⬅ חזרה לאינדקס

נטילת משכנתא לטווח קצר

🕒 פורסם בתאריך: 20/08/2022 12:47
אני עתיד לעבור בקרוב לנכס חדש, שכרגע בערך 50% ממנו שולמו (בית מקבלן), ויתר ה 50% אני צריך לשלם באיכלוס.

אני מעוניין לקחת משכנתא שלפחות 60-70% ממנה תהיה לתקופה קצרה של עד שנתיים, כאשר סכום כסף משמעותי אמור להכנס לי בערך עוד שנה+-, ואני ארצה להשתמש בו כדי לכסות את מרבית המשכנתא.

סך המשכנתא כ 1.7מ', כך שבערך 1-1.2מ' יכוסו בטווח הקרוב ע"י סכום כסף שיהיה לי זמין, והיתר ישאר במשכנתא לאיזו תקופת זמן, 10 שנים או משהו בסגנון. די גמיש, אין לי בעיה עם תשלום חודשי של כמה אלפים בודדים (4-5-6) אבל לא מעוניין להשאיר לטווח ארוך תשלום חודשי מאוד גבוה (10+).

פחות מחפש את התמהיל הסופר מדויק כפי שנותנים בכל מיני קבוצות פייסבוק מרובות אינטרסים, יותר מחפש את ה"כיוון הכללי" איך עלי לעשות את זה נכון, מבחינת מסלולים, כי הפקטור השונה בסיפור שלי לעומת מרבית הפוסטים באי אלו קבוצות, זה שיש לי כאן נתח משמעותי שאני רוצה לסגור תוך תקופה מאוד קצרה (יחסית למשכנתא מרובת שנים)

האלטרנטיבה שבטח תוצע פה בהמשך, עשויה להציע הצעה חלופית כגון, מיקסום משכנתא בנכס החדש (במקרה שלי, 50% כי היתר כבר שולם), ורכישת נכס אחר, אני לא משוכנע שהכאב ראש יהיה לי עדיף, מס רכישה 8% הוא משמעותי בעבור מחירי הדירות בימינו, אין לי ילד מבוגר דיו כדי לסמוך ולרשום עליו נכס ולנסות לתחמן ולשקר לרשויות המס, ובכללי ההתעסקות הנלווית לא משכנעת אותי שזה עדיף פשוט על פני לשים את הכסף על מדד בסגנון SP500. אבל כמו בכל דבר, אשמח לשמוע אם אני טועה....
🕒 פורסם בתאריך: 20/08/2022 14:47
אם אתה בטוח שעוד שנה אכן תפרע שני שליש מהמשכנתא, הייתי שוקל לקחת תמהיל שלישים כאשר השליש של המשתנה צמודה יהיה בוודאות זה שייפרע, ואת יתרת הפירעון מחלק בין הפריים לקל"צ - כך שבעוד שנה יישאר לך 50% פריים ו50% קל"צ (אתה יכול גם לפרוע יותר מהקל"צ אם אתה מעוניין להישאר עם אחוז גבוה יותר של פריים).

את המשתנה צמודה הייתי פורס ל30 שנה כדי להעמיס עליו מרווח בנקאי מקסימלי, מה שיאפשר הורדה בריבית של שאר המסלולים וגם לא תהיה לך עמלת היוון (או שתהיה עמלה נמוכה, אם הריבית תהיה נמוכה יותר מאשר היום).

בכל מקרה בשנה עד הפירעון יהיה לך תשלום חודשי של כ 4000-5000 ש"ח על הסכום שאותו תפרע, מעבר להחזר החודשי על ה 500-700 אלף הנותרים.
🕒 פורסם בתאריך: 22/08/2022 15:15
תחת ההנחה שהריביות עוד שנה לא יהיו נמוכות מאלו היום, אפשר להניח שלא יהיה לי היוון על מסלול הקל"צ

לגבי משתנה צמודת מדד - זה מסלול שמשפר את הריביות של יתר המסלולים, ועדיין ניתן לפרוע אותו בכל שלב? מבחינת פרעון מוקדם, הוא תלוי בריבית שתהיה נמוכה יותר במועד הפרעון, או במדד?

