלים בחידוש חוזה?

הדרך היחידה להראות לו שאת לא מרוצה, מבלי לפנות לפן המשפטי, היא להגיד לו שאת לא מעוניינת לחדש אתו את החוזה בעקבות ההתנהלות החד צדדית שלו.

התגובה האןטומטית שלו תהיה להתעצבן ולהטיל עלייך את האשמה. אבל אם תהיי מספיק רצינית ועיקבית תגלי בסוף האם הוא באמת לא שילם עקב חוסר יכולת, או שהוא ניצל את טוב ליבך.
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2026 21:32
לפני איום יש את שלב הבקשה = תשלם בבקשה את דמי השכירות המוסכמים. לא בטוח שהוא מבין מה מצופה ממנו, בייחוד לאור ההיסטוריה ועמימות קיום החוזה.

ויש גם את שלב הבירור, ההבנה וההצעה = למה לא, מה הוא מציע כפתרון הוגן שישמר גם את הזכויות שלך (נניח מבקש דחייה).

לא ממליץ לרוץ ישר לאיום אלא להשתמש רק אם הכרחי