אני מכיר שלוקחים קבוע משתנה ל X שנים, כדי להשיג פעולה דומה, אך המסלול ניתן לפרעון מוקדם רק בנקודות עדכון ריבית (מדי X שנים)
🕒 פורסם בתאריך: 22/08/2022 16:47
כל התהליך הזה נקרא מסלול פיתוי, אתה יכול לקרוא על זה הרבה בפורם פה

בגדול אני הייתי נזהר בלקחת את המסלול פיתוי (זה שאתה מחזיר) בקונסטליה של צמוד למדד

אם המדד יעלה ב5 אחוז כמו שהיה בחצי שנה האחרונה אז הפסדת סביב ה60 אלף שקל

בשביל להימנע מתשלום עמלת פירעון מוקדם - יש דרכים להקטין אותה מראש

קודם כל תיקח תקופה של 19 שנה (או 19.9) ולא 20 (זה מקפיץ אותך עמודה ואז הריביות יותר נמוכות, ושתבוא עוד שנה אתה נשאר באותה עמודה (קפיצות של 5 שנים)

העמלה לחישוב היא מה שקיבלת או הממוצע של הבנקים באותו חודש - מה שיותר נמוך (כלומר אל תפחד שיעלו לך את המרווח בכל מקרה יקחו את הממוצע לחישוב)
🕒 פורסם בתאריך: 22/08/2022 19:10
אם שליש צמוד אז ההפסד מהמדד בגובה 5% הוא 30,000, לא 60,000. אבל גם זה לא מדויק כי במסלול לא צמוד מדד הריבית ממילא מגלמת מדד של כ2.5%, כך שזה בערך 15,000 עלות במקרה של מדד 5% (ואישית אני מעריך שקצב האינפלציה יירד לעומת הקצב הקיים, אבל זה רק כדור הבדולח שלי).
🕒 פורסם בתאריך: 23/08/2022 11:37
נכון זה כמובן תלוי כמה כסף מוצמד וכמה כסף בכלל נלקח ולאיזה תקופה - זאת רק היתה דוגמא אחת מהרבה אופציות

אני לא חושב שזה קבוע, אתה מסתכל על אג"חים אולי

במסלול פריים בכלל אין לך התייחסות לצמוד וזה לא מתומחר

אתה יכול לקחת היום 2/3 בפריים

ואז שליש בפריים מינוס 0.8 שאותו שומרים

שליש בפרים פלוס 0.5 שאותו תסגור והוא לא צמוד

ועוד שליש בקלצ, שגם לא בטוח שקבוע צמודה וקבוע לא צמודה זה 2.5 אחוז הפרש, אז שבקשתי זה היה בערך 1-1.5 אחוז אבל כנראה שתלוי גם בתקופה

גם עם הקצב של האינפליציה ירד בחצי

אז בשנה הוא יעלה 5 אחוז (עכשיו בחצי שנה עלה 5 אחוז)
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 08:04
בעקבות נסיעה וענייני עבודה ברח לי מהראש שבכלל התחלתי את השיחה פה. סליחה

אם ידוע לי בוודאות מוחלטת שאוכל בטווח של עד שנתיים לכסות את מלוא המשכנתא, האם לא כדאי דווקא להגדיל כמה שיותר את מסלול הפיתוי, כלומר לקחת 67% בריבית משתנה לא צמודת מדד לפרק זמן ארוך, תחת ההנחה שפרק זמן ארוך יוריד את הריבית שיציעו לי, ולפרוס את זה ככה שמדי שנתיים מתעדכנת הריבית ו עדכון הראשון כשאין קנס, לפרוע הכל?

אינני מעוניין כרגע לשקול אפשרות של דירה להשקעה (אלטרנטיבה שעלתה על הפרק, אבל אני לא בטוח שזה שווה לי את המאמץ וטירחה כנגד שוק ההון והנזילות שהוא מאפשר, אני לא 100% נעול אבל זו הנטיה שלי כרגע)
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 08:12
2/3 פריים ל30 שנים.

1/3 קל"צ לכמה שפחות שנים.
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 08:31
לא בטוח שההנחה נכונה, בנקים מאוד לא אוהבים מל"צ ומתמחרים אותה יקר מלכתחילה.

בהלוואות בריבית משתנה בין כה עמלת ההיוון תהיה נמוכה יחסית, גם אם הפירעון אינו בנקודת יציאה (אלא אם תהיה ירידה חדה בריבית).
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 08:54
באמת? למה?

פריים כרגע 4.25%, ובטח בעוד שבוע כשיכריחו על הריבית יעלה לאיזור ה 5%.

ומסלול של מעבר לשליש עסקה, אז אני גם לא צפוי לקבל אף הוזלה פה ונותר עם משכנתא בריביות של 5% בכל המסלולים.

אשמח אם תשתף מה השיקול דעת שלך פה?
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 09:01
כנראה צמצום עמלות פרעון מוקדם (בפריים יכול כל עוגן שמתעדכן כל פחות מחמש שנים). יש מינימום של שליש קבועה, אז ככל שתחזיר יותר מהקרן ישאר לך פחות לפרוע.
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 09:05
בפריים העוגן מתעדכן כל יום (ריבית הפריים).
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 09:07
כן, הכוונה שהיתרון של המסלול הזה מבחינת עמלת פרעון מוקדם נכון לכל מסלול עם עוגן שמתעדכן כל פחות מחמש שנים.

עריכה: שכחתי שרק פריים אפשר לקחת יותר משליש, אז אין ברירה אחרת לתמהיל כזה.

עריכה של העריכה: בעצם הסירו את המגבלה לכל מסלול שמתעדכן תוך פחות מחמש שנים.
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 09:15
כל מסלול אפשר לקחת ליותר משליש. המגבלה היחידה היא שצריך לפחות שליש קבועה.
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 09:17
יש מסלולים שלא מתעדכנים בכלל ויש כאלה עם 2,3,5 ואולי 7 שנים.

גם לא נכון, אפשר לקחת יותר משליש כל מסלול, כל עוד יש לפחות שליש קבוע.
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 10:03
האם בתמהיל שכזה ובהנתן שאתה נזיל, היית מחזיר/מצמצם את פלח הפריים או משאיר אותו ומחפש אלטרנטיבות אחרות (בסביבת הריבית הנוכחית, שלא ברור כמה תמשך)
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 11:05
כל מקרה לגופו, אני לא יודע מה האלטרנטיבות שלך, מה הריבית, מה המיסוי, מה ההם ההנחות ואהבת הסיכון שלך.

אני אישית מצמצם כל מה שיותר מפריים פלוס 2%, מנסה לפחות.
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 11:31
@אורי ג. מה ההיגיון שלך להתייחס לפריים + 2% כגבול? הרי זה דינמי - לפני שנה זה היה 3.6%, היום זה 6.25%, ועוד שנה מי יודע?
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 12:34
אתה צודק, גם הגבול שלי דינמי...

חלק מההכנסות שלי הם גם בריבית משתנה.
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 14:31
בסביבת ריבית הנוכחית בתמהיל של אורי קרוב לוודאי ששני המסלולים יהיו סביב ריבית של 5%

ואחרי חישוב של שתי האפשרויות התמהיל שאורי הציע אכן טיפה זול יותר בהסתכלות של שנה עבור קלצ או שנה ושנתיים וחצי עבור חלוקה של הכסף (בהינתן שאני מחשב ריבית עבור מלוא השנתיים וחצי עד נקודת היציאה).

לא חשבתי על חלוקה כזו. תודה.

צריך לראות בצורה יותר פרטנית, עם אחוזי ריבית ספציפיים יותר… צריך לקיים כמה סבבי בנקים לגרד את המינימום האמיתי שאוכל להגיע אליו איתם…
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 15:11
אל תסתכל רק על הריבית אלא גם על עמלת פירעון מוקדם.
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 15:37
בהצעה שלך הפרעון המוקדם חל עלי רק במסלול קלצ, לא? למיטב זכרוני בפריים אין את זה.

באלטרנטיבה עם מסלול משתנה קבועה, לקחתי בחישוב שלא אפרע מוקדם אלא אמתין 2.5 שנים (לכן די ברור שהריבית המצטברת גדולה מאשר קלצ לשנה). אני לא יודע בכלל מה התנאים שם לפרעון מוקדם, לא ביררתי עדיין
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 15:40
נכון ונכון.
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 21:56
נראה שאתה מתכוון ל-מלצ - משתנה לא צמודה.

עמלת הפרעון המוקדם יותר נמוכה מבמסלול קלצ כי ההיוון הוא הוא רק עד לנקודת עדכון הריבית, ובנקודת עדכון הריבית אין עמלת פרעון מוקדם.
🕒 פורסם בתאריך: 14/11/2022 22:24
החישוב הוא תמיד כך:

ההפרש בין:

א. ריבית ממוצעת נוכחית למשכנתאות, לפי יתרת התקופה (ובריבית משתנה, עד למועד שינוי הריבית הקרוב) לפי הפרסום האחרון של בנק ישראל.

ובין

ב. הנמוך מבין:

1. הריבית שלך.

2. הריבית הממוצעת שהייתה בחודש נטילת המסלול.

אם א' גבוה מב', אין עמלת היוון. אם ב' גבוה מא', לוקחים את ההפרש כפול יתרת התקופה (או מועד שינוי הריבית הקרוב) כפול הסכום שפורעים, וזוהי עמלת ההיוון.

בריבית שמשתנה בטווח של פחות מחודש, כמו למשל ריבית פריים,מאין עמלת היוון כי המכפלה יוצאת אפס כי יתרת החודשים לשינוי ריבית הוא אפס.

מעבר לעמלת ההיוון יש עוד עמלות שוליות בפירעון מוקדם -

1. 60 ש"ח עמלה תפעולית.

2. אלפית מהסכום הנפרע כעמלת אי הודעה מוקדמת (אלא אם מעדכנים את הבנק עשרה ימים לפחות לפני הפירעון. אם הריבית מעל 3.5%, עדיף לספוג את העמלה ולא להמתין 10 ימים).

3. מדד - אם ההלוואה צמודת מדד ופורעים אותה בין 1-15 לחודש, הצמדה של חמישים אחוז מהמדד החודשי הממוצע בשנה החולפת.
🕒 פורסם בתאריך: 17/11/2022 10:33
היי, האם היית ממליץ לקחת קל''צ גם כאשר יש סבירות די גבוהה למכירה תוך כמה שנים או ללכת עם שליש ק''צ? מה לגבי שילוב הזכאות? זה מתומחר או שווה את זה?

אם היה ניתן לקחת 100% פריים זה היה נכון בעיניך? מצד אחד מאוד נוח לי שהקרן נשארת קבועה ושתמיד ניתן לפרוע או למחזר, מצד שני סביבת הרבית לא כיפית כבר וזה עוד עלול להחמיר. אשמח למענה. @אורי ג.
🕒 פורסם בתאריך: 17/11/2022 10:46
כן.

אפשר. היתרון הוא שאין קנסות פירעון מוקדם, החיסרון הוא שזה צמוד.

לא אוהב לעסוק בפילוסופיה, אי אפשר אז לא רלוונטי (אא"כ מדובר על משכנתא עסקית).
🕒 פורסם בתאריך: 17/11/2022 10:49
שאלתי לגבי הפריים כי יש לי אופציה להלוואה גדולה משלימה בפריים ועל בסיסה אחוזי מימון דומים לפות"ש. תודה בכל אופן
🕒 פורסם בתאריך: 17/11/2022 10:53
אני אישית אוהב פריים כי זה הכי זול בתוחלת ואין עמלות פירעון מוקדם אבל זה אינדיבידואלי.
🕒 פורסם בתאריך: 17/11/2022 11:01
מסכים, וחשוב לציין, תוחלת נמוכה מגיעה עם שונות גבוהה, וצריך לדעת להכיל את זה, לצרכניסט הממוצע זה לא מתאים.
🕒 פורסם בתאריך: 17/11/2022 17:23
לגבי העמלות מסכים, למה טוען שזה הכי זול בתוחלת? מעניין...
🕒 פורסם בתאריך: 17/11/2022 17:42
זה וצמוד מדד.

כי כל הסיכון עליך ו0 סיכון על המלווה.
🕒 פורסם בתאריך: 17/11/2022 17:58
נקודה טובה, למדתי. כל עוד האמונה שלי ושל המלווה בנוגע לריבית/אינפלציה זהה כמובן.